Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

houtrot vervangen

Auteur Bericht

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2011-09-29 15:29:05

Ik zoek een middel - liefst op 2-componentenbasis - waarmee ik door houtrot ontstane gaten kan opvullen en na schuren kan afschilderen. Liefst in Frankrijk verkrijgbaar, maar suggesties voor Nederlands product hoor ik ook graag.Over houtrotvuller - ik geloof van Ceta Bever - ben ik overigens niet zo enthousiast.

Het rotte hout is tot op het gezonde hout verwijderd. Ik weet dat er in Nederland een middel is waarmee je daarna voor alle zekerheid de gaten kan insmeren om eventuele toch nog achtergebleven kiemen te doden. Ik zit aan ammoniak te denken maar misschien weet iemand hier ook iets voor?

Kenavo.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2011-09-29 22:50:06

Bonsoir,

Persoonlijk houd ik niet zo van houtrotvullers. Qua structuur hebben ze niets met hout te maken. Krimp en uitzetting is anders, vochtabsorptie en -transport ook. Bij grote gaten krijg je na verloop van tijd toch een soort harde klont die losvast in het hout ligt. In de kier tussen klont en hout dringt vocht, en vóórdat je het weet rot de boel nog harder dan toen je begon.

Als het enigszins mogelijk is hak ik met een scherpe beitel de rotte plek uit tot ik een min of meer rechthoekig gat overhoud. Daarin maak ik een blokje pas, uit dezelfde houtsoort, van oud hout, en met dezelfde vezelrichting. Met wat schaven, raspen en vijlen kom je op het punt dat dit blokje "zuigend" in het gat past en iets boven het oppervlak uitsteekt. 

Dan het gat voorbehandelen met Xylophene. Na droging hiervan de binnenkanten van het gat insmeren met houtlijm op PU basis (bruislijm), het pasgemaakte blokje erin tikken, en zonodig tijdens droging met een spijker fixeren. Na droging de oppervlakte glad schaven en schuren. Tenslotte afwerken.

De houtrotplekken die ik op deze wijze behandeld heb houden nog steeds, ook bij buitenwerk in weer en wind, wat me met houtrotvuller nog nooit is gelukt.

Salutations, Jos

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#2 Geplaatst: 2011-10-03 14:06:14

Bonjour,

Ik kocht onlangs een product bij LeroyMerlin, Polyfilla, is een witte "resine", eenpots. Bleek makkelijk om (rot) gaatjes mee te vullen, prettig product. Maar kost ca € 12 per pot 1 kg, dus minder geschikt voor grote gaten.

De aanbeveling van Jos lijkt me overigens prima, maar niet altijd eenvoudig uit te voeren.

Bij Castorama zag ik een "durcisseur spécial bois pourri", heb ik niet gebruikt. Is misschien een goed voorstrijkmiddel. vóór het aanbrengen van het vulmiddel. Ik gebruikte daar eerder oude buitenbijts of carbolineum-achtig product voor. 

Voor een reparatiejob lijkt het me van groot belang om na te gaan waarom het betreffende hout verrot is, en die oorzaak zomogelijk op te heffen. Ik bleek b.v. na aankoop van mijn huis in Nederland op een paar plekken rot onderin deurkozijnen te hebben. Oorzaak: vorige eigenaar had de ventilatiegaten van de kruipruimte dicht gemaakt.  Na uithakken tot op goede hout (en buitenbeits) heb ik een simpele zand-cement mortel gebruikt om de gaten op te vullen. Na plamuren niets meer van te zien, en houd nu al vele vele jaren (uiteraard na herstel ventilatie kruipruimte, dus vochtprobleem verholpen). Als een te repareren plek altijd vochtig blijft, zal waarschijnlijk geen enkel middel verdergaande houtrot kunnen voorkomen.

Bij kozijnen zal rot veroorzaakt kunnen worden door een slechte constructie of opzuigen van water uit de muur. Aan dat soort problemen kan vaak wel wat gedaan worden. 

In de (ruwe) houten lateibalken van mijn oude huis in Frankrijk zaten brede scheuren die kennelijk verder naar binnen waren uitgediept door beestjes. Alles zover mogelijk uitgekrabt (en houtworm gif erin), en opgevuld met een eigen recept cementmortel. Een mengsel van cement, vermiculite vlokken (bestemd voor het maken van lichtbeton, productnaam Vermix bij LeroyM ), zand en een bruin specie kleurmiddel. Werkt heel prettig en krimpt niet los, en zo'n mortel kan je in grote hoeveelheden aanmaken zonder veel kosten. 

Sterkte ermee,

Maxandr  

avatar#6526
Ty Huella
Berichten: 6
Reacties: 19

#3 Geplaatst: 2011-10-11 13:46:27

Bedankt voor jullie adviezen. De methode van Jos heb ik wel eens toegepast op houtwerk in Nederland. Heb daarbij overigens niet op de houtrichting gelet wat wellicht de reden is dat je na verloop van tijd toch weer een afscheiding ziet tussen het originele hout en het vulstuk. Ook in Frankrijk wel gedaan waar dat goed mogelijk was. In dit geval zou dat erg veel werk opleveren voor relatief kleine gaten. Het gaat om houtwerk dat zich in de open lucht bevindt (luiken, barrières) en waar ik te lang gewacht heb met regulier onderhoud. Ik weet dat professionele schilders een produkt gebruiken dat goed zou moeten werken en heb inmiddels de tip gekregen het eens met Probastine epoxy houtreparatie pasta te probeeren. geen idee of dat hier verkrijgbaar is maar anders laat ik het uit Nederland meenemen. Zou overigens kunnen dat het alleen aan professionele schilders verkocht wordt.

Aan Xylophene had ik nog niet gedacht en hoewel al met ammoniak gekwast heb (lijkt me toch ook niet erg prettig voor beestjes) ga ik er nog eens met dat midddel overheen.

Kenavo.