Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

badkamer op houten vloer

Auteur Bericht

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#0 Geplaatst: 2011-10-05 16:03:10

We willen onze huidige badkamer (in een voormalige bedstee) gaan vervangen door een badkamer op de eerste verdieping.

De balken van de verdiepingsvloer zijn aangebracht om de 65 cm. Met een overspanning van bijna 5 meter. De balken zijn zelf 19 cm hoog, 2 daarvan 9,5 dik en een 23 cm dik.

Volgens de berekening van de Lewisplaten is een dergelijke overspanning niet mogelijk. Heeft iemand ervaring met een badkamer op de eerste verdieping met een dergelijke overspanning? Wij zullen toch niet de eerste zijn.

Een kennis van ons kwam met het idee om de balken in hoogte te 'verlengen', door er een balk bovenop te bevestigen zodat deze als het ware 'een' wordt met de onderliggende balk. Nadeel van die constructie is dat de vloer in de badkamer dan zo hoog komt te liggen dat je onvoldoende stahoogte overhoudt.

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2011-10-05 17:14:31

Wim,

Een paar dagen geleden in deze rubriek: " .....dan ook nog twee foto's van de manier waarop je een wat verende vloer kunt verstevigen zonder extra gaten in de muur te hakken. Zeker bij een oude Franse buitenmuur, ook al is die meer dan zeventig centimeter dik, maar met los gruis als binnenvulling, niet altijd aan te bevelen". 

Zou een idee kunnen zijn. Kijk verder bij de literatuurverwijzingen aldaar.

Rob

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2011-10-05 21:03:46

Bonsoir Wim,

De balken van de verdiepingsvloer waar je het over hebt, zijn dat van die rustieke poutres die in het zicht blijven, of zitten ze verborgen en/of doet het er niet toe?

Als die balken in het zicht moeten blijven heb je niet zo heel veel mogelijkheden. Wellicht zou je ze kunnen opdubbelen met een (eiken)houten balk van bijvoorbeeld 10cm dik en minstens 20cm hoog aan weerszijden er tegenaan. Als je voldoende stahoogte hebt, wellicht zelfs 25 cm hoog. Het mooiste zou zijn als je die nieuwe planken naast de bestaande balken in de muren kunt "inlaten". Je kunt dan rekenen met een eikenhouten balk van 20x25 en dat zou moeten kunnen op een overspanning van 5 meter.

Als de boel niet in het zicht zit, heb je meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld extra balken op je halve hartafstand (65/2 = 32,5) of een stalen UNP-180 profiel aan weerszijden tegen de bestaande balken.

Salutations, Jos

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#3 Geplaatst: 2011-10-05 22:48:55

Goedenavond Wim

Vraag : is je woning een oud pand met murs en pierres ? In die gebouwen kan nog al eens wat beweging zitten. Op zich geen probleem, maar dat kan bij een badkamer "boven" wel eens het geval zijn.

Mijn ervaring met badkamers op de eerste verdieping op houten vloeren bij een viertal gebouwen met murs en pierres. Overspanningen tussen de 6 en 8 meter. Bij 3  woningen heb ik de gehele verdiepingsvloer (niet alleen de badkamer)  voorzien va een dikke laag lichtgewicht schuimbeton ( 80 % polystytreenkorrels of ge expandeerde kleikorrels) Hierin is ook de gehele infrastructuur, electraleidingen, afvoerleidingen weggewerkt. Badkamers met ligbad en aparte inloopdouchegeven  na 15 jaar nog geen enkel probleem, tenzij de inloopdouche deels tegen een bestaande muur is betegeld. Daar kan ondanks een reeks bouwkundige maatregelen daartegen toch (haar) scheurvorming optreden en dus lekkage.

Overigens zorgen de schuimbetonverdiepingsvloeren voor een geweldige isolatie van de vertrekken op de bgg.

Bij mijn 4e woning echter, waar ik een houten verdiepingsvloer heb aangebracht in een grange, heb ik alleen het badkamergedeelte van een lichtgewichtbetonvloer boven op Lewisplaten conform de technische voorschriften gelegd. En deze vloer heeft geleid tot problemen bij de inloopdouche omdat hij in tegenstelling tot de "totaal schuimbeton verdiepingsvloer "beweegt. Alleen een losstaande prefab douchecel biedt dan uitkomst.

Mijn advies ; Schuimbeton op de gehele houten verdiepingsvloer- kan bijna altijd zonder de bestaande balken de versterken. En voor alle zekerheid : bij voorkeur een prefebdouchecel in de badkamer. Indien toch een vast betegelde inloopdouche: geintegreerd met scheidingswanden en niet tegen tegen een buitenmuur.

Groeten

Bram

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#4 Geplaatst: 2011-10-06 15:40:16

Het is inderdaad een oud huis met murs en pierres. En beweging zit er inderdaad in.

