Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wie heeft een recept voor maken van aperitief uit druiven?

Auteur Bericht

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#0 Geplaatst: 2011-09-10 21:09:07

Onze buurvrouw was vandaag druk in de weer met druiven - kleine blauwe die ook bij ons nu bij volle trossen aan de (klimop) ranken hangen. Wat ze zij was me niet helemaal duidelijk en ik heb ook niet alles onthouden ben ik bang:

- de druiven persen, en dan een week a 10 dagen laten staan (in een open emmer?)

- dan de smurrie zeven zodat je alleen het sap overhoudt

- die met wat suiker en wat alcohol, een maand of twee in een plastic fles (5 liter) laten staan

- en voila, lekker aperitief?

Komt iemand dit bekend voor, wat klopt er wellicht niet aan en weet iemand verhoudingen (hoeveel suiker, hoeveel alcohol?)

Alvast bedankt,

Cees

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-09-11 01:49:38

Oef, zo eenvoudig is het niet als hierboven omschreven. Je kunt proberen zelf wijn te maken van het sap van druiven. Het basisprincipe voor beperkte hoeveelheden: Je perst bijvoorbeeld blauwe druiven en je laat de massa (met schil en pitten) al dan niet met behulp van een gist, tot de eerste fermentatie komen. Je moet dan wel een waterslot hebben om infectie te voorkomen. Zo'n waterslot laat de ontstane koolzuur ontsnappen tijdens die eerste wilde gisting, maar laat de alcohol in het vat. Gisten van druivensap betekent, kort gezegd, het omzetten van de suikers in koolzuur en alcohol. Na de eerste gisting moet er worden geheveld naar een ander schoon vat, en zal de vloeistof moeten worden gescheiden van de vaste bestanddelen die op de bodem van het gistingsvat liggen. Daarna gaat de gisting nog rustig door en blijven vaste stoffen naar de bodem zakken. Nog een keer hevelen en verder rustig afwachten of de aldus geproduceerde 'wijn' een beetje te drinken is. Ik heb het in mijn jongere jaren vele malen zo gedaan en met wisselend succes: vaak stopte de gisting, maakte je een giststarter met suiker en zuur e.d. Achteraf gezien een vrij hopeloos geknutsel. Voor € 1,99 kun je bij onze Franse Aldi een zeer drinkbare rode Fitou drinken. Voor door de week.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2011-09-11 10:20:35

Cees, heb je het niet over Ratafia?

De vader van mijn assistente heeft een wijngaardje in de Sancerre en maakt zelf ratafia van de most. De kwaliteit ervan verschilt elk jaar maar het is altijd erg lekker. Ratafia is nauwelijks in de handel te krijgen, je moet het hebben van mensen die zelf wijn maken.

Steven

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#3 Geplaatst: 2011-09-11 13:05:57

Ik begrijp wat je bedoelt Cees. Hier - Dordogne - heb ik dat leren kennen als pinault. Ik maak het op ongeveer dezelfde manier als je buurvrouw, maar ik voeg er geen suiker aan toe. Wèl zet ik gedurende de rijpingstijd een waterslot op zoals Wim al beschreef. Waar het om gaat is om na het maceren en zeven de gisting te stoppen met sterke alcohol. Dat deed ik altijd met 90% alcohol van de pharmacie, maar dat mogen ze voorlopig even niet verkopen i.v.m. een taxeringskwestie. De verhoudingen zijn ongeveer als volgt:
Op 4.25 à 4.5 l moue (het sap dat je na het zeven overhoudt) voeg ik 0.5 à 0.75 l alcohol toe, precies genoeg om een 5 l cubi te vullen. Waterslot erop en laten staan tot kerstmis. Het kan ook met Alcool pour fruits, maar dan zou ik minstens een 1 op 4 nemen.

De smaak hangt natuurlijk af van de druiven waar je mee werkt. Soms voeg ik na de rijping nog wel eens wat vin de pêches (ook een leuke apéro) of kersenlikeur toe om de smaak te verbeteren.

Het blijft natuurlijk een natuurlijk proces, dat doorgaans goed gaat, maar het is ook wel eens mislukt, het bleef gisten of de smaak was niet goed.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-09-11 13:24:14

Variant van mijn buurvrouw:

- ze ontsapt alle mogelijke vruchten in een extracteur à vapeur,

- kookt het zap in,

- en voegt dan 1 op 1 (poids pour poids) Marc de Bourgogne aan toe.

Toen een andere buurman nog destilleerde heeft ze zijn eau de vie de prunes van 60% gebruikt.

Ik hoor haar nog zeggen dat het alcohol moet vanwege de houdbaarheid.

Christian von Klösterlein

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#5 Geplaatst: 2011-09-11 15:27:32

Bedankt voor alle tips. Ik herinner me nu dat onze buurvrouw het had over koken. Ik vraag wel even of ze het op papier wil zetten - mondeling met veel technische termen gaat mijn frans nog even te boven maar als het op papier staat lukt het wel. Als dat gelukt is plaats ik het hier.

Hier in het dorp is nog een kleine 'gemeente distilleerderij' waar zo'n beetje iedereen elk jaar eau de vie maakt, misschien ook wel wijn. We hebben al heel wat flessen kado gekregen en ze smaken altijd heerlijk.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2011-09-11 17:58:25

Wij maken Pineau de Charentes, alhoewel iedere vorm van artisinale alcoholfabrication bij de wet verboden is.

Wat ik zo uit het bericht lees lijkt het inderdaad veel op pineau, en hoe verbazend, bij colombe lijkt het op pinault.

Het recept van pineau is eigenlijk niet zo moeilijk, het heeft alleen veel aandacht nodig.

De druivenmost in een vat doen, er de hoeveelheid cognac à 70gr bij doen, en laten rijpen voor een maand of acht minimaal.

Technisch gesproken kun je om op een likeur uit te komen van 35 gr dus wel ongeveer uitrekenen hoeveel cognac je bij de most moet doen.

Als je bijvoorbeeld 6 liter sap neemt en vier liter cognac zou je op een glaasje heerlijkheid zitten van 28gr.

Laat deze rijpen in een fles en je hebt gewone pineau, maar laat je ze in een vaatje rijpen dan heb je al weer een heel andere pineau.

En laat je haar een paar jaartjes liggen (dat doet pijn) dan heb je een heel bijzondere godendrank.

Wat ook lekker is;

Voor de 1 juli de noten uit de boom halen, een kruis in de schil trekken, rode wijn in een vat doen en de noten erbij.

Laten rijpen tot de kerst, heerlijk.

Cees.