Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

schoorsteen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-10-19 09:08:57

In twee verschillende vertrekken is een openhaard, in een vertrek een grote, in het andere een kleine, en die staan met de "ruggen" tegen elkaar aan.

Ze hebben allebij een schoorsteen die op het dak nog geen 15 centimeter van elkaar afstaan.

dus ook de schoorstenen lopen paralel met elkaar omhoog.

Kan ik de kleine schoorsteen net voordat die het dak uit gaat in de grote steken zodat ik op het dak maar een schoorsteen heb?

Cees.

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#1 Geplaatst: 2011-10-19 13:51:13

Dat is geen goed idee Cees, elke haard heeft zijn eigen afvoerkanaal nodig en de optimale verbranding is afgestemd op de diameter van het afvoerkanaal. Dus de open haard en de houtkachel verschillen daarin, en zo ook de verschillende haarden. Ik neem aan dat de schoorstenen iets in hoogte verschillen, en dat de ene pijp hoger boven het dak uitkomt dan de ander?

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2011-10-19 14:10:42

Ik denk dat er bar weinig huizen zijn waarbij het afvoerkanaal helemaal afgestemd is op de aangesloten 'verbrandingsbron'. Daarbij is een open haard sowieso niet echt een ding om op optimale verbranding te mikken, (heel) vroeger was het een vuurplaats en een gat in het plafond, groot genoeg om niet de hele dag met tranende ogen rond te lopen en klein genoeg om niet weg te regenen...

In ons huis zat op de 1e verdieping nog een klein (kolen?)kacheltje op hetzelfde kanaal als de kachel in de keuken. Dat gat hebben we op aanraden vd loodgieter dichtgemaakt, omdat je dan het risico loopt bij koud/mistig weer de rook vd keuken de 2e verdieping op te pompen in plaats van het dak uit. Dat komt dan weer door de koudekolom in de schoorsteen, en warme en koude lucht willen liever niet mengen. Is mij verteld ;-) Maar van de 2e verdieping verder naar boven is bij ons dan ook nog wel een meter of 7 - meer dan van de keuken naar de tweede afvoer.


Als je tot vlak onderaan het dak kunt komen zou het zomaar kunnen dat dat goed gaat. Misschien als je allebei de haarden 'volgas' gaat gebruiken dat je iets capaciteit tekort komt, maar dat merk je vanzelf!

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#3 Geplaatst: 2011-10-19 17:15:31

Ach ja ...  vroeger, die goede oude tijd, ... zucht.
Lekker met je berenvel aan, op blote knieën bij het rokerige haardvuur.

Wat is er toch gebeurd in de jaren, waar is de de romantiek gebleven? Met die nieuwe POÊLE, haardinserts, Foyer, pelletkachels met elektronische regelingen, eigen verbrandingslucht toevoer en afgepaste rookkanalen. Dubbelwandige rookafvoer, milieu en hinderwet besluiten. Wat is er nu heerlijker dan een rokerige kachel, de zwarte roetdeeltjes in de thee! De klodders teer in de schouw. Men weet niet meer wat genieten is.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2011-10-19 17:41:39

Hahaha!

Maar even serieus ... ik vraag me met dit soort dingen altijd af hoe ver je moet gaan. Want ook volledig gecomputeriseerde haardinserts hebben een afvoerkanaal van ... ja wat eigenlijk? Want de voorgeschreven diameter zal ongetwijfeld betrekking hebben op de benodigde capaciteit bij volledige inzet van de brander. En als die nou niet voluit brandt? Krijg ineens een plaatje van zo'n "sleutel" in de schoorsteenpijp in mijn hoofd ;-)

Onder- en bovendruk, binnen- en buitenlucht: het wordt erg ingewikkeld om je kamer gezellig warm te stoken!

Pelletkachels zijn uiteraard een apart verhaal, die branden uitsluitend op 100%, alleen dan niet de hele tijd.

Maar goed, een 'echte' open haard is toch uiteindelijk lukraak wat hout in de brand steken, vandaar mijn enigszins banale opmerking.

Zo vind ik het idee dat een houtkachel eigenlijk altijd op z'n heetst moet branden, want schoner, een goed idee. En als het dan niet zo warm hoeft te zijn: minder hout tegelijk erop. Prima, goed voor het milieu ook. Maar wie wil de hele herfst naast de kachel zitten en kleine takjes erin zitten gooien? In de praktijk stort je 'm vol en zet de luchttoevoer op een spleetje... Toch?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-10-19 20:13:29

Heren heren, de grote fout die veel mensen maakten in het franse land is door de oude haard om te bouwen in een of andere kachel die zuiniger moest zijn, en wat gebeurde er, gierende kachels die voor geen meter werkte.

