Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vruchtgebruik - bloot eigendom constructie

Auteur Bericht

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#0 Geplaatst: 2011-11-12 20:12:00

Op 1 januari 2010 is de Nederlandse Successiewet gewijzigd.

Een en ander heeft consequenties voor ouders en kinderen die destijds kozen voor een vruchtgebruikconstructie. Daarbij verkregen de kinderen de bloot eigendom van de woning, de ouders behielden het recht van vruchtgebruik voor.

Sindsdien 2010 zijn kinderen bij het overlijden van de ouders erfbelasting verschuldigd over de waarde van de woning bij overlijden.

Onlangs is, na een uitzending van Tros Radar, de staatssecretaris van Financien overstag gegaan.

De oude overdrachten, tot stand gekomen voor 1 januari 2010, worden geeerbiedigd.

Waarom is dit van belang met het oog op Franse woningen?

Bovengemelde constructie is naar Franse maatstaven onbelast, mits de kinderen via eigen middelen de bloot eigendom hebben verkregen, en wordt derhalve in de heffing in Nederland betrokken.

Mireille Bosscher

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#1 Geplaatst: 2011-11-13 07:56:35

Goede morgen Mireille,

Dank voor je bijdrage.

Helaas is mijn juridische kennis zo goed als 0, dus zou je zo vriendelijk willen zijn de laatste zin nog even uit te leggen?

Er staat .... mits de kinderen via eigen middelen de bloot eigendom hebben verkregen.

Wat bedoel je met de eigen middelen, ze erven toch?

Wat bedoel je betrokken? Is dat hetzelfde als opgelegd?

Bij voorbaat dank,

Peter.

avatar#6687
Mireille Bosscher
Berichten: 4
Reacties: 26

#2 Geplaatst: 2011-11-13 11:06:05

Geen probleem, Peter.

Ik doel op de constructie waarbij ouders de woning in eigendom hebben. Tijdens leven kopen de kinderen het bloot eigendom van de ouders. Het vruchtgebruik, zeg maar het genot, blijft bij de ouders.

De kinderen kopen dat bloot eigendom aan met eigen geld. De notaris controleert dit ook.

Op basis van het Besluit ter voorkoming van dubbele belasting zul je in geval van overlijden niet in beide landen (en in Frankrijk en in Nederland) successierecht over de gehele waarde betalen.

Als je bij overlijden echter gebruik kunt maken van een vrijstelling voor de successierechten in Frankrijk, heeft dat tot consequentie dat je er in Nederland erfbelasting (de nieuwe term voor successierechten sinds januari 2010) over verschuldigd zult zijn. Voor zover er in Nederland geen vrijstellingen van toepassing zijn, uiteraard.

Mireille Bosscher