Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Leven in Frankrijk, een merkwaardige keuze voor Nederlanders

Auteur Bericht

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#0 Geplaatst: 2011-11-03 12:00:34

Volgens de Human Development Index komt Nederland op de 3e plaats en Frankrijk op de 20e. Het is dus merkwaardig dat Nederlanders in Frankrijk gaan wonen.

Vandaag begrijp ik dat, nu het regent en stormt in de Hérault.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2011-11-03 22:41:43

Mogelijke verklaringen:

- de populatie van Nederlanders levend in Frankrijk verschilt wellicht van die van Nederlanders in Nederland op een aantal cruciale kenmerken

- Fransen zijn wellicht nog grotere kankeraars en droeftoeters dans Nederlanders

T'is maar net wat je wilt meten en hoe. Ik heb altijd wat bedenkingen bij deze statistiekjes. In grote lijnen kloppen ze wel maar de getallen moeten niet te absoluut geïnterpreteerd worden.

En ja, het regent! Goddank, liefst veel en lang want alles is veels te lang veels te droog.

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2011-11-06 08:50:57

Eerlijk gezegd vind ik het een verademing dat het hier wat minder (human) developed is. Ik ben hier drie jaar geleden naartoe geëmigreerd om op m'n oude dag dichtbij mijn oudste zoon en mijn dochter te wonen. Maar wat heerlijk dat het hier niet altijd gaat over nóg nieuwere keukens en badkamers en auto's en providers en noem maar op. Wel gaat het hier altijd over eten en drinken, wat me op mijn leeftijd ook niet meer echt boeit. Ik geniet nog steeds van het landschap, de ruimte en van het (meestal!) mooie weer.

Fransen kankeren net als Nederlanders altijd over het weer. Boven de 24 graden: o, wat is het heet! Twee wolkjes aan de lucht: slecht weer hè? En nu met deze niet aflatende zondvloed zie ik vrijwel niemand meer, want geen mens waagt zich buiten. Ga zelf wel met m'n hondje (en laarzen plus paraplu) wandelen, maar word ongetwijfeld voor gek verklaard.

Wel heb ik veel moeite met de taal. Ik spreek, schrijf en lees goed frans, maar zodra iemand begint te rebbelen heb ik er de grootste moeite mee. En als ze in gezelschap onderling met elkaar praten, raken mijn hersens al heel gauw de draad kwijt en weigeren ze dienst. Dat is het enige wat me hier stoort, maar het gebrek ligt geheel bij mij dus daar kan ik de Fransen niet op aanspreken. Hooguit vraag ik af en toe in een één-op-één gesprek of iemand misschien iets langzamer en duidelijker kan spreken. Mensen verwachten dat niet, omdat ik het wél goed spreek.

Het heeft ook vaak tot komische situaties geleid, als ik weer eens iets helemaal verkeerd had begrepen. Zoals toen iemand mij vertelde over haar dochter die steeds naar het ziekenhuis moest voor de een of andere kwaal. In de woordenstroom die over me heen kwam hoorde ik steeds maar weer het woord "radio" terugkomen. Op het einde zei ik: "Vervelend, maar waarom moet ze dan steeds op de radio komen?" Langzaam leer ik bij en ik kan me meestal goed redden, dus al met al ben ik blij dat ik de grote stap heb gewaagd, al kijk ik wel alleen maar nederlandse televisie en stem ik ook nog in NL. Ik lees wel franse kranten en bv L'Express en op internet kijk ik France 3.

Al met al voor mij dus beslist geen merkwaardige keuze!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2011-11-06 11:00:48

Ik word altijd een beetje onpasselijk van dit soort berichten waarbij men uitgaat van statistieken en prognoses.

Ene meneer de h beweert dat ik vandaag dit stem en morgen omdat de olie duurder is opeens dat, en wat als ik geen ruk om de olieprijs geef?

Ik begrijp totaal niet waarom Frankrijk op de 20st  moet staan en nl op de 3de.

Levensverwachting, Scholing en verwachtte scholing, Inkomen, Gezondheid, educatie en levensstandaard.

