Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuwe hoofdkast EDF

Auteur Bericht

avatar#5835
hadri
Berichten: 5
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2011-10-29 20:32:42

Hallo.

Heel graag wil ik U deze foto laten zien en hierbij te willen vragen of ik de EDF hier op kan aanspreken. Dit is volgens ons niet aux normes gezien de veiligheidseisen. Maar ja, je weet het niet in Frankrijk, vandaar dat ik Uw hulp hierbij zou willen inschakelen. Ook zou ik U willen vragen of deze kosten voor de EDF zijn of voor ons privé.  Deze kast staat onderaan het huis aan de weg. Dit is waarschijnlijk voor de meteropnemer gedaan. Heeft iemand enig idee hoe ik dit aan moet pakken?

Met vriendelijke groet,

Hadri

foto Hogenaar

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#1 Geplaatst: 2011-10-30 08:02:36

Ik kan me niet voorstellen dat een monteur van EDF het in zijn hoofd zal halen kroonsteentjes te plaatsen tussen meter en hoofdschakelaar. Ik denk dat dit knoeiwerk dus NA de hoofdschakelaar zit en alleen maar toevallig onder de meter rechts richting je huis gaat. Oftewel: jouw pakkie an of van je eigen electricien. Ik kan me vergissen want van de foto zou je denken dat die knoeiboel tussen meter en schakelaar zit.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2011-10-30 11:47:20

Hadri,

1) In Frankrijk verdelen we de elektrische installatie in een côté fournisseur, en een côté client. De scheidslijn tussen de verantwoordelijkheden voor stroomleverancier en de particulier ligt bij de uitgang van de hoofdschakelaar. De compteur en de disjoncteur de branchement (DB) zijn voor ERDF/EDF, de aanvoer bedrading naar je groepenkast, de groepenkast en alles wat daar verder op is aangesloten komt voor rekening van de klant. En valt onder de Franse elektranormen, de NFC 15-100. De toevoer vanuit het stroomnet tot en met de meter en de hoofdschakelaar valt onder de NFC 14-100 regels, zie bijvoorbeeld de pagina's 24 t/m 29 van dit document (Branchements à puissance limitée < 36 kVA). Vandaar dat je in beide normen regels tegenkomt over de inrichting van de Franse groepenkast nieuwe stijl, de GTL, maar dit even terzijde.

2) Goed, kijken we nu naar die foto hierboven. In de eerste plaats rijst de vraag waar die kabel met kroonsteentjes naar toe gaat: is het de verbinding tussen meter (rechts zo te zien) en de hoofdschakelaar (links), of is het de verbinding tussen hoofdschakelaar en de groepenkast verderop in het huis.

3) Dat valt te meten: wanneer je de hoofdschakelaar uitzet, en er staat geen stroom meer op die kroonsteentjes, dan is alles voor rekening van de eigenaar. In het andere geval mag ERDF komen opdraven. Bovendien, zie de loodjes op meters en hoofdschakelaars, zou je als eindgebruiker op geen enkele manier toegang mogen hebben tot dit gedeelte van de elektra.

4) Meten riep ik achteloos. Maar nu wordt het gevaarlijk. Kijk ik naar de meter, dan zie ik twee ronde uitleesvenstertjes voor de instelling van de tariefinstelling in kVA/ampère. Dan zit er verderop links nog een derde uitlees patrijspoortje, en hebben we dus te maken met een driefase installatie. En bij triphasé staat er tussen de drie fase draden een absoluut dodelijke spanning van 400 Volt, en ten opzichte van de gemeenschappelijke blauwe draad (neutre, waar is die kleur in dit plaatje?) meten we 230 Volt. En zo te zien is voor een van de vier draden een geel/groene kleur gebruikt, gereserveerd voor aarde. Die te gebruiken voor een andere bestemming kunnen we bestempelen als een ernstig vergijp in elektra installatieland, hoort eigenlijk in het wetboek van strafrecht thuis. Kleuren voor de drie fase draden behoren te zijn: bruin, zwart en grijs, en blauw voor de neutre. Maar door veel Franse electriciens is er in het verleden lustig op los geïmproviseerd, afhankelijk van wat ze nog aan draad bij zich hadden. Dus denk nooit, deze kleur moet een fasedraad zijn, of deze kleur is veilig. Meten, check en double-check om nare ongelukken te voorkomen.

5) Deze situatie is dus levensgevaarlijk, onmiddellijk wat aan laten doen.

Rob van der Meulen

p.s. 1: Wanneer er inderdaad een driefase aansluiting is, overweeg dan het omzetten naar monophasé. Op deze website al veel over te vinden, en elders nog een keer kort samengevat.

p.s. 2: Wat het technisch beheer van deze website betreft: met mijn analoge verbinding lukt het nog steeds niet op deze website iets te editen, dus dit bericht loopt via de adsl verbinding van mijn buren. Eenmalig, ik ga daar geen gewoonte van maken. 

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#3 Geplaatst: 2011-10-30 14:40:25

De getoonde bekabeling is vermoedelijk 2,5 mm2 of mogelijk zelfs 1,5 mm2 en is dus niet van de ERDF. De ERDF kabel is minimaal 10mm2 en loopt achter het houten paneel van de meter naar de schakelaar. Alles daarna is de verantwoording van de consument. Gezien de misbruikte kleurcodes blauw=rood, blauw=zwart en blauw=geel is het pruswerk onmogelijk verder te interpreteren, maar is levensgevaarlijk.

