Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Raam buitendraaiend maken?

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2011-09-04 06:54:47

MaxAndre schreef in een andere draad:
Ik ben een kookhoek aan het maken bij een dubbel (stolp) venster. Als gebruikelijk in Frankrijk draaien de raampjes naar binnen. Helaas zit het venster te laag voor een goede aanrechthoogte. Dus wil ik het naar buiten draaiend maken, zonder het hele kozijn om te draaien (zit veel te vast). Een uitdaging. Heeft iemand zoiets wel eens gedaan, advies?
Max, precies dat wat je wilt heb ik niet gedaan (binnendraaiend raam buitendraaiend maken). Maar ik heb onlangs onderdelen van een gerecupereerd fenêtre deux vantails (1,83x1,05m) met stolp gebruikt om er een stalraam van 0,60x0,45 van te maken. Het was binnendraaiend en het bleef binnendraaiend. Maar omdat ik het niet kon laten alles in detail te bestuderen heb ik de profielen goed bekeken; de horizontale en verticale van het raam en van het kozijn. Mijn raam zag er ongeveer zo uit als deze afbeelding uit een oud Frans bouwboekje (net geen Villard de Honnecourt, maar zeker 80 jaar oud). http://www.google.nl/search?q=villard+de+honnecourt&hl=nl&biw=1280&bih=899&prmd=ivnsbo&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=HHdiTuuRJo_sOYH-7Y0K&ved=0CDQQ
Afb 1
Deeze afbeelding geeft alle details van een Frans naar binnen draaiend stolpraam met twee vleugels weer, in aanzicht, en ook in verticale en horizontale doorsnede. Ik wil je op het hier omcirkelde detail attenderen, want daarom gaat het.
Afb.2
Je ziet de scharnierhuls en daarboven de fels of sluitstrip (weet niet hoe je dit in het NL correct noemt). Deze is hier halfrond getekend, maar ik ben meestal een kwartronde tegengekomen, B in de volgende afbeelding. Je ziet, als je hier het scharnier naar buiten zet, gaat het raam bij het sluiten wringen. En als het raam zoals hier getekend ten opzichte van het kozijn terugspringt heb je grote moeilijkheden her scharnier te plaatsen. Alleen bij een situatie volgens C heb je een kans het scharnier buiten te plaatsen.
Afb.3
Dat zijn de moeilijkheden die je bij de verticale delen tegenkomt. Maar bij de horizontale delen, vooral de onderdorpel, moet je ook de binnenaanslag in buitenaanslag veranderen. Als je de verticale doorsnede links in de eerste afbeelding bekijkt zie ja dat je boven en onder de bestaande aanslag moet verwijderen en een nieuwe binnenaanslag in het kozijn moet plaatsen. Misschien moet dan ook het bovenprofiel van het raam aangepast worden, maar zeker het onderprofiel.
Je ziet, het is een niet al te kleine klus, maar ik zou de uitdaging zeker aangaan. Bij mij zou het een van de klussen worden waar mijn vrouw vraagt wat ik aan het doen ben, en ik antwoord: ik ben aan het nadenken.
Overigens, hetzelfde probleem kwam een kennis in Amsterdam tegen, toen zijn huis nieuwe (Duitse) ramen+kozijnen kreeg. De oplossing bestond daarin boven het aanrecht een naar buiten draaiend raam te plaatsen. Die zijn in Noord-Duitsland namelijk ook gebruikelijk. Verder heb ik die alleen in NL en GB gezien.

MaxAndre schreef in een andere discussie:

Ik ben een kookhoek aan het maken bij een dubbel (stolp) venster. Als gebruikelijk in Frankrijk draaien de raampjes naar binnen. Helaas zit het venster te laag voor een goede aanrechthoogte. Dus wil ik het naar buiten draaiend maken, zonder het hele kozijn om te draaien (zit veel te vast). Een uitdaging. Heeft iemand zoiets wel eens gedaan, advies?


