Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Terugbetaling kronen - tandarts - mutuelle

Auteur Bericht

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2011-09-04 19:01:41

Gegroet allen,

Ik heb een vraagje betreffende de terugbetaling van tandkronen.


Sinds kort ben ik in officieel in Frankrijk ingeschreven, en ben dus ook gedekt door de klassieke Assurance Maladie. Ik dacht dat mijn basisbehoeften betreffende ziektezorg wel voldaan zouden zijn, echter helaas. Mijn eerste bezoekje aan de Franse tandartse leverde een bijzonder onaangenaam verdict op: ik heb een tandkroon nodig (en het is echt wel nodig, de noodzaak dringt zich al een tijdje op).

Nu dacht ik al dat tandkronen ook in België bijzonder moeilijk terugbetaald werden (heb er nooit één gehad), maar dit lijkt in Frankrijk niet beter. De tandartsen blijken op dit soort ingrepen bijzonder grote marges toe te passen. Als ik de eindafrekening maak, wordt er blijkbaar nog geen vijfde van de totale kost terugbetaald. Ter info hier een overzicht van de devis van de tandarts:

inlay-core: 240 euro

tijdelijke kroon: 60 euro

keramische kroon: 550 euro

(Ik woon trouwens in de rand van Parijs, Vincennes. Alhoewel een zoektocht op het Net me geleerd heeft dat deze tarieven niet overdreven zijn en aansluiten bij het gemiddelde voor gans Frankrijk)

Hier komen nog de soins bovenop, maar die worden wel voor 70% terugbetaald. Van de bovenstaande sommen (850 euro), wordt er echter maar een 160 euro terugbetaald.

Vrij ontnuchterend dus, en met de klassieke zorgverzekering blijk je nergens te staan. Mijn tandartse raadde me dan ook aan een bijkomende verzekering te nemen, de mutuelle, om bijkomende terugbetaling te bekomen.  De meeste van haar patiënten hebben dat - uiteraard, want de meeste mensen zijn werknemer en hebben een verzekering van het werk; ik ben echter zelfstandige, dus ik moet voor mezelf uitmaken of het sop de kool waard is.

Nu heb ik even nagekeken, en het eerste wat me opvalt is dat ook de mutuelles niet alles terugbetalen. Naargelang betaalt men tot 200-300% terug, terwijl je in dit geval tot 400% terugbetaling zou nodig hebben. Anderzijds ligt er ook meestal nog een plafond op het terugbetaalde, en eventueel een wachttijd van 6 maand op tandprotheses. Wat tarieven betreft, kom je meestal uit op een 50 tot 100 euro per maand, naargelang de dekking.

Als ik dus de eindafrekening maak, lijkt het me dat voor bovenstaande ingreep de mutuelle niet veel verandert aan de zaak. Hetgeen wat ik erin stop aan bijdragen, haal ik er nauwelijks terug uit. Uiteraard ben ik wel meteen voor andere onvoorziene omstandigheden gedekt, maar dat laat ik nu even buiten beschouwing.

Hebben jullie eventueel ervaringen met tandprotheses en/of -kronen, en kunnen jullie me vertellen hoe jullie het aanpakken?

bedankt

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2011-09-04 19:21:26

Voor brillen en kronen moet je de mutuelle maar zien als een spaarpot zonder dat je rente krijgt. Kijk, een verzekering neem je om bepaalde risicos te verzekeren. Op zekere leeftijd heb je bijna allemaal een bril nodig en een kroon hier of daar dus dat risico is voor een verzekeringsmaatschappij niet meer te verzekeren want er is geen risico meer. Dus je kunt ook gewoon geld op je Livret A zetten en een paar procent rente trekken.

Mocht je een mutuelle vinden die brillen en kronen ruim vergoedt, dan is de premie meestal ook ruim.

Ingrid

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2011-09-04 19:42:40

Het doel van het verzekeren van risico's is toch niet dat je er méér uithaalt dan dat je erin hebt gestopt ?

Neeneen Midas, dat zou immers betekenen dat die fondsen snel droogvallen, de premies onbetaalbaar worden.

Kortom : verzeker die risico's die u niet kunt dragen, de overige ellende komt voor uw eigen rekening.

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2011-09-05 00:06:50

Midas, lees eerst de gegevens over een onderwerp op deze website, in dit geval het hoofdstuk over de Franse tandarts. Kronen en bruggen worden nauwelijks vergoed door de Sécu, maar de mutuelles verzekeren een fors deel (afhankelijk van de verzekeringsvorm die je hebt gekozen.) In ieder geval is het in Frankrijk daardoor in de meeste gevallen stukken goedkoper om je te laten voorzien van de bruggen en kronen dan in NL.

Wim

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#4 Geplaatst: 2011-09-05 00:34:19

Bedankt voor je reactie Wim.

Het door jou vermelde stukje had ik gelezen, maar ik blijf met de vraag zitten of de door mij vermelde tarieven bijvoorbeeld aanvaardbaar lijken, en via pakweg welke mutuelle men de beste dekking kan bekomen. Je kan de vergoeding door een mutuelle dan wel fors noemen, het blijft een partiële vergoeding. En als ik het bereken, blijf ik tot de vaststelling komen dat de patiënt sowieso voor een paar honderd euro zelf moet bijdragen, wat toch telkens stevige bedragen zijn. Zeker als je het meerdere malen aan de hand hebt.

Mocht je/iemand me dus kunnen bevestigen of dit gegeven normaal is in Frankrijk, en/of het bijvoorbeeld raadzaam is prijs te vergelijken tussen tandartsen, en/of deze of gene mutuelle te kiezen, dan hoor ik het graag.

bedankt

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2011-09-05 09:13:06

Midas, het 'devis' van de tandarts lijkt me alleszins redelijk. Je kunt het veel erger treffen. Er zijn tandartsen, maar dat hangt ook van de streek af, die onoorbare 'dépassements d'honoraires' hebben.

Mijn mutuelle is Groupe Pasteur Mutualité, goed voor 50+ kwalen maar ik betaal ook aardig premie (120 euro/2 personen/maand)

Ingrid

avatar#9304
Midas
Berichten: 2
Reacties: 18

#6 Geplaatst: 2011-09-14 00:39:22

Ter info.

Ondertussen heb ik de knoop doorgehakt. Na veel zoeken en vergelijken ben ik voor de mutuelle MMA gegaan. Die hebben zeer aantrekkelijke premies voor startende professions liberales. Ik betaal nauwelijks 300€ voor het eerste jaar (nadien 400€), waarbij ik o.a. tot 1000€ aan tandartskosten terugbetaald krijg. Zeer mooi aanbod dus.

Mijn zoektocht heeft me geleerd dat er toch echt wel veel prijsverschillen tussen de mutuelles zitten, terwijl hun aanbod in grote lijnen hetzelfde is. Ze gebruiken trouwens dezelfde standaardtabellen om hun waarborgen uit te leggen. De prijsverschillen liepen in mijn ervaring op van het enkele tot meer dan het dubbele, dus het loont echt wel de moeite om veel te zoeken, googelen, kijken en vergelijken. Eén enkele aanrader is er trouwens niet, want de premie verschilt telkens naargelang de parameters leeftijd, beroep, woonplaats, enzovoort. Succes!