Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

niet beschreven recht van overpad

Auteur Bericht

avatar#9340
lammie
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2011-08-19 16:51:07

Ruim 10 jaar geleden hebben wij een huis gekocht met een grote schuur. Het huis was het huis van een wijnboer. De schuur (cave) werd gebruikt om wijn te maken en om met grote landbouwwagens de schuur binnen te rijden. Daartoe is de schuur voorzien van grote deuren.

Wij vonden bij de koop van het huis de grote schuur zo aantrekkelijk, omdat daar de auto's en aanhangwagen, eventueel caravan geplaatst konden worden.

Het huis ligt op een 'domaine', een buutschapje.

In de buurtschap liggen een viertal huisjes. De eerste drie huisjes waren destijds in gebruik als schuur.

Alle buren maken gebruik van een gemeenschappelijk pad dat naar de huisjes en ook naar ons huis voert.

Met oude dorpsbewoners, die destijds in de huisjes hebben gewoond hebben wij over het pad gesproken. Zij konden zich niet beter herinneren dat het pad altijd communaal was. De gemeente heeft to dusver het pad onderhouden. Ook heeft de gemeente verlichting aangebracht.

Ongeveer 4 jaar geleden zijn drie huisjes (toen als schuur in gebruik) aan een eigenaar verkocht, die er een woning van heeft gemaakt, die hij als vaskantiewoning gebruikt. Hij verblijft er ongeveer 6 weken per jaar.  Hij wil geen 'verkeer 'op zijn eigendom. Hij beweert dat ook het pad zijn eigendom is.

De nieuwe eigenaar wil nu zijn gehele terrein omheinen.  Het communale pad is daarmee afgesloten. Daardoor kunnen wij niet meer met de auto in onze cave.

Er is voor ons geen andere mogelijkheid om met de auto in onze cave te komen, om van een aanhanger maar niet te spreken. 

Natuurlijk hebben wij  daartegen bezwaar gemaakt.

Er zou een gesprek komen en er is een afspraak gemaakt. Doch de nieuwe eigenaar heeft de afspraak afgezegd en is daarna vertrokken.

Welke weg moeten wij bewandelen om toch gebruik te kunnen maken van onze cave?

Alvast dank voor de informatie.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#1 Geplaatst: 2011-08-19 19:39:47

Ik zou beginnen bij de Mairie om vast te stellen of er inderdaad sprake is van een communale weg. Dat ligt vast (kadaster) en u spreekt zelfs over aangelegde verlichting en gepleegd onderhoud.

Met de kennis die u bij de Mairie vergaart, zou ik de eigenaar benaderen: een communale weg is toegankelijk voor iedereen en behoort dus niet tot het privé domein van de bewuste "boze buurman". Blokkades niet toegestaan en de toegang tot uw cave veilig gesteld.

Succes ermee!

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-08-19 21:50:24

Ik zou toch eerst duidelijkheid over de kadastrale situatie willen krijgen!

Dus: op naar het kadaster en een kaart van de situatie uit laten printen.

Het kadaster is toch nu in veel departementen ook per internet te raadplegen: http://www.cadastre.gouv.fr.

Christian von Klösterlein

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#3 Geplaatst: 2011-08-19 22:04:50

Bij het kadaster is na te gaan of het pad gelegen is op het terrein van de nieuwe eigenaar danwel dat het gaat om een route communale.

Indien het pad deel uitmaakt van het terrein van de nieuwe eigenaar zou je een beroep kunnen doen op het recht van overpad.

Dit heeft enkel kans van slagen indien het pad de enige toegang biedt tot de openbare weg.

Het is namelijk niet zo, zoals vaak gedacht wordt, dat na continue gebruik gedurende 30 jaar, van rechtswege de erfdienstbaarheid van overpad ontstaat.

Groet,

Mireille Bosscher

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#4 Geplaatst: 2011-08-19 22:29:33

Ah, een weg naar je eigen huis... Ik heb er teveel ervaring mee sinds het huis beneden aan "onze" weg een nieuwe eigenaar heeft. Het kadaster is zoals genoemd heel belangrijk, daar staat ook de oorspronkelijke bestemming van de weg op. In ons geval was dat bijvoorbeeld voetpad en dus zegt de gemeente, het stuk wat van ons is (eerste deel van de weg is communal) is te voet begaanbaar dus wij doen niets, behalve de nieuwe eigenaar verbieden daar een hek te plaatsen.

