Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De dimmer? Nee, die bestaat niet meer in Frankrijk...

Auteur Bericht

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2011-10-16 17:05:38

Het heeft nog weinig weg van de sfeervol verlichte stal die we voor ogen hadden. De dimmer, of beter gezegd de afwezigheid daarvan, goeit roet in het eten. Natuurlijk, een gewone dimmer die kan er wel ingezet maar een dimmer voor een hotelschakeling, un variateur sejour a la place du va et vient, die bestaat niet meer in Frankrijk. Zegt althans de electricien. Vooral de toevoeging 'niet meer' prikkelt de nieuwsgierighied. Dan heeft-ie dus wel bestaan. En wellicht weet iemand waar ze dan nog te krijgen zouden zijn.

Ben benieuwd. Zou het dan toch nog goed kunnen komen met die stal...?

Aart

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-10-16 17:19:20

Even afgezien van de wel of niet bestaande mogelijkheden met hotelschakelingen, er zijn er tegenwoordig die met een afstandsbediening werken dus je bent niet meer gebonden aan lichtknoppen.

Kijk hier eens, Legrand is ook nog een goed merk.

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2011-10-16 17:22:43

Hier voorbeeld.

Steven

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#3 Geplaatst: 2011-10-16 18:39:44

@Steven

Dank voor je suggestie. Ga ik zeker naar kijken. Het enige is dat ik al een hotelschakeling met schakelaars (inderdaad van Legrand) en met bekabeling in de muur heb zitten. Ik probeer dus ook nog even verder te kijken of ik de 'schakelaars die er ooit waren maar nu meer' nog kan traceren...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-10-16 19:47:14

Aart,

ik begrijp het probleem niet. Gewone dimmers (les variateurs) bestaan zeker nog, net twee weken geleden nog een gekocht; je moet alleen opletten dat die er voor gewone gloeilampen en voor andere gloeilichamen bestaan.

En of je die nu met een gewone aan/uit schakelaar, met een wisselschakeling (in de wandeling ook hotelschakeling genoemd) of met een pulsschakeling (klik-klak-relais en toetsen, des poussoirs) gebruikt maakt niet uit.

Ik heb die gewoon in de uigaande leiding van de pulsschakeling geplaatst en alles doet het: aan- en uitschakelen van elk willekeurig punt, dimmen alleen vanuit één punt. Gaat met wisselschakeling net zo.

Zo nodig stuur ik je een bedradingsschema.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2011-10-16 23:01:18

Aart, 

Geloof niet alles wat electriciens je proberen wijs te maken, dus de onderstaande links moeten wellicht ook met gepast wantrouwen bekeken worden, maar toch, er zijn honderden aanbieders, zoals hier, en een beperkt aantal variaties op een vrij vertrouwd aansluitschema.

Rob 

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#6 Geplaatst: 2011-10-16 23:35:29

@Robert & Christian

Ik hoop dat jullie uit mijn onnozele vraagstelling hebben kunnen afleiden dat je te maken hebt met een barbaar op het gebied van electriciteit. Ik verkeerde in de veronderstelling dat er voor 'n hotelschakeling een apart soort variateur nodig zou zijn. Daarin gesterkt door de elctricien die mij dus meldde dat zoiets niet meer bestaat in Frankrijk.

Hoe dan ook, ik ben nogal in m'n sas met het heldere advies en de beschrijving van eea.

Nog even voor de volledigheid. Ik kan dus een normale variateur kopen en die in de plaats van een van de hotelschakelaars (laten) zetten? En weten jullie toevalligerwijs of zo'n variateur ook bij Leroy Merlin te koop is of dat ik daarvoor bij een meer specialistische zaak terecht moet.

Nogmaals, zeer veel dank.

Aart

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2011-10-17 07:16:24

Aart, 

nog even ter verduidelijking:

het door Rob aangegeven schema beeldt de bedrading van een va-et-vient met geïntegreerde variateur uit.

