Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

expansiepluggen uit gipsplaat verwijderen

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2011-09-17 13:42:55

Onlangs moest ik een rekje verplaatsen dat ik aan een gipsplaatwand geschroefd had, en wel met de hieronder blauw omlijste pluggen. Het plaatsen van de nieuwe pluggen met de pluggenzettang was geen probleem, maar de oude pluggen moesten ook verwijderd worden, want die waren nu leelijk in het zicht.

Nu kan men een metalen expansieplug niet zonder meer uit een gipsplaat trekken - dat is juist de bedoeling! Maar het lukte de bovenste kraag met een schroevendraaier iets omhoog te buigen, dan met een nijptang te pakken en eraf te trekken zonder daarbij de gipsplaat erg te beschadigen. De rest van de plug, nu beroofd van zijn 'kraag', kon ik naar achter duwen zodat die achter de plaat viel (waar isolatie achter de plaat zit zou die in de isolatie blijven steken). Dan heb ik het gat met alabasine dichtgemaakt. Een beetje muurverf eroverheen - toen mijn vrouw van de markt terugkwam kon zij niet eens meer zien waar de pluggen oorspronkelijk hadden gezeten. 

Christian von Klösterlein

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#1 Geplaatst: 2011-09-17 16:09:04

Beste Christian,

Handige tip, bedankt.

Als je eens in Nederland bent, dan moet je eens kijken naar Renoband van Knauf (bijvoorbeeld bij de Praxis).

Het is kant en klare pasta, iets dikker dan slagroom en net zo zwaar.

Duur spul, maar gemakkelijk te verwerken, in model te brengen met een spons en na twee uur overschilderbaar. Ik heb het gebruikt in plaats van Alabastine Houtrotvuller, scheuren in muren binnen en buiten.

Het voordeel is ook nog dat, alhoewel het wit is, het veel beter de kleur opneemt die je aanbrengt, zoals bijvoorbeeld beits.

Gereedschap gewoon schoonmaken met water.

Het blijft plastisch en dat is ijvoorbeeld op luiken zeer belangrijk.

Ik werk niet voor Knauf, krijg er ook niet voor betaald, maar ik verzeker je dat je leven een stuk gemakkelijker wordt.

Met vriendelijke groeten,

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2012-07-24 12:32:19

Een variant op de door mij in de OP beschreven methode is hier te zien - alleen die meneer doet het niet errrug netjes.

Christian v.K.

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#3 Geplaatst: 2012-07-27 19:12:25

Christian,

Ik heb bij de Bricorama wel eens een stukje gereedschap gezien dat bedoeld is voor het verwijderen van de plug die jij bechrijft. Het is een metaalplaatje van globlaal 3*10 cm, waaruit aan de lange kant nabij het uiteinde wigvormig een stukje is weggelaten. Je haakt het als het ware achter de kraag, trekt het wat aan zodat het strak om de plug zit. Daarna kun je de kraag van de plug met schroevendraaier en tang buigen. Verder e.e.a. zoals door jou beschreven.

Wilm

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#4 Geplaatst: 2012-07-28 09:25:44

Beste methode voor mij is....je haalt de schroef eruit, in het gat van de expansieplug boren dan valt het achterste gedeelte van de plug tussen je placo, en het voorste kun je er zo uit wippen met een schroevedraaier of tang.

Geeft verder geen enkele beschadiging van je placo! succes