Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoeveel bieden voor extra grond bij aankoop huis?

Auteur Bericht

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#0 Geplaatst: 2011-11-13 16:17:53

Wij hebben een huisje in de Morvan op het oog maar de hoeveelheid grond en de ligging daarvan valt wat tegen. Nu ligt er rond het huis weiland van dezelfde eigenaar en willen wij een bod doen op het huis met een extra bedrag voor een gedeeltje van het weiland, wij dachten aan 5- tot 10.000 meter. Hoeveel moeten we extra bieden voor het stuk weiland om de verkoper in verleiding te brengen? Wat is de normale prijs voor weiland?

Groetjes van Linda

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#1 Geplaatst: 2011-11-13 18:04:42

Dag Linda,

De prijs hangt van zo veel factoren af dat een simpel antwoord niet mogelijk is. Alleen als de verkoper graag van het huis af wil, zal hij genegen zijn er voor een leuk prijsje wat weiland bij te doen, tenminste als hij er zelf niet onder lijdt. Zelf heb ik een stuk weiland tussen onze tuin en een bospad voor ongeveer een euro de meter gekocht (het was overigens maar 700 meter en lag volledig te verschralen). De grote vraag is of je wel zo veel tuin wilt. Weet je wel wat je er mee moet doen behalve telkens weer maaien? Veel grond is veel werk terwijl je meestal toch vlakbij je huis blijft. Het is beter als iemand anders dat onderhoudt...

Frans

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2011-11-13 18:27:41

Bonjour Linda,

Voor een ruwe schatting voor landbouwgrond zou ik uitgaan van 1 euro per m2 zoals Frans hierboven al schrijft. Even informeren bij de mairie waar het pand gelegen is kan een nauwkeuriger indicatie geven. Dan weet je redelijk zeker dat je niet overbiedt en ook geen beledigend-laag bod doet.

Persoonlijk zou ik zo veel mogelijk grond rond mijn huis aankopen, dat is de enige garantie in FR dat er niet ergens in de toekomst iets- of iemand op je lip komt te zitten. De door Frans genoemde nadelen qua onderhoud zijn reeel maar zou ik dan zelf maar op de koop toe nemen. Ik heb in mijn omgeving teveel drama's gezien van mensen die een mooi object in the middle of nowhere kochten, daar veel geld en moeite aan besteedden om het mooi te maken, en dan verrast werden door plotseling een bungalow/ eendenfokkerij/ varkensschuur/ cuve a vin/ hangar /sloopterrein naast zich.

Houd er wel rekening mee dat als de grond die je wilt bijkopen niet zuiver 1 of meer kadastrale percelen omvat, er 1 of meer bestaande kadastrale percelen gesplitst zullen moeten worden. Dat kost extra tijd en geld, er zal een géomètre aan te pas moeten komen. Maak met de verkoper duidelijke afspraken over hoe en wat.

Salutations, Jos

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2011-11-13 19:34:41

Bij ons hier in het zuidwesten doet een goede akker 4500 euro per hectare, prairie iets van 2000. Maar het ligt er helemaal aan waar je woont, de prijzen variëren nogal. De plaatselijke notaris of je mairie zal het je preciezer kunnen vertellen. Als het officiële landbouwgrond betreft moet je de SAFER bellen, en in veel gebieden/situaties zul je als non-agriculteur geen kans maken.

NB. Ons stuk land is 20 jaar geleden gekocht en is 12 ha groot, heerlijk die rust, privacy en ruimte, maar wat mij betreft nog steeds een leuk begin :-)

Hoe meer hoe beter. We betalen 19 euro taxe fonciere per jaar over deze opp.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2011-11-13 19:51:23

Frans heeft het over onderhoud.

Een gedeelte van ons terrein wordt gemaaid door onze paarden en schapen in een wei. Maar het grootste gedeelte doen we niks aan. We wandelen er een rondje, en jagen er op zwijnen e.d. met de locals. Met de jaren zie je het terrein dat we niet onderhouden veranderen van prairie naar garrigue naar eikenbos. Vind ik geen probleem. De zwijnen ook niet.

Los van budget zou ik graag nog flink wat van zulke hectares er bij willen, maar dan moet ik akkers kopen van de omringende boeren, en dat lukt hier dus niet. De akkers zijn en blijven hier sec voor de boeren(activiteiten). Eens kijken wat de PAC 2012 onderhandelingen gaan brengen. Zonder subsidie redt een boer het hier niet.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2011-11-13 22:41:04

Er is pas weer een onderzoek gepubliceerd over de grondprijzen. Op onze site staat hierover het een en ander vermeld.

Wim

avatar#8501
joost kubbe
Berichten: 0
Reacties: 41

#6 Geplaatst: 2011-11-14 01:09:14

In de Morvan kun je rekenen met een (boeren) waarde van 2000 € per hectare = 0,20 € per m2, als er water in de wei is, de grond van goede kwaliteit en niet te steil. De waarde rond het huis is vanzelfsprekend hoger,

aan jezelf om te bepalen.