Weer andere (hollandaise et anglaise) begonnen hun mooie landhuis met schitterende schouw te renoveren, isolatie hier, tochtstrippen daar, en de kachel rookte als een idioot.

Iedere kachel, en zeker ene openhaard, is zeker geen vuurtje met een gat in’t plafond Richard, maar een juiste berekening van maten.

Ook vroeger al wisten ze dat donders goed.

Maar op mijn vraag terug te komen

De keuken heeft een haard van 90X60 dus een kanaal van 23cm, het andere vertrek heeft een enorme haard met een kanaal van 80x25 cm.

Deze haard heeft een schoorsteen op de nok staan van zo’n 60 cm hoog, de andere staat er pal naast en die moet ik vernieuwen.

Nu wil ik dus net voor die laatste 60 cm het grote kanaal in.

Ze branden eigenlijk nooit samen, en als dat wel zo is op een klein vuurtje.

Beiden haarden worden alleen gebruikt voor sfeer, niet voor verwarming.

Cees.

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#6 Geplaatst: 2011-10-19 20:19:39

Hallo Cees

Waarom wil je eigenlijk naar 1 schoorsteen? Je zegt dat de 2 rookkanalen met de ruggen tegen elkaar zitten en de schoorstenen 15 cm uit elkaar. Kan je van de schoorstenen eens een foto nemen?

Ga er verder van uit dat als je de 2 haarden als haarden gebruikt je ze zeker niet zomaar even boven in kan reduceren tot de helft van de kanaalgrote. Want dat doe je dan eigenlijk met als  risico dat wanneer allebei de haarden branden  de rookgassen niet snel genoeg kunnen opsteigen en er rook in de ruimten komt, Als de haarden en schoorstenen ooit goed op elkaar zijn afgestemt gebeurd dit nu hoogstens heel even bij het aansteken. Ook is het verzet welke je aanbrengt in het om te leiden kanaal een behoorlijke weerstand voor de rookgassen hierin wat het probleem nog groter kan maken.

Groet,

René

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#7 Geplaatst: 2011-10-19 20:31:55

Dag Cees,

Het is wel duidelijk, het combineren van rookkanalen is levensgevaarlijk, voor het gebouw en voor de gebruikers; NOOIT doen dus. Als je het lelijk vindt dat er twee schoorstenen vlak bij elkaar staan op je dak, los het dan zo op dat er wel één schoorsteen komt, maar dan met twee gescheiden kanalen. Is technisch prima te maken.

Succes,

Wilm  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-10-20 08:20:45

Technisch is alles te maken, maar of het mooi is, is wat anders.

De ene schoorsteen is 80 bij 60 interieur, dus een bak exterieur.

Als ik er nog een naast moet zetten staat er een kubus van een meter bij een meter op de nok, niet echt mooi.

Als ik twee schoorstenen maak staan ze vijftien centimeter van elkaar, is te doen maar mooi is anders.

Vandaar de vraag.

Overigens, ze branden nooit samen, of heel zelden.

Waarom het levensgevaar voor het gebouw zou zijn snap ik niet helemaal.

Cees.

                piep    chem

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#9 Geplaatst: 2011-10-20 12:41:58

Wanneer de twee haarden tegelijk branden is de kans dat het gecombineerde gedeelte van kanaal ondergedimensioneerd is, reeel aanwezig.

Wanneer slechts één kanaal in gebruik is, bestaat de kans op terugslag. Allerlei stoffen die met de verbrandingsgassen meegevoerd worden kunnen terugslaan via het "koude" kanaal en in de betreffende leefruimte terechtkomen. Er is dus een verhoogde kans op afzettingen in het koude kanaal. En er is een kans dat hete stofjes in het onverwarmde vertrek terechtkomen.

Tenslotte niet onbelangrijk: voor zover ik weet mag je niet samenvoegen volgens de bouwvoorschriften (al zou ik moeten nazoeken waar het precies staat. De enige uitzondering betreft een geforceerde afvoer van rookgassen, maar dan gaat het om gasbranders). Gaat het fout, dan heb je dus écht een probleem, vooral met de verzekering.

Wellicht kun je eens overleggen met een haardenspecialist uit de buurt over de mogelijkheden? 

Wilm

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-10-20 13:32:17

Ben benieuwd wat de wet er van te zeggen heeft, als je het vind, erg fijn.

Haardenspecialisten hier heb ik weinig waardering voor, me knoeit mij te veel met foute maatvoeringen en buizen.

