Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Doctorandus titel in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#0 Geplaatst: 2011-09-21 12:16:25

Lang, lang geleden in 1989 ben ik in NL afgestudeerd als Doctorandus (Economie). Ik vraag me af hoe ik dat het beste vertaal naar Frankrijk. Heb ik het goed gelezen en heb ik een Master of Science, ofwel in Franse termen een Maitrise des Sciences?, die gelijk staat aan BAC+4?

Of mag ik gewoon Master zeggen, en die gelijk stellen aan BAC+5?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-09-21 22:46:02

Jean-Paul, volgens dit woordenboek zit je met die maîtrise formulering wel goed. In Franse teksten kom ik formuleringen tegen als: Je suis titulaire d'une maîtrise en ressources humaines, in jouw geval dus: .... en sciences. En waarom niet : ....en économie? En wie weet kun je het nog verbijzonderen zoals in dit voorbeeld: Je suis titulaire d'une maîtrise en droit, option droit privé et parcours droit. Wat de term Master betreft: ook Franse universiteiten beginnen daarmee te schermen in de website  reclame voor de opleidingen die ze te bieden hebben, als een soort equivalent voor de maîtrise formulering. 

Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2011-09-21 23:30:08

Er wordt inderdaad gerekend in Bac+x. X staat voor aantal jaren academische opleiing na het Eindexamen.

Bachelor is Bac+3. Master is Bac+5.

Inderdaad, bij een vijfjarige opleiding Economie, mag je van Bac+5 spreken. Dus Master.

Economie is trouwens "Sciences Economiques".

Anders even aan het NUFFIC vragen.

Steven

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#3 Geplaatst: 2011-09-22 20:49:54

Steven, wat is dr/ PhD dan?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2011-09-22 21:11:13

Médecin.

Titulatuur: Dr. Want na de theoretische opleiding nog twee jaar kliniek + thèse (is geen proefschrift maar een "mémoire" al wordt het niet zo genoemd).

Of dat nu nog zo is weet ik niet want er is een hoop veranderd in de opleidingen in F.

Steven

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#5 Geplaatst: 2011-09-22 21:25:28

Die kliniek is dus voor medische opleidingen, zoiets als een specialisatieopleiding in Nl. vermoed ik.

Ik bedoelde de klassieke Nl toestand, met proefschrift en promotie. Nu is dat in Nl , na eindexamen 4 of 5 (voor de bèta's) jaar voor een master en 4 jaar voor de PhD.

Was 6 + 6 minimaal vroeger!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2011-09-22 21:54:59

In mijn tijd (30 jaar geleden...) was je na 5 jaar doctorandus (Drs). Na twee jaar co-schappen (kliniek dus) was je arts. In feite is de artsopleiding een postacademische opleiding. Daarna pas de specialisaties. 4 jaar voor oogarts, 6 jaar voor chirurg etc.

Kijk hier eens voor de artsopleiding in F.

Om mijn geval te nemen: ik ben arts (médecin, 7 jaar studie) en daarna een DES médecine du travail (in mijn geval 3, nu 4 jaar na de artsopleiding).

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2011-09-22 23:00:11

PhD is de Anglo-Saxon benaming voor een proefschrif waarin verschillende internationale wetenschappelijke, 'peer reviewed' publicaties worden beschreven volgens een vast stramien, bepaald door de universiteit van promotie. Doctor of Philosophy. De afkorting DPhil staat ook voor doctor of philosophy maar dat geldt alleen voor de de universiteiten van Cambridge en Oxford.

Het Franse doctoraat in de geneeskunde is wat wij in Nederland aanduiden als afstudeerscriptie, hier noem je een afstudeerscriptie dan ook 'mémoire'. Je moet een klein onderzoekje verrichten of een interessante casus beschrijven en dit volgens een strak schema uitwerken in een thèse met alle toeters en bellen, formaliteiten etc die bij een promotie horen. Ook moet je dit officieel verdedigen voor een commissie. Ik heb er verschillende in mijn handen gehad maar ik was niet onder de indruk. Er zijn er maar weinig die echt een internationale wetenschappelijk publicatie hebben.Toch kan het wetenschappelijke gehalte van zo een thèse natuurlijk best hoog zijn als het een fraai, methodologisch goed uitgewerkt onderzoekje is.

Daarentegen is het doctoraat in de natuurwetenschappen wel degelijk vier jaar hier in FR met meer internationale publicaties.

Wat je moet doen om professor te worden is het behalen van bekwaamheid  "habilitation à diriger des recherches". Ik geloof dat het in Duitsland Habilitationsschrift of zo heet. In Nederland kennen we dat niet.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2011-09-22 23:24:00

Eerlijk gezegd heb ik me er nooit echt in verdiept hoe het in Frankrijk in elkaar steekt wat de medische studie betreft.

Ik heb de indruk dat onder invloed van "Europe" de specialistenopleidingen wel zo ongeveer gelijkgeschakeld zijn.

Ik zie heel veel collega's die naast het feit dat ze "Dr" zijn, ook allerlei CES (certificats d'études supérieures) op hun briefpapier zetten: CES de Médecine du Sport, de Médecine Légale etc. Ik kan daar de waarde niet goed van inschatten.

Wat mij verbaast is dat je specialist in verschillende domeinen kunt blijven. In Nederland kan dat niet: je kunt maar in één vak specialist zijn. Bij onze dienst zijn er verscheidene huisartsen die ook half-time als bedrijfsarts werken. Dan maar hopen dat ze in deze twee vakken bijblijven, het lukt mij nauwelijks omdat in mijn eigen vak te doen.

Als ik een brief krijg van een collega met zo'n ellenlange opsomming van studies in het briefhoofd, inclusief de universiteit waar ze afgestudeerd zijn ("ancien interne des Hôpitaux de Paris" o.i.d.) en de clubs waar ze lid van zijn ("Membre de la Societé Française de Traumatologie"), krijg ik de neiging ook mijn zwemdiploma's A en B, mijn rijbewijs BE e.d. erop te zetten in mijn antwoordbrief.......

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2011-09-23 07:49:58

:-)

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#10 Geplaatst: 2011-09-23 08:17:53

Al die fraaie briefhoofden met een ellenlange rij van diploma's en titels zie je eigenlijk alleen maar bij de vrijgevestigde specialisten. Blijkbaar moet je daarmee indruk meemaken op de patient. Bij de artsen in de publieke ziekenhuizen zonder 'activité libérale' zie je dat niet.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2011-09-23 18:10:28

Om eerlijk te zijn, ik heb zoiets één keer gedaan. Toen ik een uiterst lullige brief kreeg van een Franse advocate die vond dat ik niet op het keuringsbewijs van haar rechterhand "secrétaire juridique" mocht zetten, want alleen "secrétaire". Was zeker bang voor claims van salarisverhoging.

Mevrouw Me (Maître) C. ging voorbij aan mijn opmerking op dat zelfde bewijs dat haar werkplek ergonomisch moest worden ingericht.

Dus heb ik een prachtig briefhoofd gefabriekt, geheel naar waarheid. Vervolgens alle artikelen uit de Code du travail vermeld die gaan over ergonomische werkplekken en de verplichtingen van de werkgever. Ik heb namelijk ooit geleerd hoe Processen Verbaal te schrijven en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.

Nooit iets van teruggehoord, de secretaresse heeft zich rotgelachen toen ze bij de volgende "visite médicale" de brief las... de werkplek was trouwens wel in orde gemaakt.

Steven