Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Petitie tegen afnemen Nederlanderschap bij dubbele nationaliteit

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2011-11-01 12:12:35

Vandaag kreeg ik het verzoek om ook mee te doen aan een petitie tegen het afnement van de Nederlandse nationaliteit voor diegenen met een dubbele nationaliteit.

Zie voor informatie over het onderwerp hier.

En hier voor de petitie.

Ter info: ik heb getekend.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-11-01 17:58:44

Wat is het nut/belang/voordeel van het bezitten van een dubbele nationaliteit? Of draait het vooral om emotie?

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2011-11-01 19:30:56

Nut of voordeel weet ik zo gauw niet (tenzij de Derde Wereldbrand uitbreekt). Wel zag ik de lol ervan in, m'n kleine protest tegen de Greten Wilders en de Le Pennen van onze samenleving.

Peter (die die petitie onzinnig vindt).

avatar#5962
Zomersproetje
Berichten: 1
Reacties: 15

#3 Geplaatst: 2011-11-01 20:21:50

Ik snap ook het nut niet van een dubbele nationaliteit. Ik heb mij laten naturaliseren tot "francaise" en heb daarbij de bewuste keuze gemaakt om niet de dubbele nationaliteit te bezitten. Ikzelf vind, het is het één of het ander.

Daisy

avatar#9552
arnelly
Berichten: 0
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2011-11-06 19:15:11

Hoezo zou men van plan zijn dit te gaan doen?? Ben ik 2008 genaturaliseerd tot Belg en binnen 2 weken kreeg ik een sommatie om mijn NL-paspoort in te leveren. Zo niet dan zouden justitiele sancties het gevolg zijn....... Toen wilde ik ineens ook geen NL-paspoort meer hebben en heb het snel ingeleverd.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#5 Geplaatst: 2011-12-03 16:05:36

Binnen de EU is het nut of belang van behoud van de Nederlandse nationaliteit niet zo groot: vrij verkeer is min of meer toch wel gegarandeerd als men naar Nederland wenst terug te keren en de uitekirngen waarop men recht heeft moeten geexporteerd blijven worden (om mara iets te nomeen).

Buiten de EU wonende Nederlanders kunnen echter wel belang hebben van behoud van de Nederlandse nationaliteit. De initiatiefnemers voor de petitie noemen daarvan voorbeelden. Ik kan er een specifieke aan toevoiegen. In veel aanbestedingsprocedures van de EU wordt (althans: werd) van consultants geeist dat men de nationaliteit van een EU-staat heeft. Ik ben veel Britten tegengekomen die daarom maar wat blij waren dat ze naast een andere nationaliteit (NZ, Australisch, Canadees, bijv.) die Britse nationaliteit hadden behouden.

De Britse in Turkije die de dubbele nationaliteit op prijs stelde omdat ze daardoor zowel aan Turkse verkiezingen als Britse kon deelnemen kon ik overigens wel begrijpen, maar dat waardeer ik wat minder.

Daarnaast is er het emotioneel/politieke argument ook hier genoemd: waarom zou men moeten toegeven aan de idee, vooral door populistisch-rechts verwoord, dat goed burgerschap niet toe zou staan dat men meer dan 1 nationaliteit heeft?

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#6 Geplaatst: 2011-12-04 07:07:40

Ik ben het 100% eens met Jan de Voogd. Zolang er staten bestaan zijn er mensen geweest die door geboorte, levensloop of verschillende wetgeving in diverse landen een dubbele nationaliteit hadden. Dat is nooit een probleem geweest en dat is het nu nog steeds niet.

De laatste jaren wordt daar een probleem van gemáákt en waarom? Omdat gekleurde mensen vaker dan witte een dubbele nationaliteit bezitten. Welke argumenten worden dan aangevoerd? Puur emotionele argumenten, want andere zijn er niet. De tegenstanders hebben er geen last van, ze hoeven er niet voor te betalen en of iemand een of twee paspoorten heeft verandert niets aan zijn/haar persoon of zijn overtuiging. Het gaat anderen gewoon niets aan.

Ik zag een tijdje terug een NL Tweede-Kamerlid op tv, die zei dat ze met de huidige "verWildering" (de term is van mij, niet van haar) heel blij was met haar dubbele NL/Marokkaanse nationaliteit. Daar kon ik me alles bij voorstellen.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#7 Geplaatst: 2011-12-05 13:55:35

Ik vermoed, maar corrigeer me alsjeblieft, als ik het fout heb dat er hier commentaar wordt geleverd op iets waarvan men totaal niet weet waar het werkelijk over gaat.

Als vader van twee zoons met een drievoudige nationaliteit (details hierover laat ik even achterwege) moet ik dit soort discussies wel in de gaten houden.

Goed, als ik het goed begrijp (maar dat weet ik dus niet zeker) wil men hebben dat Nederlanders die op latere leeftijd (en dus niet bij geboorte) vrijwillig een andere nationaliteit aannemen hun Nederlandse nationaliteit afstaan?!