De grootste haard was dfe verwarmer van het vertrek, daarnaast stond aan de een kant een poele voor de snelle verwarming (huh) en aan de andfere kant een houtfornuis.

beiden waren met de piep in het haard kanaal gestoken op nog geen anderhalve meter van de vloer.

terug;

De vertrekken zijn altijd verwarmd, dus koude vertrekken bestaan niet in ons huis (behalve de wc)

Over het terugslaan van de rook; daar ben ik namelijk het bangste voor, maar we hebben het wel over een hoogte van zes meter waar het kleinere kanaal zijn intrede doet en dan ook nog eens minder dan zestig centimeter onder de wind (bovenkant schoorsteen)

Het gaat me puur om het gezicht, ik denk dat het geen gezicht is als je twee pijpen zo kort op elkaar heb staan.

Overigens ga ik in beiden haarden (mag wel niet) kleppen maken die ik dicht kan zetten als ik niet stook, nu gaat alle warmte naar de engeltjes en die zitter er al warmpjes genoeg bij met al die mooie mensen.

Cees. 

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#11 Geplaatst: 2011-10-20 20:59:18

cees;

Begrijp ik je nou niet goed of staat er nu 1 schoorsteen op je dak voor de grote haard en wil je er een schoorsteen bij bouwen voor de kleine? Is het dan geen optie om de bestaande schoorsteen tot binnen het dakvlak af te breken en dan opnieuw iets groter op te bouwen met de 2 afzonderlijke kanalen erin. Het terugslaan van de rook zou ook goed mogenlijk zijn gelijk bij de haard. O.k misschien alleen als ze allebei goed branden, het erg koud is en mistig en geen wind maar ook dan is dit niet gezond! Het is meestal een samenloop van bijzondere omstandigheden waarbij het dan fout gaat. Maar de bouwvoorschiften zijn er niet voor niets.Het zijn de lessen van het verleden die hierin verwerkt zijn! Ben benieuwd hoe je het gaat doen.

groet, Rene

nog even iets; zij die 2 haarden in jouw openbare ruimten of in de prive kamers van je gasten? Je zegt namelijk dat ze alleen voor de sfeer zullen branden maar als ze in de gastenkamers zijn dan heb je daar helemaal geen zicht op.

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#12 Geplaatst: 2011-10-21 12:18:35

Cees,

Dat er pijpen in een kanaal worden gestopt op anderhalve meter van de vloer verbaast mijn natuurlijk niet, we zijn immers in Frankrijk. Waarmee ik alleen gezegd wil hebben dat onverantrwoordelijke constructies, ontstaan uit onwetendheid, hier bepaald geen uitzondering zijn. En kom je een keer om door monoxides of zo, dan heb je gewoon pech zullen we maar denken.

Het artikel waar het om gaat is artikel 13 uit een arrête van 1969:
Art. 13 - Les cheminées à feu ouvert ne peuvent être raccordées à des conduits collectifs à tirage naturel

Terug naar waar het om gaat: of je vertrekken nu verwarmd zijn of niet doet er niet toe, het "tweede" kanaal blijft altijd relatief koud (of is in gebruik). Dus de kans op terugslag blijft.

(En dan heb ik ook nog niet over condensatie gehad)

Je kunt er dan wel een kleppen inzetten, maar of dat voldoende is om binnendringen van teruggeslagen gassen te voorkomen? Oftewel: een gasdichte klep? (Overigens wel heel begrijpelijk dat je een klep plaatst, het helpt wel degelijk om de warmte wat vast te houden, en om te voorkomen dat er beesten je kamer invliegen.)

Ik wil me wel aansluiten bij wat René zegt: is het mogelijk de schoorsteen opnieuw op te bouwen vanaf iets ónder het dakvlak? Ik vrees dat er niet veel anders op zit als je tenminste veilig wilt wonen.

Wilm 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-10-21 13:35:00

Dat overnieuw bouwen van de schoorsteen is de moeite waard om aan te denken.

Ik ga eens kijken als ik het dak openbreek.

Nu staat er een nieuwe schoorsteen, en de oude met van die rare betonkubussen staat er naast.

Ik heb de houtkachel in de kamer weggesloopt, van de kamer een joekel van een woonkeuken gemaakt, en er een openhaard in gebouwd, die nu nog brand op het oude betonblokken kanaal (wat te klein is, uche uche).

De andere (grote) haard is in de eetkamer/gezamelijke ruimte van de cdh, dus die brand alleen als we gasten hebben, anders niet.

