Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

isolatie vloer zolder waarover je kunt lopen?

Auteur Bericht

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#0 Geplaatst: 2011-10-03 17:17:33

Wij wonen in een verbouwde boerderij in de Tarn. De zolder is niet bewoond en heeft grote ventilatiegaten. Tot vorig jaar was de vloer van de zolder geisoleerd met glaswol. Op een reservepak lazen we dat dit 45 mm dik was met een lambda van 0.04 . Deze isolatie was in de loop der jaren platgetrapt. In de zomer van vorig jaar is de dakconstructie behandeld tegen insekten; omdat de vezels die rondvlogen het werk te lastig maakten, en we het idee hadden dat de platgetrapte isolatie niet meer goed werkte hebben we het spul weggehaald. Ondanks het feit dat wij de (5) houten kromgetrokken deuren naar het terras hebben laten vervangen door dubbel glas was het de afgelopen winter een stuk killer in huis...

We zoeken dus iets om de vloer van de zolder weer te isoleren - bij voorkeur geen glaswol, maar iets waar je incidenteel en met beleid over kunt lopen. Iemand vertelde mij dat in Nederland platen te koop zijn - voor isolatie van een plat dak - waarover je kunt lopen. In het artikel "De isolatie van het Franse huis" las ik over XPS en PUR platen, maar het was mij niet duidelijk of deze platen "loopbestendig" zijn. En ik de diverse andere bercihten op dit forum kon ik niets over dit aspekt van isolatie vinden.

Kan iemand mij hier misschien over adviseren?

Bedankt!
Ben Weltevrede

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-10-03 17:57:51

Ben, die platen zijn in Nederland van diverse fabrikanten te verkrijgen, dit is een aardige folder om je een indruk te geven. Maar dat soort platen is niet alleen in XPS en PUR te verkrijgen, maar ook van Rockwool (onbrandbaar). Ook in Frankrijk is er een groot aanbod op deze markt. Ondergrond zo te zien beton en staal (lewis platen). Maar enige voorzichtigheid is op zijn plaats: grotere drukvastheid, verbeterde loopprestaties. Dus dat wordt geen vloertje voor een balletschool of voor zaalvoetbal. Op daken bruikbaar om een dakterras aan te leggen, dat voor drukverdeling zorgt. Geen puntbelasting. Zou je er (ooit) nog een laminaatvloertje los overheen leggen, dan bereik je hetzelfde effect. Zelf geen ervaring mee, gewoon een verhoogd vloertje met balkjes, daartussen glaswol, en daaroverheen spaanplaat. Handig om hier en daar nog wat elektraleidingen aan het zicht te onttrekken.

Rob van der Meulen

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#2 Geplaatst: 2011-10-03 22:37:11

Dag Ben,

Mocht je kiezen voor geschuimde platen - zoals XPS, EPS of PUR - dan kun je in Frankreijk denken aan b.v. Efisol, dat wordt hier veel verkocht. Het laat zich goed verwerken, je kunt er - met beleid - op lopen. En inderdaad naderhand b.v. OBS-platen overheel leggen. Een en ander wel op voorwaarde dat de zoldervloer niet te ongeljk is.

Alternatief b.v. recticel.

Maar het beste is gewoon dat je naar een bouwmaterialenhandel gaat.

Knauf wordt wel steeds meer verkocht in Fr, maar lang niet al kun producten zijn binnen een redelijke tijd leverbaar. Hou daar rekening mee als je kiest voor Knauf.

(geldt trouwens voor wel meer merken.)

Ook bij de bouwmaterialenhandelaar tref je soms een scala aan folders, maar blijkt maar een beperkt deel leverbaar.)

Is de zolder ongelijk, dan is de methode van Rob (balkjes waartussen steenwol) sowieso te prefereren.

Laat je bij de handelaar ook goed voorlichten over de juiste plaats van een dampremmend folie!

Succes,

Wilm

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#3 Geplaatst: 2011-10-05 10:26:08

Rob, Wim,

Bedankt voor de informatie. Ik ga eerst maar eens hier in Frankrijk zoeken. Onze vloer is wel vlak maar niet glad - het is ruw beton, hier en daar nog wat bijgesmeerd. Platen leken me de eenvoudigste methode....

Ben

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#4 Geplaatst: 2011-10-17 15:05:46

Nog even een vraag - ik heb bij onze brico platen gevonden van 40 mm met een R waarde van 1.2 Ik wilde eigenlijk platen van 80 mm gebruiken, maar die hebben een langere levertijd. Ik ga ervan uit dat ik twee platen van 40 mm op elkaar kan leggen en daarmee een R waarde van 2.4 kan krijgen. Zijn er praktische overwegingen waarom het handiger is om toch enkele dikke platen te gebruiken i.p.v. twee lagen dunne platen die ik haaks op elkaar leg?
Bedankt!
Ben

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#5 Geplaatst: 2011-10-17 21:19:03

Het zijn juist de naden waar je het meeste verlies oploopt. Door de platen kruiselings te leggen voorkom je dat de naden doorlopen!