Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

termieten in 54

Auteur Bericht

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#0 Geplaatst: 2011-10-16 20:21:40

Bij verwijdering van de zwammen op de balken in de kelder kon ik een heel stuk balk zo met de hand weghalen: het viel totaal uit elkaar.

Ineens krioelde het van de kleine zwart/bruine beestjes, een klein soort mier.

Het hout vertoonde allerlei gangen. Alles, om de balk heen was zwart en kletsnat. Net of ik naast vermolmd hout ook grond weghaalde (maar het is een tussenmuur, dus grond lijkt haast niet mogelijk). 

Nu heb ik al even gegoogeld en alle kenmerken duiden op termieten.

Op de foto een stukje aangetaste balk na verwijdering van een deel daarvan.

balk

balk

Alleen op het punt van de kleur van de beestjes twijfel ik of het om termieten gaat, maar wat kan het anders zijn?

Nu las ik op het forum dat je verplicht bent, als het termieten zijn, dit te melden op de Mairie. Als je dat doet ben je dus ws. ook verplicht om een bedrijf in te schakelen om dit te bestrijden. Ik heb de prijzen al even bekeken: dat gaat hiet niet worden. Nu las ik dat Xylophene werkzaam is tegen verdere aantasting. Zijn er al mensen die de bestrijding van termieten zelf hebben aangepakt?

groet,

Wim

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#1 Geplaatst: 2011-10-16 20:54:19

Kijk bij "observatoire nationale termite" in de photothèque om te zien of het om termieten gaat.
Het is niet waarschijnlijk dat het in 54 om termieten gaat, het is daar (nog) niet warm genoeg.

janv

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#2 Geplaatst: 2011-10-16 21:20:36

Jan,

Dank je voor je link. Heb er gekeken. Punt blijft dat je combinatie kleur en vorm niet overeenkomt voor zo ver ik kan zien. De vorm komt wel voor in de lijst.

Als het geen termiet is, waar ik erg blij mee zou zijn, blijft de vraag welk vraatzuchtig dier hier dan wel is bezig geweest.

De wat grijze kleur van het hout komt overigens van de hetelucht verfbrander, om tenminste wat beesten te kunnen doden en een poging de boel wat te drogen (wat overigens slechts oppervlakkig lukte gezien de drijfnatte boel. 

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2011-10-16 21:29:47

Bonsoir,

Termieten zijn wit, bijna doorschijnend, ongeveer het formaat van zwarte mieren. Denk voor het gemak even aan maden in mier-vorm als ik het zo mag zeggen. Zie hier voor een plaatje.

Als jouw beestjes zwart/bruin zijn, zijn het zeker geen termieten. En ik heb hier in de 32 vaak genoeg echte termieten gezien.

Wat wel de oorzaak is kan ik uit de foto niet direct afleiden. Maar het hardste hout valt ten prooi aan willekeurig welk insect of schimmel als het voortdurend nat is!

Salutations, Jos

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#4 Geplaatst: 2011-10-16 22:13:38

Beste,

zoek eens op "houtmier".

Sukses met de bestrijding.

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#5 Geplaatst: 2011-10-16 22:17:42

Sorrie, ik wou niet anoniem zijn. Dus de houtmier: zwarte of donkerbruine mieren die leven van vochtig hout.

Mvg,

Yves

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#6 Geplaatst: 2011-10-17 09:07:45

