Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat de Fransman niet kent

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2011-11-15 21:24:56

Ik heb bij een project met Franse bouwvakkers samengewerkt. Ik heb veel van hen geleerd. En zij verbaasden zich over de manier waarop ik bepaalde dingen deed. Ik wil drie dingen noemen: stucloper, meetwig, scharnieren plaatsen.

Als ik iets moet stukken of een andere werkzaamheid verricht die veel troep maakt dan plaats ik stukloper op de vloer, u weet dat soort geplastificeerd karton waarvan melkverpakkingen gemaakt worden. Bij iedere bouwvakhandel in NL te koop; niet goedkoop maar doelmatig, en herbruikbaar. De Fransen bekeken en bevoelden dat spul, hadden het over les briques de lait, maar schudden hun hoofd. Zij gebruiken plasticfolie van een paar micron, scheurt al bij het aankijken.

Dunne spleten, die voor een schuifmaat slecht toegankelijk zijn, meet ik met een wig die ik met de schuifmaat gekalibreerd heb. Heel nuttig bij het plaatsen van deuren etc. Zij deden het op het oog of probeerden het toch met een schuifmaat, ook moesten ze die op een afstand voor de kier houden en dan schatten of het nu 2,5 of 3,2mm waren.

Scharnieren van deuren etc. worden normaliter half om half verzonken, wil zeggen voor de helft in de deur en voor de helft in het kozijn. Helemaal geen probleem als je dat bij tien deuren met dezelfde afmetingen en met dezelfde scharnieren doet. Dan maak je een freesmal, je stelt je bovenfrees (router) goed af en hup is het gebeurd. Maar als ik een enkele (gerecupereerde) deur met rare maten moet afhangen, dan frees ik de scharnieren of in het kozijn of in de deur dubbel diep in en kan dan de deur in het kozijn heel eenvoudig stellen, de positie van het scharnier aftekenen en dit dan plaatsen. De Fransen keken alsof ze water zagen branden. Zij hadden een aantal argumenten waarom dat niet goed was, maar zij konden mij niet overtuigen. 

Wie heeft ook zoiets meegemaakt? Ik ben nieuwsgierig.

Christian von Klösterlein

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#1 Geplaatst: 2011-11-16 10:49:07

Samen met mijn buurman heb ik zijn en mijn tuinmuur verhoogd met 3 rijen 15 cm parpaigns. Ik had nog nooit gemetseld en hij leerde mij hoe je parpaigns behandelt en een rechte muur bouwt.

Het viel mij op dat er veel mortel verloren ging dat van de muur viel op het moment dat de parpaign geplaatst en aangedrukt  werd.

Dus heb ik twee plankjes met elkaar verbonden via een aluminium bruggetje met precies 15 cm ertussen en dat dient als afscherming, waartussen de mortel gedaan wordt en waar de parpaign in geplaatst wordt.

parpaign metstel hulpstuk

Nu gaat er maar heel weinig mortel verloren en bij het aandrukken perst de mortel naar binnen onder de parpaign ipv naar buiten in de tuin.

Mijn buurman, een geroutineerde bricoleur, had het verlies aan mortel altijd als een gegeven beschouwt en vindt het geniaal.

Overigens heeft hij een iets andere benadering van opdoemende probleempjes.

Waar ik met een probleempje in zicht een oplossing of een uitwijkmaneuvre wil voorzien, zegt hij  'on va inventer'.

Typisch vind ik ook dat Heraultse bouwvakkers zelf een anker uit betonijzer buigen om een muur aan een paal of andere muur te verankeren . Ik heb een dergelijk anker niet kunnen kopen in de Bricolage zaken.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2011-11-24 07:09:01

Ach ja,

nog iets van mijn verwarmingsproject.

Ieder CV-circuit moet zo nu en dan bijgevuld worden. Dat doet men met drinkwater uit het bruikwatersysteem. Omdat nooit (NOOIT) water uit het CV-circuit terug mag lopen naar het drinkwaternet, vooral als men het systeem met antivries gevuld heeft, moet deze verbinding goed beveiligd zijn.

Het is daarom gebruikelijk dit met een losse slang vanuit een dichtbij gelegen waterkraan te doen.

Maar als er dicht bij het CV-circuit een drinkwaterleiding ligt (is zeker het geval bij een combiketel, dus een met ballon à eau chaude) dan is het praktisch een korte vaste verbinding aan te leggen. Maar die moet dan goed beveiligd zijn. Franse chauffagistes plaatsen dan twee afsluiters in serie, en bij voorkeur twee van verscillende principes, bijv. een kogelkraan en een draaiventiel.

