Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bezuinigen, wat is dat eigenlijk?

Auteur Bericht

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#0 Geplaatst: 2011-08-24 21:27:33

Groot nieuws in de internationale media, en natuurlijk een topic op de homepage van deze onvolprezen site. Frankrijk gaat bezuinigen. Wow, dat is nieuws!

Al lezend slaat de aanvankelijke verrassing al snel om in een déjà vu gevoel, om het maar eens in goed Frans te zeggen. Er komt een nieuwe belasting op hoge inkomens. De grondslag voor het belasten van winst bij onroerend goed verkoop wordt verhoogd. Een einde aan de vrijstelling voor werkgevers van het betalen van sociale belasting op uitbetaalde overuren. Kortom, betalen, betalen, betalen, what else is new?

Volgens mij heb ik ooit heel vroeger geleerd dat "bezuinigen" betekent: "minder uitgeven".  En daarvoor lijken me in FR best wel mogelijkheden te bestaan. Met minder dan 1 ambtenaar per 3 inwoners moet een land toch ook te runnen zijn, lijkt me. Om maar eens iets te noemen.

De FR definitie van "bezuinigen" lijkt meer op "brandschatten".  Het bestaande uitgavenpatroon dient onverkort gehandhaafd te blijven, en als dat tot een gat in de begroting leidt, dan doe je gewoon weer eens een greep in de portemonnaie (of tirelire) van de burger. Of de président nu Chirac heet of Sarkozy. Voor mij is de "populariteit" van de huidige président dan ook in het geheel niet verbazingwekkend.

Ik wacht op de dag dat de FR regering aankondigt dat alle salarissen direct naar de overheid moeten worden overgemaakt, en dat de burger vervolgens een van overheidswege vast te stellen "zakgeld" krijgt uitgekeerd.

En één ding kan ik al voorspellen, ook in dat geval zal de FR overheid het klaarspelen om geld tekort te komen.

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#1 Geplaatst: 2011-08-24 21:49:59

Natuurlijk komt de overheid ook dan geld tekort, want het staakgrage volkje staat dan op straat. Hopelijk rokend en dat maakt dan weer iets goed want behalve bovengenoemde zaken, gaat de tabaksaccijns met 6 % omhoog!!!

Soms is het franse nieuws heel vermakelijk.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2011-08-24 23:54:26

Wat een fake (voor de Anglofoben: foutaise) deze "bezuinigingen".

Waar gaat het helamaal om? 11 miljard voor 64 miljoen Fransen. Omgerekend zo'n 172€ per Fransmensch.

Wie gaan dat betalen? Een stugge roker paft een pakje per dag weg. 30 cent meer en welaan, daar hebben we al 100€. Een wijntje, biertje, colaatje. Nog enkele tientallen euro's. De superrijken voelen er niets van. Een paar procent van hun revenues"? Even een dagje funshoppen in NY overslaan, meer niet.

Inderdaad, over uitgaven wordt nauwelijk gepraat.

Peanuts en kiezersbedrog. Un "pet dans un filet".

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2011-08-25 08:14:29

'n Geleid bommetje op Libië kost 35.000, en dan heb ik het slechts over het materiaal.

Als ik Het Volk was, zou ik de Charles de Gaulle aan de ketting leggen, de mariniers en andere opstappers voorzien van 'n bezem, hark of schop naar keuze en hop, au boulot. Die boot ligt nog in Toulon, we hebben nu de kans.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-08-25 08:15:40

Wacht maar af, het is nog te mooi weer maar in het najaar begint het seizoen weer, staken!

Cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2011-08-25 08:38:41

Er is sprake van Mesures d'Austerites; dan kan je bezuinigen op de uitgaven, en/of de belastingen verhogen.

