Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

VMC en ventilatie

Auteur Bericht

avatar#9328
Carol
Berichten: 2
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2011-08-20 12:58:11

Volgens onze kachelspecialist creëert onze VMC een onderdruk in ons huis en moeten we ventilatieroosters boven in onze ramen en deuren plaatsen. We hebben hem erbij gehaals omdat we slechte trek in het kanaal van de houtkachel hebben.

Nou is mijn vraag, moet dat persé bovenin gebeuren (en waarom dan) en hoe bereken ik hoe groot deze roosters moeten zijn?

Hoop dat iemand me opweg helpt.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-08-20 15:07:38

Een VMC die afzuigt creëert een onderdruk. dat betekent dat rookgassen niet (goed) worden afgevoerd en het risico op rookhinder en ook koolmonoxydevergiftiging reëel is.

De grootte van ventilatie-openingen hangt af van wat er in de ruimte gedaan wordt en hoe groot de ruimte (in M3) is. Via deze website kun je een m.i. goed document downloaden dat hierop ingaat. Erg technisch en tamelijk uitgebreid.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-08-21 18:42:24

Beste Steven en Carol,

het is een bekend verhaal: een keukenafzuiging of VMC 'steelt' de lucht van de openhaard. Daarom moet men bij een openhaard of houtkachel voor een goede luchttoevoer zorgen om de door Steven aangegeven risico's te voorkomen.

Nu heb ik het door Steven aangegeven verhaal doorgelezen - ontzettend veel informatie in ambtenaren-Frans, maar ik heb geen specifieke informatie over de grootte van de luchtopeningen voor een openhaard of houtkachel gevonden. Wel de verwijzing dat de luchttoevoer steeds boven aangebracht moet worden (Les entrées d'air sont disposées en partie haute du local). Is ook logisch omdat de intredende lucht meestal kouder is dan die in het lokaal en zich daarom door een hoog liggende opening beter verdeelt.

Dus helaas niet de doorCarol en mij gezochte regels betreffende het dimensioneren van de verbrandingsluchttoevoer. 

Ik heb trouwens het volgende gedaan:

in de bodem van de openhaard een door een rooster afgedekt putje geplaatst dat met de achter de muur gelegen grange door een 100mm-rioolbuis verbonden is (aan de aanzuigkant door een standaard riool-schroefdeksel afsluibaar).

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-08-21 18:57:26

Christian,

Ik heb de publicatie hier niet bij de hand maar meen te kunnen begrijpen in het hoofdstuk "dimensions d'entrées d'air" dat daar een tabel staat (pag 14/15) die de dimensies in CM2 geeft. Dus je komt uit ergens bij 100 à 150 CM2, te verdelen eventueel over meerdere openingen. Lijkt me gevoelsmatig een aardige maat.  Ikzelf zou afsluitbare ventilatieroosters aanbrengen die je open kunt doen op moment van stoken.

In mijn werk heb ik regelmatig te maken met dit soort problemen en onze arbeidshygiënist houdt als vuistregel 100CM2 aan per afzuigunit (bijvoorbeeld per zuurkast in een laboratorium).

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2011-08-21 19:20:08

Pas na plaatsing van mijn post de foto's van Christian gezien. Natuurlijk is de meest ideale oplossing een onafhankelijke aanvoer van lucht voor de open haard. Dan is er geen risico op onderdruk.

Uit eigen ervaring: wij hebben een grote open haard zonder eigen aanvoer en een grote huiskamer. Geen speciale aanvoer van verse lucht maar gezien de matige staat van isolatie komt die toch wel. Met één uitzondering: als de afzuigkap in de halfopen keuken aanstaat op volle toeren op een windstille en mistige winterdag moet er toch wel een raampje open. Zoniet, is gebleken, doen de rookmelders netjes hun werk.....

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-08-21 20:02:23

In oude huizen doen deze haarden het prima omdat alles krakkemikkerig was en tocht overal zijn gang kon gaan.

Vandaag met de dubbel geïsoleerde huizen sluiten we ons huis af en krijgt haard noch afzuigkap voldoende lucht.

Als ik gok dat de tegels 30x30 zijn, dan zou de haard een afmeting hebben van ongeveer 90x90, dat betekend een luchttransport van rond de 600 kuub per uur, en daar zou je een gat van ongeveer 30cm rond voor nodig hebben.

Als je genoeg gleufjes en kiertjes laat zoals ze vroeger waren dan moet het kunnen met deze “buis”, maar als je alles op z’n Duits perfectioneert en isoleert, dan ben ik bang dat of die luchtbuis gaat zingen, of je krijgt hoofdpijn.

Je kunt echter altijd nog een roostertje ergens in een deur zagen.

Overigens een vraagje, die buis die ik zie is dat een pvc buis?

