Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Arts in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#9427
deJonge
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2011-09-18 23:40:31

Enige tijd geleden heeft mijn partner een baan aangeboden gekregen in Aix-en-Provence. Hij zal daar voor een periode van 3 jaar kunnen werken.

Ik zou hem graag vergezellen, echter wij vinden het beiden belangrijk dat ook ik daar kan werken.

Ik ben zelf basisarts en promoveer binnenkort binnen de Epidemiologie. Ik zou dus zowel als onderzoeker en arts in Frankrijk kunnen werken.

Kunt u advies geven hoe ik de zoektocht naar een baan het beste kan aanpakken? Is het te adviseren direct contact op te nemen met een ziekenhuis, of het via Immigratie uit te zoeken? Of zijn er sites waar ik beroepen in de medische sector zou kunnen vinden?

En zou het mogelijk zijn in opleiding te gaan tot medisch specialist voor 3 jaar, en de overige opleidingsjaren in Nederland af te maken?

Bij voorbaat dank voor het meedenken.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-09-19 03:51:00

Welkom op het forum, Layla.

Artsdiploma's van andere EU-landen worden in Frankrijk erkend. Dat gebeurt door de départementale "Ordre des Médecins", de homoloog van de KNMG. Dit erkenningsproces duurt echter minimaal 3 maanden en kan starten als er een concrete baan ligt te wachen. Voor bijna alle huisartsen en specialisten is dat geen probleem, er is een ernstig artsentekort. Voor een epidemioloog weet ik het echter niet. Je zult een onderzoeksinstituut (dat zal vrijwel altijd een universiteit en/of overheidsinstituut zijn) moeten zoeken dat je aan wil nemen. Vervolgens kan dan de erkenningsaanvraag worden gedaan.

Een behoorlijke taalvaardigheid is een vereiste.

Je zult dus n eerste instantie rond Aix-en-Provence moeten gaan zoeken. Een aanbeveling van je eigen opleidingsinstelling is zeker handig. Als de opleidingsinstelling erkend is, kun je daar ook een deel van je opleiding doen.

Een praktische oplossing is om een gesprek aan te gaan met de Ordre des Médecins voor Aix-en-Provence, klik hier voor gegevens. In de regel is er zeker een bestuurslid (Conseiller Ordinal) bereid je te ontvangen. Mailen werkt meestal niet echt, je moet er persoonlijk naartoe gaan. Zij kennen de regionale structuren en kunnen je wegwijs maken.

Succes, schroom niet terug te komen als je verdere vragen hebt.

Steven (12 jaar arts in Frankrijk)

avatar#9427
deJonge
Berichten: 1
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2011-09-20 00:15:11

Dag Steven,

Hartelijk dank voor je antwoord. Ik zal zeker contact opnemen met de Ordre des Medecins.

De taalvaardigheid is inderdaad vereiste, dat is iets waar aan gewerkt kan worden. In Nederland worden er in ziekenhuizen taalcursussen speciaal voor de medische sector gegeven, bestaat dat in Frankrijk ook? Is het ook mogelijk als "Arts assistent niet in opleiding" te werken?

En: Hoe bevalt het om als arts in Frankrijk te werken?

Nogmaals hartelijk dank!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-09-20 07:28:33

Beste Layla,

Ik werk als bedrijfsarts dus ben niet goed bekend met de ziekenhuiswereld.

In het algemeen is men in Frankrijk veel minder geneigd om buitenlanders tegemoet te komen qua inwerken en taalvaardigheid dan in Nederland. Anders gezegd; je moet het vaak zelf regelen. Het zal ook zeker per instelling verschillen. Aan te raden is, in Nederland alvast te beginnen met een taalcursus bij bijv. de "Alliance Française". 

Als arts-assistent kun je zeker in ziekenhuizen werken onder verantwoordelijkheid van specialisten. Ook hier geldt dat de Ordre des Médecins bepaalt wat je "competenties" zijn. Het is dan ook raadzaam zo snel mogelijk een in het Frans gesteld CV te maken. Als je binnenkort promoveert, heb je een "thèse" gedaan en ben je zeker interessanter dan een basisarts.

Als arts in Frankrijk werken betekent veel autonomie maar ook veel zelf uitzoeken. Het is niet zo dat men automatisch je hulp geeft: je moet erom vragen. Ook zijn Fransen veel minder geautomatiseerd al begint dat beter te worden. Verder zijn er grote kwaliteitsverschillen tussen instellingen, is de medische wereld hiërarchischer enliggen de salarissen lager. Voor mij was het vooral de eerste jaren een beetje "afzien" maar dat was ook omdat ik de eerste in mijn vak was die naar Frankrijk verhuisde. Nu zijn we met meer in de dienst en dat scheelt een stuk, vooral voor de nieuwkomers.