Volgens mij kun je in Frankrijk veel ouder worden, veel langer gratis naar school, als je maar werken wil kun je ook geld verdienen, de dokter is er overal en in ziekenhuizen heerst niet die bureaucratische bende die in nl wel is, en de levensstandaard is zoals Bosbess al zegt voor mij veel beter hier met de rust, ruimte en veelzijdigheid dan in nl waar je met z’n drieën op een vierkante meter moet wonen.

In nl wordt je eerst liefdevol opgevangen, dan door een bureaucratische mangelmolen gehaald waar je onpasselijk van wordt, en als je eindelijk kunt zeggen dat je je draai gevonden hebt wordt je d’r uit geflikkerd omdat een wet dat nou eenmaal zegt.

Al meer dan tien jaar geleden (1 oktober 1997) hebben ze die fout gemaakt omdat de heren van de partij van de travail besliste dat er een wet moest komen om illegalen er uit te gooien, jawel, zelfs ko de hen deed daar trouw aan mee door zijn mannen (hij was toen van justitie) er stevig op af te sturen.

Na zoveel debatten, na veertien jaar! hebben ze nog niet een wet gemaakt waardoor echte humanistische zaken beoordeeld kunnen worden op waarde van het kind?

En dit land staat op de derde plaats?

En wat nog erger is, deze partij die de grondlegger is van deze wet heeft nu vragen over de uitzetting van deze Brabantse jongen?

Ik vind het te schandalig voor woorden!

Rot op met je human development index.

Cees.

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#4 Geplaatst: 2011-11-06 11:29:40

Blijkbaar een echte Nederlander gebleven. Lekker kankeren.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2011-11-06 13:03:09

Gunst Cees, wat kan jij je toch altijd ongelooflijk opnaaien! Ik vind 't wel komisch dat Henribik, nu het hondenweer is, dit maar eens aan de orde heeft gesteld (met inderdaad dom grafiekje maar ook een duidelijke knipoog). Ik heb je website inmiddels ook bezocht en die ademt een heel andere sfeer. Zo mooi en lieflijk, dat ik bijna zin krijg om eens naar La Rochelle te komen.

Ik moet je op sommige punten gelijk geven. De gezondheidszorg is hier beter (bv geen wachtlijsten), maar de bureaucratie ervan is bepaald slechter dan in NL. Wat te denken van het feit dat ik m'n huisarts na een visite 23 euro moet betalen, die ze in een smoezelig beursje stopt, waarna ze de volgende patiënt binnenroept (en de bloeddruk meet)? Lekker fris. Vervolgens betaalt de CPAM mij een gedeelte terug, mijn mutuelle een ander deel en wat overschiet is voor mijn eigen rekening. Je moet een injectie hebben: eerst naar de huisarts voor een recept, dan naar de apotheek voor het vaccin en vervolgens opnieuw naar de huisarts voor de prik. Huisartsen worden onrustbarend schaarser in de streek waar ik woon (Cevennen) en het kostte mij moeite om er hier een te vinden (op 7 km afstand). Ik moest aan mijn ogen geopereerd worden, de oogarts rekende een toeslag van 330 euro die niet door de CPAM wordt vergoed. Vanwege mijn leeftijd heb ik een dure mutuelle genomen, maar het duurde maanden eer ik het bedrag op m'n rekening had. Als je arm bent in Frankrijk kan je je geen mutuelle veroorloven en ook geen (oog)operatie. Dat is in NL beslist beter geregeld, al geldt daar komend jaar een eigen risico per jaar van 260 euro (meen ik).

Mauro, ja daar wind ik me ook over op. Maar dat is de wind die er op het ogenblik onder invloed van de Partij voor de Vrijheid (sic!) in NL waait. Je kan nu wel zo afgeven op Job Cohen, maar er moest wel degelijk iets aan de immigratie gebeuren en dan heb ik liever dat de PvdA dat doet dan een van de rechtse of zg christelijke partijen. Wat zijn we blij met de ruimte hier, maar "Nederland is vol" mocht je jarenlang niet zeggen, want dan was je een racist. Nederland is met Japan het dichtstbevolkte land ter wereld. Ik vind dat we dan niet dezelfde verplichtingen op ons hoeven te nemen als grote dunbevolkte landen. Nu rechts aan het bewind is, slaat de boel door naar de onmenselijke kant. Maar hoe ze hier in Frankrijk met zigeuners omgaan, dat liegt er ook niet om. En ook niet hoe ze met hun dieren omgaan. Al die honden bv die niets misdaan hebben, maar veroordeeld zijn tot een levenslange opsluiting in de isoleercel.