Allereerst zijn er nog al wat landen (bijvoorbeeld Monaco en China) die bij het aannemen van hun nationaliteit gewoon van je eisen dat je afstand neemt van je oorspronkelijke nationaliteit, dus wat de nieuwe wet ook worden mag, het heeft voor lui die die nationaliteit willen aannemen geen betekenis. Verder zal dit de wat meer ondernemende (doorgaans rijkere) Nederlander treffen.

Mijn persoonlijke visie op dit alles is dat ik van mening ben dat we als Nederlander straks net als Amerikanen belasting aan het thuisland zullen moeten betalen ongeacht waar we wonen. Voor Nederlanders in Frankrijk zal dit weinig betekenen, omdat er allerlei Europese en/of Belasting verdragen zijn die dit dan regelen, maar mocht je als NLer in een belastingparadijs wonen, dan heeft dat straks geen zin meer. Om duidelijkheid te krijgen over wie er nu wel of geen echte Nederlanders zijn, lijkt me deze wetswijziging een goed begin en nuttig.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2011-12-05 16:20:39

Felix, volgens jou weten we niet waar het werkelijk om gaat Dan volgt:

Goed, als ik het goed begrijp (maar dat weet ik dus niet zeker) wil men hebben dat Nederlanders die op latere leeftijd (en dus niet bij geboorte) vrijwillig een andere nationaliteit aannemen hun Nederlandse nationaliteit afstaan?!

Nee Felix, dat is al lang het geval. Ook Nederland eist voor het verkrijgen van de NL nationaliteit dat je afstand doet van de oorspronkelijke. Het probleem daarbij zijn niet jouw voorbeelden Monaco en China maar een land als bv Marokko. Het is volgens de wetgeving van dat land namelijk onmogelijk om afstand te doen van de marokkaanse nationaliteit. Daarom staat er in de NL wet geloof ik geformuleerd dat je al het mogelijke moet doen om afstand te doen van je oorspronkelijke nationaliteit.

Waar het nu om gaat is een heel andere kwestie: men wil mensen die (soms al lang) een dubbele nationaliteit hebben de NL nationaliteit afnemen. Dat is onzinnig en kan voor de betrokkenen soms grote gevolgen hebben. Bepaalde beroepen staan niet meer open evenals sommige politieke functies. En ongetwijfeld zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Dit is uiteraard het ergste voor degenen die al jaren in NL wonen en werken en die van hun oorspronkelijke nationaliteit geen afstand kúnnen doen.

En velen vermoeden dat dit nu ook juist de bedoeling is van deze nieuwe wetgeving, want het treft dus vooral mensen uit Marokko (en andere moslimlanden?).

Aan je verhaal over thuislanden (die liggen toch Zuid-Afrika?) en belastingparadijzen kan ik geen touw vastknopen, althans niet in verband met dubbele nationaliteit. Dat laat ik dus maar voor wat het is.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#9 Geplaatst: 2011-12-07 07:28:18

En velen vermoeden dat dit nu ook juist de bedoeling is van deze nieuwe wetgeving, want het treft dus vooral mensen uit Marokko (en andere moslimlanden?).

Even concreet Marokko (even als Argentinie) staat dus niet toe dat je afstand neemt van hun nationaliteit en dus zegt Nederland straks: "Pech gehad! Het land van je andere nationaliteit staat niet toe dat je er afstand van doet en wij staan niet toe dat je twee nationaliteiten hebt, dus kun je geen Nederlander worden"? Ik vind het wel een vondst!

Dat wetten niet altijd even rechtvaardig zijn, is me al lange tijd in het leven duidelijk. Even afgezien van het Marokko/Argentinie verhaal vind ik net als Jan Marijnissen van de SP (om even niet steeds Wilders als enige boosdoener te zien) dat het hebben van meer dan een nationaliteit niet gestimuleerd hoeft te worden.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#10 Geplaatst: 2011-12-07 07:53:25

Prima Felix, ik respecteer je mening, al vind ik zelf meer nationaliteiten geen enkel bezwaar. Maar niet stimuleren, wat NL en vele landen al doen, is iets anders dan mensen hun verworven NL nationaliteit afnemen, omdat ze hun oorspronkelijke nationaliteit niet kunnen of willen opgeven. Ja, ook die dat niet willen vallen eronder, omdat dat niet-willen kan samenhangen met onzekere politiek-sociale omstandigheden, die voor bepaalde mensen zeer bedreigend kunnen zijn.

Daarnaast zijn er ook Nederlanders die om welke reden dan ook een andere nationaliteit hebben aangenomen en onder de toen bestaande wetgeving hun NL nationaliteit konden behouden. Als ze daarvan gebruik hebben gemaakt vind ik het onlogisch om die nu alsnog zonder hun iets te vragen de NL nationaliteit af te nemen.

Kortom, ik vind het een non-onderwerp. Laten ze zich bezighouden met belangrijke zaken en niet met dit soort populistische flauwekul.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2011-12-07 18:35:33

Over 'n "non-onderwerp" maakt de Bosbes zich anders wel druk.