Tenslotte: je komt in een andere cultuur terecht met andere mores en die leer je geleidelijkaan. Ik heb er nooit last van gehad dat ik scheef werd aangekeken: mijn moeite om Frans te spreken en te integreren werd zeer gewaardeerd. Zeker ook mijn taalvaardigheid: maar weinig artsen in Frankrijk spreken 3 of 4 talen.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2011-09-20 19:20:50

Dag Layla,

Ik werk als kinderarts/kindercardioloog in zuid-west Frankrijk al bijna zes jaar. Misschien kan ik je wat verder op weg helpen in het ziekenhuiswereldje. Welk specialisme wil je gaan doen na je promotie?

Hier in Frankrijk doet iedereen na zijn artsenstudie direct er achter aan een specialisatie 'troisième cycle). Ook voor huisarts is het hier drie jaar. Wat Steven al schrijft en wat ik kan bevestigen is dat je veel zelf moet uitzoeken. Eigenlijk hebben Franse medische studenten en artsen amper buitenland ervaring en hebben geen idee wat het is om in een geheel ander gezondheidszorgsysteem te werken en een vreemde taal te spreken. De buitenlanders die hier werken zijn veelal artsen van buiten de EU, afkomstig uit voormalige Franse kolonieen en 'protectoraten' zoals Marokka, Syrie en Libanon. Zij spreken allen goed Frans en zijn vaak goed op de hoogte van het Franse syteem omdat hun medische studie daarginder ook gebaseerd is op het Franse systeem.

Zo af en toe vind je een loslopende Nederlander of Duitser maar die zijn op een paar handen te tellen.

Als je in de ziekenhuiswereld wil werken als basisarts is dat wat lastig. Hier kennen ze het begrip basisarts niet. Je bent of in opleiding als 'Interne' dus tot huisarts of medisch specialist of je bent al hiermee klaar. Daar tussen in bestaat niet veel. Hier werk je geen 2 à 3 jaar als AGNIO met de hoop een opleidingsplaats te bemachtigen. Direct na je co-schappen (externat=deuxième cycle' doe je mee aan een concours national (specialist) of regionaal (huisarts).

Wat wel bestaat is de functie van FFI: 'faisant fonction Interne' dus AGNIO maar het is heel slecht betaald, bijna SMIC (minimum loon). Vaak zijn dat artsen die nog niet hun thèse gedaan hebben. Thèse is proefschrift maar dat geldt voor alle artsen. Een beetje vergelijkbaar met de 'Duitse promotie' tot doctor. Blijkbaar ben ik hier ook docteur en médecine maar ik heb geen Franse thèse afgelegd en ook niet gepromoveerd in Nederland.

Probleem is ook een beetje dat Nederlandse basisartsen zonder werkervaring nog amper echte klinische ervaring hebben om enigzins een afdeling draaiende te houden en daar in het begin begeleiding in nodig hebben.

Je zou kunnen beginnen als FFI. Daarna zou je misschien assistant kunnen worden, dat is de graad nadat je je troisième cycle hebt gedaan. Tenslotte ben je wel arts. Al dit alles speelt zich af in de publieke ziekenhuizen 'centre hospitalier'. Je kunt zoeken op annonces naar een 'poste'. Bijvoorbeeld op deze site:

www.sfmu.org

Ik zou inderdaad eens een gesprek met iemand van de ordre des medecins aanvragen maar dat moet wel iemand zijn die iets van de publieke ziekenhuiswereld weet en niet een gepensioneerde huisarts. Of met de Chef de service van de urgences van CH Aix-en-Provence. En ja, de Franse taal.........

Goed, ik hoor het wel. Je mag altijd privé mailen maar via het forum is aardig omdat dan anderen later er ook van kunnen profiteren.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2011-09-20 19:35:50

Over diploma's: even doorbijten op deze site hier.

Heldere bijdrage van Ingrid (ik zat er al op te wachten ;-) )

Steven

avatar#9427
deJonge
Berichten: 1
Reacties: 2

#6 Geplaatst: 2011-09-20 22:56:35

Dag beiden,

Geweldig, dit is erg verhelderend. Ik doe onderzoek bij Generation R, een groot kindercohort in Rotterdam, binnen de Kindercardiologie. Het specialisme waar ik me op dit moment op richt, is de Radiologie en hoop uiteindelijk te subspecialiseren in de Kinderradiologie.

Hebben de ziekenhuisspecialisaties net als in Nederland een variabele opleidingsduur? Hoe land duurt de opleiding tot bijvoorbeeld Kinderarts of Radioloog?

Op dit moment ben ik ook aan het uitzoeken of ik een deel van de Nederlandse opleiding in Frankrijk zou kunnen doen. Indien dat niet zou kunnen, zou ik eventueel mee solliciteren voor een opleidingsplek in Frankrijk. Worden die opleidingsronden op vaste tijdstippen gehouden? En zijn opleidingsplekken net als in Nederland ook zo schaars?