Ik ga eens kijken of ik de piep opnieuw op kan bouwen en dan twee kanalen in een.

Cees.  

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#14 Geplaatst: 2011-10-30 02:27:12

Zo hier en daar een schoorsteenpijpje op je dak kan toch niet echt erg zijn.

janv

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2011-10-30 10:46:28

Haha, die Jan.

Ja, d’r staan er wat daar.

(dit mag absoluut niet als een aanmoediging worden beschouwd voor anderen, en U bent gewaarschuwd dat als onderstaande beschreven absoluut verboden en dus strafbaar is, alsmede zeer gevaarlijk)

Ik woonde in Parijs (18) en er kwamen nog wel eens Ollanders op visite die Parijs toch wel de mooiste stad van de wereld vonden, en terecht.

Op een avond hebben we een stoute droom, een “dakrace”.

We hebben, gemeten met de GPS, een afstand afgelegd van zeventien(!) kilometer alleen over daken, geen straat aangeraakt, en geen dak dubbel gelopen.

Je weet niet wat je ziet, geen dakpannen dat is zeker.

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2011-11-13 16:42:06

Goed, ik ben nu bezig met de bouw van een nieuwe schoorsteen, vanmiddag nog een paar molentjes beton gedraaid en daar komt de inspectie.

De oude liep een beetje schuin om niet in de nokbalk uit te komen, ------- dacht ik.

Nu beweert men hier dat een schoorsteen nooit recht mag zijn, slecht voor de trek.

Huh?

Wie weet hier iets van, of is dit het zoveelste franse sprookje.

Cees.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#17 Geplaatst: 2011-11-13 18:38:05

Het idee achter een schuine schoorsteen is dat-ie sneller opwarmt (trek = opstijgende lucht = beter bij warme pijp) omdat de opgestijgende warmte gedwongen langs de schoorsteenmantel komt.

De meeste stenen schoorstenen lopen ook taps toe naar boven, waarschijnlijk met dezelfde bedoeling. Ook 'de grote' in ons huis uit 1687 loopt heel duidelijk taps toe naar boven, die jongens waren echt niet gek denk ik.

Hoe dat zit met die ingebouwde stalen pijpen en zo weet ik niet, staal warmt ongetwijfeld sneller op dan metselwerk.

Overigens zijn ook veel fabrieksschoorstenen niet kaarsrecht naar boven toe ...

Richard

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#18 Geplaatst: 2011-11-13 18:38:31

Bonjour Cees,

Typisch Frans gel.l met uw welnemen.

Op een windstille dag rijst rook van een vuur zuiver verticaal omhoog. Dus een schoorsteen doet idealiter hetzelfde. Zie ook dit verhaal.

Frankrijk is een prachtig land met aardige mensen, maar af en toe krijg je wel een beetje een sik van alle dwaze verhalen die er in omloop zijn.

Salutations, Jos

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#19 Geplaatst: 2011-11-13 18:46:39

Rebonjour Cees,

@Richard, onze postings hebben elkaar duidelijk gekruist.

Ik ben met je eens dat veel schoorstenen taps toelopen, maar de achtergrond daarvan is niet het opwarmen van de schoorsteen. De opstijgende gassen in de schoorsteen koelen af en daardoor slinkt hun volume. Door nu de schoorsteen enigermate taps te maken probeert men de stijgsnelheid van de gasstroom constant te houden, hetgeen inderdaad de trek kan bevorderen.

Een schoorsteen " uit het lood" zetten is iets anders, en volgens mij nooit optimaal. Ik heb trouwens ook nog nooit een uit het lood staande fabrieksschoorsteen gezien. (Hoewel, éénmaal op het nieuws, en toen was de hele omgeving afgezet en heeft men de schoorsteen zo snel mogelijk gesloopt ;-)

Salutations, Jos

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#20 Geplaatst: 2011-11-13 19:00:10

@ Advizeurpiet,

Daar was me dan tóch weer zo'n romantisch Fransch verhaal op de mouw gespeld ;-) (en ik bedoelde meer een taps toelopende fabrieksschoortsteen, zal dezelfde reden hebben als die jij noemde).

Richard

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#21 Geplaatst: 2011-11-13 19:54:41

Zou het taps toelopen van de fabrieksschoorsteen niet te maken hebben met vereiste stevigheid van de constructie?

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#22 Geplaatst: 2011-11-13 22:28:02

Cees,

Je hebt fantasierijke mensen daar, ha ha. Of nemen ze je een beetje in de maling mischien? Jos zijn verhaal over te taps toelopende schoorsteen kan ik onderschrijven, en verder geeft elke bocht of verzet weerstant voor de rookgassen, dus ook het uit het lood opmetselen van jouw schoorsteen.

