Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waar wonen in Frankrijk? Graag advies!

Auteur Bericht

avatar#9350
Laurence
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2011-08-23 12:07:38

Beste lezer,

Ik wil gewoon opnieuw beginnen en vind Frankrijk daar wel geschikt land voor. Ik heb alleen advies nodig, waar moet ik zoeken. Ik wil graag in een leuk gezellig levendig dorpje wonen en op een niet al te grote afstand van een stad (een uur met de auto?) Ben 38 en ben klaar met alle druk en stress en wil gaan genieten van simpele gezelligheid, natuur en weet ik veel wat (klussen is huis, tuin, dieren). Het is ook een uitdaging en als het niet lukt kan ik gewoon terug.

Kan iemand mij advies geven.

Fijn en al vast veel dank.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-08-23 16:12:37

Frankrijk telt rim 36.000 gemeenten, waarvan het overgrote deel beantwoordt aan je verlangen om in een dorpje te wonen op een niet al te grote afstand van een stad. Je zult toch echt je eigen criteria moeten aanleggen: warm, koud, kust, bergen, bossen, vlakte, dicht bij Nederland of juist niet, veel toeristen of juist niet, veel Engelsen en Nederlanders of juist niet enz. enz. enz.

Koop eerst een goed boek over het gaan wonen in Frankrijk waarin al dit soort overwegingen aan de orde komen en lees deze website van voren naar achteren en weer terug.

De vragen die daarna nog overblijven kunnen hier prima worden beantwoord. Er is veel expertise opgebouwd.

Wim

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2011-08-23 16:40:06

Van mij mag je best specifiek naar je eigen boek verwijzen hoor Wim.

Laurens, zie onderaan homepage.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#3 Geplaatst: 2011-08-23 19:16:30

34140 Mèze is een prima keuze geweest voor ons, zie villedemeze.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#4 Geplaatst: 2011-09-04 12:42:37

Wij wonen in de Limousin, sinds 2007...heerlijk rustig met veel ruimte, toch dicht bij een grote stad en op een dag rijden van Nederland.

Verschrikkelijk vriendelijke Franse mensen rond ons heen...voor ons eenvoudig het paradijs op aarde.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-09-05 07:06:24

Kijk eens op de homepage naar dit bericht en anders is dit artikel misschien de moeite waard om eens te onderzoeken.

Cees.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#6 Geplaatst: 2011-09-05 13:55:26

Neeee niet allemaal naar de Limousin komen hoor, al die lelijke bossen en ravijnen, enge wilde dieren en dan die rust ook nog. Er valt daar niets te beleven, wegblijven dus!!! ;-0

Willem

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2011-09-05 14:36:45

Alle Nederlanders naar de Limousin!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2011-09-05 19:03:29

En ze eten daar veel slachtafval, waarbij de tripoux favoriet is. Daar ga je toch niet wonen?

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2011-09-05 20:43:17

En steeds die files vanuit Den Haag!

Limousin - nee!

CvK

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#10 Geplaatst: 2011-09-05 21:01:32

Als je wel van die vreselijke keuken uit de Limousin houdt, eet dan bij "Le Chapon Gourmand" in Limoges!

Bon Appetit

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#11 Geplaatst: 2011-09-14 11:31:29

Ja inderdaad reactioneurs(?) wij hebben ons vergist, eigenlijk is de Limousin helemaal niks. We wonen er nu eenmaal en gaan nooit meer weg, maar het blijft niks. Zo goed!! Had bijna iedereen op het verkeerde idee gebracht zou zonde zijn. Stel je voor rennende schreeuwende kinderen zonder manieren ook nog in de Limousin? Nee hoor lekker elders zoeken of in Nederland blijven. Met overigens zeer amicale groet Ton

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#12 Geplaatst: 2011-09-15 00:08:48

Goed, laat ik even deze leeftijdsgenoot van me opweg helpen.

Ik maak even de veronderstelling dat je wat kapitaal achter de hand hebt en dus niet meteen verlegen zit om werk, want als je ook nog werk moet zoeken, begin daar dan maar eerst mee (op diverse locaties) en als je dan ook nog zo gelukkig bent geweest om meerdere aanbiedingen te hebben gehad, dan helpen we je graag verder (met dat luxeprobleem).

Ik citeer even een belangrijke zin van je:

Ik wil graag in een leuk gezellig levendig dorpje wonen en op een niet al te grote afstand van een stad (een uur met de auto?)

Frankrijk heeft maar 1 stad en dat is Parijs! Ik wil niet zeggen dat je in de buurt van Parijs geen leuke levendige dorpjes hebt, maar ervan uitgaande dat je vrij bent om te wonen waar je wilt, zijn die dorpjes het geld niet waard.