Nogmaals hartelijk dank.

Groeten, Layla

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2011-09-21 10:25:36

Praktijkervaringen van artsen die naar Frankrijk vertrokken zijn kom je ook als technisch geïnteresseerde tegen - waarom beweegt de arts zich met welk merk voertuig waarheen? - in een blad als Arts&Auto. Voor de leek een aardig inkijkje, en wie weet heeft de medisch professional er ook nog iets aan.

Rob van der Meulen

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2011-09-21 16:12:30

De opleiding tot kinderarts en radioloog is hier 4 jaar. Binnenkort wordt de pediatrie verlengd naar vijf jaar. Het is erg lastig om er tussen te komen. je moet namelijk meedoen aan een landelijk concours. alle co-assistenten doen aan het einde van hun co-schappen (deuxième cycle) mee aan de 'épreuves classantes nationales', de ECN genaamd. Ik vergiste mij aanvankelijk. Ik dacht dat voor huisartsen dit regionaal was maar dat is niet het geval.

Iedereen doet dus mee en het is een theoretisch examen over algemene geneeskundige zaken en beroepsuitoefening. Het komt op het volgende neer: diegene met de hoogste resultaten mag als eerste een keus maken in welke stad hij zijn opleiding wil doen en mag dan ook aangeven in welke specialisme. Ik geloof dat je twee specialismen mag opgeven. Feitelijk komt het er op neer dat de beste candidaten een stad in het zuiden kiezen en de meest populaire specialismen zijn, net als in NL: inwendige geneeskunde (inclusief cardiologie etc), snijdende specialismen, pédiatrie, réanimation et anesthesie en obstetrie/gynécologie. Het komt er op neer dat ongeveer 50% huisarts wordt. een klein aantal kiest bewust voor huisarts maar de meesten willen toch een specialisatie doen. en helemaal onder aan het lijstje staat médecin de travail. Dus de meest briljante artsen zitten bv in Montpellier......... of Parijs

Na je opleiding van 4 à 5 jaar moet je nog een functie vervullen van chef de clinique/assistant. dit kun je in een CHU doen (centre hospitalier universitaire) of in de periferie. Dit is twee jaar. je kan dan dus een superspecialisatie doen bv interventieradiologie of zoals ik, kindercardiologie. Pas daarna heb je het recht om mee te doen aan het concours voor praticien hospitalier. Ondertussen kun je wel werken als praticien hospitalier (PH) maar dan ben je contractuel en niet titulaire. De meeste radiologen en cardiologen proberen dit in een CHU te doen om handvaardigheid te krijgen. dat geldt ook voor chirurgen en gynecologen.

In jouw geval zou ik in Nederland een opleidingsplaats bemachtigen (heb je al toezeggingen???) en een perifere stage doen in Frankrijk.

Of als médecin urgentiste gaan werken, doe je veel ervaring op met van alles, ook radiologisch en lekker drie jaar in FR wonen en daarna in NL de opleiding doen. Maar ja, misschien wil je ook nog kinderen..... Drie jaar in Frankrijk op de urgences werken, kinderen krijgen en met gezin compleet de opleiding gaan doen in NL. Is veel minder vermoeiend. Maar goed, dat is persoonlijk.

Vaak kun je ook onderhandelen over part time werken omdat je op de Urgences in een continu rooster werkt en na een dienst van 24 uur een gehele dag vrij. Vaak zijn er roosters met 12-uurs diensten en daarmee werk je bv 14 diensten per maand en de rest vrij. o ja, hier hebben we nog ADV dagen en buiten de 25 vakantiedagen nog 20 ADV dagen. Tel uit je vrije tijd.

http://www.metiers.santesolidarites.gouv.fr/

en www.remede.org voor het concours.

genoeg maar weer.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2011-09-21 19:29:24

Ik ben het met Ingrid eens. het handigste is om een opleidingsplaats in NL te zoeken en van daaruit naar F te vertrekken via buitenlandse stage.

Urgentiste is zeker een leuk alternatief. Ze zijn hard nodig en je maakt wat mee. Als je jong bent en wat wilt!

Ja, en dat bedrijfsarts onderaan het lijstje staat..... ik kan erover meepraten. Jonge bedrijfsartsen vind je hier niet. En met gesjeesde huisartsen kun je de oorlog ook niet winnen...... Sinds enkele jaren doe ik alle moeite om Nederlandse bedrijfsartsen bij ons te krijgen. Veel "kijken, kijken niet kopen" maar uiteindelijk heb ik toch twee collega's bij mij werken en twee andere in een naburig département.

Steven

PS Rob van der Meulen, de site van de VVAA is even uit de lucht... jammer, ik ben er 20 jaar lid van geweest!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2011-09-21 20:33:05

@ Steven

Die website is weer in de lucht, onderhoudswerkzaamheden afgerond. 

Rob