Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Erven van vakantiehuis in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#8178
Nici
Berichten: 4
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2011-09-28 10:56:12

Beste forumleden,

Ik heb onlangs een tweede huisje in de Anjou geerfd van mijn oom die in Nederland woonde. Nu heb ik begrepen dat ik over de waarde van het huis als nicht 35% moet betalen aan de Fanse overheid en vervolgens nog eens 5% aan de Nederlandse fiscus (Ned. tarief is 40% maar ik heb dan al 35% aan de Fransen betaald).

Een paar vragen:

1) Hoe wordt de waarde van het onroerend goed bepaald waarover ik moet afrekenen? Ik heb inmiddels begrepen dat de 'taxe fonciere' uitgaat van de huurwaarde van het huis. Die kan ik dus berekenen, maar welke factor gebruikt men in FR om de waarde voor het afrekenen met de fiscus te bepalen?

2) Ik heb inmiddels via een Ned. notaris een verklaring van erfrecht gekregen. Hoe gaat het verder? Moet ik daarmee naar een Franse notaris? Of naar de Franse fiscus?

3) Aangezien ik al een huis heb ik de Dordogne overweeg ik om het huis te verkopen. Het zou natuurlijk leuk zijn als het huis in de Anjou voor een lagere waarde werd aangeslagen door de fiscus dan de uiteindelijke verkoopwaarde. Hoe pak ik dat aan? Helpt het om het huis een jaar na de afrekening met de Franse (en Ned. fiscus) in de verkoop te zetten? En is er nog een kans dat de Franse fiscus gaat naheffen?

Ik ben iedereen erg dankbaar voor tips. Mijn Frans is behoorlijk goed en ik heb eindeloos gegoogled maar heb geen antwoorden kunnen krijgen via het net.

Bedankt alvast, Nici    

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#1 Geplaatst: 2011-10-01 02:06:02

Het zou natuurlijk leuk zijn als het huis in de Anjou voor een lagere waarde werd aangeslagen door de fiscus dan de uiteindelijke verkoopwaarde.

Ik ben echt heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Bij mijn weten ligt ook de Franse huizenmarkt redelijk op zijn gat en heeft de Franse fiscus dit wel door?

Nu heb ik begrepen dat ik over de waarde van het huis als nicht 35% moet betalen aan de Fanse overheid en vervolgens nog eens 5% aan de Nederlandse fiscus.

Stel je voor dat je deze belastingen in Spanje had betaald vlak voordat de huizenmarkt daar (op sommige plaatsen zelfs met 60%) instortte, dan had je dus letterlijk niks van die erfenis overgehouden.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#2 Geplaatst: 2011-10-01 18:32:41

Er is geen relatie tussen de fiscale huurwaarde en de waarde van het pand.

Je moet die verklaring van erfrecht beedigd laten vertalen en daarmee naar de Franse notaris om het eigendom overgeschrven te krijgen.

Ik zou de notaris vragen hoe vervolgens de waarde van het pand bepaald wordt.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#3 Geplaatst: 2011-10-06 21:00:55

Beste Nici,

Het is afhankelijk van de notaris of deze een taxatie laat verrichten van het pand of uitgaat van jullie schatting. Beide meegemaakt in Frankrijk.

De Franse notaris verzorgt over het algemeen de successie aangifte in Frankrijk. Wel zo handig, zeker als er ook onroerend goed bij betrokken is, zoals bij jullie. Er moet ook een akte worden opgesteld inzake de wijziging van eigenaren van het onroerend goed.

De Franse notaris zal inderdaad een beëdigde vertaling nodig hebben van de verklaring van erfrecht, alsmede van het Nederlandse testament van je oom.

Wordt het pand voor een hogere waarde verkocht, dan kan de fiscus inderdaad vragen stellen (zowel de Nederlandse als de Franse fiscus). In de huidige markt moet je echter ook zeker niet te hoog gaan zitten.

succes,

Rob van Schijndel