Om een lang verhaal kort te maken je moet op jouw leeftijd niet in Frankrijk gaan wonen.

Zelf verkeer ik in de luxe situatie dat al mijn werkzaamheden via het internet verlopen en dat ik kan wonen waar ik wil. Verder wil ik niet in een dorpje wonen, maar het liefst in een stad. Ik heb de vele prachtige steden van Frankrijk onder vuur genomen en cultureel/sociaal gezien doen ze alle ten onder aan Parijs. Er is dus niks voor mij dat een bepaalde stad in Frankrijk wel heeft dat Parijs niet heeft. Ik had zo bijvoorbeeld interesse in Nice, maar er is voor mij alleen al te weinig te doen en voor mijn vrouw (uit de stad Hong Kong) zou het helemaal een ramp zijn.

Ik zinspeel momenteel op een mega economische crisis en hoop dat als gevolg daarvan onroerendgoed prijzen in Parijs ook een flinke klap gaan krijgen waarna ik wel die kant uit wil gaan, maar momenteel is die stad me het geld niet waard.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-09-15 09:10:06

Nou Felix, als dan de prijzen van de boten ook een flinke klap krijgen dan koop ik de stad Amsterdam of de Amerigo Vespucci.

Verder vind ik jouw commentaar nogal arrogant, Parijs is een stad en verder zijn er geen.

Ik heb in Parijs gewoond en ik begrijp totaal niet waarom jij zo graag in die gore van hondenstront overgoten uitlaatgas-stinkende toeterende ellende wil wonen, waar je in de winter met een visbroek moet lopen om je door de bagger te verplaatsen, en in de zomer je aan een zuurstoffles hangt anders krijg je spontaan ademhalingsproblemen in de hitte.

In de metro’s zweven meer bacteriën rond dan in welk vuilafvalverwerkingsbedrijf, en in de winter vriezen de oren van je kop op dertig meter onder de grond.

Een kop koffie kost op het terras meer dan aan de toog, en als je buiten eten wilt verschrompeld je groente onder de chemische gaswolken die door de straat zweven.

Nee, geef mij La Rochelle dan maar.

Gezellige winkeltjes, weinig verkeer in de stad, prima openbaar vervoer, de meeste zonuren van Frankrijk per jaar, gezonde zoute zeelucht, heerlijke regionale keuken, prachtige stranden, ligne direct (TGV) met Bordeaux, Nantes, en Parijs (voor als je even vies wilt doen), directvluchten naar diverse steden en landen, én, voor een néerlandais niet onbelangrijk, fietsvriendelijk.

Een gezellig levendig dorpje bestaat bijna niet meer, niet in Frankrijk en niet in Nederland of elders.

De mentaliteit van de mensen is met de komst van de mobiele telefoon en kompjoeter dermate egocentrisch geworden dat als je nu nog mensen wilt ontmoeten je dat uitsluitend op de vereniging kunt doen.

De straten worden stiller en stiller, zeker hier.

Verder moet je je concentreren op de mentaliteit van de mensen.

Ik ben heel eerlijk, hier is die niet bijster geweldig, maar je leert er mee leven.

Ik vind de Parijzenaar net als de Bordelaise ronduit hufters, daarentegen de Nantaise erg vriendelijk.

Als je van een miljoenenstad komt zoals Felix, dan kan ik begrijpen dat Parijs een buurtschap is, maar voor een Amsterdammer is het een wereldstad.

De mentaliteit van de Amsterdammer is beter, maar de beste tot nu toe is de New Yorker, geweldig aardige mensen.

 

Cees.

avatar#9432
Magister
Berichten: 0
Reacties: 3

#14 Geplaatst: 2011-09-20 12:14:36

Hoi,

De Limousin is heel leuk, maar zijn buur de Poitou-Charentes heeft alles wat de Limousin heeft en nog veel meer ;-)

Zo is het de zonnigste streek van Frankrijk (niet de warmste, wel de regio met het meeste licht), waar het heerlijk toeven is. Dan spreken we van de vredige kalmte, de cognac, de eindeloze velden met zonnebloemen, een strooien hoed onder een kerselaar, de prachtige kust van de Charente-Maritime, met zijn talrijke eilandjes, de uiterst lage criminaliteit, de heerlijke keuken van de Poitevin, de verloren dorpjes met charmante Romaanse kerkjes, de heerlijke marktjes met terrasjes rondom, ..... leven als God in Frankrijk dus.

Neem dit gerust aan van een Vlaming ;-)

Als je meer wil weten over deze prachtige streek of als je er een huisje wil kopen, neem dan gerust contact op.

