Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dekbed of laken-deken concept?

Auteur Bericht

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#0 Geplaatst: 2011-11-04 13:30:58

Wat is in een franse chambre d’hotes gebruikelijk: bedden met lakens/dekens of met dekbed? Wat willen de gasten in het algemeen?

Vroeger vond men dekbedden (van die dekpuddingen) vooral in Duitsland althans daar ben ik ze voor het eerst tegengekomen. Daarna is het gebruik overgewaaid naar Nederland en andere landen. In Nederland zijn lakens nauwelijks meer te koop, in Frankrijk gelukkig nog wel.

Ik heb het voordeel van slapen onder dekbedden nooit precies begrepen. Het kan behoorlijk benauwd zijn (men ligt afgezien van de vulling sowieso al onder vier lagen, twee van het dekbed zelf en twee van de overtrek). Het laken/deken concept maakt een nauwkeurige regeling mogelijk van de warmtebehoefte. Indien men houdt van slapen met open raam, kan de warmtebehoefte behoorlijk variëren met het weer, terwijl ook gedurende de nacht bijstelling nodig kan zijn. Dat gaat allemaal makkelijk in het laken-deken concept. De warmteregeling bij het dekbedconcept daarentegen lijkt meer op die van de collectieve verwarming in de vroegere DDR: om de temperatuur te laten dalen in huis moest men de ramen openzetten. Vaak is het is kiezen tussen te warm of te koud.

Moderne fleece dekens zijn makkelijk te wassen, dat lijkt me voor een gastenkamer van belang. Het laken-deken concept lijkt me dus ook hygiënischer dan het gebruik van dekbedden  Maar willen gasten het nog wel??   

Maxandr

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2011-11-04 14:06:44

Nou maxandr, dat is een mooie vraag.

Natuurkundigen en andere wetenschappers kunnen misschien wel iets in jouw redenering vinden van de temperatuursbepalingen die regelbaar zijn gedurende de slaaptoestand.

De gewone gast, zoals wij die kennen houden van een lekker bed.

Zo hebben we eerst alle bedden voor laten slapen, jaja, om de juiste keuze te vinden in het soort matras, want dat is nummer één op de lijst.

Een matras vandaag dient groter te zijn dan groot (nu ga ik weer iemand de kast opjagen omdat men vind dat ik veel meer zegt dan de vraagstelling)

Wat is de doelstelling van een cdh, een tevreden gast toch zeker? Een gast die weer terug komt?

Juist, deze gast woont op zes hoog in een zeventigmeter appartementje en heeft een bed van 140 breed waar hij samen met zijn frouw lekker in lig te wezen.

Wat een paradijselijke kamer als hij bij jouw komt en daar staat een bed van 160 breed! (vergeet ook de lengte niet)

Nou, zeg je dan, ok, maar die gasten zijn er niet veel, ik heb gasten uit vrijstaande villa’s.

Ah mooi, die m’neer heeft daar in zijn vrijstaande villa een kamer zo groot als mijn achtertuin, met een bed waar je in heen en weer kunt fietsen, en daar staat tie dan op jouw kamer(tje) voor een bed(je) van 140 bij 190.

Die komt dus nooit meer terug.

Ja, en dan de dekbedden.

Ik leg een bed altijd open, de kussens zijn zichtbaar en één hoek ligt open, klaar om er in te kruipen.

Dat is een psychologische kunde, de gast veert al op (na zijn vermoeide reis) bij een uitnodigend bed.

Een uitnodigend bed is ook een bed wat zacht is (baarmoedergevoel) en lekker makkelijk om je heen ligt.

Dekens zijn handig voor de was, je hebt daarin volkomen gelijk, maar als je een beetje een goed dekbed koopt heb je de kwaliteit “zomers koel en ‘s winter warm”.

Als je daarbij met regelmaat de dekbedden wast (wij doen dat om de drie dagen) dan heb je geen probleem met de gast, wie wast er immers om de drie dagen zijn bed?

