Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Leren leven in Frankrijk als vrouw

Auteur Bericht

avatar#9445
Meta
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2011-09-25 12:57:50

Goedendag,

Ik ben geboren en getogen in Nederland. Op mijn 'gevorderde (63)' leeftijd heb ik een Nederlandse man leren kennen die in Frankrijk woont. Het is de bedoeling dat ik daar ook ga wonen als de tijd rijp is. Mijn Frans is niet denderend, maar daar is iets aan te doen.

Ik zou graag willen mailen met een lotgenote die dit proces van 'integratie in het nieuwe leven' achter de rug heeft of al voor een deel heeft doorgemaakt. Er liggen tal van onbekendheden voor me en ik heb uiteraard ook veel vragen.

Vriendelijke groet,

Meta

avatar#8705
Marit07
Berichten: 4
Reacties: 12

#1 Geplaatst: 2011-09-27 16:06:03

Hallo Meta,

Ik heb ongeveer meegemaakt wat jou nog te wachten staat, denk ik.

Even kort over mezelf:

Ik heb een opleiding voor Frans docent gedaan en moest in de zomer van het tweede jaar in Frankrijk werken om de taal beter te leren beheersen. Ik ben iemand tegenkomen (in dit geval een Fransman) en ik ben in het derde jaar van mijn studie gestopt om naar Frankrijk te verhuizen en samen te gaan wonen. Het was voor mij een ontzettend moeilijke tijd met veel moeilijke keuzes. Ik ben nu 24 en woon bijna 3 jaar in Frankrijk.

Het was niet makkelijk om de keuze te maken om naar Frankrijk te gaan. Ik moest alles achterlaten; mijn ouders, mijn zusje en de rest van mijn familie, mijn vrienden, mijn studie en mijn grote passie, stijldansen bij de dansschool waar ik al 9 jaar danste. Toch overwon de liefde. Ik heb geen spijt van mijn keuze, al mis ik Nederland wel, en dan vooral mijn ouders, zusje, familie en vrienden.

Ik ben 3 jaar geleden dus een heel nieuw leven begonnen. Niet alleen ging ik voor het eerst samenwonen, ik moest ook werk gaan zoeken (iets wat ik in Nederland nooit heb gedaan (op een bijbaantje na), omdat ik nog studeerde) en mijn plaats vinden in een nieuwe omgeving, zonder mijn ouders, en dat allemaal in een ander land. Vrienden maken vind ik het moeilijkst. Gelukkig heb ik een ontzettend lieve schoonfamilie.

Inmiddels doe ik verschillende sportactiviteiten, heb ik werk gevonden bij een Nederlander en heb ik wat beginnende vriendschappen.

De taal ging mij goed af, ik studeerde natuurlijk Frans. Ik denk dat het voor iemand van uw leeftijd misschien lastiger is om u de taal eigen te maken, maar in Frankrijk gaat het in ieder geval sneller dan in Nederland. U heeft geen keus, u moet het spreken. Ik weet niet hoe het in andere regio's in Frankrijk zit, maar hier in de Ardèche vinden de meesten het min of meer wel leuk als u probeert Frans te praten met ze, en zijn daarbij geduldig en behulpzaam. Dat is tenminste mijn ervaring.

We zitten niet helemaal in dezelfde fase van het leven, maar als u vragen heeft kunt u altijd mailen of reageren op dit forum.

Mag ik vragen waar u naartoe zal gaan in Frankrijk?

Groet,

Marit

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#2 Geplaatst: 2011-10-27 18:53:52

Hallo Meta,

7 jaar geleden ging ik wonen in Frankrijk. Ik was toen 47 jaar, mijn man ging met vervroegd pensioen. Echt reden om een werkzaam leven op te bouwen was er niet. Er was inkomen en we hadden een huis te verbouwen. Na een jaar ging het kriebelen. Ik wilde van mijn 'berg' af. Contact met mensen dat verder ging dan een brood bij de bakker kopen.

Mijn schoolfrans krikte ik op bij de GRETA, die cursussen Frans voor buitenlanders geeft. Daar kom je een hoop mensen (gelijkgestemde zielen) tegen, maar géén Fransen. En ik ging met mijn buurvrouw naar een patchcursus. Ik hou helemaal niet van handwerken, maar het gaf contacten met Franse vrouwen van mijn leeftijd uit de buurt. Zij ratelden, ik verstond twee woorden. Op een gegeven moment heb ik mijn oude beroep opgepakt en ben ik theaterlessen gaan geven. Nu heb ik hier een theterbedrijf, ben 'wereldberoemd' in onze communauté des communes en voel me min of meer 'thuis'.

Wat ik wil zeggen: Ga er uit! mensen komen niet naar jou toe. Sluit je aan bij een wandelvereniging, een gymclub of weet ik wat. Zoek contact met de Fransen, niet met de Nederlanders, alhoewel af en toe even Hollands kleppen wel ff lekker is. Ik probeer een link in te voegen om je naar een artikel te leiden dat oevr onze immigratie gaat. wellicht heb je er wat aan. Je mag me ook privé mailen.

vanaf blz 36 kun je ons verhaal lezen!

Ineke

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2011-10-27 21:54:36

Mooi verhaal Ineke, petje af.

Ingrid

avatar#9530
Marias
Berichten: 0
Reacties: 5

#4 Geplaatst: 2011-11-01 09:36:41

Wat een interessant verhaal zeg!

Ik ben vorig jaar naar Duitsland gegaan voor een half jaar. Het is gebruikelijk om naar Nederlanders te trekken omdat dit vertrouwd is. je hoeft je niet druk te maken hoe je iets zegt. Het nadeel is zo dat je niet de Duitse bevolking leert kennen, en dus de taal.

Ik ben laatst weer terug gegaan voor een weekendje. Toch blijft de stad dan altijd verder van de vandaan. Als je de taal spreekt opent het zoveel meer deuren. Nu moet ik er wel bijzeggen dat ik midden tussen de Duitsers woondde.

Wat erg belangrijk is, is dat je je verdiept in de cultuur van de inwoners van het land. Een voorbeeld: hoe gaan ze met afspraken om? Zijn de heel stipt, of nemen ze de tijd niet zo serieus? Hofstede heeft dit mooi uitgelegd. Hij heeft landen in verschillende groepen verdeeld, en zo aangegeven hoe ermee omgegaan moet worden.

Hier kan je wat info van Hofstede vinden