Het kan inderdaad zijn dat men ooit de nokbalk wou laten zitten en daarom de schoorsteen ernaast heeft geplaatst. Ook kan het te maken hebben met de heersende windrichting, maar als je schoorsteen 1 meter boven de nok uitsteekt dan maakt het niet meer uit waar hij uit het dakvlak steekt

Groet, René

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2011-11-14 06:45:42

Inderdaad Jos, zo dacht ik er direct al over, maar als fransen de hakken in de grond zetten dan weet je dat je een klus hebt.

Ik heb van m’n levensdagen nog nooit zo’n eigenwijs volk meegemaakt als fransen, en dan ook nog zo vol met fantasieën dat je je afvraagt hoe het nog mogelijk is dat ze binnen europa zitten.

Wat een volk!

Het moet echt heel erg moeilijk gaan hier hé, een makkelijke weg kennen ze niet.

Ze komen met stapels papieren aanzetten of ze in de advocatuur zitten, en lullen als een president zo veel, en vergeten dat er gewerkt moet worden.

Toen ik met de association begon verbaasde het me al dat tijdens de eerste rendez-vous iedereen met zo’n aktetas aan kwam, en er werd geschreven van heb ik jouw daar.

Wie stond er met de schop in de hand de tulpen te poten? Ceesie, ze waren de datum vergeten.

Wie haalde de voorlichtingspullen bij de vuilverwerker op? Ceesie, ze waren de dag vergeten.

En maar schrijven en praten.

Ik ben boven begonnen met afbreken van de oude kamers, ik wil eindelijk wel eens in een eigen slaapkamer slapen in plaats van een van een franse hoogbejaarde met lichtangst (we sliepen nog altijd in een kamer waar zelfs de gordijnen niet vervangen waren, ach komt wel weet U)

Beneden stond in de kamer een inbouwhaard met deurtjes, en na de renovatie (heb een grote woonkeuken gebouwd) wilde ik er een echte openhaard in hebben, dus weg die kachel.

De haard trekt alleen ook de warme lucht weg, dus een klep is de oplossing, en aangezien het kanaal toch te klein is een nieuw kanaal, dus boven hebben we de oude weggebroken (betonelementen 20x20)

Die begonnen in de muur, en kwamen langzaam naar me toe, en wat zegt men, dat is voor de …..(trek?) ook dat weten ze niet, maar het hoort.

Kijk maar in de andere kamer, en idd daar buigt tie van me af, de muur in.

Zelfs de technische handleiding in een blad beweert het.

Ja zeg, ’t zal toch niet waar zijn?

Omdat iemand dat een keer gezegd heeft is dat dus zo?

Stapels boeken, tekeningen en nog meer aktetassen komen en gaan, “jullie denken dat je alles beter weet” krijg ik naar m’n hoofd geslingerd, zelfs mijn partner speelt het scherp.

Wat ik ook beweer, niet waar!

Volgens mij, is de enige reden dat een schoorsteen de muur in loopt; omdat de muur zo deze kolossale toren van stenen draagt die anders op een natuurstenen balkje moet staan.

De bouw ligt stil, ik moet nog vier elementen hoger voor ik het dakbeschot bereik, maar als zij hun voeten in de grond hebben geplant doe ik het ook, als men een schuine pijp wil doen ze het zelluf maar!

Een troost, schrijven praten en aktetassen, die pijp zal uiteindelijk weer door mij gebouwd worden, recht.

Toch, ik heb er verschillende bladen en sites bij gehaald vanmorgen, en ik zie eigenlijk altijd dit.

Cees.              schoorsteenpijphbdcz

                                                                            en een hele mooie

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#24 Geplaatst: 2011-11-14 20:41:45

Cees,

Die versleping op de rechtse foto is hoogstwaarschiinlijk uitgevoerd omdat de schoorsteen niet recht boven de schouw zit. Of andersom, dat dondert eigenlijk helemaal niet. De 2 andere plaatjes zijn van een leverancier die hierin aangeeft wat hij zoal verkoopt, en gelijk ook zo ongeveer laat zien wat de maximale mogenlijkheden zijn aan bochten. Dat wil dus niet zeggen  dat er bochten in moeten zitten! Dan draai je de wereld op zijn kop!!!!

Nog eenmaal: een rechte schoorsteen geeft de meeste trek.

Dat het schoorsteen kanaal naar boven een beeje, of helemaal de muur in loopt kan gewoon een praktiche reden hebben gehad; BV. minder stenen te stapelen.

