Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bankrekening openen in Frankrijk?

Auteur Bericht

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#0 Geplaatst: 2011-08-22 23:48:29

Op diverse plaatsen kom ik het advies tegen toch een franse bankrekening te openen. Ook onze makelaar kwam daar mee.

Mijn vraag is nu: is dat tegenwoordig nog echt nodig? De franse banken schrijven hun kosten voor het betalingsverkeer wel met een vork zeg.

Is niet alles via je nederlandse rekening en internet te doen?

groet,

Wim

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#1 Geplaatst: 2011-08-23 00:15:12

Mijn ervaring: sommige zaken wil je automatisch regelen. Dat zijn bijvoorbeeld dingen als de noodzakelijke taxes foncieres, habitation, telefoon, enz. Dat lukt niet met een buitenlandse rekening. De belastingdiensten willen hun facturen nog wel opsturen naar nederland, maar met de telefoon en electriciteit is dat, hier in ieder geval, onmogelijk gebleken.

En dan de bankgegegevens voor internetbankieren, daar is niet eenvoudig aan te komen.

De eenvoudigste oplossing voor mij was dan ook een franse rekening te openen en alle facturen naar Nederland laten sturen. Dan kun je altijd nog per cheque betalen, mits de post niet staakt.  Dan moet je niet in Nederland ook nog gaan verhuizen, want dan heb je de poppen aan het dansen. Voor sommige facturen ga ik nog steeds ieder jaar naar de tresor in juni, geen factuur ontvangen voor het huisvuil en ook niet voor het water (beide niet automatisch te betalen). De verschillende diensten communiceren niet met elkaar en hebben allemaal verschillende systemen, ook als ze in één gebouw zitten. In nederland heb ik sinds zes jaar een ander adres, dat is nog steeds niet overal aangepast....

Maak het jezelf gemakkelijk en regel zoveel mogelijk automatisch, als je het niet eens bent kun je storneren, doen de fransen zelf ook graag. De bankkosten hoeven niet per se hoog te zijn, ik betaal zo'n 35,00 per jaar inclusief betaalpas en cheques.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2011-08-23 07:51:35

Met een huis in Frankrijk kom je echt niet onder een Franse bankrekening uit.

Het betalen met chèques is nog steeds wijdverbreid evenals de credit-card die in F wordt gebruikt zoals in NL een pinpas.

Daarover is genoeg geschreven in dit forum en ook in de boeken over Frankrijk.

Zorg er wel voor dat de bank kan internet-bankieren (dat kunnen ze bijna allemaal) en dat je ook via internet naar het buitenland kunt overschrijven (dat zijn er al minder). De kosten van overschrijven naar buitenland (binnen EU) via Internet zijn in de regel gratis.

Geen flauwekul met rekeningen met fancy-namen. Verder je vooral niks laten aanpraten. Een credit-card en chèques zijn genoeg.

Wel zorgen dat je nooit rood staat (découvert)  want dat kost behoorlijk veel geld.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2011-08-23 08:57:03

Bonjour,

Helemaal eens met bovenstaande reacties. Een FR bankrekening is noodzakelijk als je een huis in FR bezit, en het bijbehorende chèqueboek ook. Je kunt echt niet zonder. Als je dat toch wilt proberen is dat een zekere route naar het gekkenhuis.

Als ik een apparaat wil huren, moet ik een "chèque de garantie" afgeven. Als ik iets via een Internet advertentie koop (op LeBonCoin bijvoorbeeld) moet ik een chèque ter betaling opsturen. Het waterleidingbedrijf stuurt mij een factuur die ik uitsluitend per chèque kan betalen. Bij de notaris moet ik zelfs een bedragje van minder dan 10 euro per chèque betalen omdat alle betalingen administratief zichtbaar moeten zijn. Et cetera, ad infinitum.

En by the way, contant geld opsturen wordt vrijwel nooit geaccepteerd, en cash transacties boven een bepaalde limiet zijn verboden.