Bel een electricien om e.e.a. op orde te laten maken. Als je de ERDF belt is de kans groot dat ze de stroom afsluiten totdat het op orde is. Er is zelfs een kans dat het prutswerk er voor zorgt dat iemand illegaal stroom aftapt buiten de meter en schakelaar om.

Reken op een overvloedig gebruik van de woorden: 'putin, merde, impossible, inqroyable' door de electricien.

avatar#5835
hadri
Berichten: 5
Reacties: 4

#4 Geplaatst: 2011-11-15 20:48:20

mag ik jullie heel hartelijk danken voor jullie reactie op deze kast. Ik zal er iemand naar laten kijken die er verstand van heeft.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2011-11-18 14:20:49

Hadri,

je schreef: iemand naar laten kijken - ja, goed.

En hier verslag uitbrengen over het resultaat zou extra prima zijn.

Misschien de troep die men te zien krijgt fotograferen.

Christian von Klösterlein

avatar#5835
hadri
Berichten: 5
Reacties: 4

#6 Geplaatst: 2011-11-23 08:34:15

Zal ik doen. In Maart ga ik weer naar Frankrijk en daarna horen jullie van mij. |Dus nog even geduld.

Hadri

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#7 Geplaatst: 2012-01-14 16:35:19

Dit is inderdaad een 3 fase aansluiting van 3x15Amp. (breder dan de monophase uitvoering)


In Frankrijk komt de voeding boven binnen dus de blauwe draden moeten onder zijn aangesloten, disjoncteur afzetten en onderste deksel losschroeven, daar moeten dan de blauwe draden te zien zijn.

Hierna komt het volgende probleem, de kabel is duidelijk te kort, mogelijk is er in de woning nog ruimte over en hopelijk gaat het door een gaine, anders zou eigenlijk de gehele kabel moeten worden vervangen.

Ik zou dit eerst (laten) doen alvorens de EDF te bellen !

Het advies om de aansluiting te laten overzetten naar monophase 9kW is heel verstandig vermits er geen 3 fase motoren aanwezig (bomenzaag, zwembadpomp) zijn, de disjoncteur in de woning dient dan ook te vervangen worden aangezien een 3 fase aardfoutschakelaar niet beveiligt als die monofase is aangesloten.

Het verdelen van de verbruiksapparaten wordt dan eenvoudiger aangezien er nu een limiet is van 15Amp. per fase, als voorbeeld een wasautomaat en een droger of vaatwasser aanzetten op dezelfde fase betekent al naar de straat lopen.

Overigens gaat dit wel ong. 145 € kosten excl. de werkzaamheden na de disjoncteur.

Groeten, Robert.

avatar#6825
Frank E.
Berichten: 5
Reacties: 30

#8 Geplaatst: 2012-01-19 21:22:45

Rond september/october 2011 hadden wij en in directe omgeving 3 weken geen verbinding met SFR.

Dus geen telefoon, internet, televisie enz.

Precies in die periode zijn wij naar Nederland gegaan.

Mijn franse buurman heeft dit uiteraard telefonisch geclaimed bij SFR waardoor hij nu als vergoeding diverse maanden gratis abonnement kreeg.

Prima.
Mijn franse buurman heeft me onlangs laten weten dat ik daar natuurlijk ook recht op had. En me verzocht ook contact met SFR te nemen.

Vervolgens heb ik dan ook getracht vanuit NL deze claim per email en telefonisch ingedient bij SFR.

Maar dit lukt me geheel niet met email, als telefoon. Althans niet vanuit NL.

Aldus mijn vraag of iemand het telefoonnummer of email adres weet van SFR, welke wel te bereiken is van uit Nederland.

Of mogelijke andere opties.
PS. Rond april 2012 zijn we weer terug in Frankrijk.

 

Gr.

FrankE.

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#9 Geplaatst: 2012-01-19 22:26:28

Hallo Frank,

Je kunt de Service Client van SFR vanuit Nederland bereiken op telefoonnummer :

0033610001023

of via de site van SFR www.sfr.fr onder kop assistance:

accueil assistance>nous contacter> clients adsl> inloggen met je emailadres en wachtwoord en dan kun je je vraag per email stellen.

Succes, Corinne

P.S. Je hebt wel ingebroken op een bestaand draadje, voortaan een nieuw onderwerp beginnen !

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2012-01-20 11:14:32

Om de voordeur van dit draadje na inbraak weer in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen nog deze tabel en deze oefening in muisklikken voor Hadri. Want die bedrading van de erfafscheiding naar het huis kan beter maar vervangen worden. Diameter van die bedrading is niet alleen afhankelijk van de lengte, maar ook van de courant assigné van de disjoncteur de branchement, bij een maximale spanningsval van 2%. Meetrekken van 2*1,5 mm² bekabeling zou nog overwogen kunnen worden voor een fil-pilote signaal (dag/nacht tarief). Of de aansluiting nu triphasé blijft, of omgezet zou worden naar monophasé.  En misschien kunnen Frank en Corridor de SFR discussie naar een nieuw draadje transplanteren.

Rob