Kortom, het leven wordt nooit en nergens ideaal, maar we hebben het zo slecht nog niet. Ik geniet er tenminste van zolang het nog kan. Daarnet nog twee uur in de bergen gewandeld, de bergrivier is alweer wat gezakt, al kolkt en klettert het overal en kon ik hem op sommige plaatsen niet meer oversteken. Veel weggeslagen drijfhout op de oevers en een tweepersoonsmatras! Dat zijn leuke dingen voor de mensen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-11-06 13:18:20

Citaat bosbess:

< Daarnet nog twee uur in de bergen gewandeld, de bergrivier is alweer wat gezakt, al kolkt en klettert het overal en kon ik hem op sommige plaatsen niet meer oversteken >

En dat zonder hordes van andere 'rustzoekenden'. Waar vindt je dat in NL?

Dus in mijn ogen geen merkwaardige keuze.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2011-11-06 13:41:56

Bosbess, ik wil daar even heel duidelijk op reageren, en ik benadruk dat ik geen p van de vrijheid fan ben, verre van dat.

Maar het was de parti de travailleur die toen de wet heeft gemaakt, en niet de pvandev, en het is nog steeds DIE wet die de jongen er uit pleurt, en nou moeten ze niet janken dat ze het zo erg vinden.

Dat vind ik het ergste van alles.

Als je even gaat googelen op dat geval van die kleermaker dan kun je een boek vinden wat daarover gaat, en welke onbeschoft grove fouten er toen zijn gemaakt, en welke beloftes, en hebben ze die nagekomen, heeft de p van de travail daar zo z’n best voor gedaan?

NEEN!

Ik wind me niet op, ik ben de sfeer van de cdh wat je op de site ziet (je bent welkom) maar ik kom op speciaal voor de kinderen, en als iemand aan een kind komt kom die aan mij.

En over dokters, ligt aan de streek, hier geen centje pijn en alles in volle tevredenheid.

@ herbert, niets van dat alles (lees bovengenoemde) maar ik steek ook m’n kop niet in het zand of noem het een ver van m’n bed show.

Ik benadruk de goede kanten, maar ze moeten de boel ook niet opschonen als dat zo uitkomt.

Over die cpam en andere heen en weer betalingen is alles correct wat Bosbess noemt, maar dat ene systeem waar nl dan zo goed in is brengt ook weer een bak bureaucratie met zich mee dat het alleen helpt als je een abonnement hebt bij de dokter.

Kom je zoals ik dan hier dan daar, dan is dat groene kaartje en die cheque toch verdomde handig.

Overigens kun je de dokter om ene speciale kaart vragen, weet steven misschien wel, voor als je heel vaak gaat voor dezelfde ziekte.

En vergoedingen, ach, net hoe je je verzeker.

Daarom vind ik de stelling volstrekt onzin, Frankrijk mag van mij op TWEE ;-))

Met eten op EEN, en met feesten en feestdagen op de aller àller eerste.

Volgende week wéér een dag!

(ben een beetje kribbig omdat m'n arm niet wil, maar ik kan al weer bij het keukenkastje.) 

Cees.

Christian ;-)

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#8 Geplaatst: 2011-11-06 15:44:41

Die Human Development Index zegt inderdaad weinig over de emigratiebewegingen..

Nederlanders die naar Frankrijk verhuizen doen dat omdat ze het leven in Frankrijk aangenamer inschatten. De factoren die daarbij meegewogen worden zijn uiteraard voor ieder individu totaal verschillend, bijvoorbeeld tussen een pensionado en een werkzoekende.

Uit cijfers van het CBS maak ik op:

Gemiddeld emigreren ca 3.000 Nederlanders per jaar naar Frankrijk, maar daarvan keren er meer dan de helft na verloop van tijd terug, hetgeen ik bevestigd zie in mijn omgeving.

Van de immigranten in dat heerlijke  Nederland is de grootste groep al jaren de remigrerende Nederlanders: gemiddeld ca 20% over de jaren 2001-2010.

Daarna volgen de Polen met 7% en de Duitsers met 5%. De Fransen komen op de 10e plaats met 2% oftewel ca 2100 personen per jaar.

