Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Indiscrete Franse Pers gaat te ver

Auteur Bericht

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#0 Geplaatst: 2011-11-15 18:00:56

De tijd dat in Franse kranten niet bericht werd over losbandigheden van politici is naar het lijkt voorbij. In deze Express Reportage worden naar mijn smaak de media fatsoensnormen overtreden:

=citeren van privé boodschappen van betrokken personen;

=citeren uit politieonderzoeken nog voordat er van een rechtszaak sprake is;

='Hineininterpretationen' van de vilainste soort;

=hypocritische stemmingmakerij.

Alles mag nu blijkbaar en dat verontrust mij: 'hodi DSK cras mihi'

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2011-11-15 18:17:34

Vergeleken met de Amerikaanse en Britse journalistiek valt het in Frankrijk nog wel mee. Sterker nog, tot voor kort was men nogal huiverig om private kwesties van publieke figuren den volke te tonen en te beschrijven. DSK is een zeer publieke figuur, die het vertrouwen genoot bij velen om Nicolas Sarkozy in 2012 als staatshoofd op te volgen. De man is donderend door de mand gevallen en kan nimmer een rol van betekenis meer spelen in het politiek leven van Frankrijk. De man is 'malade', zoals oud-premier en partijgenoot Rocard bij herhaling beweert. De Franse pers lijkt eindelijk wat meer geëmancipeerd te raken en bericht steeds openlijker over de misdragingen van het gilde der politici. Dat zijn er nogal wat, die misdragingen. Mede dankzij het spit- en graafwerk van de journalistiek komen nu al die kwesties (Clearstream, Karachi, Bettencourt-Woerth, Angola-gate enz.) boven water. Het gaat er daarbij in de media niet misselijk aan toe, dat is waar. We leven niet meer in het tijdperk waarin werd gezegd dat le journal een monsieur is. Tant pis, en verder niet moeilijk over doen.

Wim

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#2 Geplaatst: 2011-11-15 19:13:50

Ik heb, misschien "had" de indruk dat politici ver boven de wet staan, stonden.

Eindelijk prikt de pers door de ballon en maakt duidelijk dat l'elite er bijzondere gebruiken hanteert, onbegrijpelijk voor veel Fransen en zeker voor quelques Nordiques.

Ik heb het onbegrijpelijk gevonden dat sommigen, die zich boven het gewone volk verheven achten, zomaar hun gang dachten te kunnen gaan.

Een ieder moet doen waar hij zin in heeft, maar als je denkt een publieke rol te kunnen spelen anno 2011 moet je wellicht je hormonen wat onder controle houden....

Ik heb de indruk dat de pers in Frankrijk veel minder onafhankelijk is dan ik heb ervaren tijdens mijn leven in NL. Er is sprake van veel lobbies (lobbys ?), die te veel onder het tapijt willen schuiven. En kom niet aan een groep, waarvan DSK deel uitmaakt. Alles wordt daarna in stelling gebracht......

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2011-11-15 19:44:46

Vooral mensen die vastgeroest zitten in een wereld waar je elkaar moet beschermen en vooral niet in het vaarwater moet zitten hebben nogal moeite met de tegenwoordige vrije pers.

Ik heb nooit begrepen dat dominee zo’n grote bak van een auto reed terwijl wij als gemeente onze kont nog niet krabben konden en werden gevraagd de medemens in droog afrika te helpen.

Laat dominee eerst zelluf de knip eens trekken zeg!

Dat werd me niet in dank afgenomen, behalve de dokter die me bijstond.

Mijn dokter in pays bas deed zich niet groter voor dan die was, en als er een feesie was werd tie ook dronken, wat menigeen verachtte natuurlijk.

De dokter zei altijd, “ik heb een voorbeeldfunctie, ik rijd niet met een borrel op, ik drink niet overmatig veel, ik ben niet gescheiden, ik steel niet, ik werk meer dan honderd uur in de week, ik roddel niet, ik ga niet vreemd, mag ik als er een feest is ook meedoen alstublieft?”

Een politici moet weten dat hoge bomen veel wind vangen, en als hij of zij wat uitvreet mogen de lieden journalisten van mij alles publiceren wat ze kunnen.

Eindelijk zijn we eens af van dat stiekeme gedoe van die gluiperds die altijd naar een ander wijzen.

DSK gaat nou lopen zei….

Dat had tie moeten bedenken toen die z’n gullup opentrok.

Een politici heeft niet meer rechten dan ik, maar wel meer plichten!

Daar is het salaris ook naar.

Journalisten moeten veel meer publiceren, ik wordt kotsmisselijk van mannetjes als DSK en Berlusconi.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2011-11-15 21:13:54

Wat we nu "in het groot" meemaken met types als DSK, komt ook "in het klein" voor. Rommelende adjoints, maires en andere gezagsdragers komen ook niet meer weg met hun positiemacht. Een internationale vergelijking van de vrijheid van meningsuiting (hoe onafhankelijk is de pers en wat kan/durft zij zeggen) liet vorig jaar Frankrijk als een schamele middenmoter zien.

Zeker schiet het wat door met wat er allemaal nu over het "couple DSK/AS" wordt gezegd, vervelend voor ze maar ze hebben het er naar gemaakt. En ze doen niets om aan hun imago wat te veranderen, silence radio.

Vrije pers werkt reinigend. Politici hebben nu eenmaal een voorbeeldfunctie.

Het is godsgeklaagd dat een Guerini nog op zijn plek kan blijven zitten.

Steven