Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

begrafenisverzekering

Auteur Bericht

avatar#4536
franse-wim
Berichten: 22
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2011-09-15 09:11:52

Bestaat er zoiets als een begrafenisverzekering in Frankrijk?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2011-09-15 09:21:31

Ik denk even hardop:

verzekeren doe je je tegen onvoorziene gebeurtenissen die je financiële speelruimte te boven gaan (ziekte, ongeluk, brand).

Het overlijden is meestal voorspelbaar. Iedereen overlijdt. Verzekeren? De verzekering moet toch in 100% van alle gevallen uitkeren, vroeger of later. En de verzekeraar moet ook winst maken. Dus waar blijft het geld van de verzekerden?

IMHO kan men het geld voor de begrafenis net zo goed op een spaarrekening zetten. In Frankrijk net zo goed als in NL.

Dat waren mijn gedachten.

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#2 Geplaatst: 2011-09-15 11:11:43

Dag Christian,

Je schrijft dat overlijden meestal een voorspelbare gebeurtenis is. Ik zou verder willen gaan en de dood zelfs altijd willen laten gebeuren. Maar er was in het verleden een hele goede reden om een begrafenisverzekering af te sluiten. Ik heb er zelf ook een, in mijn eerste levensjaar afgesloten door mijn peetoom. De reden ligt in het gegeven dat je weliswaar weet dat de dood komt, maar niet weet wanneer. Je verzekert je met je inleg tegen de kosten van een voortijdige begrafenis. In het spaarzame Nederland kon je bij een vroege dood wel eens te weinig geld hebben weggelegd voor een ordentelijke teraardebestelling. De verzekering werd overigens na een bepaalde tijd premievrij. De mijne na 20 jaar en is nu… 100 gulden (een dikke 40 euro) waard. Ik denk ook niet dat die zal worden gewisseld bij een eventueel verscheiden.

Frans

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2011-09-15 20:01:53

De begrafenissen cq crematies zijn hier stukken goedkoper dan in Nederland. Inmiddels behoor ik tot de categorie groot-verbruikers als het gaat om organiseren van de uitvaart van familileden in Nederland. Ik heb een grondige hekel gekregen aan Nederlandse uitvaartbedrijven en alles wat daar aan vastzit. Wat een commercie. Hier is het veel soberder en ik mocht het van dichtbij meemaken. Misschien wat minder fleurige praatjes, films, videos en andere opluisteringen. De éé na laatste uitvaart die ik mocht meemaken in Nederland was door de overledene, toen nog in leven natuurlijk, geheel in scene gezet en tot op de laatste letter gedicteerd, nee dat is ook niet leuk. Ik heb meer voorkeur voor een sobere uitvaart en daarna nog een samenzijn met de 'proches'. Dus een klein spaarbankboekje met 3500 euro en dat is genoeg. Ook ik vond nog begrafenispolissen van mij die niets meer waard waren of de verzekeraar is onvindbaar geworden.

Hier op het platteland deden de buren het vroeger voor je. Zij regelden alles en jij deed dat voor hen.

Ingrid

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2011-09-15 20:04:50

Ja Frans, mijn vader was ook zo'n zorgzaam type en iedere maand kwam De Bode aan de deur voor de pecunia.

Mijn polis is eveneens premievrij, al jaren. Ik weet niet eens door welke moloch dit oorspronkelijk Utrechts bedrijf is opgeslokt. Wel herinner ik me dat er vijfhonderd gulden voor me is gereserveerd, al moet ik er eerst dood voor gaan.

Wim : er zijn er zat. Kijk eens in je Franse brievenbus en let op afzenders als Aviva. Kieper het niet gelijk in de vuilnisbak, mocht je geïnteresseerd zijn.

Christian : wat zijn - of wat hebben - we toch 'n ouwe sok :-)

Peter.

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#5 Geplaatst: 2011-09-15 22:02:29

Wij waren in NL bij Dela verzekerd en konden toen gewoon aangeven inmiddels in het buitenland te wonen en zijn nu dus nog steeds bij Dela verzekerd, die dus gewoon uitkeert in geval van overlijden.

Salut, Linda

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2011-09-16 20:00:42

Vrijwel iedereen in Frankrijk bezit een begrafenis'verzekering'.  Inderdaad vreemde uitdrukking, 'verzekering'. Men kan of zelf geld opzij leggen of een contract met een begrafenisondernemer - pompes funèbres - afsluiten. Het hele verhaal over dit onderwerp is op deze website te lezen, inclusief de ervaringen van een NL begrafenisonderneemster in F.

Wim

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#7 Geplaatst: 2011-09-19 16:13:27

Voor diegenen met oude polissen die meestal premievrij zijn, de meeste kleine polissen zijn uiteindelijk vaak bij ASR of Aegon beland, ik noem als voorbeeld: St Eloy van 1875, Olveh van 1879 (eigen hulp/Ago).

Op internet http://www.atem.nl/ATEM/Lijst.HTM is een lijst te vinden waar ze ongeveer allemaal in staan. Noteer de nieuwe verzekeraar op de polis en berg deze op bij de bankpapieren.  Er is tenslotte voor betaald en heeft jarenlang rente opgebracht.  De verzekeraars hebben geld zat, laat uw erfgenamen de polissen incasseren.

Gegroet, Robert.