Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verplicht aanwezig zijn bij tekenen acte authentique?

Auteur Bericht

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#0 Geplaatst: 2011-09-16 11:54:31

Ik heb een huis (in 63) gekocht. Het Compromis de Vente is getekend in juli en in augustus heb ik er al vakantie gevierd. Dat was mogelijk omdat ik een  'sleutelverklaring' heb getekend waarin ik alle ontbindende voorwaarden accepteer. Ik ben dus ook al fysiek eigenaar. De volledige koopsom is ook al bij de notaris.

De laatste hobbel is het tekenen van de acte authentique. Ik ben er altijd van uitgegaan dat ik per volmacht kan tekenen, maar nu wil de notaris opeens dat ik aanwezig ben bij het tekenen daarvan. Het tekenen is feitelijk nog maar een formaliteit. Ik kan niet meer terug, en alles is betaald.

Is het gebruikelijk dat een notaris dat eist? En waarom? Ik kom daar dan alleen om een document te tekenen. Een document dat ik al ken en heb bestudeerd. Alles is dus al duidelijk. Alleen voor het tekenen moet ik speciaal heen-en weer naar Fr.

Is dat niet een beetje onzin?

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#1 Geplaatst: 2011-09-16 11:56:19

Oh ja, ter aanvulling: De verkoper hoeft niet aanwezig te zijn (ook Nederlander), maar ik wel. Waarom?

avatar#8965
steinz
Berichten: 0
Reacties: 13

#2 Geplaatst: 2011-09-16 12:04:19

dit is ook helemaal niet nodig. u kunt gewoon een volmacht in nederland tekenen. het hangt af van het vertrouwen dat de notaris heeft in primair dat u getekend heeft en dat uw handtekening legaal gecertificeerd is.

wij doen dit wekelijks. soms is dan nog voorafgaand contact nodig met de notaris om met hem de regels op dit punt door te nemen en hem akkoord te laten gaan. zeker wanneer het een notaris betreft waarmee wij nog niet hebben gewerkt.

alleen in een heel enkele keer was de notaris zo weerbarstig dat het niet gelukt is. toen hebben we een van onze vaste notarissen ingeschakeld en kwam het langs die weg in orde.  

overigens zal in het compromis waarschijnlijk staan dat u pas de juridische eigenaar wordt door de ondertekening van de acte authentique.

groet

ton steinz

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#3 Geplaatst: 2011-09-16 15:05:58

de Franse notaris zal er wel op toe willen zien dat partijen op de hoogte zijn van de inhoud van de akte,

daar waar een legalisatie van een handtekening (onder een volmacht) door een Nederlandse notaris enkel ziet op de geldigheid van die handtekening..

groet,

Mireille Bosscher

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#4 Geplaatst: 2011-09-16 15:09:38

Dus als ik bij de notaris op kantoor kom dan weet hij zeker dat ik op de hoogte ben van de inhoud van deze akte? Hoe dan?

Als ik teken, dan verklaar ik toch dat ik het er mee eens ben?

Ik hoor net dat de verkoper niet aanwezig hoeft te zijn, maar de koper (ik) wel. Weet iemand waarom?

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#5 Geplaatst: 2011-09-16 16:18:14

wellicht dat verkoper de Franse taal beter machtig is....

groet,

Mireille Bosscher

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#6 Geplaatst: 2011-09-16 16:23:46

De notaris heeft de verkoper nooit gesproken.

Ik moest van de makelaar wel de notaris bellen. Ik vroeg mij al af waarom. Dat was natuurlijk om in te schatten hoe ik de Franse taal beheers. Ik ben dus gezakt voor mijn 'examen' en moet nu aanwezig zijn.

Ik begin er steeds meer van te begrijpen.

Dan is er dus ook kans op dat er een tolk aanwezig zal zijn. Wie gaat die eigenlijk betalen?

Groeten en bedankt voor alle informatie,

Leon

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2011-09-16 19:33:37

Officieel is het verplicht om bij het ondertekenen van aktes rond onroerende zaken een beëdigde tolk te hebben, zodat de taal geen probleem is. In de praktijk blijkt hiervan in Frankrijk niet veel terecht te komen, hoewel sommige notarissen in deze zaak weer erg strikt zijn. Anderen zijn al tevreden als een Frans sprekende Nederlandse buurtgenoot of kennis aanwezig is bij het ondertekenen van de akte.

Bij een compromis de vente loopt het wat soepeler dan bij een acte authentique en kan via procuration (volmacht) veel worden geregeld. Bij deze contracten is zelfs de elektronische handtekening al erkend.

 

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-09-16 19:45:27

Tip is om op de website van de notarissen een Engels sprekende notaris te zoeken, (kan je aankruisen) die jou als koper gaat begeleiden. Ze delen dan de notariskosten tussen de verkopende en kopende notaris. Het is dus niet duurder. Mits je de Engelse taal goed beheerst, kan dat er voor zorg dragen dat je een juridische overeenkomst als een aankoop kan doen. Mijn notaris had zelfs een jaar in New York gewoond. Het spaart je de vertalerkosten. Zelfs als je Frans redelijk is, is dit een goed advies.