Paul Nauwelaerts

paul.nauwelaerts@orange.fr

+33 761 09 50 46

avatar#9530
Marias
Berichten: 0
Reacties: 5

#15 Geplaatst: 2011-10-31 08:43:45

hoi!

Ik ben een aantal keer in de Provence geweest, dit is zeker aan te raden! Ik weet niet waar je precies naar opzoek bent. Wil je wat meer drukte, dan is de Cote d´Azur misschien wel een leuk alternatief. Wel heb ik gehoord dat de criminaliteit wat hoger ligt. Je moet je huis dan streng beveiligen. Dat is dan wel weer het nadeel. Een voordeel is dat veel mensen naar de cote d´azur op vakantie willen, dus stel dat jullie in de zomer ergens anders op vakantie heen willen, kan je het gemakkelijk verhuren.

Succes ermee!

Groetjes

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#16 Geplaatst: 2011-10-31 13:50:45

Ik woon vlakbij Naucelle (zusterstad van Mèze) daar staat de fabriek van de lekkerste Tripous (met S en niet met X) van FR.  Geen ruk te beleven, dus heerlijk kalm. Tussen Albi en Rodez beide prettige steden.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#17 Geplaatst: 2011-10-31 19:30:41

'Lekkerste tripous'?

Is dat niet een contradictio in terminis?

Pens is toch voor de hond?

Wim

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#18 Geplaatst: 2011-11-02 14:12:22

Tja, smaken verschillen. Ik sta op ons jaarlijkse dorpsfeest in de bediening.  Het merendeel van de dorpsbevolking heeft voor het repas 'complet' gekozen. Dus ik serveer dan confit de canard EN de tripous. De tactiek is dan om, vooral in de keuken dicht bij de dampende pan, niet te veel in te ademen en dan snel door la salle des fêtes naar de tafeltjes te rennen. Daar zit de dorpsbevolking dan al met smart op mijn schotels te wachten......smullen !! Eerlijk gezegd, de smaak valt nog wel mee, maar de lucht.........

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#19 Geplaatst: 2011-11-02 20:13:38

Ik sta er altijd weer versteld van hoeveel liefhebbers er zijn van tripes. Ik mag het trouwens ook graag eten. Maar ja, je moet het niet ruiken. Mijn moeder zei altijd dat je nooit aan kaas en eieren moet ruiken maar dat geldt minstens ook voor tripes.

Wij waren ooit op wandeltocht in de Auvergne, ik dacht in de Cantal. Die middag arriveerde er ook een bus met Franse toeristen uit het noorden. 's Avonds zat de hele groep in het restaurant en ze konden kiezen uit twee menu's. Bijna de gehele groep koos voor de tripes. Die waren trouwens ook erg lekker.

Diezelfde week waren we ook in een chambre d'hotes met enkele andere Franse gasten. Er werd een heerlijk worstje geserveerd. Ik vroeg wat het was maar dat wilde de kok niet vertellen, eerst eten dan het antwoord. Ik wist het natuurlijk al, het was een andouillette dus abats dus pens. Je me suis régalée. Zoiets zul je in Nederland niet meemaken.

Ingrid

Zoiets zul je in Nederland niet meemaken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2011-11-03 10:22:40

Nou Prinsesje, ik sta er altijd weer versteld van hoeveel gorigheid de fransen naar binnen werken.

Zeg nou eerlijk, de echte Nederlandse frikadel zo nu en dan een lekkernijtje hier, is toch heilig qua ingrediënten als je kijkt wat de fransen allemaal naar binnen schrokken.

« Tout est bon dans le cochon » zeggen de Fransen dan ook.

Sorry hoor, maar ik neem het toetje wel.

Wat eten de fransen dan wat niet zo lekker lijkt, nou beste lezer, van een varken blijft dus alleen het haar over(voor verfkwasten) meer niet.

Speklappen, hammen, beenhammen, zelfs een pootje gaat nog, maar dan, de darmen, de maag, de longen, lever, nieren, blaas, de oren (lekker krispie gebakken is voor menigeen een lekkernij), ogen, de piemel, en ballen.

Sorry hoor, ik vind het een beetje te ver gaan.

Op Martinique vertrouwde ik een beetje teveel op de donkere kijkers van de mooie jongen, en ik bestelde de heerlijk uitziende spie van de barbecue.

Rognons, ik heb zelden zoiets goors gegeten, (geproefd), verontschuldigde me bij de mooie jongen met mijn telefoontje in mijn hand als zijnde een belangrijk belletje, en spoedde me naar de prullenbak die hij niet kon zien.

Eet U vooral smakelijk maar ik hou het maar bij huitres en foie gras.

