Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Twee permis de construire tegelijk ..

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-09-06 17:08:55

Beste mensen,

Ik heb een huis gekocht (voormalige grange met woongedeelte) , van de eigenaar die er een permis de construire (PDC) voor had gekregen. Die is 6 jaar geleden aangevraagd.

De werkzaamheden zijn echter nog niet af. Die oude permis was dus ook het ombouwen van het grange deel naar woondeel.

Ik wil een terras/abri/balcon bouwen van hout, 20 m2 , maar die rust met houten palen op de grond en dan telt ook oppervlakte mee van de onderliggende grond en is het dus totaal 40 m/2. Dus moet ik ook een permis de construire hiervoor aanvragen. (!!)

Alle dokumenten zijn hier, de technische bouwtekeningen zijn klaar, het kan op de bus maar:

- Wat nu met de oude bestaande (>5 jaar) PDC?

- De burgemeester ( u weet wel..) wil een kopie van mijn koopcontract bij de nwe PDC aanvraag.

- Mijn jurist zegt dat de oude eigenaar, de oude PDC moet overbrengen naar mij, maar hoe?

- En kan ik op de nwe aanvraag de oude SHON meters opgeven van de oude aanvraag, of moet ik alvast de meters tellen die bijna klaar zijn in de verbouwing?

Lastig, als u het weet, graag uw mening!

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2011-09-07 08:31:37

Bonjour,

Voor zover ik weet kun je voor dit geval een aanvraag voor een "Permis de Construire Modificatif", oftewel een modificatie op het bestaande permis, indienen.

Zie hier voor een eerste ingang en hier voor het benodigde formulier.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-09-07 13:19:26

Hoi Jos, Bedankt voor je hulp.

Ik heb dat formulier bekeken maar dan teken ik ook voor de verantwoordelijkheid voor onder meer de fiscale berekening van het gehele project. Eigenlijk zou de huidige eigenaar -waar ik van koop- een Declaration Conformite (13408*01) moeten indienen.

Het project zoals toen ingediend is vrijwel af, behalve de buitenruimte en terras. De burgemeester zei dat ik een nwe PDC moest aanvragen en heeft me alle papieren gegeven. Maar dat vermengd zich met de lopende vergunning...

Ingewikkeld?  

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2011-09-07 19:58:13


Rebonjour,


Er zijn 2 mogelijkheden:


- De bouw op basis van de oude PDC is gereed. Dan is er bij de mairie een "déclaration d' achèvement de travaux" (DAACT, Cerfa 13408*01) ingediend, door de aanvrager van de oorspronkelijke PdC. Tot 3 maanden (5 maanden in speciale gevallen) na indienen van de DAACT kan nog controle op de conformiteit komen. Daarna kan op verzoek een "attestation de conformité" worden uitgereikt, die nuttig kan zijn als men het gebouw wilt verkopen. 

Na afloop van deze procedure is de oorspronkelijke PdC voltooid verleden tijd.

- De bouw op basis van de oude PdC loopt nog en men wil bijvoorbeeld iets veranderen dat ook al in de oude PdC voorkwam. Dan kan een permis modificatif worden aangevraagd. By the way, als er na het indienen van de DAACT controle komt en men constateert afwijkingen, kan ook gedwongen worden een permis modificatif in te dienen: of men kan dwingen de boel af te breken.

Het lijkt mij dat u één van beiden moet doen: óf eerst de bestaande PdC (laten) afwikkelen en met schone lei een nieuwe aanvragen, óf een permis modificatif op de oude PdC aanvragen. Het mengen van deze trajecten lijkt me een kweekvijver voor moeilijkheden.

Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen. Zoals u zegt, als u een permis modificatif indient moet u zich achter de PdC berekening en de reeds gedane werkzaamheden van de vorige eigenaar scharen. Plus dat eventuele non-conformiteiten met het oude PdC bij eventuele controle na indienen van de DAACT voor uw rekening komen.

Echter, als u een heel nieuw PdC aanvraagt, moet u ook de uiteindelijk ontstane situatie aangeven, want daar kan controle op komen. En bij een nieuw PdC hoort volgens mij ook weer opnieuw een evaluatie van uw riolering/septic tank installatie. Plus dat u weer de volle mep TLE betaalt.

Persoonlijk denk ik (maar ik ken de details van uw situatie natuurlijk niet) dat het regelen van een officiele transfer van de oude PdC van de oude eigenaar naar mijzelf, en dan een permis modificatif aanvragen, ook aantrekkelijke kanten heeft. Maar wie ben ik?