Op het moment dat de Franse overheid de belastingen verhoogt, gebruikt de Nederlandse pers het woord bezuinigen. Verwarrend.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2011-08-25 08:44:32

In het pakket belastingmaatregelen - ik vermijd het woord bezuinigen - zitten nog aardige rekensommetjes verborgen voor de bezitters van een tweede huis. De taxe sur la plus-value werd door de verkopers gevreesd, maar of het nieuwe model iedereen blij gaat maken valt nog maar te bezien. In Latribune staan wat rekensommetjes, en op la une van deze website wordt daar uitgebreid over gerapporteerd.

Rob van der Meulen

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#7 Geplaatst: 2011-08-25 10:36:22

Mooi voorbeeld van de gevolgen van de verhoging van de Plus Value in de rekensommetjes in Latribune. Die kunnen dus voor eigenaren van 2e huizen, die op grond van wat voor redenen dan ook hun bezit moeten verkopen in de eerste 5 jaar na aankoop, extreem zijn.Dit is geen belasting meer , maar gelegaliseerde diefstal. En een extra dolksteek in de  de rug van de toch al slechte onroerend goed markt

Slechts een ontsnappingsmogelijkheid, voor veel pensionados mogelijk : zorg dat de 2e woning  voorafgaande aan de verkoop het maison principale is geworden. Wel "even"emigreren met alle rompslomp van dien, maar met een geweldige pay back voor die mentale investering.

Indien teveel mensen dit gaan doen , zal er ongetwijfeld weer reparatiewetgeving komen.

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#8 Geplaatst: 2011-08-25 11:17:27

En wat te denken van de voorgestelde transactie belasting?

Wordt er dan straks als je je schamele AOW uit Nederland op je bankrekening overgemaakt  krijgt belasting ingehouden?

Ken de details nog niet, wellicht transacties boven een bepaald bedrag?

Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2011-08-25 11:54:23

@ Willem

Tenzij je de bezitter van (aandelen in) een hedgefund zou zijn, en van minuut tot minuut gespannen achter je beeldscherm zou zitten om te zien waarheen je het aan je zorgen toevertrouwde kapitaal zou moeten laten flitsen, zou ik me nog maar geen zorgen maken. De nu weer actuele discussie speelt al decennia, onder de naam Tobin tax. Diverse generaties parlementsleden in Europa en elders (Canada met name) hebben daar vragen over gesteld aan hun ministers van Financiën, die een even zo grote stroom aan antwoorden hebben opgeleverd. Een eenzijdige maatregel in Europees verband zou de positie van de Europese beurzen waarschijnlijk geen goed doen, en zou wel eens contraproductief kunnen zijn. Hetgeen wel vaker voorkomt met goedbedoelde overheidsmaatregelen. Laten we eerst maar eens afwachten wat alle plannen precies inhouden, nadat alle opwinding in de pers wat geluwd is. Op zoek naar de wetsteksten zelf.

Rob

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#10 Geplaatst: 2011-08-25 15:15:31

Inmiddels heb ik gelezen dat die Plus Value plannen nog veel ernstiger zijn dan ik in eerste instantie had begrepen. Als doe het zelver -renovateur van een ruïne werd je na de wijziging van 2004  toch al enorm gepakt , toen je de investeringen in materiaal en je eigen arbeid niet meer kon aftrekken. In elk geval had je sindsdien nog altijd de mogelijkheid de 15 jaar af te wachten om niet bestolen te worden, maar dat wordt nu dus ook onmogelijk.

Eerst maar eens zien van wat er straks werkelijk wordt doorgevoerd. Buitenlandse en Franse 2e woning bezitters blijven echter een gemakkelijke prooi voor belastingverhogingen; de eersten kunnen niemand wegstemmen en de groep in totaliteit zal niet zo snel gaan demonstreren of de tolwegen blokkeren.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2011-08-25 16:29:35

Overigens weet ook Vrind Sarko z'n broekriem aan te halen, zo meldt 'n doorgaans zeer betrouwbare bron.

Peter.

P.S. Men leze dit met enige ironie.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2011-08-27 12:40:11

Et voila!

Ik snap steeds meer van dit land ;-)

Cees.