Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De voorgevel van de oude dame

Auteur Bericht

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2011-11-05 08:52:31

Ik heb haar hier eerder voorgesteld. Onze mooie en onweerstaanbare dame wier huid genadeloos is verpulverd door de onbarmhartige westenwind. Onze grange in de Champagne/Ardennen. Haar gepotdekselde front zal moeten worden vervangen. Inmiddels heb ik een aantal waardevolle suggesties gekregen over de nieuw aan te brengen isolatie van de voorgevel.
Ik heb in overleg besloten tot het aanbrengen van XPS-platen (zoals o.a. gesuggereerd door Christian van K., dank daarvoor).

Voor de bekleding van de gevel wil ik graag hout gebruiken. Een kennis uit de buurt suggereerde me hiervoor olmenhout te nemen. Hij heeft dat ook gebruikt bij zijn huis. Om te voorkomen dat ie in de toekomst regelmatig de ladder moet beklimmen om zijn gevel te behandelen.

Mijn vraag: wie heeft ervaring met olmenhout of weet een betere suggestie waarbij de factor 'geen onderhoud' wel een erg aanlokkelijk vooruitzicht is?

Aart

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#1 Geplaatst: 2011-11-05 12:16:50

Red cedar ?

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2011-11-05 12:40:34

Kwartiers gezaagd larixhout ;-)

(je leest wel eens wat...)

Richard

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#3 Geplaatst: 2011-11-05 23:19:19

Hallo Aart,

Mooi verhaal heb je geschreven, je zou die oude dame nog bijna gaan liefkozen. :-)

Oh nee ,je hebt haar mischien al helemaal uitgekleed. Ieder zijn meug zal ik maar zeggen. :-)

Maar nou even serieus; Waarom denkt die kennis dat die oude dame olmenhout wel lekker vindt zitten? Olmenhout valt in de duurzaamheidsklasse 4 (op een schaal van 1 = heel duurzaam tot 5 = is zeer matig duurzaam). Dat wil zeggen dat waneer je bv een paal van Azobe (duurzaamheidsklasse 1) en van populier (duurzaamheidsklasse 5) van de zelfde dikte op dezelfde plek in de grond zou slaan, de azobe paal meer dan 20 jaar zal blijven staan (in de praktijk kan dat ook zomaar 40 jaar zijn) en de populieren paal binnen enkele jaren door de schimmels is opgevreten op de grens van lucht en aarde en dus omdondert. OLmenhout zit dus dicht bij die populier!! Zo wordt de duurzaamheid van hout dus aangegeven, maar dat is niet het hele verhaal. Natuurlijk gaat een duurzamere houtsoort als Western red cedar (dh.klasse 2)zoals hierboven gesuggereerd langer mee als iepenhout (olm). Aan een gevel eigenlijk onverwoestbaar. Maar de prijs is er dan ook naar.  Je kan dus bv ook populieren planken tegen je gevel slaan (dh.klasse 5) maar als de situatie niet goed is heb je binnen zeg tussen de 2 en 10 jaar verotte planken. en mischien wel sneller als je ze ook nog gaat beitsen. Namenlijk als de planken dan ergens nat worden kan het vocht er minder snel uit dan bij  onbehandeld hout en omdat het dus niet duurzaam is gaan de champignons dan aan tafel. Dat is dus ook gebeurd bij die oude vriendin van je. dat is dus het nare verhaal. maar in een goede situatie waarbij het hout niet al te vaak landurig nat blijft kan het ook heel lang mee gaan.

Dat wil dus zeggen dat als het dak een grote overstek heeft  je best het grootste bovenst deel met een mindere kwaliteit hout kan beschieten.De onderste rijen planken die vaker nat worden en ook last hebben van opspattend water en minder snel door de wind gedroogd worden kan je beter van een betere kwaliteit nemen.

Als voorbeeld een tijd geleden hier een oude boerderij  volledig gerenoveerd, waarbij er door de opdrachtgever was bepaald dat de buitenkant van het gebouw zo moest blijven zoals het was. Alle oude ramen deuren en kozijnen uitgenomen en gerestaureerd en onbeschildert weer teruggeplaatst. Daar zaten 2 deuren bij waarbij bij restauratie pas bleek dat ze van populierenhout waren. Geheel verweerd met een mooie grijze patina erop hebben deze deuren er toch al zo'n 100 jaar opzitten. Waren nog handgemaakt!  Alleen de onderste delen van de deuren waren zo hier en daar verdwenen (lees verrot), en deze hebben we dus vervangen door "nieuw" oud hout. (gerecupereerde planken dus welke ook al mooi vergrijst waren) Voor het terugplaatsen hebben we alle deuren en kozijnen zo ongeveer in een badje xylohpene  laten zwemmen. Opdrachtgever gelukkig en nu kan het spul weer 100 jaar mee.

