Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Huis huren met optie tot kopen?

Auteur Bericht

avatar#9341
Camsuffit
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2011-08-19 16:52:39

Bonjour,

Wij hebben ons oog laten vallen op een mooi huis in de Morvan, nu staat het momenteel te koop, we hebben het uitgebreid bezichtigd en zouden het uiteindelijk graag willen kopen.

Nu hebben wij zelf geen geld om het huis te kopen of om een deel te financieren, en dus ook een hypotheek wordt lastig + we willen ons niet direct aan een huis verbinden in Frankrijk in de zin van een koop.

We hebben de eigenaar voorgesteld om het huis eerst te huren voor de periode van 2 jaar zodat wij ons kunnen orienteren en een goede baan kunnen vinden welke bij ons past zodat we na 2 jaar tot kopen over kunnen gaan als het goed bevalt.

Nu willen wij natuurlijk de zekerheid dat het huis niet verkocht wordt ondertussen en de verkopende partij wil ook zekerheid dat wij het huis kopen na 2 jaar.

Wie kan mij vertellen welke optie  hier het meest geschikt voor is? Wij zaten te denken aan het tekenen van een promesse de vente waarbij wij 10% van de prijs van de woning betalen en dit uitsmeren over 2 jaar zodat het een verkapte vorm van huur is, is dat een idee?

Andere ideeen zijn meer dan welkom, we willen dit graag op een goede manier vormgeven voor de Franse wet natuurlijk!

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#1 Geplaatst: 2011-08-19 21:12:58

Zoals ik het lees, hebben jullie nog geen concrete aankoopplannen.

Met een offre d’achat, een aanbod tot koop kom je er niet, aangezien dit aanbod enkel voor een paar weken bedoeld is. Je blokkert immers de mogelijkheid voor verkoper met een ander in zee te gaan.

Een andere optie is het sluiten van een compromis de vente. In deze koopovereenkomst kom je met verkoper een aantal opschortende voorwaarden overeen, waarbij de overdracht eerst plaatsvindt zodra bijvoorbeeld de hypotheek rond komt, de eigen woning verkocht is etc.

Ook ten aanzien van deze mogelijkheid geldt dat je een dergelijke overeenkomst eerst sluit voorzover de aankoopplannen concreet zijn.

In jullie geval zou ik denken aan een huurovereenkomst met inbegrip van een koopoptie, waarbij verkoper de woning eerst aan jullie dient aan te bieden alvorens deze aan een derde te kunnen verkopen.

Groet,

Mireille Bosscher

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2011-08-20 10:43:50

Helemaal eens met Mireille, met als aanvulling dat een normaal huurcontract ('bail d'habitation') automatisch een droit de preempption geeft, het eerste recht tot aankoop, zonder de plicht tot aankoop. Twee problemen hiermee: een normale bail d'habitation heeft een looptijd van drie jaar en de verkoper kan willekeurig welke prijs vragen, waarvoor jullie dan een aankooprecht hebben. Bovendien staat de Franse wet extreem aan de kant van de huurders, dus verkoper/verhuurder loopt een enorm risico dat bij een conflict hij met huurders zit die niet vertrekken en een onverkoopbaar huis. Als ik de adviseur was van de verkoper zou ik hier tegen adviseren, maar als je het gedaan krijgt is het voor jullie een heel goede manier met volledige vrijheid om na drie jaar alsnog het huis te kopen of niet.

Maar kijk eerst eens naar je uitgangspunt. Op dit moment is de markt in de Morvan behoorlijk down. Naar verwachting zullen de prijzen de komende jaren stijgen. waarom niet nu kopen? Bevalt het niet dan verkoop je weer over een paar jaar (over de taxe de plus value hoef je niet in te zitten, immers dit wordt je eerste huis). Als je momenteel een goede baan hebt in Nederland zijn er ook met heel weinig eigen geld mogelijkheden om een Franse hypotheek te krijgen. Nog een ander voordeel: de hypotheekrente staat historisch laag, in Frankrijk nog aanzienlijk lager dan in Nederland.

Wil je toch eerst huren, dan komt een bail d'habitation met bijzondere bepaling t.a.v. het kooprecht in aanmerking (nog steeds nadelig voor verkoper en voordelig voor koper) of een compromis de vente met bijzondere ontbindende voorwaarden en ondertekening van de acte authentique over twee jaar (indien die bijzondere ontbindende voorwaarden goed geformuleerd zijn kan dat een evenwichtig contract opleveren voor koper en verkoper). Een goede Franse notaris kan daar zeker een voorstel voor doen al is het extreem belangrijk dat je het daaruit voortkomende compromis de vente zeer zorgvuldig leest en afweegt, zodat er geen verrassingen achteraf zijn. Het is gebruikelijk dat in een dergelijk contract een aanbetaling in maandelijkse termijnen wordt overeen gekomen (vergelijkbaar met huur zonder de huurbescherming), die uiteindelijk met de verkoopprijs wordt verrekend.

Alles hangt af van de bereidheid van de verkoper om hierin mee te denken, omdat de verkoper hier de grootste risico's loopt. Mijn advies: vraag aan de verkoper of hij (desnoods in overleg met zijn notaris) een voorstel wil doen en bestudeer dat voorstel vervolgens ZEER goed, voordat je tekent.

Wim