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-09-07 22:37:09

Rebonjour Jos,

Zie je wel hartstikke lastig... Die oude PDC is uit sept 2005 dus ik denk: die is niet meer geldig maar de oude eigenaar heeft niets opgestuurd en zegt dat het nog niet af is en dat het automatisch naar mij overgaat. Dat geloof ik dus niet.

De transfer heeft ook een bepaling dat de oude vergunning nog geldig moet zijn. "Le transfert du permis dessaisit le titulaire primitif du permis.
L’ancien titulaire n’a pas qualité pour demander la prorogation du permis ni déclarer l’ouverture du chantier. Il ne peut pas formuler une demande de modificatif ou une demande de restitution d’une taxe déjà acquittée."

Bovendien neem je ook dan verantwoordelijkheid voor een deel belasting(schuld).

Sowieso nog even een -iksnaphet netniet- vraag, een 20 m/2 abri/balkon op palen aanbouwen aan je huis is toch allemaal SHOB? Moet ik die vierkante meters netto opgeven bij een nwe aanvraag bij 4.5.1  'destination des construction et tableau des surfaces? ' (13406*01)

Ik denk dat oude eigenaar de déclaration d' achèvement de travaux" moet invullen en dat de burgemeester met zijn nwe PDC papieren ook te hard van stapel loopt.

Bureaucratie? welnee!

Met vriendelijke groet!

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2011-09-08 10:36:15

Rebonjour Ratatouille,

De geldigheid van een PdC is in principe niet aan tijd gebonden. Een PdC wordt afgegeven en is dan "geldig". Er is de voorwaarde dat er binnen 2 (soms 3) jaar na afgifte van de PdC formeel met de bouw moet worden begonnen, anders vervalt de "geldigheid". Zie hier.

Dat formeel met de bouw beginnen gebeurt door het indienen van een "déclaration d'ouverture de chantier" bij de mairie. Je plaatst dan ook zo'n bord op je terrein.

Kun je niet op tijd beginnen, dan kun je een verlenging van de PdC aanvragen, maar dat is niet onder risico omdat dan weer opnieuw naar alle regeltjes wordt gekeken en als die zijn veranderd kun je opeens zonder PdC komen te zitten.

Als het werk méér dan 1 jaar wordt stilgelegd vervalt de "geldigheid" ook. Dus altijd zorgen dat er als je éénmaal formeel bent begonnen er altijd een hoop zand, een stapel stenen en een betonmolen op het erf staan. 

Conclusie: als de oude eigenaar ooit een "déclaration d'ouverture de chantier" heeft ingediend is de PdC nog geldig. Bij de mairie kunnen ze dit nagaan.

Je citaat "Le transfert du permis dessaisit le titulaire primitif du permis" heeft niets met de geldigheid te maken. Daar staat slechts dat een transfer de oude eigenaar ontslaat van alle rechten/plichten die met de PdC samenhangen, hij kan dus niet langer verlenging aanvragen of een permis modificatif op dat bestaande PdC aanvragen. Hij heeft ook niet langer het recht reeds door hem betaalde belastingen die met het PdC samenhangen (zoals TLE) terug te eisen.

De oude eigenaar kan NU weliswaar een déclaration d'achèvement invullen maar dat is pas zinvol als ALLES wat in de oude PdC stond ook is gerealiseerd. Is dat nog niet het geval dan loop je de kans dat men bij controle alsnog een permis modificatif gaat eisen en dan ben je helemaal in de aap gelogeerd.

Je vrees voor belastingschuld kan ik niet plaatsen. Vanaf het moment dat de oude eigenaar een PdC verkreeg en een "déclaration d'ouverture de chantier" heeft ingediend zal hij jaarlijks een zogenaamde déclaration H1 van de belastingdienst hebben ontvangen. Als het goed is heeft hij daarop aangegeven wanneer nieuwe oppervlakten "bruikbaar" werden.

Zodra het oude PdC op jouw naamt komt, krijg jij jaarlijks die H1. De eerste keer dat je die krijgt vul je alles naar waarheid in. Op basis daarvan ga jij betalen. Als de belastingdienst constateert dat er plotsklaps wel erg veel bij is gekomen, komen ze hoogstens bij de oude eigenaar terecht. Met wat die heeft aangegeven (of niet aangegeven) vóórdat jij het huis kocht, heb jij niets te maken.

