Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Weer in cuxac cabardes (noorden carcassonne)

Auteur Bericht

avatar#5242
Le Cruyot
Berichten: 5
Reacties: 14

#0 Geplaatst: 2011-08-18 21:59:54

Hallo,

We kijken naar een huis in voornoemde plaats. We willen het in de winter niet te koud hebben. Twee makelaars gesproken. De ene zegt dat het zelden onder de -2 komt. De andere zegt dat het al een jaar of 4 regelmatig onder de -15 is. Dat scheelt nogal. We hebben al op de algemene klimaat sites gekeken, maar komen daar niet echt verder mee. Zijn er ervaringsdeskundigen tussen carcassonne en montagne noir die ons verder kunnen helpen, of ons kunnen wijzen op een site waar we gegevens van een bepaalde plaats in het verleden kunnen vinden?

Dank vast,

Romana en Jan

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-08-19 11:23:49

Op deze site is hierover wat algemene informatie te vinden.

Wim

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#2 Geplaatst: 2011-08-19 13:15:25

Ik ken een  (noorse) website met veel weers- en klimaat informatie, practisch voor elke plek ter wereld. Voor de gezochte plaats zie bijvoorbeeld: http://www.yr.no/place/France/Languedoc-Roussillon/Cuxac-Cabard%C3%A8s/statistics.html

Let wel, het zijn de gemiddelde temperaturen per dag, niet het per dag bereikte minimum!

Veel succes

Han

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#3 Geplaatst: 2011-08-20 15:12:48

In de statistieken van die site worden de gegevens van Carcassone gegeven, dat is het dichtstbijzijnde weerstation.

Een groot verschil met Cuxac-Cabardès is dat dat veel hoger ligt, op ruim 600 meter, in plaats van de 100 van Carcassonne.

Dat scheelt al zo een paar graden  ( 5 x 0,8 graad=4graden) dat het er kouder is. In de montagne noir regent het ook (veel) meer dan in de vlakte en er zal vaker sneeuw liggen.  -15 zal het er niet snel worden, maar, zeker 's nachts, onder de -2 regelmatig. Wij zitten zelf in het uiterst ZW van de montagne noir, op 265 meter, lager dus, maar ook verder van de Midddellandse zee. let op wind beschutting bij je huis en schaduwplekken! Het voordeel van het klimaat in het zuiden is wel dat het buiten lekker is zodra de zon schijnt, en dat is veel vaker dan in Nl! Ik herinner me  bv een lunch, buiten in de zon, naast het zwembad ( bij vrienden Z. van Carcassonne, maar dat was nog koud!) begin februari dit jaar.avatar#5242
Le Cruyot
Berichten: 5
Reacties: 14

#4 Geplaatst: 2011-08-22 15:02:39

Dank voor de reacties. Hoe je ooit zo'n Noorse site vindt...... Knap hoor. site is handig zolang je inderdaad rekening houdt met de plaats van het weerstation. Zag ook bij sommige plaatsen dat er twee weerstations worden gebruikt. Waarschijnlijk om de foutmarge te verminderen.

Kreeg van een inwoner van Cuxac-Cabardes nog wel de tip geen behang te nemen, zeker niet bij lange afwezigheid, in verband met het vochtprobleem (veel regen en weinig stoken bij afwezigheid).

Nogmaals dank

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#5 Geplaatst: 2011-08-23 11:18:23

Romana en Jan,

Ik heb een paar jaar geleden een poosje in Noorwegen gewerkt. Vandaar dat ik deze site ken. Maar ik moet er bijvoegen dat ik nog nooit een zo informatieve meteo-site ben tegengekomen. De Noren, buitenmensen als ze zijn, hebben er kennelijk behoefte aan. 

Maar ook, op mijn Franse stek hier, gebruik ik dagelijks deze site. Ik neem aan dat je ook de overige pagina's "Overview", "Hour by hour" etc. gezien hebt.

Terugkomend op de oorspronkelijke vraag heb ik nog eens wat zitten rekenen.

De koudste maand is januari, met respectievelijk 3,0  6,3  en 9,5 graden gemiddeld (in Carcassonne), voor de koudste, de normale en de warmste jaren.

Rekening houdend met het hoogte verschil, zoals Antonia dat al aangaf, geeft dan: -1,0  2,3  en 5,5 graden.

Maar dit zijn de gemiddelde temperaturen per 24 uur. Het verschil tussen dag- en nacht temperatuur schat ik op 10 graden en het verloop ongeveer sinusvormig.

Dat betekent dat de gemiddelde nachttemperaturen 5 graden lager zijn, dus:

-6,0  -2,7  en  0,5 graden.

Dit zijn echter gemiddelden over de hele maand. De vraag is hoeveel wijkt de koudste dag af van het gemiddelde? Laten we eens aannemen dat dat verschil 4 graden is. Dit geeft dan:  -10,0  -6,7  en  -3,5 graden.

De konklusie zou dan zijn, dat in de koudste winter, het enkele dagen in de maand januari 's nachts -10 graden kan worden in Cuax Cabardes. dat meestal het gemiddelde overdag 1,3 graden zal zijn. Overige konklusies kun je zelf wel trekken.

Echter, de invloed van ligging ten opzichte van wind en zon is misschien nog wel belangrijker dan de temperatuur zelf. Bij mij is het verschil tussen de vóór- en da achterkant van het huis 5 graden en ten gevolge van de wind is het verschil in gevoelstemperatuur nog veel groter. De oplossing is: zoveel mogelijk, desnoods kleinere. terrassen aan verschillende kanten van het huis.

Veel succes met jullie keuze

Han

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-08-23 20:43:37

Han,

daar valt prima mee te leven:

zoveel mogelijk, desnoods kleinere, terrassen aan verschillende kanten van het huis.

Ons huis had alleen een terras aan de zuidkant van het huis.

Nu hebben wij dit terras voor de ochtendzon,

een auvent voor overdag,

en een terras helemaal achter in de tuin als je geen last van de andere bewoners wilt hebben (en ook tegen de wind beschut wilt zijn).

Zo kan je met elk klimaat leven!

Christian von Klösterlein