Max, precies dat wat je wilt heb ik niet gedaan (binnendraaiend raam buitendraaiend maken). Maar ik heb onlangs onderdelen van een gerecupereerd fenêtre deux vantails (1,83x1,05m) met stolp gebruikt om er een stalraam van 0,60x0,45 van te maken. Het was binnendraaiend en het bleef binnendraaiend. Maar omdat ik het niet kon laten alles in detail te bestuderen heb ik de profielen goed bekeken; de horizontale en verticale van het raam en van het kozijn. Mijn raam zag er ongeveer zo uit als deze afbeelding uit een oud Frans bouwboekje (net geen Villard de Honnecourt, maar zeker 80 jaar oud): 


Afb 1


Deeze afbeelding geeft alle details van een Frans naar binnen draaiend stolpraam met twee vleugels weer, in aanzicht, en ook in verticale en horizontale doorsnede. Ik wil je op het hieronder rood omcirkelde detail attenderen, want daarom gaat het.

Afb.2


Je ziet de scharnierhuls (die van les paumelles) en daarboven de fels of sluitstrip (weet niet hoe je dit in het NL correct noemt). Deze is hier halfrond getekend, maar ik ben meestal een kwartronde tegengekomen, B in de volgende afbeelding. Je ziet, als je hier het scharnier naar buiten zet, gaat het raam bij het sluiten wringen. En als het raam zoals hier getekend ten opzichte van het kozijn terugspringt heb je grote moeilijkheden het scharnier te plaatsen. Alleen bij een situatie volgens C zie ik een kans het scharnier buiten te plaatsen.

Afb.3


Dat zijn de moeilijkheden die je bij de verticale delen tegenkomt. Maar bij de horizontale delen, vooral de onderdorpel, moet je ook de binnenaanslag in buitenaanslag veranderen (zie afb.1). Als je de verticale doorsnede links in de afbeelding bekijkt zie ja dat je bij het kozijn boven en onder de bestaande aanslag moet verwijderen en een nieuwe binnenaanslag in het kozijn moet plaatsen. Misschien moet dan ook het bovenprofiel van het raam aangepast worden, maar zeker het onderprofiel.


Je ziet, het is een niet al te kleine klus, maar ik zou de uitdaging zeker aangaan. Bij mij zou het een van die klussen worden waar mijn vrouw vraagt wat ik aan het doen ben, en ik antwoord: ik ben aan het nadenken. Het resultaat van het nadenken zou kunnen zijn dat ik ook het kozijn verwijder, of dat ik een nieuw raam-in-oude-stijl laat maken ;-))

Max, misschien heeft je raam andere profielen, dan is alles anders, maar ik hoop dat ik de principes uit heb kunnen leggen.


Overigens, hetzelfde probleem kwam een kennis in Amsterdam tegen, toen zijn huis nieuwe (Duitse) binnendraaiende ramen+kozijnen kreeg. De oplossing bestond daarin boven het aanrecht een naar buiten draaiend raam te plaatsen. Die zijn in Noord-Duitsland namelijk ook gebruikelijk. Verder heb ik die alleen in NL en GB gezien.

Christian von Klösterlein

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#1 Geplaatst: 2011-09-04 13:24:27

Bonjour!

Zeer bedankt Christian voor je reactie. Fantastische prenten van die raamconstructies! Lijkt heel veel op mijn geval, alleen is de aansluiting aan de zijkanten (jouw details A, B, en C) bij mij nog iets anders. Er zit een driehoekig richel op het bestaande kozijn dat past in een groef in de zijkant van het raam. 

De oplossing die ik inmiddels probeer is de volgende: ik maak een soort nieuw kozijntje dat ik aan de buitenkant tegen het bestaande kozijn schroef. Van de ramen zaag ik aan de paumelles kant en ook aan de boven en onderkant een strookje af zodat ik de meeste problemen met groeven of uitstekende richeltjes kwijt ben. Het nieuwe kozijn is daaraan aangepast. Op de dan vrijwel vlakke "nieuwe" zijkanten van de raampjes kan ik dan hopelijk de "paumelles de Paris" goed vastschroeven. Met tochtstrippen denk ik naderhand de zaak goed winddicht te krijgen. De maatvoering van het project is best lastig.