Eén van mijn argumenten was de hulpdiensten, ook in Frankrijk moet elk bewoond huis door hulpdiensten bereikbaar zijn. Uit jouw schrijven kan ik niet precies opmaken of je eigen huis ook onbereikbaar wordt door de fratsen van een nieuwe eigenaar. Maar als het wel zo is, heb je daar een punt.

In ons geval is het alsvolgt uitgepakt: de gemeente koopt een stuk grond naast de oorspronkelijke weg, wij hebben vergunning om dat stuk te gebruiken voor een nieuwe weg, de kosten van de aanleg zijn voor ons. Om zover te komen heeft wel heel wat hoofdbrekens en tijd gekost (vijf jaar tot nu toe). En daar zal zeker nog veel tijd bijkomen.....

Ik weet dat het niet overal hetzelfde is, maar je kunt maar beter voorbereid zijn. Succes met je toegangsweg.

Rimke

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#5 Geplaatst: 2011-08-21 18:17:03

Ooit kocht ik ( op een rommelmarkt!)  een stukje land met een oude stacaravan bij het Lac de Pannciere. Het landje bleek een enclave te zijn met als toegang een eeuwenoud pad over een stukje weiland dat aan de straat grenst. Een recht van overpad was ergens ergens beschreven. Dat stukje weiland kreeg een nieuwe eigenaar , die al decennia had geaast op ons stukje. Hij sloot de weg af met een hek met groot kettingslot en weigerde ons verder gebruik te maken van het toegangspad. Nu kan je als er geen andere toegangsmogelijkheid is , zoals Mireiile hierboven stelt, een droit de passage in rechte afdwingen. Dat kost echter veel tijd en negatieve energie. Als de weigerachtige andere partij een rechtsbijstandverzekering heeft kan het wel tot meer dan 10 jaar duren voordat het recht van overpad een feit is.

Het heeft ons ruim 5 jaar "Frans netwerken" gekost voordat we de andere oplossing vonden in het kopen van een strook grond op een aangrenzend terrein , waar we nu een toegangsweg met een grotere lengte dan het oorspronkelijke pad, hebben aangelegd. In je recht staan is wat anders dan je recht krijgen.

In dit geval was mijn notaris verwittigd dat de toegang geweigerd ging worden en ik heb op het moment van de transactie bewust het risico genomen dat de oplossing wel eens lang zou kunnen duren. Het ging echter niet over een woning maar over een recreatief terreintje waar ik mijn zeilbootje en surfplanken wilde stallen en over een gering aankoopbedrag.

Maar wees bij aankoop van onroerend goed altijd alert op erfdienstbaarheden

zowel lijdende als heersende. Maar al te veel irritatie en conflicten kom ik bij zowel beschreven als onbeschreven recht van overpad. En dat onbeschreven recht van overpad is slechs een potentieel recht dat eerst moet worden afgedwongen voordat het een feit is.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2011-08-22 09:14:22

Lammie, als de nieuwe eigenaar iets heeft gekocht waar ook anderen overheen of langs moeten, heeft de notaris bij die verkoop zitten slapen. Of in de akte is iets terecht gekomen wat niet bij het originele eigendom hoorde, doodat het communaal was bijvoorbeeld, of de notaris heeft zich niet uitputtend geinformeerd over het bestaande gebruik en evt cervitudes. Dus informeren bij cadastre en of die notaris.

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#7 Geplaatst: 2011-08-22 09:33:34

Ik denk eerder dat dan de koper heeft zitten slapen en/of de makelaar van de verkoper  bewust of onbewust informatie heeft achter gehouden. Dat komt veel meer voor dan dat de notaris heeft zitten slapen,want de servituten ( met een "s" van servir) staan ook vermeld in de voorgaande actes authentiques en als het gaat op een route communale staat dat met een stippellijn op de kadasterkaart. Indien koper zelf geen tijd of de deskundigheid heeft om zijn beoogde aankoop op alle elementen te controleren zijn daar (ook Nederlandstalige ) experts voor te vinden, ook actief op dit forum.

avatar#9340
lammie
Berichten: 2
Reacties: 2

#8 Geplaatst: 2011-08-29 16:01:11

hartelijk dank voor de goede adviezen. We hebben inmiddels een gesprek met de maire aangevraagd dat midden september zal plaats vinden.

Ik hou jullie wel op de hoogte.