Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Berekenen capaciteit radiatoren

Auteur Bericht

avatar#7582
PaulGJ
Berichten: 9
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2011-09-22 06:24:45

Geacht forum

Wij willen electrische radiatoren van Sauter gaan plaatsen en komen voor de berekening van de capaciteit verschillende methodes tegen.

De site radiatorplaats.nl laat een schema zien, waarbij als wij dit volgen hogere waarden krijg dan wanneer wij de berekening van Sauter volgen. Het scheelt ongeveer de helft.

Financieel gezien komt de berekening van Sauter ons natuurlijk beter uit, maar het heeft geen zin om te beknibbelen op de aanschaf als wij later hierdoor met onder capaciteit worden geconfronteerd.

Graag jullie advies hierover, bij voorbaat hartelijk dank.

Met vriendelijke groeten,

Louise en Paul Subelack

avatar#7582
PaulGJ
Berichten: 9
Reacties: 19

#1 Geplaatst: 2011-09-22 06:41:39

Wij hebben op de site van Sauter een vergelijking staan tussen de radiatoren "Bolero" en "Forlane". Bij Forlane staat vermeld: 

RADIATEUR STÉATITE

Wat is stéatite?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2011-09-22 16:45:27

Om met het makkelijkste te beginnen: steatite laat zich slechts langzaam opwarmen, en de verzamelde warmte energie komt eveneens langzaam vrij. In principe zou dit voor een gelijkmatige temperatuur moeten zorgen.

Moeilijker: het berekenen van de juiste capaciteit voor radiatoren. Hou er rekening mee dat Nederlandse leveranciers, per definitie haast, uitgaan van radiatoren voor een cv systeem. En dat heeft toch heel andere (regel) eigenschappen dan elektrische systemen. Raamoppervlakte, isolatie, tochtdichtheid, verliezen door een mogelijk aanwezig VMC systeem, dikte van de muren, verliezen door het plafond, windsnelheid, allemaal factoren die vragen om maatwerk.

Je zou natuurlijk kunnen zeggen een Watt is een Watt, dus doe er maar eens een gooi naar. Het voorbeeld van de woonkamer uit de berekening op de Nederlandse website volgend zit ik wat de kubieke meters betreft ongeveer in mijn situatie. In onze séjour staan twee zeer forse Olsberg accumulateurs van elk 4500 watt. Worden gestookt op nachtstroom, dus laven zich maximaal 8 uur per dag aan waarschijnlijk atoomstroom. En ondanks isolatie en dubbel glas krijgen we het daar wanneer het echt koud wordt niet behaaglijk warm mee. Je kunt ze natuurlijk ook overdag "bijvoeren", maar dan wordt het vrij prijzig. De open haard biedt dan uitkomst.

Ik ben dus bang dat de rekenvoorbeelden van Sauter wat aan de optimistische kant zijn. Maar nogmaals, het dimensioneren van een verwarmingssysteem vergt het nodige rekenwerk, dus misschien nog wat verder informeren en kijken wat er hier nog aan reacties komt.

Rob van der Meulen

avatar#9390
Pantani
Berichten: 1
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2011-09-22 19:46:36

Hey,

Bij oudere woningen die niet geïsoleerd zijn zoals de nieuwbouwwoningen wordt 85kW/m3 gerekend bij nieuwbouw wordt dat 65kW/m3

Gr'tjs

Patrick 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-09-23 08:42:44

Beste Louise en Paul,

zoals door Aat de Kwaasteniet hier onder punt 1 beschreven bestaan er zekere verschillen tussen de diverse berekeningsmethodes. De vereenvoudigde formules gaan steeds van een bepaald type huis uit, de door de Nederlandse bouwmarkten gehanteerde bijvoorbeeld van bakstenen jaren-70-huizen zonder dubbele beglazing. Zo vind je dan benodigde vermogens van 75-85W/m3 of 30-35W/m2 (wat bij een kamerhoogte van 2,50m toevallig :-)) hetzelfde is).