Wat de gemiddelde franse mentaliteit betreft, dat heb je wel aardig in de gaten Cees, maar de fransen zijn volgens mij niet jouw probleem, dat is dat jij er mee kan leren omgaan zonder op tilt te geraken, zei hij zelf lachend terwijl ik zo nu en dan ook mijn kookpunt nader. Ben zelf ook nog al kort van stof maar krijg hier gratis dagenlijks  mijn portie geduld oefenen Ha ha.

Hier moet bij gezegd worden dat ik ook prettige fransmensen tegenkom waarmee het goed werken is. 

Groet René 

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#25 Geplaatst: 2011-11-14 21:32:23

Met deze kachelopstelling zijn jullie het dan waarschijnlijk ook niet eens ... Deze Efel staat ongeveer anderhalve meter onder de schouw vandaan, die dichtgemaakt is met scharnierende platen. En trekt heel aardig! ;-)

De schoorsteen zelf is dan wel weer mooi recht (hoewel taps toelopend).

Efel kolen annex houtkachel

Groetjes, Richard

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#26 Geplaatst: 2011-11-15 14:17:53

Deze keer dan mét foto (hopelijk)

Efel kolen annex houtkachel

Richard

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#27 Geplaatst: 2011-11-27 10:16:51

Richard,

Als ik je goed begrijp heb je direkt aan de achteruitlaat van je kachel ongeveer een meter horizontale kookgasafvoer waarna de rest na een 90 graden bocht recht omhoog gaat tot aan bovenkant schoorsteen. Kun je ook vertellen hoelang deze opstelling er al staat en wat je ervaringen ermee  tot nu toe zijn, en dan speciaal hoeveel as en roetophopingen je bij inspectie aantreft in het bochtstuk en het horizontale deel van de pijp? Want dat is heel goed mogenlijk en geeft daardoor een reële kans op schoorsteenbrand. De uizondering hierop zou zijn als je alleen maar hout onder ideale omstandigheden verstookt, Dus kontinu de kachel stoken zonder hem veel te knijpen aan de luchtinlaat. Zal wel niet lukken. :-))  Zeer regelmatige inspectie en reiniging van de pijpen is zeker aan te bevelen.

Groet, René

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#28 Geplaatst: 2011-11-27 10:21:37

Cees,

Hoe ver ben je met de schoorsteen, en hoe heb je een en ander uiteindelijk gemaakt? Zou het leuk vinden als je een foto plaats al het af is, dan kan iedereen die je van advies heeft voorzien ook het resultaat bewonderen.

Groet René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#29 Geplaatst: 2011-11-27 10:45:22

Cees,

René schreef:

 ... een foto plaatst als het af is, dan kan iedereen die je van advies heeft voorzien ook het resultaat bewonderen .

 

En ik wil eraan toevoegen:

... resultaat bewonderen en ervan leren voor toekomstige eigen projecten.

 

Ik heb namelijk zo'n project.

Cees, je schreef vroeger in deze discussie:

... grote fout die veel mensen maakten in het franse land is door de oude haard om te bouwen in een of andere kachel die zuiniger moest zijn, en wat gebeurde er, gierende kachels die voor geen meter werkte.

 

Ik heb namelijk zo'n geval. In de oude openhaard in de keuken heeft de laatste Franse eigenaar een insert gezet; die loeit als een kanon, maar ik ben er nog niet achter gekomen waar de warmte blijft. 

De insert op zich lijkt OK, maar de warmterecuperatiekanalen ervan waren niet aangesloten! Helaas moet ik een heleboel wegbreken om een en ander te herstellen, maar dat doe ik als ik een keer alleen in huis ben.

 

Waarom moet ik het steeds zijn die de rotzooi van anderen moet opruimen? ;-)

 

Christian von Klösterlein

Cees,

René schreef:

... een foto plaatst als het af is, dan kan iedereen die je van advies heeft voorzien ook het resultaat bewonderen. 

En ik wil eraan toevoegen:

... resultaat bewonderen en ervan leren voor toekomstige eigen projecten. 

Ik heb namelijk zo'n project.

Cees, je schreef vroeger in deze discussie:

... grote fout die veel mensen maakten in het franse land is door de oude haard om te bouwen in een of andere kachel die zuiniger moest zijn, en wat gebeurde er, gierende kachels die voor geen meter werkte. 

Ik heb zo'n geval. In de oude openhaard in de keuken heeft de laatste Franse eigenaar een insert gezet; die loeit als een kanon, maar warmte in de keuken -neen. Het kostte een beetje moeite om erachter te komen waar de warmte bleef.