Smelt die niet weg?

’t wordt loeiheet daar.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-08-21 20:46:22

Cees en Steven,

even nagemeten:

tegels 33x33cm

oenhaardopening 88x80cm

schoorsteenkanaal 35x40cm

En de buis is niet 100 maar 110mm, dus (deekwadraat maal pi-viertel)

d2xpi/4 -> 96cm2.

Ik heb inderdaad een pvc-buis gebruikt en die met beton omsloten, verwachtende dat het voorste stuk van deze 'verloren bekisting' weg zou smelten en dat ik dan een stuk betonbuis en alleen nog het gedeelte in de koelere 80cm dikke muur van PVC heb. Ieder jaar nagekeken, nu net ook weer, maar de buis is nog niet gesmolten.

Ik heb deze extra luchttoevoer geplaatst omdat

- de deur van de salon naar de keuken meestal open staat en daar wordt soms de afzuigkap gebruikt

- wij het huis behoorlijk kierendicht gemaakt hebben

Christian von Klösterlein

@Steven:

Ja, het plaatsen van een afbeelding duurt even, omdat zowel de tekst als de afbeelding eerst ergens in het web moeten zijn. Vandaar dat je een aantal minuten lang alleen de tekst zag

@Cees:

Het is de oude regel:

Wie zijn huis isoleert en kierendicht maakt moet de daardoor ontstane condens- en beluchtingsproblemen oplossen - of de oude staat compleet laten bestaan.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#7 Geplaatst: 2011-08-21 23:59:03

@ Christian,

wij waren (zijn nog steeds) ook van plan een aparte luchttoevoer voor de houtkachels te maken, maar dat is voor ons lastig omdat de schoorstenen tegen de binnenmuren zitten - dit terzijde. Wij zouden dat echter niet specifiek doen omdat ons huis zo goed geisoleerd is. Een Engelsman in de buurt heeft de luchttoevoer voor zijn grote Deense kachel gerealiseerd door een gat direct in de muur erachter te maken. Bij hem resulteert dat in _veel_ minder tocht in huis, omdat de kachel niet overal zijn lucht vandaan hoeft te sleuren, wat weer een veel aangenamer gevoel geeft.

Verder zou ik toch ook wel willen weten waarom ventilatieroosters zo hoog zouden moeten komen. Lijkt me (als ze niet afsluitbaar is) een aardige koudebron!

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#8 Geplaatst: 2011-08-22 12:18:38

Lage ventilatieroosters geven tocht over de grond, krijg je koude voeten. En vaak zetten mensen er dan makkelijks iets tegen aan, en blokkeert het gat.

Binnenkomende lucht via hoge roosters vermengd zich met de warmste lucht van de kamer, namelijk die tegen het plafond.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#9 Geplaatst: 2011-08-22 12:28:25

Duidelijk, bedankt voor de uitleg!

Tocht over de grond is inderdaad niet fijn (vandaar dat wij ook graag een aparte luchttoevoer voor onze kachels zouden hebben ;-))

Richard

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2011-08-22 14:10:37

Inderdaad, Richard,

eigenlijk zou iedere kachel niet alleen een rookgasafvoer maar ook een luchttoevoer moeten hebben.

Bestaan er geen kachels waar hierin al voorzien is?

Ik denk aan zoiets als de ventouse, hier op afb.19 bij een HR-gasketel.

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#11 Geplaatst: 2011-08-22 15:25:31

De mussen gaan hier niet eens meer op het dak zitten, zo heet is het, en dan heeft het schrijven over kachels en de toevoer van lucht een speciale charme.

Bij ons is er een oplossing voor de luchttoevoer ontstaan doordat we in de brede schoorsteen ca. 100 x 50 cm een metalen rookafvoer van 20 cm doorsnee hebben geplaatst. Die pijp komt tot boven in de schoorsteen uit en loopt door het betonnen vloertje dat de vorige eigenaar onderin de schoorsteen recht boven de schouw had gemaakt. Ik heb een gat in dat vloertje gehakt, omdat ik de haard in de schouw wil hebben met de pijp recht omhoog. In de vorige situatie stond de kachel (een cuisinière à bois) midden in de kamer en de afvoer verdween in een gat aan de voorkant in de schoorsteen op 50 cm van het plafond. Dat gat hebben we van een rooster voorzien en daar komt nu de verse lucht door naar binnen; en ook nog zonder enige rook of andere luchten. De schoorsteen is overigens vanaf de schouw zo’n dikke tien meter lang.

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2011-09-04 15:02:54

Ik ben in het boek La Maison (niet dat van Wim Bavelaar maar dat van de architecte J.Feildel) net nog een andere oplossing tegengekomen.

