Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Saucijzenbroodjes met pijn.

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-11-05 15:02:50

Ik heb een peesontsteking in de schouder, teveel en te zwaar werk wat ik normaal niet doe, tja.

Nu moet ik zoveel mogelijk doen wat ik kan, wat overigens niet veel is, maar niet boven de pijngrens, wat wel weer veel is.

Dus, kompjoeteren, dromen en denken, schrijven, en koken wat ik zeer leuk vind om te doen, al krijg ik de vork nog geen tien centimeter van de tafel.

Ik bedacht me opeens, de winter komt er aan, ik ga de jongens trakteren met de koffie op saucijzenbroodjes.

Laatst toen ik in nl was om tjalk te zeilen, heb ik mijn franse vrienden de heemah in gesleurd en hebben we diverse broodjes verorberd alvorens de haring te gaan proeven, die het af moest leggen tegen de saucijs.

Ik moet ook zeggen, een zoute haring is een periodieke aangelegenheid, maar een saucijs! daar kunnen ze me voor wakker maken.

Ik noem geen namen maar in een stad bij een dierentuin op een berg hebben ze de lekkerste, een ietsje pikant, niet te vettig maar zeker niet droog, krokant als een boer’ndochter op een racefiets, en van het formaat dat je weet dat je wat gegeten hebt.

Nou wil ik natuurlijk niet dezelfde maken, maar een droom blijft het wel.

De eerste aanpak was (vorige week) het bladerdeeg, nou de broodjes die uit de oven kwamen leken meer op een volkorenbrood uit grootmoeders tijd en de inhoud was zoiets als het doorslikken van je tandenborstel.

Op advies ging ik over door het bladerdeeg elders te laten produceren, de fabriek moet immers draaien ;-) en dus staat de keuken nu ingesteld op de levering van de pâte feuilletée bereid uit pure boter door crustifrais.

Maar die dingen zijn rond, ik haal drie saucijzen uit het midden en dan zit ik te tobben om de overige plakjes aan elkaar te friemelen, even aandrukken, en ja hoor, dacht ik het niet, vastgeplakt op het papier.

Meel, net als m’n broden, mail op de plank, maar nu plakken de delen niet aan elkaar als ik ze over de vleesvulling vouw.

Goed, ik heb er nu twintig gemaakt, ok ik was een beetje optimistisch toen ik het vlees kocht, maar toch, iemand hier zal toch ook wel saucijzen maken?

Ik kan geen vierkante plakken bladerdeeg vinden zoals in nl, hoe doen jullie het dan?

Of is bladerdeeg maken niet zo moeilijk.

Cees.

Ps, ik wil geen internetadressen, ik wil eigen ervaringen.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#1 Geplaatst: 2011-11-05 15:41:59

Cees je schrijft:

'Ik heb een peesontsteking in de schouder, teveel en te zwaar werk wat ik normaal niet doe'  en 'al krijg ik de vork nog geen tien centimeter van de tafel.'

Daaruit leidt ik af dat mogelijkerwijze het schouderkapsel van de armkom ontstoken of/en geïrrteerd is. Dat heb ik zelf een keer gehad en dat gaat NIET vanzelf voorbij. Een uitgebreide fysiotherapeutische behandeling heeft mijn euvel opgelost.

Als het nou helemaal niet lukt met Zelf maken van sauzijnbroodjes is dit mogelijkerwijze een oplossing.

Zelf gekocht, Zelf opgewarmd en Zelf heet geserveerd geeft ook voldoening...

Af en toe als ik heimwee naar die vette zoute hap krijg koop ik een verse 'pain saucisse' bij de patisserie .

avatar#3223
ineke
Berichten: 9
Reacties: 52

#2 Geplaatst: 2011-11-05 17:07:42

Tja met het gevaar dat dit als reclame gezien wordt deze tip: Bij een groothandel als Promocash of Metro kun je vierkante (rechthoekige) feuillete kopen. Kun je wel gelijk ook apfelstrudel en amandelstaaf maken, want dta gaat in grote hoeveelheden! Moet je wel een pasje hebben voor de foodafdeling.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#3 Geplaatst: 2011-11-05 17:09:51

Hallo Cees,

Beelden zeggen meer dan woorden, heb je hier wat aan?

Hollandse korst (zoals in het filmje) zijn stukjes boter en wordt 3 x in 4en getoerd. Je kan ook wel eens expirimenteren met 4 x 4, geeft een iets fijnere structuur.

Franse korst begint met één ingevouwen stuk boter en wordt 4 x in 3en getoerd.

Belangrijk is dat er niet teveel "gekneed" wordt, de (room)boter stukjes moeten zoveel mogelijk separaat blijven om de korst luchtig te krijgen. Vandaar ook veel in de koelkast houden en zoveel mogelijk met koude boter en koude handen werken.

Om korst dicht te plakken nadat de vulling erin zit de te plakken delen even bestrijken met een natte kwast, daarna stevig aandrukken.

Het eindproduct voor het bakken even afstrijken met iets losgeslagen ei (met iets zout) voor de glans en kleur.

Afbakken op een ingeboterde bakplaat. zorg dat er geen ei op de bakplaat komt!

Vergeet ook naast de peper, zout, Maggi, de Worcester sauce in de halfom gehakt niet ;-)

Lollig wel, succes

Rob.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2011-11-06 14:20:41

Ach, zo'n pijnlijke schouder! Heb ik tig keer gehad. Wil altijd te veel en te zwaar zelf doen. Wat goed en snel (ver)helpt is een schouderprik. Anders dan soms wordt gezegd, doet het geen pijn. Moet soms nog een keer herhaald worden, maar helpt echt. Doen dus. Nadeel: ik was er een paar dagen een beetje "koortsig" en "grieperig" van, dus geen echte koorts maar gloeiende wangen en geen echte griep maar slapjes. De volgende keren had ik dat er graag voor over. Tegenwoordig heb ik er geen last meer van, want ik doe het iets kalmer aan en voor zware klusjes laat ik sterke mannen komen.

Dat filmpje van Rob vind ik een openbaring. Altijd bang geweest om bladerdeeg zelf te maken. Nu ga ik het proberen, want ik bak graag.

Cees, als jij daar geen zin in hebt, kan je toch ook van zo'n grote ronde plak een vierkant maken door de ronde zijkanten eraf te snijden? Van die flappen maak je dan kleine worstenbroodjes met een kekke vorm. Leuk als borrelhapje.

Geef mij maar een haring met uitjes, snik.

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#5 Geplaatst: 2011-11-09 23:50:21

@Cees,

Als amateur worstenbroodjesbouwer heb ik van mijn oma geleerd dat de slager de kwaliteit van het worstenbrood bepaald. Hoe vetter de vulling, hoe kleiner het worstje na het bakken en hoe vetter het broodje. Wellicht ook van belang voor - de toch fors wat vettere - sauzijzenbroodjes. Als geboren Brabander zweer ik natuurlijk bij worstenbrood :-)

Jeroen B, 62