De insert op zich lijkt OK, maar de warmterecuperatiekanalen ervan waren niet aangesloten! De warme lucht ging gewoon in de spleet tussen de gemetselde schoorsteen en de ingetrokken metalen pijp naar boven, pour chauffer les hirondelles!

Helaas moet ik een heleboel wegbreken om een en ander te herstellen, maar dat doe ik als ik een keer alleen in huis ben. Waarom moet ik het steeds zijn die de rotzooi van anderen moet opruimen? ;-) 

Christian von Klösterlein

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#30 Geplaatst: 2011-11-27 12:25:39

Christian,

Persoonlijk heb ik eigenlijk alleen maar goed werkende inserts gezien als ze los geplaatst waren, dus niet ingebouwd.Dus eigenlijk als een gewoone kachel. Er zijn zelfs modellen met ingebouwde ventilator welke de op te warmen lucht dan langs de wanden van de insert blaast. Hierdoor komt de insert dus niet goed op temperatuur en daardoor is er ook geen goede ( of anders gezegd zo volledig mogelijke) verbranding van de houtgassen. De meest foute opstelling gezien bij een kennis waar de op te warmen lucht door een ventilator van buiten wordt aangezogen en dan via de buitenzijde van de insert wordt opgewarmd om daarna via kanalen het huis ingeblazen te worden. Aangelegd door een bevoegd kachelinstellateur !!!!

Dus inplaats van de aanwezige lucht in het huis te laten circuleren langs de insert haal je in de winter bv. lucht van 0 graden van buiten en gaat dit dan opwarmen naar bv.40 graden om dit het huis in te blazen, waarmee je uiteraard in huis overdruk creëerd waardoor de met moeite opgewarmde lucht door alle kieren en naden weer naar buiten wordt geperst. De kennis in kwestie huurt het huis van een franse eigenaar en heeft al meermaals bij haar geklaagd dat het huis niet op temeratuur te krijgen is, waardoor de instellateur wel wijzigingen in het buizenstelsel heeft aangebracht en een nieuwe ventilator heeft geplaatst!!!!

Voor mij een gewoon bizarre situatie maar wel heel frans zoals die man volhoud dat het zo moet en het niet wil veranderen. En de franse eigenaar kent de instellateur al heel lang en vertrouwd blind op hem. Die hollander zal het wel niet snappen, maar zo doen wij dat nou eenmaal in frankrijk.

Groet René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#31 Geplaatst: 2011-11-27 16:52:07

René,

ik wil de schoorsteen-draad van Cees niet verder vervuilen met de insert-problemen. Ik start een nieuwe draad hierover. Vanavond of morgen.

Christian von Klösterlein

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#32 Geplaatst: 2011-11-27 17:20:51

Christian, Dat is een bon idee, en kan jij mijn insert verhaal daar dan ook plaatsen? Dan zal ik het stukje hier verwijderen (als dat kan).

Groet René

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2011-11-27 17:54:22

Heren, ik ben aan het proberen.

Oficieel, heel officieel mag je een haardkanaal niet knijpen, maar ik heb even geen zin meer.

Wat heb ik gedaan; ik heb het haardkanaal opnieuw opgemetseld tot een meter onder de nok, daar heb ik hem weer aan de oude gemetseld.

Waarom?

Ik kom in de nok uit op een enorme plaat beton waar de schoorsteen in door loopt.

Deze oude schoorsteen is om precies te zijn 400cm2, en ik zou 486 cm2 nodig hebben. 

Als ik nu de schouw verlaag, of de vloer verhoog met plusminus 10 cm, dan zit ik op de 400.

Nu begin ik de renovatie een beetje beu te worden, en ik kan altijd later nog de kast in duiken die ik om de schoorsteen heen bouw, en verder omhoog metselen, een flinke klus op het dak uitvoeren door een gepantsterde (ik ken zo onderhand die idioot die de betonmolen hanteerde en waarschijnlijk aandelen had bij de cimentfabriek) plaat van 20 cm met bewapening weg slopen, en er een nieuwe schoorsteen plaatsen.

Dus ik dacht, ik probeer het.

Het is nu niet koud genoeg (dus weinig trek) en er staat al dagen geen zuchtje wind, en alleen met aansteken heb ik een beetje rook wat niet snel genoeg opstijgt.

De vraag rest me dan alleen nog maar, I;ga ik het dak op, II;steek ik de kachel aan met een beetje ouderwetse rook, of III; verhoog ik de vloer/verlaag ik de schouw.