De balken zitten inderdaad in het zicht en zijn deels erg oud. Dus de balken wegwerken is niet meteen een optie.

@Bram

Wat zijn de eisen aan de balken (qua balkafstand en dikte) aan dat schuimbeton? De rest van de verdiepingsvloer kent nml. een veel grote afstand tussen de balken (85-95 cm). 

Ik neem aan dat je bij dat schuimbeton ook gebruik hebt gemaakt van Lewisplaten?

groeten,

Wim

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#5 Geplaatst: 2011-10-07 18:15:30

Wim

In alle gevallen betrof de verdiepingsvloer een voormalige hooizolder, waarbij de vloer gedragen wordt door 2 poutres van 800x40 afstanden 240 van elkaar en tot de zijmuren. Sousleves van ca 10x10 daarop met onderlinge afstanden verschillend van 30 tot 40 cm hoh. De daarop liggende planken waren verrot en vervangen door OSB platen van 22 mmm, Daaroverheen een sluitende laag plastic omdat anders het betonvocht door de kieren weg zou sijpelen. Bovendien had ik de OSB platen voor het aanbrengen eerst geverfd, gemakkelijker dan boven het hoofd tussen de balken verven.  Omdat die hooizolders door het eeuwenlang dragen van vele tonnen hooi bijna altijd in het midden zijn doorgezakt ( 10-15 cm lager dan aan de zijmuren is het uitvlakken met lichtgewicht beton verreweg de gemakkelijkste manier om een vlakke verdiepingsvloerte verkrijgen. Ik heb bij deze gebouwen geen Lewisplaten gebruikt. ( Overigens heb ik die in Frankrijk ook nog nooit gezien, maar dat kan ook aan mij liggen)

Het gewicht van dit beton is te verwaarlozen tov de tonnen hooi die die de zoldervloer  ooit moest kunnen dragen.

groeten

Bram

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#6 Geplaatst: 2011-10-07 18:50:44

Bram,

Is dat lichtgewicht beton zelf aan te brengen? Ik heb al even zitten zoeken, maar alleen maar leveranciers kunnen vinden die het komen opspuiten.

Groet,

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2011-10-07 21:28:47

@Bram le Renovateur,

Lewisplaten kan ik hier in FR ook niet vinden. Maar bij BricoDepot heb ik iets gezien dat in de buurt komt, zie hier. Wellicht heb je er iets aan.

Salutations, Jos

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#8 Geplaatst: 2011-10-08 12:44:09

Een kennis van mij had die platen gekocht...

Ze zijn veel hoger dan die we uit Nederland kennen, ik dacht zo'n 15 cm. Hij (en ik ook) hebben dus daarna lewisplaten uit Nederland meegezeuld.

Ik moet nog wel bedanken voor de waarschuwing om rekening te houden met het bewegen van de vloer ten opzichte van de muren. Het wordt dus een douche kabine of een los van de muur opgebouwde douche.

Ruud

p.s. edit om 14.10:

Ik was nog aan het bladeren en kwam in een sjiek blad nog een verbouwing tegen waar de platen van de bricodepot in hun volle glorie als verdiepingsvloer met overspanning van 4m van onderen zichbaar zijn.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#9 Geplaatst: 2011-10-08 21:22:54

Hallo Wim,

Ik maakte een kleine douche-wc ruimte (2.8 x 1.6 m) op een zolder direct op de (doorgebogen) houten vloer met gebruik van lichtbeton. Geen Lewisplaten o.i.d. gebruikt. Tot nu toe geen enkel probleem met het resultaat. Die zolder zal vroeger wel zwaar belast zijn geweest met hooi of iets dergelijks

Voor enige gevens over het lichtbeton dat ik gebruikte kijk hier . Geeft wellicht nog interessante info.

De douche maakte ik overigens van een keramiek douchebak en wanden van Trespa (Ki-kern) platen op een houten frame. Onderhoudsvrij, geen tegel- en voegwerk (behalve de kitranden in de hoeken), en mooi aan te sluiten op de afwerking van de rest van de ruimte. Wel nauwkeurige maatvoering nodig. Ik had vele jaren terug al eens een douche van trespa platen gemaakt en die bevalt nog steeds uitstekend.

Maxandr

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2011-10-10 22:36:24

Wim en andere vloerklussers,

Hier nog een foto van een vloerversteviging die ik net onder handen heb. De vloer veerde en 'swingde',  een soort trampolineffect. Volgens de gangbare tabellen waren de balken, een jaren-80 renovatie, voor de overspanning te dun en te ver uit elkaar gelegd.

Ik heb voor een combinatie van tussenbalken en opdubbeling (wat de Engelsen zo treffend sistering noemen) gekozen. De donkere balken 1 t/m 4 waren aanwezig, de witte (voor het plaatsen geschilderd) zijn nieuw. Als alles geschilderd is en de balkschoenen (les sabots) door een daarvoor staande kast verdekt zijn lijkt het alsof het steeds zo was. 