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#9 Geplaatst: 2011-09-16 20:01:59

Ratatouille, dat is interessant.

Kan dat ook in 'deze fase van de strijd'? Ik bedoel, alles is al geregeld, ik kan niet meer terug, het huis is van mij, alles is al betaald. Alleen de ace moet geteknd worden. Het enige probleem is dat ik geen zin heb om naar Frankrijk te gaan, alleen om een document te tekenen.

Mijn Frans is redelijk maar ik heb een goede kennis in Frankrijk, die weet van huizen kopen en verkopen. Hem laat ik alle documenten lezen voordat ik teken. Dat is heel nuttig gebleken.

Maar, als ik via deze weg niet naar Frankrijk hoef en mij niets kost klinkt het toch wel interesant. Mijn Engels is goed. Dat is het probleem niet. 

Deze mogelijkheid klinkt toch wel interessant. Hoe regel ik dat, 'op afstand'?

Kan deze notaris ook 'op afstand' acteren of moet hij nog ergens aanwezig zijn?

Een huis kopen in Frankrijk is toch razend interessant. Ik leer iedere dag bij!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-09-16 23:09:57

De tip is om dat meteen te doen bij het kopen van een huis en de ondertekening van het compromis de vente. Nu is dat te laat, en als de notaris wantrouwig is, of er is iets anders aan de hand, waardoor het niet op afstand kan, dan zal je persoonlijk aan de balie moeten komen.

Ach, misschien een goedkoop ticket bij een prijsvechter en dan een stukje met de trein?

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#11 Geplaatst: 2011-09-19 11:38:58

He, da's nou jammer. Het was zo leuk geweest.

Ik ga vanmiddag met de notaris praten, dan mag hij aan mij uitleggen waarom ik moet komen. Van de makelaar begreep ik dat ik de eerste ben (in 17 jaar) die én het Compromis de Vente én de Acte Authentique wil tekenen zonder aanwezig te zijn op het kantoor van de notaris. Voor hem is dat dus heel ongebruikelijk.

(Enne, ik ken geen prijsvechters die naar Clermont Ferrand (CFE) vliegen)

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#12 Geplaatst: 2011-09-19 12:27:12

Met Air France is Clermont Ferrand van Amsterdam voor 187 euro aan te vliegen. De prijs is is wel een beetje afhankelijk van dag en het moment van boeken. Lyon is 95 euro ver (de prijzen zijn voor heen en terug, maar zonder belastingen). Beide zijn in ieder geval goedkoper en sneller dan de auto. Je zit natuurlijk wel met het lokale vervoer. Een alternatief is de trein. Wij doen er naar Vichy nog geen 8 uur over en hebben dan een ruime overstaptijd in Parijs. In ieder geval is er dan voldoende tijd voor een lome kop koffie op een terras. Ik heb dit onlangs uitgezocht voor vrienden van ons en dus was ik het lokale vervoer...

Frans

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#13 Geplaatst: 2011-09-19 13:06:47

Die mogelijkheden had ik ook al gezien. Dat gaan we zeker nog een keer proberen. Maar als je op over 2 weken zaterdag heen- en op maandag terug wilt ben je wat meer kwijt.

Bovendien moeten we met z'n tweeën tekenen. En dan is de auto opeens geodkoper. Ook al omdat we niet via de A10/A71 maar de A77 rijden. Die Péage is een stuk goedkoper.

Bestaat daar al een draadje op dit forum over: "Goedkope manieren om naar Fr te reizen?

avatar#8965
steinz
Berichten: 0
Reacties: 13

#14 Geplaatst: 2011-09-19 15:15:06

als u bij de franse notaris tekent zal die - tenzij u goed frans spreekt - nog een vertaler regelen. de kosten daarvan zijn voor u.

wanneer u in nederland de ondertekening regelt bij iemand die deze materie kent, en ook de concept-akte meeneemt, zult u ook een uitleg kunnen krijgen.

daarvan wordt een verklaring opgesteld met de opmerking dat u de inhoud hebt begrepen en daarmee akkoord bent.

de volmacht wordt daarna meteen met een kopie van uw paspoort en de legalisering van uw handtekening alsmede de verklaring, naar de notaris gestuurd. dan is het in orde.

ton steinz

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#15 Geplaatst: 2011-09-19 17:07:49

Net even met de notaris gebeld en uitgelegd dat ik moeilijk tijd kan vrijmaken om bij hem in Frankrijk te komen tekenen.

Daarna stelde hij de hierboven uitgelegde weg van de procuratie voor. Die gaan we nu dus volgen. Het kan dus wel!

Het is dus toch gelukt. Ik hoef niet op-en-neer naar Frankrijk en ik ben een blij mens!