Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

merk meterkast

Auteur Bericht

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#0 Geplaatst: 2011-09-10 20:57:11

Op basis van de informatie op dit forum besloten, nadat de elektr.meter is vervangen door de EDF, ook de meterkast maar aan te pakken. We hebben nu maar 1 'groep' voor het hele huis.

Nu kom ik bij de BricoPro wel 4 merken meterkasten tegen:

NALTO, F&G, SIEMENS en Legrand. Ze hebben allemaal het NF logo.

Nu zal er ongetwijfeld verschil zijn ingebruiksgemak bij het aansluiten en kwaliteit.

Is er een advies te geven over welk merk te gebruiken? De prijsverschillen zijn behoorlijk.

Wim (marhout)

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-09-10 21:46:47

Op alle forums hier in Frankrijk een terugkerende vraag. Met van de kant van beantwoordende electriciens met enige voorspelbaarheid het antwoord: beter niet bezuinigen op een in principe eenmalige investering als een groepenkast. Bovendien gaat het om je eigen veiligheid en die van hen die je lief zijn. Of te gast. Omdat ik niet voor infamation vervolgd wil worden geen foto's van groepenkasten waar het stevig fout is gegaan. Of verhalen over de gevolgen van aardlekschakelaars die niet naar behoren functioneren.

Dus alleen het advies de A merken te kopen: leGrand, Hager, MerlinGerin, Siemens en ABB. Andere merken als Debflex en Nalto laten op de langere termijn een wat grotere storingsgevoeligheid zien, ook al zijn ze voorzien van het NF merkje dat andere verwachtingen wekt. Diplomatieker kan ik het niet verwoorden. 

En dan nog wat. Bij een grote Nederlandse bouwmarkt zag ik vanmiddag, ik loop toch altijd even langs die stelling, automaten liggen van ABB. Prijs: € 30,99. Voor iets meer dan 1/3 van die prijs koop je in Frankrijk disjoncteurs van de eerder genoemde voorkeursmerken. Aardlekschakelaars hetzelfde verhaal. Toen ik in Frankrijk een groepenkast gemoderniseerd had zag ik een paar maanden later bij een Nederlandse elektrotechnische groothandel in de vitrine, alsof het een juwelierszaak was, van hetzelfde merk ook een interrupteur différentiel liggen. Volgens de prijslijst iets van € 168. In LDF voor achter in vijftig euro gekocht. Bij gelijkblijvende kwaliteit zijn die Franse A merken - voor ons Nederlanders dan - eigenlijk een koopje. Om nu ook van die prijsstelling wat af te willen knabbelen, naar de zes euro toe voor de el cheapo's onder de disjoncteurs: ik zou het niet doen.

Rob van der Meulen

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#2 Geplaatst: 2011-09-10 22:04:22

Hallo Rob,

Dank.

Ja ik was er inderdaad ook al achter dat LDF goedkoper is met elektra materiaal.

Ik kreeg net vandaag van de nederlands vestiging van Hager een 'actie aanbieding': nou daar kan je er in LDF inderdaad 3 voor kopen...

Nog een aanvullend vraagje:

Nu zag ik bij BricoDepot voorgemonteerde kasten van o.a. Siemens liggen. Zijn die eigenlijk nog uit te breiden met bv. een parafoudre module van bv. Dehn?

Wim (marhout)

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-09-10 23:58:30

Wim,

De firma Dehn heeft een zeer uitgebreid aanbod aan parafoudre oplossingen. Voor professionele toepassingen, en voor de huiselijke omgeving. En voor allerlei in Europa voorkomende manieren om de stroom, en aarde, van producent bij de gebruiker te krijgen. In Frankrijk moet je iets kopen voor het zogenaamde TT-stelsel. Wanneer ik de eenvoudige types als voorbeeld neem die in de gewone groepenkast met DIN-rails geplaatst worden, dan kan ik vanaf een afstand alleen maar zeggen: zorg dat je wat extra ruimte hebt in dat aan te schaffen tableau électrique prééquipé. Waarschijnlijk zul je bij zo'n voorgemonteerde groepenkast het een en ander moeten ombouwen. Zo'n parafoudre module moet immers zo veel mogelijk "en tête d'installation" worden geplaatst, en bovendien met een zo kort mogelijke draad naar het centrale aardpunt worden doorverbonden. Zie de paar tekeningen die Hager in zijn algemene documentatie heeft staan (pagina 21 en 22), en voor de echte liefhebbers van hoogspanning is er nog deze flitsende informatie. En zorg voor een uitstekende aardverbinding.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-09-11 09:34:59

Rob en Wim,

nog even over de verschillen tussen NF-erkende producten:

Ik had eens, zonder erbij na te denken, materiaal van een van de door Rob in zijn tweede categorie geplaatste merken gekocht. Bij het monteren dacht ik toevallig een onderdeel gekocht te hebben dat door de kwaliteitscontrole geglipt was. Maar het was een zwakpunt in het ontwerp of een van de punten waar de kooplui het van de techneuten gewonnen hadden. 

Dit merk dus voor mij nooit meer, ik ga voor de door Rob in de eerste categorie geplaatste merken.

Dus NF alleen zegt nog niet alles.

Ik wil wél kwijt dat ik niets tegen de boîtes de dérivation van Debflex etc. heb, maar ja, daaraan kan je ook niet veel fout doen.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-09-11 11:57:51

Nog een laatste opmerking over prijzen, hoeveel bezuinig je nu eigenlijk. Zomaar een greep uit wat er te vinden is bij Franse bouwmarkten en internet winkels: dit zijn een aantal keuze mogelijkheden op een rijtje. Het verschil tussen de Siemens groepenkast en Nalto is slechts € 67. Voor dat bedrag zijn we al menigmaal huiswaarts gekeerd na een bezoek aan een hoofdstedelijk restaurant met het gevoel: de volgende keer trekken we een eerlijke kroket uit de automaat, dit is echt de laatste keer. Dat krijg je ervan wanneer je Frankrijk als maatstaf neemt.

Rob

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#6 Geplaatst: 2011-09-11 13:40:09

Slechts aan aavulling: ik stel voor bij de A-merken ook Schneider te noemen.

Wilm

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2011-09-11 14:37:34

Wilm,

Voorstel met beide handen geaccepteerd. Schneider heeft zich een aantal jaren geleden ontfermd over MerlinGerin, en je komt in wezen dezelfde producten nu onder twee namen tegen. Of zo: voorkant, en de opdruk op de zijkant. Al iets langer geleden poogde Schneider de zeggenschap over leGrand te krijgen, maar dat vond Brussel niet zo'n goed idee, waar later het Hof in Luxemburg weer niet blij mee was.

Een apart geval vormt nog GE, General Electric. Wat ik ooit een keer zag onder deze merknaam deed me sterk denken aan een vorige reeks van Hager disjoncteurs, maar dat kan een incidentele observatie zijn geweest. Sluit niet uit dat fabrieken soms productieruns voor "derden" draaien. Voor particuliere toepassingen kom ik GE niet zo vaak tegen, maar in de Franse industriële omgeving zijn GE en ook Moeller (nu omgedoopt in EATON) geen onbekenden, naast de al genoemde merken. Deze beide merken kunnen we wat mij betreft ook in de eredivisie onderbrengen. Hoewel electriciens vaak zo hun eigen voorkeuren hebben, al was het alleen maar omdat je bij je leverancier korting krijgt bij afname van een x-aantal.

Rob