Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

als we willen kunnen we het

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-09-19 10:21:28

Loop je op de grand pavois enkele dorpsgenoten tegen het lijf, en denk je direct ; “dagje uit ?”

Wat moeten deze boerse mensen die niet verder op het water komen dan hun vangnet onder de vis te schuiven, nu op een internationale bootshow.

Bootjes kijken was allerminst hun eerste reden, nee, dat was ik, al wist ik dat nog niet.

Na zoveel jaren, broeden en nog eens broeden, “wat een akelig ventje is dat die cees”, en “irritant mannetje”, of die van de burgemeester zelf “als het je niet bevalt moet je maar verhuizen”.

Ik neem ze mee naar deze jongens, ja net als vorig jaar ben ik er weer een paar tegen gekomen, die lui schijnen mijn weg altijd weer te moeten kruisen.

Drie jongens “als we willen kunnen we”, of zoals mijn moeder altijd zei “kan niet ligt op het kerkhof, wil niet ligt er naast” en hun boot qovop (quand on veut, on peut)

Manuel, Baptiste, en William, twee hadden nog nooit een voet op een schip gezet, de derde wist wat zeilen zo’n beetje was, niet meer, niet minder.

De geest die me lief is, het karakter wat me hartkloppingen geeft, en de motivatie die ik koester.

Mijn dorpse toehoorders luisteren naar de verhalen van de jongens, en na afloop dreun ik er nog een stel achteraan, ondertussen kijkend naar mooie speeltjes links en rechts.

En dan komt eindelijk hun verhaal, waarom ze waren gekomen.

‘Nee, niet om bootjes te bekijken, we wilden je eens zien in jouw omgeving, wat brengt je ertoe soms zo onbeschoft tekeer te gaan tegen ons, wie ben je eigenlijk.’

Ik begin me net af te vragen waar hun de onbeschofte lef vandaan halen om mij op een beurs terecht te komen wijzen op iets waarvan ik stellig van overtuigd ben dat ik gelijk heb, als een van de dames me een stralende glimlach met felrode lippen en blinkende tanden toewerpt.

‘Meneer zees (die c blijft moeilijk voor ze) we willen je vragen zitting te komen nemen in de nieuwe groep voor de gemeenteraadsverkiezingen, je krijgt de functie als premier adjoint al hadden we gewild dat je de eerste zou zijn maar dan moet je je paspoort inleveren.

Natuurlijk een eer, dat wel, maar ik moet hier toch goed over nadenken.

Dat gaat bakken met tijd kosten, en of ik dat wil inleveren bij andere zaken weet ik nog niet.

Cees.   

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2011-09-19 18:40:37

Mooi verhaal Cees, eindelijk erkenning van je dorpsgenoten. Lijkt je dat wat, een politieke carriere? Veel ergernissen maar je kunt misschien fraaie dingen organiseren voor het dorp. Ik hoor je nog mopperen over de bestrating en het lot van de (hang)jongeren.

Ingrid

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2011-09-20 07:29:34

Doen Cees, je bent de eerste buitenlander niet die plaats neemt in 't lokaal bestuur.

Die "bakken met tijd" lijken me wel mee te vallen.

Of ... Zouden ze je willen inkapselen en je tot de Hunnen willen maken ? Neen, zo doortrapt zal men niet zijn. Ik blijf uitgaan van het goede in de mens.

Peter.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2011-09-22 13:58:25

"(...) een voorstel om genaturaliseerde Fransen trouw aan het Franse leger te laten zweren.", lees ik op Onze Frontpage.

Oh oh, maar dan ook kunnen promoveren tot maarschalk en generaal-majoor. Want willen is kunnen !

Peter (die blij is op tijd te zijn geweest).