Hallo Wim,

Dat je zwammen van je balken moet halen welke op een binnenmuur rusten kan duiden op een ernstig vochtprobleem. Lekage? In droog hout groeit normaliter geen champignon. Wel is het zo dat waneer het hout ooit goed nat is geweest er een schimmel in is kunnen gaan groeien. En nu zijn er schimmels die hun eigen vochtbalans reguleren in het hout. Oftewel zitten ze er eenmaal in  dan is de enige oplossing in de beginfase om het hout onder druk te impregneren. In het stadium van jouw balk is vernieuwen alleen een haalbere oplossing. Verwijder dan ook ruimschoots al het hout rondom de aangetaste plek want waneer er voor jouw oog onzichtbare schimmeldraden ergens achterblijven  dan gaat het proces gewoon weer verder. Besef dat wat je van de buitenkant van het hout hebt geschrapt alleen het vruchtlichaam van de schimmel is en dat de schimmeldraden zelf soms tot meters ver in het hout kunnen zitten.Na verwijderen van de aangetaste delen de omliggende delen met een 5 literplantenspuit besproeien met xylopheen. En dan niet de goedkoopste van de brico want deze heeft vaak nauwenlijks een indringende werking. Op de betere soorten staat vermeld hoe diep het indringend vermogen in kaal hout is. Sommige tot wel 8 cm. Dikkere balken onder druk impregneren met bv. een wagner verfspuit met speciaal hulpstuk. Overigens het besproeien van de buitenkant minstens 2 x herhalen binnen 2 uur. En dan elke keer sproeien tot het hout plus omgeving kletsnat is. De schimmeldraden zullen ook tussen de stenen en in de muur zitten. Uiteraard al het nieuw aan te brengen hout ook zeer goed behandelen en het liefst starten met echt droog hout.

De werking van deze schimmels is dus  dat ze het hout veteren of te wel opeten en de balk vermolmt. En dat is dan wel weer een zeer geschikte plek voor de mieren om zich te gaan huisvesten. Het bruine aardeachtige deel is door de mieren gebouwd om hun nest af te sluiten en eventueel uit te breiden. En zo leefden zij samen nog lang en gelukkig voort. Kan je met een camera een foto van de mieren maken?  Wees niet al te ongerust, ook al zit je hier totaal niet op te wachten, het zijn beslist geen termieten want deze zijn wit transparant doorschijnend en waneer je je vinger er bij hout dan hangen ze daar mooi aan.

Overigens dus ook het gebouw en de installaties  goed onderzoeken op mogenlijke lekkages.

De mieren bestijd je met alle gangbaar verkrijgbare middelen maar dus ook met xylopheen.

groet,

René

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#7 Geplaatst: 2011-10-17 14:14:28

Bedankt voor alle reacties. Ik ben een stuk geruster (al blijft er nog veel werk). Het lijkt inderdaad de houtmier te zijn.

De douchebak heeft ws. jarenlang bij de vorige bewoners gelekt. Ik heb de lekkage kunnen stoppen, maar echt drogen doet het niet in de kelder (95% rel. luchtvochtigheid), ondanks extra ventilatie openingen. 

Geprobeerd de beestjes op de foto te krijgen, maar verder dan een wazige foto komt het (momenteel) niet.

Bestaan er soorten Xylophene? Ik dacht dat een merknaam was.

Bedankt voor de tips. Ga er zeker mee aan de slag.

Groet,

Wim

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#8 Geplaatst: 2011-10-18 09:25:18

Wim,

Xylophene is inderdaad een merknaam, maar in het dagenlijks taalgebruik wordt er gewoonlijk mee bedoeld : Traitement du bois.  Net zoals ze hier met "karcher" een hogedrukspuit bedoelen welke dus van een geheel ander merk kan zijn.

Traitement du bois; verkrijgbaar in vloeibare en in gelvorm. Vloebaar om te kwasten en te spuiten. De gel spettert niet en heeft als voordeel dat je het dikker op kan brengen zodat het verder in het hout kan trekken en je dus minder lagen hoeft te doen.

De produkten zijn bv bij de brico depot te koop vanaf euro 1.40 p/l tot euro 3.98 p/l. Dit heeft dus met de hoeveelheid werkzame stoffen en bv met het indringend vermogen te maken. 

Trouwens is er ook nog verschil in de "garantie" van het spul. 10 of 20 jaar. Dit houd dus alleen in dat de werkzaame stofen 10 of 20 jaar werkzaam is.

m.vr.groet

René