Dus helaas, je zult niet anders kunnen dan je over je afkeer heen zetten...

Salutations, Jos

avatar#7486
lvf
Berichten: 4
Reacties: 27

#4 Geplaatst: 2011-08-23 09:08:27

@Rimke,

Ik ben heel benieuwd welke bank slechts € 35,- per jaar rekent voor een rekening met creditcard en cheques. 'Onze' bank in regio 62 de CA rekent op enkele centen na € 10,- per maand! En een service :(

Norbert

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2011-08-23 09:27:08

BNP Paribas rekent 35,- per jaar voor 'n CCP (met pasje en cheques èn internetbankieren dat goed werkt).

La Banque Postale is goedkoper, die rekende tot en met vorig jaar 2,50 per kwartaal. Hoe dat nu is, weet ik niet ('t blijft meer La Poste dan Une Banque).

Peter.

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#6 Geplaatst: 2011-08-23 18:00:08

Ok. Het advies is eenduidig.

Maar als ik het goed lees heb ik dus alleen maar een bankaccount nodig voor de cheques. Internetbankieren en creditcards werken toch grensoverschrijdend?

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2011-08-23 18:24:31

Wim,

De credit-card is ook nodig om geld uit de geldautomaat te halen.

Overschrijvingen naar een rekening in Frankrijk vanuit een buitenlandse rekening, daar heb je BIC- en IBAN-gegevens nodig. Daarover beschikken veel mensen niet (makkelijk op te vragen maar ze weten niet hoe het moet....).

Mijn ervaring is (ik spreek van Societé Générale en Crédit Agricole) is dat bijschriften (notanummer, klantnummer etc.)bij overschrijvingen niet altijd verschijnen bij de overboekingen. Dus weten de ontvangers niet waarom ze het geld hebben ontvangen. Dus maar weer de aloude chèques....

Precisering van wat Jos zegt: betalingen boven 3000€ mogen niet contant maar alleen met chèque, credit-card of overschrijving worden gedaan.

Vaak prefereert de ontvanger een chèque (eventueel een gegarandeerde "chèque de banque") boven een credit-card want geen commissie.

Steven

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#8 Geplaatst: 2011-08-24 11:15:08

Wim,

Ik heb onlangs -eindelijk- mijn rekening bij CA -bijna- kunnen sluiten. Dat na tien jaar min of meer ontbrekende service en een maandbijdrage van inmiddels een krappe 6 euro.

Langzaam maar zeker beginnen de officiele instanties in onze regio bancair internet betalen mogelijk te maken. Inmiddels heb ik, op het waterleidingbedrijf na, de IBANS achterhaald bij de tresorerie en maak sinds ongeveer een driekwart jaar alles over vanaf mijn Nederlandse rekening per internet.

De tresorerie waar ik mijn waterrekening betaal accepteert gelukkig cash betalingen die ik in een envelop stop. Dat is de afgelopen jaren nog nimmer fout gegaan. Je zou voor de betalingen waar het nog echt niet mogelijk is om per internet te betalen een paar keer een gang naar de Tresorerie in persoon kunnen plegen. Voor zover dat natuurlijk een haalbare kaart is.

Overige betalingen in Frankrijk doe ik als het grotere bedragen zijn per credit card of met mijn pinpas van mijn Nederlandse bank.

Met de grotere bedragen waaraan Steven refereert heb ik niet vaak te maken. De paar keren dat dat is voorgekomen betrof het aankopen bij bouwmarkten die zonder morren een credit card betaling accepteren.

Bij mij speelt wel het voordeel dat ik gemiddeld om de twee a drie weken een weekend in ons huis verblijf. Ik kan dus snel reageren.

Aan jou om aan de hand van de berichten in dit draadje de afweging te maken.

Groet Jeroen B, 62

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2011-08-24 11:51:52

Gek worden doe je sowieso wel, of je nu wel of niet met een franse bank gaat werken.