Ben nog aan het denken maar ik denk dat het II wordt, want als er wind staat heb ik waarschijnlijk geen last daar dan de trek veel beter is, ook bij het aansteken.

en dagen zonder wind, echt geen zuchtje wind als deze week, komt eigenlijk maar zelden voor hier.

Cees.

zoals je zie was ik net op tijd met de schoorsteen voor Sint.

                        

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#34 Geplaatst: 2011-11-27 18:52:17

Ik wil Cees' draadje ook niet verder vervuilen, alleen nog even antwoorden op de vraag van René: inderdaad gaat de pijp na iets meer dan een meter horizontaal 90% vertikaal verder tot ongeveer 10 cm boven de _onderkant_ van de schouw.

Een keer per jaar (in het voorjaar ;-)) baggeren we de pijp uit die dan voorzien is van een laagje creosoot, maar valt eigenlijk wel mee.

Aanmaken wel zo heet mogelijk (Cees), ik gebruik daar takjes en 2 à 3 van die bbq blokjes voor, daarna naar hartewens stoken.

Richard

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#35 Geplaatst: 2011-11-27 19:33:15

Ho, Ho Richard, nu zeg je dat de pijp maar ongeveer 10 cm boven de onderkant van de schouw uitsteekt. :-)) Dat wordt technisch volgens mij wat ingewikkeld. Mischien bedoel je dat de pijp maar ongeveer 10 cm boven de bovenkant van het haardgat uitsteekt, ofwel maar 10 cm in het rookkanaal steekt. Hoe zit het nou?

Groet René

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#36 Geplaatst: 2011-11-27 19:40:17

Ja, dat klopt. We hebben de haard dichtgemaakt met scharnierende platen, en in eentje hiervan zit een gat. Daardoorheen steekt de vertikale pijp, een centimeter of 10. Werkt best goed ;-)

Richard

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#37 Geplaatst: 2011-11-27 19:47:56

Cees, dank voor je update, ziet er gelikt uit die schouw. Komt de schouw van de plaatselijke steenhouwer of is het import.(Uit bv de dordogne of belgie)

Als ik het goed begrijp dan zijn de 2 rookkanalen dus 1 m onder de nok samengevoegd. Je kan inderdaad het spul later altijd nog aanpassen als dat nodig is. Lijkt inderdaad een stevige fundatieplaat voor je schoorsteen met die 20 cm beton maar de maker was vast niet van plan daar ooit nog iets zelf aan te veranderen. :-)  en het beton kwam vast makkelijk boven want anders laat je het wel uit je hoofd.

Groet René

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#38 Geplaatst: 2011-11-27 19:54:27

Sorry, ik zie nu dat de schouw gemetseld is en van stuc voorzien. Hoe is het rookkanaal achter de osb-plaat opgebouwd?

Groet, René

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#39 Geplaatst: 2011-11-27 19:57:36

Richard,

Duidelijk, maar hoe veeg je dan het taps toelopende rookkanaal, kan je daar nog bij?

Groet, René

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#40 Geplaatst: 2011-11-27 20:02:42

Als we de scharnierende platen 'lossen' is de schouw zo groot dat je er makkelijk in kunt staan, en tot nu toe doen de schoorsteenvegers netjes hun werk ;-)

hier een ander plaatje

Richard

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#41 Geplaatst: 2011-11-27 20:12:17

Richard,

Duidelijker kan niet,dank je. Trouwens een beste schouw, dat scheelt vast heel wat stookhout sinds de kachel er staat en de schouw/rookkanaal dicht gemaakt is.

Groet, René 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#42 Geplaatst: 2011-11-27 22:54:02

Ik heb de haard zelf gebouwd omdat de prijzen mij een beetje te gortig waren.

Een originele haard charentaise kost tussen de drie en zesduizend euro's, gelang de barsten en scheuren die in de stenen zitten.

Ik heb toen zelf een mal gemaakt van hout, deze ingewaxt met polyster-los-wax (zoals je een bakblik in smeert met boter) en de bak vol gegoten met witte ciment en de nodige bewapening.

Op een plaats is het profiel iets beschadigd met het lossen van de mal, maar niemand die het ziet.

Ik heb toen twee zijkanten gebouwd, en daarop de drie betondelen gelegd, en daarop de kanaaldelen van 50 x 30 buitenwerks.

Deze heb ik omhulst met de osb-plaat en wil ik gaan schilderen in diepe kleuren zodat het totaal goed naar voren komt.

De mallen heb ik nog voor de liefhebber (waarschijnlijk mijn schoonzus in nl)

Cees