Ik heb een drielingscombinatie geplaatst, dat wat de Engelsen zo treffend een block&bleed noemen. De middenste kraan staat normaliter open zodat elke lekkage van een van de twee systeemafsluiters meteen naar buiten weg kan. De middenste kraan gaat alleen dicht als de twee andere voor het bijvullen geopend worden.

Mijn chauffagiste was verbaasd dat te zien, vroeg me een tekening en heeft die aan zijn monteurs gegeven.

Deze block&bleed groepen zijn in levensmiddelbedrijven gebruikelijk op alle plaatsen waar reinigingsleidingen op productleidingen aangesloten zijn, en deze zijn beveiligd door een vergrendelingsprogramma (onderdeel van het in-place-cleaning programma). Dus nooit meer een product-recall wegens 'sodaoplossing in babyvoeding'.                

Christian von Klösterlein    

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#3 Geplaatst: 2011-11-27 12:42:03

leuke voorbeelde n hebben jullie hierboven.  Tijdens het lezen in het draadje van Cees over zijn schoorsteen bedacht ik er ook een waar ik steeds weer "praat"over krijg. In NL gaat de bovenste kachelpijp altijd in de onderste met als denkpatroon dat eventueel Creosoot en condenswater altijd in de pijp /kachel blijft. Hier doen ze het precies andersom met de redenering dat bij schoorsteenbrand de vlammen en rookgassen altijd in de pijp blijven. Met als gevolg dat dus de cresoot er bij alle verbindingen uitloopt en dat geeft een zeer onsmakelijke geur af maar dat nemen ze dan maar op de koop toe. Maar ja norm is wet dus omdraaien mag dus niet, want bij echte brand ben je dan niet verzekerd!

Groet,René

avatar#4842
Montillot
Berichten: 0
Reacties: 23

#4 Geplaatst: 2011-12-13 20:52:24

Met betrekking tot die laatste opmerking over het insteken van rookgasafvoerbuizen heb ik dezelfde ervaring. In NL steken we ze als een serie trechters in elkaar, al weet niet iedere klusser dat het zo hoort. Ook in NL leeft het misverstand dat dit het lekken van rook in de ruimte zou bevorderen. (Als je pijp rook lekt is je trek onvoldoende en zou je niet eens een kachel moeten willen aansluiten)

Maar kijk de volgende keer in de bouwmarkt eens bij de afdeling kachelpijpen.

Op het stickertje met de produktomschrijving staat wel degelijk een pijltje dat aangeeft dat de stroomrichting gaat van gekrompen kant naar de open kant. Dus op zijn Hollands, za'kmaarzeggen.

Het gekke vind ik daarna dat de meeste kachels juist weer een uitgangdiameter hebben die overeenkomt met de gekrompen kant van de pijp.

Rob

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2011-12-14 18:55:37

Bonsoir,

Bij elke FR norm over rookgasafvoeren kom ik steeds weer tegen "Partie mâle de l'emboîtement vers le bas". Met andere woorden, net als in NL, oftewel de stapel trechters van Rob. Zoals in dit document.

Maar wellicht mis ik ergens iets.

 

Salutations, Jos

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-12-25 21:33:07

Maar ik ben in Frankrijk ook gereedschappen tegengekomen die ik niet kende. Hier een voorbeeld:

De hellingwaterpas (niveau à inclinaison).

Vijf libellen, en wel met de hellingen 0, 1%, 2%, 3% en 4%. Plus een (heel rechts) voor verticaal.

Niet echt nodig, je kan ook bij een normale waterpas klosjes onderleggen (onder een 500mm lange waterpas een klosje van 5mm resulteert in 1% helling).

Ik zag dat ding in de grabbelkist van een Brico voor 2,50€; ik dacht dat het een vergissing was, maar geen van de medewerkers wist waarvoor dat ding goed was, dus snel gekocht voor zij de patron konden vragen.

Christian von Klösterlein

Overigens:

de bekende net-niet-rechte bochten met 87,5° resulteren in een helling van 2,3%

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2011-12-25 22:59:18

In Frankrijk kom ik op vide greniers wel eens gereedschap tegen dat ik na wat gepeins toch maar niet koop, er ligt al genoeg in mijn werkplaats. Deze waterpas, slechts één letter verschil, un niveau d'inclinaison is wel in mijn herinnering opgeslagen, maar niet in mijn atelier. 

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2012-03-03 11:47:32

Aansluitend op hetgeen henribik boven (op 16-11-2011) schreef hier een vergelijkbare methode van het metselen met parpaings. Toevallig bij het struinen op internet gevonden. Vind ik geniaal.

Christian von Klösterlein