Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nous ne savons plus compter

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2011-11-09 10:11:03

Het begint langzamerhand een vervolgserie te worden in een aantal Franse dagbladen. Kijk eens in de spiegel beste landgenoten. In le Figaro nu een special naar aanleiding van een onderzoek, conclusie deze keer: Les Français ne comprennent rien à la finance. Je vraagt je natuurlijk af of andere Europeanen het er nu zoveel beter afbrengen, maar dat is in het onderzoek meegenomen: Frankrijk zit in het staartje van het peleton van de OECD lidstaten. Ik begon me al zorgen te maken over Nederland. Interviews op tv met ontspannen badgasten op stranden in Griekenland, Spanje: kunt op deze kaart van Europa aanwijzen waar we nu zijn? De uitslag laat zich helaas raden. Of deze zomerse badgasten hun topografische kennis inmiddels al hebben bijgespijkerd weet ik niet, nog geen vervolgonderzoek gezien. Maar of de Franse kiezer openstaat voor een spoedcursus rekenen op nationaal niveau zal ook nog moeten blijken.

Rob van der Meulen 

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#1 Geplaatst: 2011-11-09 18:58:13

Dat de Fransen niet kunen rekenen is nieuw voor mij, maar dat ze het niet doen is mij bekend. In de supermarkten zie ik maar zelden een Fransman hat kassaticket nakijken.

Wij doen dat wel en dan blijkt dat vaak de 'promotions' niet verwerkt worden. Auchan is de koploper in dat opzicht en die corrigeren hun systeem zelfs niet na de reclamatie, die overigens probleemloos vergoed wordt. Maar je moet er wel voor in de rij bij de accueil want de caissiere 'ne peut rien faire.'

Carrefour gaf een tijdje een tegoedbon van 1 euro bij dergelijke fouten.

Een Franse vriendin van ons (lerares) vertelde ons dat dat narekenen als niet chic beschouwd wordt en zij doet het zelf dus ook niet.

Maar mijn goede buurman rekent wel en in een vriendschappelijke discussie over de financiering van een zwembad in ons stadje ging het zo:

Ik : "La ville va doter le terrain';

Roger: "Ce sont mes balles".;

Ik: "La région va financer le Lycee";

Roger: "Mais quand même, ce sont mes balles";

Ik: "Ensuite l''état doit financer la piscine";

Roger : "Mais Henri, ce seront toujours mes balles".

Waarvan acte..!