Gun mij m'n lol van die dubbele nationaliteit, ik zie geen enkele bedreiging voor wat dan ook.

Want "regels zijn regels"... haha

Peter (met 'n dikke neus naar de Verdonkjes, Wildertjes en le Pennetjes).

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#12 Geplaatst: 2011-12-08 07:36:26

Peter, ik vind het al dan niet hebben van meer nationaliteiten een non-onderwerp. Daar maak ik me dus helemaal niet druk over. Ik maak me druk over de lui die daar wél een punt van maken. Ze hebben er namelijk geen enkel belang bij en alleen vanwege opgeklopte nationalistische gevoelens proberen ze zonder noodzaak de vrijheid van anderen te beknotten.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2011-12-08 09:32:16

Er zijn een aantal punten die aangeven dat het verbieden van een dubbele nationaliteit voordelen met zich meebrengt met grote landsbelangen.

Felix noemt er een van.

De andere is het streng in de gaten houden van mensen die misbruik maken van de gastvrijheid van een land.

Helaas komt dit maar al te vaak voor, en sta ik dus ook volledig achter het idee.

a: je kapitaal hebt verdiend en dat in een land parkeert waar je voorts schijt hebt aan de medeburger, dan ben je net zo schuldig aan de huidige crisis als welke politici dan ook.

b: je met medelijden en een uitgestoken helpende hand wordt binnen gehaald in een land met vrijheden, en voorts ontpopt in een agressieve dominee die zijn helpende gastheer met haat veracht en dat niet onder stoelen of banken steekt….

Controle beste bosbess, is bij jou misschien overbodig, maar de meeste mensen kun je niet vertrouwen op hun mooie ogen.

Dat maak je niet druk heeft al tot veel ellende geleid, en ook nu nog beeft men in Genève bij de gedachte dat veel mensen vinden dat je je ook over de ajaatola niet druk moet maken.

Maak je niet druk, heeft tevens een remmende uitwerking op de moderne mensen uit deze landen die met hun veel liberalere gedachten niet kunnen ontpoppen in de persoon die we juist zo nodig hebben om de kloof tussen de ene moderne cultuur en de andere cultuur die is blijven stilstaan in het jaar nul, te verkleinen.

Als we deze mensen niet leren dat behalve geiten hoeden ook spruitjes kweken een oplossing kan zijn voor de te “verdienen boterham”, en we niet te pas en te onpas klaar moeten staan met ontwikkelingshulp, dan moeten zeker wij niet daarheen gaan om ze dat te leren, maar hun eigen mensen, met hun eigen paspoort.

Ik ken mensen in Turkije die in Nederland hebben gestudeerd aan de hogeschool in Wageningen, en nu in de achtergelegen ontwikkelingsgebieden van Turkije de prachtigste landbouwbedrijven hebben opgebouwd en de lokale bevolking een baan geven en hun waar exporteren, zonder baarden die toekijken.

Een baard die met zijn franse nationaliteit komt preken over de s.ria, komt hier alleen maar om zijn volgelingen vol te proppen met nog meer vergif uit een sprookjesboek, en niet bijdragen aan de armoede in de wereld.

Wij horen steeds de verhalen over de ellende in die beroemde strook in het heilige land, maar geen reporter rept er over de welvaart van datzelfde volk in de moderne stad waar onze jaffasinasappels vandaan komen, en andere steden in die streek.

Deze mensen hebben wél de kans om als modern mens te ontwikkelen, wel de kans om op buitenlandse universiteiten te studeren, en hoeven geen laken over hun hoofd.

We leven in een wereld waar de technologie in zo’n enorme stroomversnelling zit, dat ik er niet aan moet denken als wij straks in onze citroen Fly8 door de franse steden zweven tussen vliegende oma’s op scooters, die aangestaard worden door de opa’s op de grond achter hun ouderwetse rollator, en er op nog geen duizend kilometer nog steeds land wordt omgeploegd met een stuk hout achter een kameel.

Als ik alleen al naar mijn hobby en beroep kijk; hier koop je een mooi surfboard voor 400 euro, kwaliteit.

In maroko betaal je meer dan het dubbele voor een tweedehandsje die vol met deuken zit, en alleen maar omdat de handel heel erg moeilijk is want de rem wordt er flink opgetrokken door diverse …. die vinden dat plezier goddeloos is.

Ongeveer hetzelfde als een circus verbieden in Barneveld (waarschijnlijk zullen daar de oma’s nog achter rollators blijven de aankomende duizend jaar, want de lucht is voor de vogels)

Als we landen kunnen dwingen regels te respecteren door een streep te zetten door dubbele nationaliteiten, dan moet dat maar, ook al heb ik er zelf ook een paar extra in de la liggen ;-)

Cees.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#14 Geplaatst: 2012-08-27 08:45:34

Voor het geval je nog moet stemmen:

Kieswijzer

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2012-08-27 17:43:41

Helder overzicht. Ik had al gestemd maar toch.

Het lijkt dat de kou uit de lucht is w.b. dubbele nationaliteit.

Steven