Als e.e.a. gelukt is zal ik mijn ervaring nog melden, kan handig zijn voor anderen.

Jouw eerdere project om onderdelen van een oud raam voor een kleiner nieuw raam te gebruiken lijkt me overigens nog moeilijker.

Ik moet tot mijn schande zeggen dat schetsboek van Villard de Honnecourt niet kende. Prachtige schetsen, ik ga dat verder nader onderzoeken, zo leer  je nog eens wat bij het bricoleren!

Overigens ook Jos uiteraard bedankt voor zijn ideeën in de vorige draad.

Salutations,

Maxandr 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-09-04 13:39:44

Max,

een detail van (citaat) <... project om onderdelen van een oud raam voor een kleiner nieuw raam te gebruiken> :

Bij dit oude raam, overigens van eikenhout, waren de paumelles niet zoals sinds jaren gebruikelijk aan de zijkanten van het raam geschroefd, maar in schuine zaagsneden gezet en elk met twee ijzeren pennen vastgezet. Dateert waarschijnlijk nog van de laatste grondige opknapbeurt van het huis , ergens voor de oorlog.

Ik was aan dit karwei niet begonnen als het niet om een onbeduidende toepassing ging: het berghok voor de tuinmeubelen.

De groeten, ook van Villard de Honnecourt, die helaas (of gelukkig?) nog geen digitale camera had om vast te leggen wat hij op zijn reizen zag.

Christian von Klösterlein

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#3 Geplaatst: 2011-09-04 20:49:01

Pdf waar het schetsboek van Villard de Honnecourt wordt uitgelegd (vertaald?) (frans)

janv

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#4 Geplaatst: 2011-09-05 13:37:50

Bedankt Janv/Silex voor pdf over Honnecourt, ga ik na de klus verder lezen.

Inmiddels is het moeilijkste deel van die raam-buitendraaiend-maken-klus gedaan.

Zie hier voor paar foto's.

De ramen heb ik moeten aanpassen door er randen af te zagen. Dat ging goed op een zaagtafel. Gelukkig zaten de oude paumelles alleen met schroeven vast. Voor het verwijderen was de haakse slijper nodig. Tegen de buitenkant van het bestaande kozijn heb ik een nieuw kozijntje gemaakt, overigens zonder sponning. Die maak ik achteraf met losse aanslaglatten, want ik voorzag problemen met goede aansluiting. Ik maakte eerst van een paar balkjes een soort dummykozijn om de maten uit te proberen. Is wel aan te raden, want raamopeningen in natuurstenen muren zijn uiteraard niet precies rechthoekig. 

Voor het opnemen van maten (in gesloten toestand) heb ik de ramen tijdelijk met twee latten aan elkaar gemaakt als op een van de foto's te zien.

Het precies oplijnen/aftekenen van de twee delen van elke paumelle deed ik door de (inmiddels afgezaagde) ramen in het nieuwe kozijn te leggen.

Het inlaten van de paumelles is voor een echte timmerman die goed met beitels kan omgaan geen probleem, maar voor mij als leek is het een beetje lastig. Ik gebruikte een slijpschijfje op een Dremel en een speedboor om de omtrekken even in te frezen, waarna het beitelen geen probleem meer is.

Nu moet ik dit miniproject nog afronden door het maken van de aanslagen, aanpassen van de spanjolet, voegen volschuimen,en verf afwerken. Maar het moeilijkste deel is gelukkig klaar, en de ramen draaien prima naar buiten. :)

O ja, ook moet ik nog iets verzinnen voor het afsluiten van het luik (want daarom draaien Franse ramen dus naar binnen). Dat wordt of een slot vanaf buiten te bedienen met sleutel, of iets met een klink of stalen kabeltjes, van binnen uit bedienbaar.

Salutations, Maxandr

     

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2011-09-06 21:15:42

MaxAndre,

stuur me svp een privémail zodat wij over een bepaald probleem corresponderen kunnen. Mijn mailadres staat naast mijn profiel.

Christian v.K.