De meeste mensen richten zich niet naar die HDI denk ik, desalniettemin vind ik het wel interessant om te zien dat Noorwegen en Australië zo hoog staan en zouden mensen die weg willen uit Nederland eens naar die lijst moeten kijken.

Vroeger had ik het plan om als pensionado naar het Caribisch gebied te verhuizen, maar nu zie ik die eilanden niet bij de eerste 40 op de lijst staan, en Belize zelfs op de 93e plaats, dus wellicht was dat niet zo’n goed plan.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2011-11-06 18:58:30

Henri, ik heb bijna twee jaar op de Caraïben gewoond (wát woon jij tegenwoordig op de caraiben, whow man, te gek, whow, dat is toch een droom die een op de miljard uit komt, whow - reacties van oud dorpsgenoten bij familie in nl)

Als je gepensioneerd bent, niet te veel van grote steden houd (is niks voor Felix) niet verder van huis hoef dan de tuin (elke reis meer dan honderd kilometer is een wereldreis) en van de eenvoudigste eenvoud houd, dan is de Caraïben een weldaad, ik denk dat ik er ooit als ik heel oud ben, naar terug ga, maar dan wel met een flinke volle flappentapper.

Als je niet het geld hebt om in een mooi huis te wonen ( 500 tot 700 duizend), of er een pracht van een schip neer te leggen waar vanaf je lekker kunt vissen, duiken, en uitkijken, dan kom je niet verder dan een eenvoudig huis waar, of elk jaar de tornado door de voordeur naar binnen komt en je huis leeg spoelt, of de buren op je nek zitten te hijgen in een “krottenwijk” tussen werkelozen en andere minder bedeelden.

En als je moet werken in dit paradijs ben je al helemaal snel genezen van de romantiek van de Caraïben, of, en je raad het al, je moet een vorstelijke baan hebben met een nog vorstelijker salaris.

Ook hier geld, de HDI van het land hangt af van jouw persoonlijke mogelijkheden en wensen.

Ik ben verliefd op Martinique, maar ter vergelijking; ik ben ook verliefd op de jaguar xjs uit 1972 waarvan ik weet dat ik er meer mee bij de monteur zal staan dan bij het restaurant.

Cees.

Saint Lucia 82st plaats!

Ps, volgens een persoonlijk onderzoek kwamen wij ooit uit op Brazilie.

Altijd voedsel, prachtig klimaat, aardige mensen, veel bos, water, koffie en cacao, geen aardbevingen en overstromingen, geen tornado’s, en een vrij stabiele economie, en niet onbelangrijk, geen moeslemans met rare ideeën.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#10 Geplaatst: 2011-11-07 13:17:55

Je meende het dus serieus, Henribik, en die knipoog heb ik me maar verbeeld? Door de laatste twee bijdragen weet ik nog beter waarom ik graag in Frankrijk woon. Ik wil al niet eens met vakantie naar een land waar het grootste deel van de bevolking onder de armoedegrens moet leven, laat staan dat ik er zou willen wonen. Zelfs ik, met mijn zorgtoeslag, zou er een rijke stinkerd zijn, ik schaam me dood. Kontakt met de plaatselijke bevolking? Vergeet 't maar. Angst dat ze je beroven en bestelen, alles op slot, je generen dat je het zo rijk hebt en daar op een gegeven moment aan wennen. Alleen kontakt met andere (uiteraard blanke) rijken, oud en stomvervelend, want praten alleen over geld en hun jachten. Nee, ik blijf liever in m'n (ongeveer) eigen cultuur. En zelfs hier in Frankrijk voel ik me rijk. Als ik zie met wat voor honger-aowtjes alleenstaande vrouwen hier het hoofd boven water moeten zien te houden of waar arbeidsongeschikten mee worden afgescheept! Ik begrijp niet dat ze het kunnen redden.

En denk nou niet dat ik nooit ergens ben geweest. Ik heb gewoond en gewerkt in Zwitserland, maar dat is onze cultuur. Van de Caraïben vind ik Aruba nog wel redelijk, Chili kan er ook mee door, in Kenya heb ik gewoond en gewerkt, maar dat is dus armoede-troef behalve de Aziaten en de blanken. Als ik dan toch ergens anders naartoe zou willen zou het Australië zijn. Schitterend land, met vele landschappen en klimaten en heel aardige mensen, maar kijk niet naar de aboriginals, die nog steeds tweederangs burgers zijn, al wordt het langzaam beter.