Groet, René 

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#4 Geplaatst: 2011-11-07 10:17:08

Dankjewel Rene voor je uitvoerige antwoord. Ik had inderdaad zelf ook al aan red cedar gedacht maar de prijs en het gegeven dat het 'import-hout' is houden me tegen. Je hebt me duidelijk gemaakt dat mijn oude dame niet duurzaam geholpen wordt met een iepen of populierenjasje. Maar zijn er afgezien van red cedar nog andere 'inheemse' hout varianten die geen behandeling behoeven en mooi vergrijzen? Veelgevraagd, ik geef het toe maar wellicht heb je nog een aanvullende suggestie voor me. 

Groet,

Aart

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2011-11-07 14:23:05

Aart,

Het is hierboven en in andere recente draadjes over vergelijkbare problematiek al meerdere malen voorgesteld: Mélèze oftewel Lariks.

Salutations, Jos

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#6 Geplaatst: 2011-11-07 21:35:25

Hoi Aart,

Elke houtsoort die buiten  aan het weer blootgesteld wordt  zonder veredelingsmiddelen zal vergrijzen. Dit komt door het uitspoelen van inhoudsstoffen uit het hout. Er zijn houtsoorten die zo erg zichtbaar "bloeden" of andersgezegd uitspoelen dat er strepen van over het hout lopen maar ook bv over een muurtje onder het hout. Bijvoorbeeld eiken en merbau doen dit erg en ook kastanje.

Jos,

Inderdaad lariks kan maar ook douglas (in FR ook douglas) kan je hiervoor gebruiken. Beide duurzaamheidsklasse 3-4. Ook kastanje leent zich hier voor maar is al weer een stukje duurder en ook beter. Klasse 2.

Overigens al het spinthout van alle inlandse houtsoorten heeft duurzaamheidsklasse 5. Als je dus gekantrechte planken wilt gebruiken let dan bij de zagerij goed op wat je koopt; elke extra cm spinthout aan de plank is extra winst voor de zagerij. Als ik hout "en plot "koop wordt alleen het kernhout gemeten en berekend.

Als je de planken niet gekantrecht wilt gebruiken tegen de gevel dan kun je ze laten behandelen. Helaas niet alle zagerijen kunnen dit maar vragen kan geen kwaad. zo niet dan kan je ze altijd nog zelf dompelen in een zelf gemaakt badje van zand en folie. Aub wel iets stevigs gebruiken als bv een pvc liner voor het zwembad. Wel zo prettig voor het mileu!  Je kan dan ook een uitdruipgedeelte aanleggen zodat je vlot door kan werken. En voordat je gaat dompelen het hout eerst een paar maanden opgelat maar van boven afgedekt buiten in de wind laten drogen.

Groet, René

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#7 Geplaatst: 2011-11-10 00:32:03

Uitgebreide informatie over hier genoemde (en meer) houtsoorten

janv

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#8 Geplaatst: 2011-11-11 13:33:57

Aart, bij ons in het dorp woont een architect, recentelijk en retraite, die een jaar of twee terug zijn huis (en pierres apparentes) heeft laten uitbreiden met een stuk in houtbouw. Dat is inmiddels al mooi grijs geworden. Ik vroeg hem net welk hout hij heeft gebruikt en dat bleek mélèze te zijn.

Maxandr

avatar#3405
peter
Berichten: 5
Reacties: 28

#9 Geplaatst: 2011-11-25 17:09:47

Ik ga er vanuit dat het een natuurstenen huis is, ( kan ik op de foto niet zien)  waarom voeg je hem niet opnieuw in, dan kan de gevel weer 100 jaar  tegen weer en wind.

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#10 Geplaatst: 2011-11-26 16:56:32

@peter

Het gesprek over de oude dame is inmiddels veel kanten opgewapperd maar de dame is niet van steen.

De grange heeft een houten frame en is bedekt met een betimmering en dosse (oei, als ik dat maar goed zeg...) van -inmiddels vrijwel vergaan- hout. De dame heeft een nieuwe mantel nodig en ik ben op zoek naar een onderhoudsvrij/arme maar toch duurzame houtsoort.

Dank en groet,

aart

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#11 Geplaatst: 2012-01-02 10:01:37

Over gevelbetimmeringen

janv

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2012-01-02 13:13:30

Inderdaad Aart, dat zeg je misschien niet goed, misschien zeg ik omdat het wel kan dat men dosse planken heeft gebruikt.

Om het nieuwe jaar maar eens goed te beginnen ga ik als timmerman je gelijk maar corrigeren.

Dosse is niet een plank maar een plank kan wel Dosse zijn.

Dosse is op welke manier de plank uit de stam is gezaagd.