Ik heb een losse Legrand-variateur (dus zonder schakelfunctie) in serie met een gewone schakeling (in mijn geval pulsrelais) geplaatst. Vlnr: poussoir voor plafondverlichting, poussoir pour les prises commandées, variateur (deze werkt op de plafondverlichting).

De variateur was bij de lokale E-winkel te koop, en ik heb die ook in de schappen van een of ander bouwmarkt gezien. Kostte iets van € 30 of 35.

Christian von Klösterlein

Hier nog even mijn schema (pulsrelais, 2 lampen, 2 pulsschakelaars, dimmer):

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#8 Geplaatst: 2011-10-17 09:07:01

Ik heb net zo'n electronische dimmer uit de mosaic serie van legrand geïnstalleerd.

In de va-et-vient opstelling wordt hij aan de nul kant gemonteerd.

Voordeel is dat de dimmer ook met de andere schakelaar te dimmen is. De schakeling komt langzaam op als je hem inchakelt. Door nog een keer de schakelaar in te drukken zet je de dimmer vast op de hoogte die je wil hebben. Erg handig.

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#9 Geplaatst: 2011-10-19 23:25:42

Wat is het toch prettig om ook op -kennelijk- onnozele vragen op dit forum toch een adequaat antwoord te krijgen. Vanmiddag heb ik gewapend met alle adviezen een vruchtbaar bezoek aan Leroy Merlin gebracht teneinde een variateur uit de Mosaic serie van Legrand aan te schaffen. Daardoor kan ik inmiddels tot mijn volle tevredenheid vanuit een prettig verlichte stal hartelijk dank zeggen voor de informatie. 

Aart

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2011-10-20 12:00:43

Met deze opmerking ben ik wat te laat, maar goed, m'n pc had het begeven en verlangde wat hardwarematige aandacht. Voor Aart klaarblijkelijk niet nodig, maar voor anderen die in een wat ouder huis wat gaan aanleggen toch iets om nog even op bedacht te zijn. De oude Franse inbouwdozen, alleen geschikt voor inbouwmateriaal dat is voorzien van griffes. Van die klemmetjes aan beide kanten die na het aandraaien van twee boutjes geacht worden voor voldoende klemmend houvast te zorgen. Zeker bij stopcontacten op den duur niet het geval. In die oudere inbouwdozen zitten dus geen ingebouwde moertjes om de nu ook in Fankrijk tot norm verheven bevestigingsmethode met twee boutjes / montageplaatje / inbouwdoos toe te kunnen passen. Ook zijn er wat diameter en inbouwdiepte betreft verrassend veel varieteiten op de markt geweest. Veel nieuw Frans inbouwmateriaal is (voorlopig) nog back-ward compatible, maar wanneer je iets uit Nederland zou meebrengen kun je dus voor inbouwverrassingen geplaatst worden. Ook hier geldt: eerst meten, dan kopen.

Rob

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#11 Geplaatst: 2011-10-20 12:32:35

Inbouwmateriaal dat is voorzien van griffes, is sinds 1 juni 2004 verboden.

janv

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2011-10-20 13:55:50

Rob en Jan,

ach het is zoals je het bekijkt. Verboden voor nieuwbouw, wel. En ook niet meer in de handel.

Maar ik heb het schakelmateriaal dat ik in de verbouwde vetrekken door moderne Legrand Mosaïc elementen vervangen heb toch bewaard; dit gebruik ik nu in odergeschikte vertrekken waar mij het 'Sammelsurium' van verschillende schakelaars en stopcontacten niet kan schelen. Dus zit ik soms toch weer met de compatibiliteit van oud (schakelaars en stopcontacten à griffes) en nieuw (inbouwdozen met boutjes).

Overigens: tot kort geleden bestonden er nog verschillende dubbele inbouwdozen, een voor verticale en een voor horizontale montage ! Dat kan bij bestaand schakelmateriaal soms tot frustraties lijden.