Eén ding is zeker: ik zou me van z'n levensdagen niet laten leiden door tabellen en grafieken om een keuze te maken.

Cees, ik had van jou toch wel iets beters verwacht dan dat al te gemakkelijke meehuilen met de wolven in het bos oftewel dat obligate gekanker op moslims. Rare ideeën? Man, al die godsdiensten zijn achterlijk en komen alleen maar voort uit angst. Lees het Geuzenboek van Louis Paul Boon eens, dan kan je zien wat ze elkaar een paar honderd jaar geleden in onze contreien in de naam van God hebben aangedaan. En zo'n 60 jaar geleden mochten katholieken in NL niet naar de Vara kijken! Mohammed leefde 625 jaar na Christus, dus ze hebben nog even de tijd.

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#11 Geplaatst: 2011-11-07 18:02:15

Over die Human Development Index staat op de site van de UNDP: it measures the average achievements in a country in three basic dimensions of human development: a long and healthy life (health), access to knowledge (education) and a decent standard of living (income). Voor de gemiddelde nederlandse liefhebber van Frankrijk zal "a long and healthy life (health)"  misschien van belang zijn. Nou daarmee zit Frankrijk goed: de gemiddelde levensverwachting in Frankrijk ligt met 81.5 jaar wat hoger dan de 80.7 in Nederland (en zelfs ook hoger dan van de nummer 1 op de lijst, Noorwegen). De HDI van Frankrijk is lager door die andere aspecten, vooral het gemiddelde van een bedrag dat representatief is voor het inkomen per inwoner ( $ 30,462 voor Frankrijk tegen $ 36,402 voor Nederland). Of daarmee ook de koopkracht of het gevoelde welzijn ook beter is, is maar de vraag. Hangt natuurlijk ook sterk af van het aantal gewerkte uren (les 35 heures)! Noorwegen heeft een zeer hoog inkomen per inwoner. Maar je kan er geen lekker menu du jour voor € 12.50 krijgen, integendeel daar betaal je die som (met enige overdrijving) voor één biertje.

De USA staat op de 4e plaats, door zeer hoog gemiddeld inkomen, maar de levensverwachting is er een stuk lager en de verdeling van die welvaart is natuurlijk slecht.

Frankrijk is juist leuk doordat het nog niet geheel opgepoetst is door al die de development. Voor mij zijn de leuke kanten van Frankrijk de ruimte, de stilte en de overwegend rustige wegen, het klimaat, de mooie landschappen en natuurlijk het cultureel en historisch patrimoine. Alhoewel daar soms anders over geschreven wordt vind ik de Fransen gemiddeld ook aardig. In Nederland kwam ik 25 jaar in een ijzerhandel voor doe-het-zelf spullen zonder dat ik daar een teken van herkenning bij het personeel ontdekte. In Frankrijk krijg ik nu in het voorbijgaan een hand en een bonjour ça va? van de baas van de lokale bricolage supermarkt, dat soort kleine dingen. Ook de contacten met gelijkgestemde fransen gaat soepeler dan vaak wordt beschreven. Trouwens zelfs de hier gevestigde Nederlanders zijn meestal relaxter. In Nederland moet je voor een afspraak voor een etentje de agenda trekken en een tijd onderhandelen over een mogelijk datum (dat gaat toch na Kerstmis worden, zoiets) hier gaat dat ook wat spontaner.

En toch is die HDI site interessant om eens nader te bekijken!

Maxandr    

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2011-11-07 18:53:36

@Maxandr: dat is het bezwaar dat ik tegen dit soort lijstjes heb. Het is maar net hoe je welzijn definieert. De kwalitet van de gezondheidszorg is ook zoiets. Er werd aan gerefereerd. Zo geweldig is die niet in Frankrijk. Grote kwaliteitsverschillen (waar je als leek geen benul van hebt), overbehandeling, slechte coordinatie. Er is eerder op dit forum uitgebreid over geschreven.