Toen ik onze Franse verwarming aangelegd heb had ik de benodigde radiatorvermogens volgens drie verschillende vuistformules 'berekend' met resultaten die 50 à 80% uiteenliepen. Dan heb ik geprobeerd met mijn collegedictaten HLK (Heizung-Lüftung-Klimatechnik) een exacte berekening te maken, maar toen ik over een bepaald probleem met een echte deskundige praatte (ex-medeweker van een warmtetechnisch buro) bod die aan met zijn computerprogram een exacte berekening volgens EN12831 uit te voeren. De reslutaten ervan heb ik dan gebruikt, en we zijn nu al acht jaar tevreden.

Mijn advies dus:

Wie geen reservecapaciteit wil installeren kan beter een berekening volgens EN12831 uit laten voeren.

En natuurlijk bij accumulerende elektrische verwarmingen die met nachtstroom werken de speciale karakteristiek ervan meenemen!

Christian von Klösterlein

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#5 Geplaatst: 2011-09-23 14:10:53

Van harte eens met het advies van Christian. Vergeet sites als radiatorplaats.nl en adviezen van Sauter. De eerste is specifiek op de Nederlandse situatie geënt (en werkt overigens daar al niet goed, Nederland kent v.w.b. verwarming drie verschillende klimaatzônes)., de tweede is gewoon te optimistisch.

Vegeet ook liever een vuistregel als 85 c.q. 65 kW/m3, deze is gebaseerd op de lokale situatie in (naar ik meen) Belgie, de basis buitentemperatuur aldaar, windsnelheid aldaar etc etc. 

Wie werkt met de EN heeft wel meer werk, maar kan alle gewenste variabelen invoeren, zowel transmissie als ventilatieverliezen meenemen etc etc., gewenste temparaturen, windsnelheden, etc etc etc. 

Wel is te overwegen om bij de keuze van de ketel te rekenen met ca 10-15% overcapaciteit, het kost bijna niets extra.

Wilm

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-09-23 14:30:10

Deze keer niet eens met een uitspraak van Wilm:

ketel met ca 10-15% overcapaciteit

Mijn mening is:

Als je ketel te weinig capaciteit heeft kan je misschien op een erg koude en winderige dag niet alle vertrekken verwarmen - ga je even niet in je studeerkamer werken.

Maar als in een kamer de radiator te zwak bemeten is krijg je die kamer nooit echt goed warm. Dat had ik hier al onder punt 3 met een iets andere bewoording gezegd:

Maar ik wil natuurlijk niemand beletten én bij de ketel én bij de radiatoren voor meercapaciteit te kiezen! Kost weinig en brengt veel. Achteraf veranderen is steeds duurder.

Christian von Klösterlein

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#7 Geplaatst: 2011-09-23 17:05:44

@ Christian,

De reden om te kiezen voor overcapaciteit bij de ketel is dat bij de berekening van de benodigde capaciteit een aantal parameters wordt ingevoerd dat regelmatig (en de laatste jaren steeds regelmatiger!) wordt onderschreden/overschreden.

Ter illustratie een voorbeeldje met de Nederlandse situatie: afhankelijk van de zône wordt genormeerd gerekend met een minimumtemperatuur van -10 graden en een windsnelheid van 5 of 8 m/s.

Ik vertel geen nieuws als ik zeg dat installaties die op deze waardes zijn berekend af en toe tekort komen.

Een advies voor overdimensionering van radiatoren is prima, maar hier hoort m.i. ook advies voor overcapaciteit van de ketel bij. De eerste omdat de installatie nooit volledig uitgebalanceerd zal zijn (zowel interne als eterne factoren), de tweede omdat aangehouden minimum/maximumwaarden worden onderschreden/overschreden.   

Vraag is in hoeverre een kouderee kamer hinderlijk is. Je hebt gelijk, soms kan even verhuizen naar een andere kamer uitkomst bieden. En een dagje niet werken of studeren lijkt me ook heerlijk. 

Overcapciteit kost bij de aanschaf iets extra maar niet veel, dat zijn we gelukkig wel met elkaar eens.

Tenslotte nog een pleidooi in z'n algemeenheid: waar op termijn mee valt te verdienen is goed oog hebben voor het rendement van de ketel, bij aanschaf. Een goedkope (brico-)ketel kan op den duur erg duur blijken te zijn. Let daar dus goed op.

En met goed onderhoud (afstelling).

Wilm