En tenslotte, ik vraag me af waar de meeste “pietjes” in kruipen, een dekbed, een deken, of het matras.

Voor iedereen die een cdh wil beheren, de stelling van de klant luid (uit ons privéonderzoek) als volgt.

Op 1 staat het bed, op 2 de badkamer op 3 het ontbijt, en op 4 de gastvrijheid, op 5 de behuizing, en pas op 6 de kamer.

Gelang de gasten willen 1 en 2 nog wel eens omwisselen.

Cees.

1 bed 2x2 andere 160x2

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#2 Geplaatst: 2011-11-04 18:22:50

MaxAndre voert een valide argument aan voor de deken/laken combinatie: temperatuurbeheersing en hij heefgt daar gelijk in. Met 1 , 2 of 3 dkens kun je de temperatuur beter beheersen dan met welk dekbed dan ook.

Ik ben zelf opgegroeid met deken/laken en heb nogal wat moeite gehad met de conversie naar dekbedden. Ik kan me voorstellen dat er meer Nederlandse CdH gasten zijn die daar moeite mee hebben.

Ik zou in een CdH beide aanbieden, dus het bed opmaken met deken/laken en daarnaast vragen of ze liever een dekbed willen hebben.

Wij slapen regelmatig in budget hotels (B&B, Etap, 1e Classe) in Frankrijk en daar ligt meestal een deken/laken combinatie.

Overigens ben ik met Cees eens: hoe groter het bed hoe beter.

(Dat geldt overigens niet voor zeilboten: the smaller the boat the bigger the fun..)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2011-11-04 19:53:31

Henriiiiiiii, je gaat toch een chambres d'hôtes niet vergelijken met een budget hotel?

Daar gebruiken ze dekens omdat ze die eens per jaar wassen, en de lakens omdat die eens per week met een vrachtwagen opgehaald worden om te ontsmetten!

Goed, ik heb ooit eens een discussie gevolgd hier en ben ermee gestopt, omdat de schrijver beweerde dat de cdh uitsluitend voor doortrekkende gasten was voor een nachtje.

tja.

Cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2011-11-05 00:06:09

De gemiddelde Nederlandse gast zal een bed van lengte twee meter zeker op prijs stellen. Voor Fransen is een 2 meter bed nog grote uitzondering. De Nederlander slaapt met het raam wagen wijd open en weet niet wat met de luiken te doen en moppert dat er geen echte gordijnen zijn. Voor de Fransen maakt het allemaal niet uit, die slapen met de luiken dicht.

Om econo- en ecoloredenen kun je beter kiezen voor lakens want een dekbedovertrek is een laken extra om te wassen.

Ik ben nu net weer terug van een bijscholing in Marseille en mocht de nacht doorbrengen in een hotel à 110 euro per nacht waar de honden geen brood van lusten (geboekt door de organisatie, niet door mij). Na alle ellende van krakende plafonds, ramen die niet open kunnen en vieze 'klimaatbeheersing' waarbij ik naar lucht happend en badend in het zweet wakker werd, was er gelukkig een dekbed dus weet je zeker dat alles verschoond is, met dekens weet je dat nooit. Ik kijk weinig TV maar als ik TV kijk op een hotelkamer poets ik eerst de afstandsbediening met de bekende alcoholdoekjes die je in het vliegtuig krijgt.

Dus voor mij is de ideale CH d'H een bed van minstens 1.80 bij 2 meter. Liefst boxspring met twee aparte matrassen zodat je niet constant naar het midden rolt, èn dekbed met linnengoed. En inderdaad, ik vraag altijd naar de bedden alvorens te boeken.

Ingrid

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#5 Geplaatst: 2011-11-05 11:43:11

@Henribik,

Ik neem op doortocht nogal eens een bepaald B&B hotel. Op zichzelf prima maar na een recente renovatie is men daar ook overgegaan op het dekbed concept - en waarschijnlijk al aangepast aan de winter. Enige oplossing om benauwde situatie te voorkomen: hele dekbed uit de zak halen!