Ik vertaal:

Men verwijdert de gietijzeren plaque de cheminée en maakt een gat in de muur daarachter als dit een buitenmuur is. Dan brengt men de plaat 3 of 4cm voor de wand weer aan. De verticale randen van de plaat worden dan met vuurvaste mortel dichtgesmeerd. De van buiten inkomende lucht verspreidt zich achter de plaat, stijgt in de schoorsteen op en zorgt zo voor de nodige ballastlucht. Het vuur moet dan alleen zijn verbrandingslucht uit de kamer halen.

Ongeveer dat wat ook door Richard beschreven was.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-09-06 17:17:30

Als je er op gaat letten blijkt  dat er maar weinig pijpjes op het dak staan, zowel de ontluchting van de valpijp of ventilatie, ze doen er niet aan. Hooguit in de gevel.

Nu weet ik wel dat door de vestigingsplaats van de voortreffelijke hoofdauteurs die op het Franse platteland wonen _met nadruk op plat_ , de meeste artikelen en aanwijzingen in de rubriek niet zo van toepassing zijn in het grote deel van de woningen die in de bergen staan; maar toch, misschien komen die ontluchtingspijpen op het dak ook op het platteland weinig voor? 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2011-09-06 20:23:10

Ratatouille, 

Er zitten inderdaad maar weinig pijpjes op de daken. Veelal eindigt de ontluchting van de valpijp of ventilatie in de combles non aménagées, vlak onder de pannen. En dan zit in het dak een chatière, zo’n beluchtingspan. Die bestaan bij bijna alle dakpanmodellen. Zie eens de twee voorbeelden uit mijn heuvelachtige plattelandsomgeving.

Ik heb het ook zo gedaan, PVC-leiding onder de tuile à chatière schuin afgesneden, passend bij de dakhelling. Ik heb zelfs een tijdlang een van de rioolontluchtingen op de rommelzolder laten eindigen; omdat die overdwars doorlucht is was er geen probleem. Maar definitief eindigt nu ook deze pijp onder een chatière, met een spleet van max.10mm tussen het schuine einde en de binnenkant van de chatière.

Als de zolder bewoond is zou ik dat nooit doen, dan maar met de daarvoor bestemde dakpan door het dak, op een plek hoger dan het hoogste raam, zoals in deze discussie beschreven en hier te zien, en dan een chapeau erop.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2011-09-06 21:37:56

Mijn dank Christian voor deze plattelandse ;>)verduidelijking, als ik het nu beter snap, gaat dat waarschijnlijk op voor meer mensen. Die pannen zie ik inderdaad vaker, misschien werken ze ook onder de sneeuw? Je kan natuurlijk ook in de gevel eindigen, met een rooster, dan heb je van sneeuw en ijs minder last. Als ik de Velux ramen niet meer open krijg omdat ze zijn vastgevroren, dan is zo'n opening ook snel gevuld. 

Over plat en berg: mijn gepensioneerde 3 vingerige (..) metselaar had -buiten een kasteel in de jaren 60- nog nooit van een natuurstenen muur in een huis gehoord die dubbelwandig was. Dus muur- spleet- muur. Muren zijn hier aan de basis zeventig cm massief. Koud gestapeld.

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#16 Geplaatst: 2011-09-07 09:23:24

De tekening van Feildel gezien hebbend - opening vlak boven het maaiveld - vraag ik me af hoe het zit met ongedierte.

Voor een beetje haard kom je al uit op een flinke sleuf. Een grof rooster houdt geen muizen  tegen, een fijn rooster zal binnen de kortste keren dicht zitten op die plek. (begroeiing, opspattende grond e.d.)

Iemand hier evaring mee?

Wilm

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2011-09-07 11:15:44

Mee eens, Wilm.

Feildel geeft geen details over de buitenkant,

maar ik zou een van de oplossingen toepassen die ook voor de luchtgaten van kruipkelders gebruikelijk zijn:

- klein kuiltje (waar het vuil invalt) en een rooster met openingen van max 5x5mm, zie beeld hieronder,

- of een regard op zijn kant tegen de muur plaatsen en de voorkant ervan met een rooster afdekken.

Moeten allebei natuurlijk regelmatig schoon gemaakt worden!

Weet iemand een betere oplossing?

Christian von Klösterlein

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#18 Geplaatst: 2011-09-07 11:53:23

Afhankelijk van plaatsingsmogelijkheden en de esthetische eisen die gesteld worden, kan een gladde metalen pijp langs de muur, ca 50 cm hoog(?), voorzien van grof rooster en afdekking aan de bovenzijde wellicht een optie zijn? Op die manier komt de opening een stuk hoger te zitten. Ook nog een kraag om de pijp en muizen kunnen niet meer bij de openingen komen.