‘k heb nog steeds geen code, en ook geen afschriften meer ;-(

Cees.

avatar#6188
snuff
Berichten: 15
Reacties: 40

#10 Geplaatst: 2011-08-28 15:42:49

Als je permanent in LDF woont ontkom je er niet aan om een rekening te openen. Maar tot nu toe lukt het me heel goed om zonder franse rekening voor mijn tweede huis de betalingen vanuit Nederland te doen. Zelfs van het belastingkantoor kreeg ik het IBAN nummer en ze doen overigens helemaal niet moeilijk als ik maanden te laat mijn rekening kom voldoen. 

Ik hoorde overigens dat er gewerkt gaat worden met Europese banknummers zodat het overschrijven naar rekeningen binnen Europa net zo makkelijk gaat worden als binnen het thuisland. 

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#11 Geplaatst: 2011-09-04 19:14:47

Ik weet niet of cheques in Frankrijk nog nodig zijn, langzamerhand begint het gebruik ervan uit het systeem te geraken (eindelijk!).

Maar nog een andere goede reden: soms kan je op Franse websites niks kopen met een buitenlandse kredietkaart. Aan de hand van het kredietkaartnummer kan immers gecontroleerd worden uit welk land die komt, en voor sommige aankopen (in mijn geval telecom) werd de transactie geweigerd met een buitenlandse kaart.

Ik zit zelf bij BOURSORAMA, en heb daar echt niet over te klagen. Die bank doet alles gratis, zelfs de kredietkaart! Enige nadeel is dat het een onlinebank is, alhoewel ze nu ook al regionale kantoren hebben. Maar ja, afgezien van het storten van baar geld, zie ik echt geen reden waarom je nog een kantoor nodig zou hebben. Alles bij hen kan via het internet of de telefoon, en via de bankautomaten kan je zelfs (bij aanvraag) heel grote bedragen cash geld afhalen. Internationale overschrijvingen (IBAN/BIC) zijn uiteraard ook gratis.

Ik heb die rekening indertijd nog geopend vanop een Belgisch adres, als buitenlander dus, en dat kan perfect. Gewoon kopie paspoort en zo opsturen. Nu is de rekening ondertussen overgeplaatst naar mijn Frans adres. Nu al twee jaar, zonder enige kost en met een Premier kredietkaart die me overigens recht geeft op een gratis extra reisverzekering en dies meer.

Overigens is er nog een andere gratis online bank, Fortuneo dacht ik. Maar zelf geen ervaring mee.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#12 Geplaatst: 2011-09-04 19:30:35

Midas, wat is er toch mis met chèques ?

In tegenstelling tot vele geruchten zie ik die de komende honderdvijfentachtig jaar niet verdwijnen uit Frankrijk.

Peter.

avatar#8064
ine81
Berichten: 3
Reacties: 12

#13 Geplaatst: 2011-09-04 19:53:17

Fortuneo is ook gratis

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#14 Geplaatst: 2011-09-09 16:36:15

Dat is goed nieuws. Ik heb helemaal geen zin om te betalen voor cheques en andere zaken die ik toch  niet gebruik.

Gewoon een bankrekening met de mogelijkheid van electronisch bankieren om de Taxes, EDF en water te kunnen betalen. Meer niet.

Ik begrijp dat Fortuneo en Boursurama dat bieden:

http://www.fortuneo.fr/fr/banque/fortuneo-banque-ligne.jsp

http://www.boursorama.com/banque-en-ligne/

Iemand ervaring met fortuneo?

Leon (63)

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#15 Geplaatst: 2011-09-14 00:32:44

Voor de geïnteresseerden, Boursorama heeft trouwens doorlopend parrainage aanbiedingen (het Nederlandse woord ontsnapt me). Het komt er op neer dat zowel een bestaande als een nieuwe klant een premie krijgen wanneer de ene de andere aanbrengt. Naargelang de actie van het moment gaan die premies van 50 tot 100€. Mocht je dus geïnteresseerd zijn om er een rekening te openen, is het aan te raden om dit via een bestaande klant te doen.