@Bosbess: erg leuk zoals je goed om je heen kijkt en probeert te integreren. natuurlijk is Frankrijk een schitterend land. En de Fransen, als je moeite doet hun taal te spreken en belangstelling toont: ze heten je van harte welkom.

@Cees: zit niet zo te chagrijnen met je schouder. Zo ken ik je niet. Neem goeie pilletjes en laat je niks wijs maken door fysiotherapeuten. Zo'n schouder gaat heus weer over.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#13 Geplaatst: 2011-11-07 19:46:05

Bonsoir,

Ach ja, lijstjes en statistieken. We kennen toch allemaal dat verhaal van die statisticus die verdronk in een rivier die gemiddeld 1 centimeter diep was. En zoals mijn vroegere baas altijd placht te zeggen, "cijfers liegen niet, maar leugenaars kunnen wel cijferen".

Zoals Steven terecht opmerkt, het welzijnsgevoel dat je in een land hebt wordt grotendeels bepaald door je eigen verwachtingen. Ik hoef niet stokoud te worden, als ik de tijd die me gegeven is maar plezierig kan doorbrengen. Als variant op het verhaal van de man die aan de dokter vraagt "als ik nu in dat land ga wonen, leef ik dan langer?" waarop de dokter zegt "dat weet ik niet, maar het lijkt wél veel langer!"

Hier in de Gers kan ik mij woonomstandigheden veroorloven waar ik in NL zelfs met een fors inkomen niet eens van kon dromen. Vrijstaand met genoeg grond eromheen om helemaal mijn eigen gang te kunnen gaan. Op zondag met de kettingzaag in de weer zonder gez**k van de buren. Voor mijn verbouwing een ouwe torenkraan kopen en die naast mijn huis zetten. Houtafval en takken lekker in de fik steken. Moet je in NL eens proberen.

En dan nog de omstandigheden. Prachtige natuur. Heerlijk klimaat. Groen en ruimte. Rust. Stille wegen, files bestaan hier niet. Er zijn hier zelfs geen autoroutes. Stoplichten, parkeermeters, wielklemmen en dergelijke fascistische harassment, nooit van gehoord.

Ik spreek de taal, ik waardeer mijn FR medemens, en zij waarderen mij. Ik kan altijd een beroep op ze doen, en ze weten dat dit wederzijds is. Burenhulp op het platteland, misschien bestond het in NL in de jaren 50 nog, maar daarna werd het toch wat lastig. Status wordt hier niet ontleend aan uiterlijke schijn, het interesseert geen sterveling wat voor kleren je aanhebt of wat voor auto je rijdt. Maar wél of je je handen laat wapperen, deelneemt aan het sociale leven en af en toe een klusje voor de buren of de gemeente opknapt.

Dus laten de HDI adepten lekker doorgaan met zich te verlustigen aan hun cijfertjes en tabellen. FR scoort lager dan NL, nou succes ermee. Ik ben van NL naar FR verhuisd en zou voor geen goud terug willen. "Over my dead body" zogezegd. Stop de HDI maar in uw pijp en rook 'm op!

Salutations, Jos

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#14 Geplaatst: 2011-11-12 21:34:34

Waarschijnlijk is er voor elke 100 Nederlanders die een tweede huis in Frankrijk kopen misschien 1 Fransman te vinden die een tweede huis in Nederland heeft - misschien nog wel minder. Dat zegt denk ik meer dan genoeg. Weet iemand overigens het juiste statistiek?

In onze buurt (Haute Marne) zit je als mens tussen de natuur in plaats van dat er hier en daar een plukje pseudo-natuur tussen de mensen is gefrunnikt. We hebben 3 ha tuin en bos rondom ons huis waar regelmatig herten grazen en af en toe een vos langsloopt. We hebben veel dorpsgenoten leren kennen, iedereen is 'open'. Overigens heerst er hier een hardnekkige opvatting dat al die Nederlanders komen vanwege de dreiging van het water, daar in les Pays-Bas.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#15 Geplaatst: 2011-11-14 08:06:06

Dat doet me denken aan een oude franse boer, inmiddels overleden, die altijd zelf moest grinniken om z'n mopje over Nederlanders:

Weet je waarom Nederlanders zo lang zijn? Omdat ze in hun land zó weinig plaats hebben, dat ze alleen maar in de hoogte kunnen groeien.