Dat is allemaal niet anders wanneer de oude eigenaar NU een déclaration d'achèvement zou indienen. Jij moet dan nog steeds een nieuwe PdC aanvragen waarop de juiste oppervlaktes van het eindresultaat ingevuld staan. Dus uiteindelijk zie ik persoonlijk geen verschil.

Met een nieuwe PdC weet je wél zeker dat je de volle mep aan TLE gaat betalen en dat alle nieuwe regeltjes inclusief die voor je riolering/septictank opnieuw worden bekeken. Of je daar nu gelukkig van wordt? Ik zou toch nog maar eens die transfer overwegen denk ik...

By the way, voor die oppervlaktes moet je maar eens in het forum op SHOB en SHON zoeken, daar is al het nodige over geschreven.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2011-09-08 19:15:25

Wederom dank ik je voor je uitvoerige antwoord en overdenkingen. Ik heb er wat mee gedaan: De twee notarissen en de oude eigenaar er bij gesleept, en we gaan voor de procedure. Transfer en daarna modificatie.

Ik begrijp dat er niet echt een transfer document is (waar?) maar dat je het zelf moet opstellen. Verder is het een gok of de aanbouw van de abri/balcon (dus een abri waar je op kan zitten en waar de auto onder staat) valt onder 'mineure veranderingen' ,want anders moet er alsnog een nwe PDC aangevraagd worden.

Ik lees de tekst:

"La délivrance d’un permis modificatif suppose que l’évolution par rapport au projet initial reste mineure. Dans le cas contraire, il faut déposer une nouvelle demande.


Il est difficile de fixer une frontière entre les deux cas : seule une appréciation de bon sens permet le choix de la procédure adéquate. Le service instructeur doit apprécier au cas par cas, en fonction de la demande présentée si le rapport de proportionnalité est respecté et si l’objet des travaux ne change pas fondamentalement. "

Noem me naief, maar wat is TLE?

Toch wel lastig, in ieder geval niet standaard.

Met hartelijke groet!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2011-09-08 19:20:51

Nog wel even informeren op het gemeentehuis (waar deze vragen over transfert e.d. uiteraard ook beantwoord moeten kunnen worden) en dan ook vragen naar de wijziging van de hantering van SHON en SHOB. Er is voorgesteld om de SHON af te schaffen. Even navragen a.u.b. en hier op het forum weer doorvertellen om het onderwerp Bouwvergunningen weer verder te verrijken.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2011-09-08 20:38:27

Bonsoir,

TLE staat voor Taxe Locale d'Equipement. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal belastingen die worden geheven naar aanleiding van het toekennen van een Permis de Construire. Veel mensen denken dat een PdC in FR gratis is omdat er geen directe leges wordt betaald bij het indienen van de aanvraag. Die worden dan onaangenaam verrast met een aanslag TLE enige maanden na toekenning van de PdC. Zeker bij grote oppervlaktes kan die TLE flink oplopen.

Zie bijvoorbeeld Wikipedia voor meer informatie.

Salutations, Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2011-09-09 18:08:03

De situatie rond de TLE gaat volgend jaar veranderen. Dit bericht staat op onze website:

De Taxe d'aménagement TA gaat de andere heffingen vervangen, zoals de TLE, de TDENS en de TDCAUE. De belasting gaat in op 1 maart 2012. Het bedrag van de TA wordt gebaseerd op de bebouwde oppervlakte, die de oude SHON vervangt: de som van de oppervlakten binnen van ruimten die hoger zijn dan 1.80 m. Elke aldus berekende vierkante meter wordt vermenigvuldigd met € 660 in de provincie en met € 748 in Parijs. Over deze waarde wordt dan de heffing berekend van 1 tot 1,5%, afhankelijk van het besluit van de gemeente.

Wim

avatar#7977
woodyheike
Berichten: 2
Reacties: 34

#10 Geplaatst: 2011-09-09 19:45:51

Mag ik even een vraagje stellen over die TLE. Is dit te betalen voor elke permis construire? Ik moet namelijk een deuropening dichtmaken en een raam in de plaats steken. Strikt genomen moet ik een permis construire hebben, verandering van de buitenkant en constructie. Als ik dan die taxe d'amenagement bereken op de totale oppervlakte van ons huis, kom ik op een som van meer dan 4000 euro uit. Of geldt dit enkel op de eventuele bijgewonnen ruimte? Hoe moet ik dit juist zien?

Mvg, Wodan

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2011-09-12 21:54:10

We hebben de transfert al geregeld, de naam is:

Récépissé de depôt d’une demande de transfert d’un permis délivré en cours de validité. Cerfa 13411

formulier

Dat stuurt de oude eigenaar -en aanvrager van de permis- naar de burgemeester.