Cees.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#21 Geplaatst: 2011-11-03 12:09:58

Als je in de buurt van een grote stad wil wonen, en toch in alle rust in een dorp, overweeg dan het zuidelijkste deel van Bourgogne, met name het gebied rond de plaats Cluny. Dan is de tweede stad van Frankrijk, Lyon, dicht bij (ruim één uur per auto). Lyon is een heel plezierige stad met prachtige oud centrum aan de Rhone-Saone.  

Sud Bourgogne is een prachtig heuvelachtig gebied, kleinschalig, landerijen, bos, wijngaarden, fraaie steden en dorpen met karakteristieke architectuur (ook veel tot woonhuis verbouwde oude boerderijen), vele romaanse kerken, kastelen, prachtig wandelgebied, e.d.  Door import van mensen uit steden als Lyon en Macon is het contact maken met franse bewoners misschien iets makkelijker dan in streken met vrijwel alleen typisch rurale bevolking. Ook veel buitenlanders hebben zich er gevestigd, uiteraard vaak pensionados. Het klimaat is beter dan dat van Nederland (25 % meer zonuren, lichter), maar de winters kunnen best streng zijn. 

Sud Bourgogne heeft snelle verbindingen met Zuid Frankrijk, Italië, Zwitserland, ski-gebieden, en met Nederland uiteraard, door autoroutes en TGV lijnen.

Maar verwacht geen gezellige levendige dorpen in de zin van veel mensen buiten, volle cafés en dergelijke. Als overal in Frankrijk zijn de dorpen in het algemeen stil, de luiken zijn vaak dicht en men komt niet op straat indien dat niet nodig is! Of dat in de Limousin anders is weet ik niet, ik vermoed van niet, maar ga daar in ieder geval kijken!  

Maxandr

avatar#8864
madou
Berichten: 0
Reacties: 17

#22 Geplaatst: 2011-11-06 19:32:35

Cees,

De omgeving van La Rochelle doet mij veel te veel aan NL denken, veel te vlak. Om nu uitgerekend in die regio te gaan wonen als Nederlander zou mij helemaal niet trekken.

Hier in de Var heb je op enkele km van de Middellandse zee middelhoge tot zeer hoge bergen. Het zeewater is zeer aangenaam (in oktober konden we nog zwemmen), en er is zelden wind. Overigens hebben vrijwel alle steden en dorpen in de Var 2500 à 2600 zonuren / jaar, altijd nog 300 uren meer dan in La Rochelle, du je zit zeker niet in het meest bezonde deel van FR. Verreweg het mooiste departement blijft voor mij Corsica. Dat is nog als het Frankrijk van 50 jaar geleden, op een hoop plekken. Niet zo'n gevarieerde keuken als hier, en lastig dat je altijd de boot of vliegtuig moet nemen om weg te kunnen, dus die keuze valt voor ons af.

Bye,

Madou

BARGEMON

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2011-11-07 10:18:15

Natuurlijk Madou, maar zeg maar zo, t’is lekker plat om te fietsen.

Overigens surfen kan ik bij jullie niet ;-( en laten we het oh zo belangrijke prijskaartje even niet vergeten.

Waarschijnlijk betaal jij net zoveel voor een garage als ik voor een landgoed met zwembad en schuren.

Als ik dan toch zoveel moet betalen dan niet in Frankrijk, dan zijn er nog wel mooiere plaatsen.

Cees.

avatar#8864
madou
Berichten: 0
Reacties: 17

#24 Geplaatst: 2011-11-08 13:29:45

Ja Cees, het is hier inderdaad een stuk duurder dan bij jullie, maar wij wonen in het achterland (3 kwartier van zee), waar het aanzienlijk betaalbaarder (en rustiger) is. Desalniettemin wonen we midden in een dorp (groot huis uit 1770 met klein tuintje), dus geen vrijstaand huis met grote tuin en zwembad, waar we altijd van hadden gedroomd.

Nu we er jaren zitten, merken we voornamelijk hoeveel voordelen het heeft om in een dorps te wonen. De kinderen lopen naar school, kunnen veilig op straat spelen, contacten zijn zeer gemakkelijk (met alle buurtbewoners), en er zijn maar liefst 9 restaurants op loopafstand (en dat voor een dorp van slechts 1300 inwoners), en alle winkels / bars etc. Uiteindelijk bevalt dat zo goed, dat we hier voorlopig niet weg willen (we zijn een zomerhuis aan't renoveren, in de Creuse)

Bye,

Madou

avatar#4842
Montillot
Berichten: 0
Reacties: 23

#25 Geplaatst: 2011-12-14 18:30:15

De Bourgogne zou ik je ook willen afraden,

Rob