Zoals al eerder door Réne vermeld, de schors, daarna de dosse planken, en dan het kwartiershout.

Even wel Réne’s informatie bijwerken, kwartiers hoeft niet in het midden te zitten maar kan ook uit het “dossegebied” komen, je zaagt dan 90 graden op dosse.

Mooie site Jan, bedankt. 

Cees, Meubelmaker.

zagen  dosse

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2012-01-04 15:09:51

Cees,

meesterlijk uitgelegd!

Bij het zoeken naar iets anders kwam ik deze video tegen waar de verschillen tussen dosse en kwartiers (plain versus quarters) uitgelegd worden, maar dan op z'n Amerikaans.

Overigens zeer aan te bevelen, de video's van wwgoa.com, WoodWorkers Guild of America. Voor wie behalve Frans ook Engels verstaat ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2012-01-05 21:30:19

Er is geen land ter wereld waar men zoveel weet, informatie heeft, en spullen verkoopt als in Amerika.

Google er eens op los en alles gebeurt in US.

Ik zocht lang geleden een manier om de deur tegen te houden, maar dan niet zo'n stom ding op de muur.

Nou, dan heb je alleen nog een ding op de vloer, ook niets dus.

In Chicago vond ik de oplossing, een deurstopper in het scharnier.

Ik heb er gelijk maar een doos vol van ingekocht.

Cees.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#15 Geplaatst: 2012-01-05 21:51:42

Ik wil geen afbreuk doen aan je bewondering voor amerikaanse techniek Cees, maar scharnierende deurstoppers hadden we in de jaren '70 op alle deuren in ons niet al te luxe huis in een afrikaans dorp in Kenia. Ik heb ze daarna nooit meer ergens gezien.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2012-01-06 08:11:39

Ik zeg niet dat het Amerikaanse techniek is bosbess, ik zeg dat ik het vond in Amerika.

Wij zijn in Europa maar heel beperkt in producten, je vind daar veel meer.

Die deurstoppers zijn ook niet van deze tijd, die zijn minimaal van rond de vijftiger jaren.

Maar nog steeds zie je ze hier niet.

maar als je iets apparts wil hebben kun je ook naar BHV gaan in Parijs, daar hebben ze ook een speciaal aanbod.

Blijft nog de vraag of die afrikaanse wel die zijn die ik bedoel.

Het is een aparaatje ($2.65) wat er uit ziet als een driehoekje met aan een kant een gat.

Je haalt de scharnierpen uit de deur, steekt die eerst door de stopper, en plaats dan alles weer terug.

Natuurlijk werkt het niet in Frankrijk want hier draait alles op paumelles. 

Cees. 

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#17 Geplaatst: 2012-01-06 09:07:45

Leuk Cees, zo leer ik nog eens wat. Eerst moest ik opzoeken wat paumelles zijn. De dikke Van Dale: haakhang, stiftscharnier. Toen heb ik de deuren van mijn bescheiden optrekje bestudeerd. Inderdaad, ze hebben alle de scharnieren die bij ons (NL) alleen maar op keukenkastjes en kleerkasten zitten. Was me nooit opgevallen.

Nu die stoppers. Dat zijn inderdaad niet dezelfde, het principe wel, denk ik. "Jouw" uitvoering is waarschijnlijk technisch wat verder gevorderd. "Mijn" uitvoering kan je ook bij deuren met stiftscharnieren gebruiken. Het zijn rechthoekige houten blokjes met scharnieren, die je in de deurlijst kan draaien. Hoe (waaraan) ze bevestigd waren weet ik na 40 jaar niet meer. Dat kan jij waarschijnlijk wel bedenken. Ik vroeg me al af waarom jij die stoppers niet zelf kon maken en of je misschien iets anders bedoelde. Dat weet ik dan nu. Maar als alle deuren hier aan "haakhangen" hangen (wat een schitterend woord!), vraag ik me af waarom je zoveel van die stoppers hebt ingeslagen in Chicago. Je kan ze hier immers niet gebruiken?

Even later: ik denk dat die stoppers aan de lijst bevestigd waren aan de andere kant dan waarheen de deur opendraait, denk je ook niet? Ik ga eens kijken of ik dat hier ook kan toepassen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2012-01-06 12:48:11

Cees en Bosbess,

We zijn nu een goed stuk van de oude dame verwijderd. Daarom begin ik een nieuwe discussie over bijv. scharnieren, gonds et pentures, deursluitingen etc. 

Maar even een vraag aan Cees:

Waar vind ik een afbeelding van de door jou bedoelde opsteekbare deurstoppers, want uit je beschrijving begrijp ik het niet goed :-(

En ik vrees dat het om een model gaat dat ik om bepaalde reden haaat.

Christian von Klösterlein