Nu staat die PDC op mijn naam. Volgende stap zou zijn de aanpassing van de oude PDC, met daarin de nwe elementen verwerkt, ook in tekening. 

MAAR: de burgemeester schrijft me NU dat ik toch een nieuwe PDC moet aanvragen.  Overigens de tax TLE is vrijwel altijd alleen van toepassing in gemeentes met meer dan 10.000 inwoners, bij ons zijn het er 19... Geen TLE dus. De wat?

De verwachting van Wim t.a.v. het kennisnivo van de burgemeester is wel erg hoopvol.  Maar of alle antwoorden op de nwe situatie daar vandaan zullen komen? De nwe wetgeving komt er in ieder geval aan. Ik meld het als ik meer weet.


avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#12 Geplaatst: 2011-11-26 01:43:12

Om nog even op terug te komen, ik heb de oude permis op mijn naam laten zetten en een volledig nieuwe PMC ingediend voor het balcon. Dus ik heb twee permis de construire op mijn naam staan voor dit huis.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#13 Geplaatst: 2011-11-26 18:47:47

Wil 'onbekend' zich rap bekendmaken?

Wim

moderator

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#14 Geplaatst: 2011-11-26 18:54:57

Dat ben ik Wim, bij de wisseling van de server en een ander probleem en het klikken op een verkeerde knop  heb ik mijn identiteit verloren . Maar de 'onbekend' hierboven is ratatouille.

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#15 Geplaatst: 2012-01-16 15:16:34

Ik voel me verplicht nu ook door te zetten met de informatie over de afloop, dus bij deze:

-De nieuwe aanvraag voor bouwvergunning is behandeld door de regio en goedgekeurd, ik mag een balcon/abri bouwen. Wel aanzegging taxe voor TLE, TDENS en TDCAUE.

- De transfert van de originele bouwvergunning was goedgekeurd, ik had de vergunning dus overgenomen van de oude eigenaar, de bevestiging was binnen.

Vandaag echter een brief van le maire -Arrete refusant un transfert de permis de construire- , dat de transfert is AFgekeurd omdat de termijn van de originele vergunning is verlopen (nov 2005) Hij is niet meer geldig.

Voor mij geen gevolgen voor zover ik het kan overzien; ik heb wel de nwe bouwvergunning, ik kan mijn balcon bouwen, maar hoe het met de taxe gaat en de coffret van de EDF, weet ik niet.

Conclusie: je kan oude vergunning overnemen, je kan er naast een tweede vergunning aanvragen,die je ook krijgt, maar als de oude vergunning te oud is ( 6 jaar) dan vervalt hij.

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#16 Geplaatst: 2012-03-19 13:19:50

Toch nog een rattentaartje,

Brief gekregen met H1 formulier. In de brief staat dat ik een PDC heb, en dat ik moet aangeven wanneer de werkzaamheden zijn beëindigd of als ze zijn beëindigd dat ik dan het H1 formulier moet invullen. Ik heb inderdaad net een PDC gekregen voor balkon maar ik ben nog niet begonnen en heb dat ook nog niet opgegeven.

Ik zit blijkbaar in een schemergebied, want dit gaat over de OUDE PDC die ik eerst via transfert op mijn naam heb gezet en die was goedgevonden en daarna is afgekeurd omdat de PDC te oud was. Dus wel en niet.

Nu schrijft de brief dat volgens artikel 1406-1 dat binnen 90 dagen na afloop van de werkzaamheden dat moet worden aangegeven door de huidige eigenaar. Dus niet de PDC houder, nee de eigenaar op dat moment. 'Cette declaration doit souscrite dans les 90 jours de l'achevement des travaux par le proprietaire effectif a cette date.'

De oude eigenaar heeft dat nooit gedaan, en zo zijn 6 (7) jaar verlopen. Ik weet van die verplichting tot openen en sluiten van het werk en die aangifte plicht is nu blijkbaar verschoven, en nu zit ik met de vraag wat ik ga aangeven en op welke datum. Het is nog niet klaar dus dat kan ik aangeven, en een schatting maken over de einddatum kan ik ook nog, maar ben IK nu aangifteplichtig?

Ik heb een kopie van de PDC afwijzing en een briefje waarin ik aangeef dat het nog wel 1 jaar gaat duren voordat het oude werk klaar is, naar de impot verzonden.

Ach, het kopen van een pand dat onder constructie is met een verlopen permis, blijft een spannende, maar haalbare gebeurtenis.