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2011-10-20 15:58:18

Jan, Christian,

 Inderdaad mogen ze niet meer worden toegepast in de nieuwbouw, een algemeen verbod zou 97% van de Franse bevolking achter slot en grendel laten verdwijnen. Dat kunnen we nu even niet hebben: als het goed is hebben de presidentskandidaten het electoraat hard nodig, en bovendien zouden ze stevig moeten gaan trekken aan het verbeteren van de Franse exportpositie. Het zullen dus wel belastingverhogingen worden, dat is makkelijker. 

  Niet meer in de handel? In Amerikaanse tv series heet het dan in de rechtszaal: show exhibit #1. Bij deze een plaatje van een dubbelpolige (geen randaarde) prise de courant, die zoals u bij nadere beschouwing zult ontdekken van het back-ward compatibele type is. Klein detail: NF label op de sticker. Twee boutjes om de klauwen uit te slaan, en twee gaatjes voor bevestiging conform de nieuwe normen. Dus twee keer fout: geen randaarde, en ook nog eens met griffes uitgerust. Maar voor het vernieuwen van bestaande installaties mag dat allemaal, en is nog volop in de handel verkrijgbaar. Waar, wanneer, echt waar? Afgelopen dinsdag in Nevers, kassabon bij o.g. aanwezig. Nog meer: ja, ook de stopcontacten met randaarde van de toch niet meteen als wetsovertreder bekendstaande firma Legrand worden in een soortgelijke uitvoering geleverd. Can you tell the Court what is exhibit #2? Iets met griffes, maar gelukkig veilig verpakt in doorzichtig plastic. Met behulp van de barcode 3 245060993245 kunnen mogelijke ongelovigen het nog even nazoeken op de site van legrand, en aldaar bekeerd worden. 

Rob van der Meulen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#14 Geplaatst: 2012-02-23 11:47:02

In België wordt het bestaan van dimmers niet ontkend, integendeel. Gelezen in het Belgische blad "Ik ga bouwen", inmiddels 40 jaar op de markt. Gisteren even een boekhandel binnenlopend gekocht. In Mechelen, alwaar een speciale tentoonstelling van het werk van de kunstenaar Rik Wouters. In deze speciale jubileumuitgave kwam ik op het redactionele prikbord iets tegen over eenvoudig dimmer advies. Want met de komst van energiezuinige lampen en led-lampen is het er niet eenvoudiger op geworden. Op de website van Niko kun je of het type lamp, of het type dimmer invoeren als het startpunt van je zoektocht. Bespaart een hoop vragen aan Brico personeel dat het ook allemaal niet zo precies meer weet. 

Rob van der Meulen

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#15 Geplaatst: 2012-02-23 21:08:46

Robert,

ik heb bijna 13 jaar gewerkt voor conson, een fabrikant van Domotica, dus dimmers. als ik de site van Niko zie, dan valt me op dat men het type fase aan of afsnijding nu zelf kan kiezen. dus een eindtrap van FET-Most transistoren, die software matig op de belasting ingesteld kan worden. mooi.

Echter, in de energiezuinige lamp zit een besturingsmodule om het PL-gedeelte te doen ontbranden en te regelen. dit module houd er niet van om te weinig spanning/vermogen te krijgen.

Jammer maar misschien wijselijk gaat Niko daar verder niet op in. zelf dimde ik deze lampen proffesioneel al 15 jaar geleden, maar ook toen met beperkt resultaat, nl afhankelijk van model tussen de 100 tot 30%.

1 ding is nog niet veranderd; onvolledige informatie zowel over de werking als resultaat.

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#16 Geplaatst: 2012-03-04 09:07:07

ik vond nog een site die een behoorlijke beschrijving bied en wel van Legrand:

http://www.legrandservices.nl/SiteContent/files/SchakelenDimmen.pdf

succes, hans