Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zekering in de fik

Auteur Bericht

avatar#5961
chez porte
Berichten: 32
Reacties: 84

#0 Geplaatst: 2011-10-19 22:15:31

Met enige schrik zagen we de vlammetjes uit een nieuwe 16A zekering komen (merk: Zenitech)

Niks geks mee gedaan, niet overbelast o.i.d. en netjes aangesloten.

Zo'n ding zou toch altijd moeten uitslaan als er iets mee is? Is dit dan een raar mankement van deze zekering of is er iets anders mogelijk.

Het is een nogal open vraag die ik stel, realiseer ik me...

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2011-10-19 22:32:18

Heb ik ook een keer met ABB shit gehad, draadje niet goed vast in zekering; ging vonken etc. Vervangende disjoncteurs zal ik nooit meer van ABB of zoiets als Zenitech kopen. Gewoon Legrand, bijvoorbeeld op e-Bay, dat maken die Chinezen toch nog niet na :-?

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2011-10-19 22:34:57

Waarom Legrand? Omdat die overal in de brico's te koop zijn, en draadjes goed vastschroeven veel beter gaat.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2011-10-20 00:38:19

Slecht vastzittende bedrading is meestal de oorzaak van dit soort vuurwerk zoals Jean-Paul al zegt. Dat kan bij de montage gebeuren, en soms ligt het ook wel aan de constructie van de disjoncteur. Er kan natuurlijk ook wat misgaan in het inwendige. Bij de goedkopere merken als Nalto en Debflex zijn dat soort risico's gewoon groter. Dat laatste merk zie ik voor groepenkast materiaal trouwens bij een aantal bricozaken niet meer liggen. Er voor in de plaats ligt nu het iets duurdere F&G. En in Nevers zag ik afgelopen dinsdag voor het eerst de heel serie van AEG in de schappen liggen. Dat is dan het middensegment met een prijs van € 8,50. De duurdere merken zitten voor de gangbare stroomsterktes (10, 16, 20 ampère) in de buurt van de € 12. En trouwens, zo'n disjoncteur is een gecompliceerd stukje ontwerp- en productietechniek: mag veiligheid en betrouwbaarheid iets kosten? Zie ook hier op het forum. Zenitech ken ik overigens niet.

Geen namaak op elektra installatie gebied? Helaas, er worden met enige regelmaat grote partijen onderschept. Fabrikanten proberen met identificatie systemen het kaf van het eigen koren te scheiden. Een paar jaar geleden werd een ogenschijnlijk keurige firma hier in Frankrijk veroordeeld omdat ze uitermate onveilige automaten en aardlekschakelaars op de markt brachten. Soms ziet het er van de buitenkant bijna origineel uit, maar zit er aan de binnenkant alleen maar een mechanische schakelaar, tenminste wanneer een paar stukjes bladveer die naam mogen hebben. En helaas is dat ook op eBay verkrijgbaar. Er zijn een paar grote internet firma's die tegen heel aantrekkelijke prijzen alle A-merken kunnen leveren, dus er is geen enkele reden om veel verder naar beneden te willen gaan dan de 35% van wat het in Nederland allemaal kost. Het wonder van de Europese markt.

Rob van der Meulen