Overigens was de overgang van laken-deken concept naar dekbedden in nederlandse huishoudingen misschien ook ingegeven door het gemak van het bed opmaken, meer dan door het comfort. Even het dekbed rechtrekken en een bed ziet er op het oog prima uit.

Maxandr

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2011-11-05 13:08:12

Bonjour Maxandr,

Uit je bijdragen krijg ik de indruk dat je niet zo´n fan bent van dekbedden ;-). Dat vraagt natuurlijk om een reactie van iemand die dat juist wél is. Ik, bijvoorbeeld. Dus bij dezen.

Ik ben opgevoed in een zeer traditioneel gezin, het type "zonder fratsen" zeg maar. Een bed was een bed, spiraalbodem, matras, flanellen lakens, wollen dekens er strak overheen getrokken. Zo'n bed waar vroeger in militaire dienst tijdens kamerinspectie een muntje op terugstuiterde. Geen sprei, dat was voor grote mensen. Ik wist niet beter dan dat dit het enige soort bed was, tot ik voor het eerst in het buitenland kwam. Tsja, toen was Duitsland inderdaad nog écht buitenland.

Zo'n bed had ik nog nooit gezien. Geen strak ingestopte lakens en dekens, maar een dikke vormeloze massa waar je onder ging liggen. Die vormeloze massa dekte me vederlicht af, vleide zich om me heen, hield me warm doch niet té warm, en belemmerde nergens mijn bewegingen. Dit was nu een dekbed, hoorde ik de volgende ochtend. Ik was helemaal verkocht. Thuis wilde ik dat ook, maar dat ging zomaar niet. Geen fratsen, weet u nog? Dus lag ik weer onder die dekens, maar het dekbed ging niet meer uit mijn hoofd...

Het eerste wat ik wilde toen ik zelf geld ging verdienen was, juist, een dekbed. Die waren in NL weliswaar nog niet zo populair, maar de betere beddenwinkel verkocht ze wel. Ik vertelde daar mijn verhaal van dat ongelooflijke dekbed in Duitsland. Maar, verrassing, de verkoper had weinig goede woorden over voor die Duitse dekbedden. Die waren volgens hem alleen maar zo dik omdat het vullingsmateriaal niet van topklasse was. Te hoog percentage veertjes, te laag percentage dons. Dat kon beter volgens hem.

Kortom, uiteindelijk ging ik met gemengde gevoelens naar huis, met een veel dunner dekbed dan ik in gedachten had, maar wel volledig dons, ik meen ganzendons. En ik vroeg me af of ik daar nu net zo lekker onder zou slapen als onder dat Duitse dekbed uit mijn dromen.

Nou, sinds dat moment "I've never looked back" zoals onze Amerikaanse vrienden zeggen. Voor mij niets anders meer dan een volledig donzen dekbed. Niks geen dekens en lakens. En gemakkelijk opmaken, even rechttrekken of uiterlijk heeft daar niets mee te maken. Ik slaap gewoon nergens zo lekker onder!

En ja, voor dekbedden geldt ook niet "one size fits all". Het maakt nogal verschil wat de omgevingstemperatuur is. Zomertemperatuur in de slaapkamer van dik 25 graden of wintertemperatuur van rond het vriespunt met de ramen open, dat overbrugt niet één enkel dekbed. Daarom bestaan er ook warmteklassen. "Kouder" voor de zomer, "warmer" voor de winter. Tenzij de temperatuur in het slaapvertrek relatief constant is, zoals in sommige hotels met airco waar de ramen niet open kunnen. Dan kun je het hele jaar met één dekbed toe.

Het is dus van belang een dekbed zorgvuldig te kiezen, qua warmteklasse, vulling, dikte enzovoort. Als dat niet is gebeurd en je ligt een keer s´nachts te transpireren of te klappertanden onder zo´n ding kan ik me voorstellen dat je er niets in ziet. Maar voor mij persoonlijk bestaat er niet beters.