Als je de extra grond gelijk met het huis van dezelfde eigenaar koopt, heb je meestal geen problemen met de Safer.

Mocht de verkoper zijn grond verpacht hebben, dan mag de pachter voorkeursrecht voor de hele koop uitoefenen, of pachter blijven, ook zijn zoon en zijn kleinzoon enzovoort, dus eeuwig.

Spreek ook duidelijk af wie de kosten van de landmeter gaat betalen (ca 500 €)

Kortom laat je bijstaan door een specialist !

Joost Kubbe, makelaar.

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#7 Geplaatst: 2011-11-14 15:04:56

Er hoeft echt geen makelaar aan te pas komen, de notaris zal je voldoende informeren. Als je de koop ineens kan doen betaal je stukken minder (alleen een akte en eventueel landmeter) dan dat je land koopt na de koop van het huis.

Maar belangrijkste is : wil de eigenaar je land verkopen? Dat is soms heel gevoelig, en dan kan je bieden wat je wil, maar het blijft nee. Ik zal voordat je een prijs noemt of een bod eerst polsen of je eventueel  (... bla bla...) een stukje land erbij zou mogen kopen.     

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#8 Geplaatst: 2011-11-19 21:31:01

Wij hebben hier in de Haute Marne een specifieke situatie - het terrein dat we willen kopen ligt tegen onze tuin aan maar is een soort verwilderd bos met hier en daar een omgevallen boom, en een heel steile helling er middenin waar een beekje doorheen loopt. Er wordt helemaal niks mee gedaan, het is ongeveer een hectare; je kunt er feitelijk niks mee, de enige reden om er geinteresseerd in te zijn is om ervoor te zorgen dat niet iemand anders het koopt en er de bomen afhaalt - dat zou ons uitzicht en privacy nl behoorlijk benadelen. De eigenares wil het wel verkopen hebben we al begrepen van haar, maar we moeten nog concreet praten over prijs enz. Zo te horen zou EUR 2,000 al mooi moeten zijn. Ik meldt het hier wel als we er uit zijn, ik denk ergens de komende twee maanden.

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#9 Geplaatst: 2011-11-21 16:11:41

Hallo,

Iedereen bedankt voor de aardige reacties, wat een berg info zeg, geweldig :-)

Om wat vragen te beantwoorden; we hadden iid al gepolst bij de verkoper of ie extra land wil verkopen, en het antwoord was nee, omdat hij het verhuurt aan een boer. Of verhuren nu hetzelfde is als pachten? Zoja dan baart het antwoord van Joost mij een beetje zorgen. Wij zouden echter bereid zijn om een bestaand pachtcontract aan te houden tot beeindiging, zal dat nog iets uitmaken? Verder ligt het weiland op een vrij steile helling, en we zagen een hele mooie documentaire op TV over boeren in de Chevennes en die zeiden dat hellend land niets meer waard is en dat tegenwoordige boeren alleen nog maar vlak land willen.

De kans dat er iets gebouwd zal gaan worden lijkt mij minimaal (het is landelijk gelegen, dus niet in dorp of gehucht) maar het is gewoon een heel mooi stuk land met meer zon dan bij het huis zelf en ideaal om bovenaan ooit een zomerhuisje te maken. Een hectare zou ideaal zijn maar 1000 meter zou ook al geweldig zijn. Ben het helemaal met Jean-Paul eens, hoe meer grond hoe beter. Ik denk dat we toch maar een voorstel gaan doen aan de verkoper. Mocht het echt niet lukken dan nemen we het huisje zonder extra grond, misschien dat ie dan in de toekomst nog van gedachten verandert... wij houden daarvoor de deur dan op een kier.

Groetjes van Linda

avatar#8501
joost kubbe
Berichten: 0
Reacties: 41

#10 Geplaatst: 2011-11-22 04:32:36

Dan alsnog een tip van mijn kant:

In de Morvan en waarschijnlijk ook in andere rurale gebieden moet je het "verdienen" en in dit geval ben je afhankelijk van 2 personen, de eigenaar en de pachter. Ik raad jullie aan niets meer te vragen, want de vraag is al geregistreerd. Ga je nieuwe aanwinst lekker opknappen en mooi maken, dan heb je een goede kans dat je daarmee het respect van de lokale werkers afdwingt, en komt op een mooie dag de eigenaar naar je toe: Jullie wilden toch een stuk grond kopen ? En dan zit je in de goede positie, want dan heeft hij het ook al met zijn pachter overlegd. Die wil het dan ook vrijgeven op een moment dat het zijn subsidies niet in gevaar brengt, eens in de drie jaar, als de "pacs" vernieuwd wordt.

Waar ze in de Morvan absoluut niet tegen kunnen is de "Amerikaan" die aankomt en zegt: Dat wil ik kopen, en dat ook, en dat ook nog !

Dit naar aanleiding van 35 jaar ervaring in diezelfde Morvan !