Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bestemming landbouwgrond of bos

Auteur Bericht

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#0 Geplaatst: 2011-08-19 19:33:50

Ik woonde tot eind januari 2009 in mijn "eigen" vallei met op 800 meter afstand een dicht dennenbos. Geen zicht op mijn huis, en vanaf mijn huis geen zicht op een weg en de overburen. De orkaan Klaus deed veel kwaad en een groot deel van het 40 jaar geleden aangeplante dennenbos viel in een paar minuten om. Inmiddels is het hout opgeruimd en is de grond helemaal schoon. Ik ben inmiddels een beetje gewend aan een ander uitzicht (heb 2 jaar geleden overburen gekregen : -), maar zou graag zien dat de eigenaar weer bomen neerzette op de plek waar ze zo lang hebben gestaan.

Volgens de kadasterkaart heeft de grond nog steeds "landbouw-bestemming". Waarschijnlijk is vergeten dit ooit te veranderen in bos-bestemming.

Heeft iemand een idee of ik de eigenaar kan vragen met enige rechtsregels achter de hand om de oude situatie weer te herstellen? Of kan ik het departement, eigenaar van de weg en de meters grond die daarbij horen, met recht vragen voor nieuwe aanplant te zorgen?

Mijn vragen op de Mairie en bij de prefecture hebben tot nu toe niets opgeleverd...

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-08-19 23:08:01

Hoezo hebben de vragen op gemeentehuis en prefectuur niets opgeleverd? Wat zegt men dan? Wat vermeldt het bestemmingsplan PLU? En is al opheldering gevraagd bij het departement (conseil général)?

Wim

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#2 Geplaatst: 2011-08-20 11:56:38

Als de eigenaar niks doet met het perceel wordt het vanzelf weer bos! In dat geval zie je vast al jonge opslag als je goed  van dichtbij kijkt.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#3 Geplaatst: 2011-08-21 12:14:59

@ Wim: informatie bij het gemeentehuis: op de oude, verouderde kadasterkaart staat de grond als landbouwgrond; de tussentijdse bestemming is nooit doorgevoerd. Tant pis. De voorliggende PLU gaat uit van de verouderde en nu weer actuele situatie. Mijn vraag doelde met name op de periode die geldt voor het veranderen van een bestemming: 35 jaar bos op landbouwgrond: nog steeds landbouwgrond of bosbestemming (met verplichting tot herplant).

Ikzelf ben conseiller municipal. Mij is gemeld dat ik me vooral niet moet verzetten tegen " de grootgrondbezitter", die erg veel macht en invloed heeft in de regio. Ik ben het daar (uiteraard) niet mee eens.

Ook de conseil general gaat uit van de genoteerde bestemming, dus niets aan te doen.

Ik heb vanmorgen vernomen dat men van plan is paarden op de hellingte gaan zetten; m.i. niet erg verstandig, ook al omdat het perceel gens aan een weg waar het nodige verkeer over gaat. Vandaar de grote schoonmaakbeurt, gevolgd door inzaaien

Ik denk nu rustig af te wachten en zal na het eerste ongeluk (paard ontsnapt, auto-ongeluk) om de bizarrie van deze bestemming te bewijzen....

Dank voor jullie meedenken.

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#4 Geplaatst: 2011-08-21 14:49:56

Wat ik in deze niet snap is dat u spreekt over een stuk grond dat niet van u is en dat ver genoeg ligt dat het geen invloed heeft op het zonlicht op uw goed. Wat een ander doet op zijn grond, is toch zijn zaak? Uw uitzicht? Tja, jammer, maar denk niet dat u de enige bent, die zulks meemaakt. Aangezien er niks in het gewestplan is veranderd indertijd, is er nu niks meer aan te doen.

Bovendien spreekt u over het niet verstandig zijn er paarden te zetten, aangezien het verkeer die er passeert. Ik zou de weides grenzend aan een weg, niet elk een euro willen uitbetalen hoor. Als alles goed afgezet wordt, is daar geen enkel risico.

Met vriendelijke groeten,

Woody

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#5 Geplaatst: 2012-02-05 17:00:08

Maanden geleden stelde ik een vraag over rechtsregels mbt bos en of landbouwbestemming. Ik ben inmiddels veel wijzer geworden en heb zwart op wit gekregen van de Prefect waar ik naar op zoek was:

bos, ook productie-dennenbos, mag niet zonder vergunning worden gerooid. Natuurlijk wel gebruikelijk onderhoud. Maar met een tractor en bijpassend gereedschap alles rooien: ondenkbaar en strafbaar.

De eigenaar van het perceel dacht nog veel verder te gaan en is eind december in dichte mist begonnen ook een heel eikenbos te rooien. Ook hiervoor gelden (strenge) regels. Ik heb hierop 2 januari de zaak "urgent" bij de prefect aan de orde gebracht. De eigenaar, die  dacht zijn gang te kunnen gaan en zelfs bouwvergunningen voor delen van het terrein had aangevraagd bij de Mairie, is inmiddels door "het gezag" ingelicht en heeft het een en ander te repareren....

De Prefecture schreef mij tevens toe te zien dat in de PLU, het bestemmingsplan dat onder handen is binnen de gemeenteraad, waar ik overigens zelf deel van uitmaak, de bestemming van de grond "zone naturelle" blijft en dat zowel het dennen- als eikenbos weer wordt herplant.

In het voormalige dennenbos was sinds het rooien in augustus niets meer gebeurd. Als door een wonder zijn daar inmiddels heel veel jonge eikjes opgekomen. De eigenaar is gewaarschuwd dat hij strafbaar is bij het opnieuw aantasten van dit stuk grond. Met dank aan de vertegenwoordiger van de ONF (office national des Forets), die ik 'toevallig' kende uit hoofde van mijn "verantwoordelijkheid" voor het foret communal.

Over een jaar of tien, twintig zal de vallei weer een mooi bos bevatten.... 

Soms loont het om in de pen te klimmen ! 

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#6 Geplaatst: 2012-03-12 21:51:30

@JP (of anderen)

Nog een verlate vraag over de regelgeving t.a.v. kappen van een stuk bos. Een eigenaar moet kennelijk vergunning hebben om bomen in zijn eigen bos te rooien. Loopt dat via de mairie? Moet de mairie aanvragen voor een kapvergunning enige tijd ter visie leggen, zodat omwonenden eventueel kunnen reageren? Ik vraag het omdat recent vlak bij mij een stuk met mooie eiken is gekapt door de eigenaar. Jammer, maar ik dacht (voor het lezen van bovenstaande discussie) dat een eigenaar dat wel zou mogen doen. Misschien kan ik (te laat) nog bij de mairie informeren of er wel een vergunning voor was..........

Maxandr 

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#7 Geplaatst: 2012-03-13 18:01:39

Wat ik uit de discussie heb begrepen:

Een privé eigenaar mag in zijn bos bomen rooien; logisch want bomen worden oud en zijn vaak bedoeld als gebruiksgoed. Het leeghalen van een bos en met name defricher, het helemaal kaal maken en de wortels rooien behoeven een vergunning.

En de bestemming varanderen van bos naar bijv landbouwgrond behoeft ook een vergunning, waarbij goed gekeken wordt naar het geldende bestemmingplan, PLU door de verschillende overheden. En een zone naturelle of bos kan dan niet zomaar van bestemming veranderen.

JP