Ik exploiteer nog geen "echte" CdH maar heb wel wat mobilhomes staan voor incidentele gasten. Alle bedden zijn gedekt met dekbedden en donzen hoofdkussens. Maar in de slaapkamerkasten liggen ook dekens en lakens, voor de liefhebbers. En zelfs zo'n Franse hoofdkussenrol, ook voor liefhebbers. Kortom, voor elck wat wils. Maar het merendeel van mijn bezoek prefereert toch die heerlijke dekbedden.

Salutations, Jos

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#7 Geplaatst: 2011-11-10 21:20:24

Ik ben altijd erg blij als ik een dekbed aantref in plaats van dekens en lakens.

Wat mij opvalt is dat niemand het heeft over de combinatie dekbed en lakens, waarbij dekbed plus hoes de functie heeft van deken. Ik heb dat een paar keer gezien bij hotels of chambre met Nl eigenaren.

Het laken is voor iedere keer verschonen, de dekbedhoes wordt ongetwijfeld vaker verschoond dan de dekens gemiddeld gewassen worden!

Privé gebruik ik in het tussen seizoen twee helften van een vier-seizoenen dekbed, elk in eigen hoes. Makkelijk varieren!

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2011-11-11 15:32:24

Leuk verhaal van Jos. Ik zweer ook bij een dekbed. Als het warm is: één dun dekbed in de hoes. Is het koud: een dun en een dik samen in de hoes. Niet echt koud maar ook niet warm: alleen dik dekbed. Is het echt heet: alleen de hoes.

Natuurlijk heb je met dons alles in één, maar ik vraag me af of veel CdH uitbaters de investering er voor over hebben, temeer omdat je ze niet zelf kunt wassen en ze dus chemisch gereinigd moeten worden. Of heb ik het mis?

Verder vind ik eenpersoons dekbedden ondingen, zelfs op een eenpersoonsbed en zeker in de winter. Je kunt je niet fatsoenlijk omdraaien of er komt weer een stoot koude lucht naar binnen of het ligt half van het bed af. De enkele keer dat ik op een eenpersoonsbed slaap, wil ik toch een tweepersoons dekbed, al hangt het een beetje op de grond. Dit probleem heb je overigens minder met dekens, omdat die om de een of andere reden beter blijven liggen, zelfs als ze niet worden ingestopt.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#9 Geplaatst: 2011-11-14 17:20:19

Ik kom ook nog even een duit in het zakje doen, ofwel een veertje in de hoes.

In mijn CdH met 85% franse gasten en meer dan 45% recidivisten dit jaar (mensen die eerder zijn geweest), krijg ik vrijwel van alle gasten complimenten over de bedden en het beddegoed. Overal lits-jumeaux (2x90x200), drielaags (boxspring, dikke matras en traagschuim afdekmetras) met éénpersoonsdekbedden (dons) en fijne katoenen overtrekken. De overtrekken en onderlakens worden, net als bij Cees, iedere drie dagen verwisseld en gaan door een strijkmachine, waardoor het bed er mooi "donzig", maar tegelijkertijd strak uitziet. Voordeel van de strijkmachine (3 minuten per overtrek): linnengoed blijft langer schoon en zelfs na jaren gebruik nog als nieuw.

De dekbedden zelf gaan twee keer per jaar door de wasmachine en worden na twee jaar vervangen (oude gaan schoon naar de Emmaus).

MUV de hoezen komen de bedden bij een groot zweeds warenhuis vandaan. Veel gasten hebben mij gemeld na hun vakantie en de proefliggerij bij ons bij zelfde winkel hun bedden te hebben gekocht.

Over alle bedden liggen spreien, die ik afhaal wanneer ik de gasten de kamer laat zien. Veel gasten trekken 's ochtends hun bed zelf recht en leggen zelfs de sprei terug. Om bij "thuiskomen" weer een fraaie kamer aan te treffen.

Ten aanzien van Cees top 5: ik denk dat goede bedden, schone kamer en badkamer en meteen daarna gastvrijheid en beschikbaarheid van de herbergier de sleutel zijn van het succes.