De bestaande balken waren 105x195mm. Ik kon balken met de nu gebruikelijke maat 95x205 kopen. Het valt helemaal niet op; alleen de sistering balk (5) heb ik op hoogte 195 gezaagd.

Bij balk 5 heb ik voor sistering gekozen omdat op de muur die achter de betrachter van de foto ligt een beduidende elektrische onderverdeling zit, en die te verplaatsen had ik geen zin. En behalve dat was de tussenruimte tussen balk 1 en 2 aanzienlijk kleiner dan de andere.

Lewisplaat is in LDF inderdaad moeilijk verkrijgbaar. Toen ik die voor een ander project nodig had heb ik bij de leverancier Reppel geïnformeerd en kreeg van hen een Franse distributeur. Toen ik de platen via mijn profi-bouwmarkt wilde bestellen zeiden de mensen dat zij met dit bedrijf nog geen zaken gedaan hadden. Ik voelde al iets van onbekend <-> onbemind. Omdat het maar om een badkamer van 2,5 x 3,5m ging heb ik de platen uit NL meegenomen.

Het is overigens dringend aan te raden een balkenvloer tijdens het storten van beton op Lewisplaten te onderstempelen, ik moest nog een egalisatielaag aanbrengen omdat ik dit niet nodig geacht had. :-(

Christian von Klösterlein

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#11 Geplaatst: 2011-10-11 18:36:14

Ziet er netjes uit Christian.

Ik loop alleen met de vraag waarom je balkdragers gebruikt bij een oplegging tegen metselwerk. Zo'n bevestiging met zes boutjes die doorgaans een beperkte lengte hebben en waarbij je niet zo goed zicht hebt op de kwaliteit van de specie/stenen waarin deze bevestigd zitten vind ik altijd wat eng. Daarom zou ik poersoonlijk inhakken  prefereren. 

Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat je het fout doet, je zult er ongetwijfeld over nagedacht hebben :)

Begrijp ik goed dat je balk 5 niet ingelaten hebt? Wat in een aantal situaties natuurlijk prima kan zo wanneer de balken voldoende gekoppeld (niet alleen met wat lange schroeven!) zijn en de dwarskrachten niet te hoog zijn.

Groet,

Wilm 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2011-10-12 06:18:15

Wilm,  

een paar terechte vragen.

1.  ... vraag waarom je balkdragers gebruikt bij een oplegging tegen metselwerk. 

Oplegging in de muur geniet ook mijn voorkeur. Maar hier gaat het om een natuurstenen muur, en daar moet je steeds hele stenen verwijderen om het gat voor de balken te maken, en om de balk erin te wurmen moet het gat aan een kant dubbel diep zijn. De planken die je ziet zijn de vloerplanken van het vertrek boven de balken, en dit vertrek is heel netjes opgeknapt, en daar wilde ik schade voorkomen.

Ik heb bouten van 10x120 gebruikt, met een momentsleutel aangetrokken, en de muur is zo hard dat die met Fischer S12 pluggen goed stevig vast zitten.

2.  Begrijp ik goed dat je balk 5 niet ingelaten hebt? 

Ja, Balk 5 is ook niet ingelaten maar om de 50cm met draadeinden van 10mm tegen balk 2 geschroefd. Moeren strak aangedraaid en de volgende dag zo sterk verder aangetrokken dat de grote ringen 11x30 diep het hout in getrokken werden. Balk 5 maakt zo mede gebruik van de oplage van balk 2; helemaal geen probleem, want de hoogste belasting van een balk ligt bij gelijkmatige belasting toch in het midden, de plaatsen bij de oplagen zijn veel minder kritiek (excuses, JIJ wet dat zeker, ik zeg het maar voor de 'leken' onder ons ;-) ).

3.  Ziet er netjes uit Christian.

Dat was ook mijn bedoeling. Bedankt voor het compliment. De balken wilden wij (en hiermee bedoel ik vooral mijn vrou en medewerkster) ik in het zictht laten, en als er isolatie komt dan alleen tot halve hoogte van de balken.

Vanzelfsprekend bestaan er ook andere oplossingen, maar dit was mijn keuze.

Natuurlijk kan het ook zo:

Op deze afbeelding bij de bijdrage van Rob v.d.M. op 05-10-2011 zie ik dat men overal tussen de bestaande balken eerst uitwisselingen [1] (of zegt men ravelingen?) geplaatst heeft en hieraan de nieuwe balken opgehangen heeft, dus 6 sabots per nieuwe balk! En dan nog dubbele sistering [2] bij ieder balk! Als dan alles door en ondergehangen gipsplaatplafond verborgen is ziet niemand meer iets van dit ingenieuze werk. Het lijkt overigens een US-amerikaans of Canadazisch plafond met balken van een B/H verhouding van 1 op 4 of zo, zie deze website of ook deze

Christian von Klösterlein