Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Functie van een driewegkraan in een modern verwarmingssysteem

Auteur Bericht

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#0 Geplaatst: 2011-11-16 10:16:43

We willen onze oude verwarmingsketel vervangen door een moderne Viessmann ketel. In ons oude systeem wordt de temperatuur van het water wat door de radiatoren loopt geregeld door een handbediende driewegkraan. We horen tegenstrijdige berichten over de noodzaak van een (gemotoriseerde) driewegkraan in een modern systeem.  De ene monteur zegt dat zoiets noodzakelijk is, de andere vindt het optioneel.

Ik heb begrepen dat de watertemperatuur afhangt van de buitentemperatuur. Weet iemand hoe dit soort moderne regelingen in werken, met sensors binnen en in de kamer?

Ben

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#1 Geplaatst: 2011-11-16 14:57:57

ik zou eens op zoek gaan naar een installatie handleiding en gebruiksaanwijzing van de nieuwe ketel. Meestal wel op de site van de fabrikant te vinden.

Moderne, electronisch geregeld ketels stellen zelf de watertemparatuur vast aan de hand van de buitentemperatuur en de warmtevraag. Dat "zelf"is overigens wel een functie van allerlei zelf in te brengen gegevens.

Zelf misschien de gebruiksaanwijzingen bestuderen en anders:

Een goede installateur zou zonder meer antwoord moeten kunnen geven op uw vraag.

Ikzelf heb een zware de Dietrich olieketel, gekoppeld aan een warmtepomp (air-eau) in een huis met 38 radiatoren.... Alles zelf geïnstalleerd en ingeregeld. Werkt inmiddels jaren en eigenlijk zonder aandacht.

succes met de zoektocht

avatar#4842
Montillot
Berichten: 0
Reacties: 23

#2 Geplaatst: 2011-11-16 19:10:38

In de modernere ketels wordt bij het aanslaan van de ketel door een temperatuur- gestuurde driewegkraan het circuit eerst kortgesloten om zo snel mogelijk de temperatuur in de ketel boven de plm.65 graden C te krijgen, om zo condensatie tegen te gaan. zodra de ketel op deze gewenste temperatuur komt wordt water uit de retour van het systeem bijgemengd, en begint het "grote" circuit p te warmen, en dus ook je radiatoren/buffervat.

Als je meer wilt weten over deze materie moet je eens kijken op

www.ecologieforum.eu , in de afdeling verwarming etc. Daar is heel erg veel te vinden over deze materie, en vooral heel veel over houtvergassers. Vooral dat laatste zou de (import)Fransoos moeten boeien, omdat hout hier toch de brandstof bij uitstek is.

Rob

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#3 Geplaatst: 2011-11-16 19:53:10

Het zou ze moeten boeien. Maar ik verwacht niet dat de komende maanden dunnere rookwolken in de valleien hangen.

Herb.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2011-11-16 22:28:45

Behalve de door Rob Montillot aangegeven reden is een driewegmengkraan ook absoluut nodig bij een combiketel. Omdat men de temperatuur van het warmwater ivm legionellagevaar graag hoog wil houden, en de radiatoren een lagere temperatuur nodig hebben, is de driewegkraan nodig. 

Kort gezegd wordt de warmwaterballon met de hoge keteltemperatuur gestookt, en voor het radiatorcircuit worden retour en warm ketelwater door de driewegkraan gemengd.

Buitensensor.

Absoluut nodig bij een thermisch traag* huis - en alle traditionele huizen met dikke muren zijn thermisch traag. Anders ontstaat er een JoJo-effect: de kamerthermostaat reageert pas als ook de muren afgekoeld zijn, en dan kan het buiten al weer warmer zijn. De buitentemperatuurregeling maakt gebruik van het feit dat steeds een reproduceerbare relatie bestaat tussen buitentemperatuur, kamertemperatuur en radiatortemperatuur. Alleen het inregelen (afstellen van twee parameters) vergt een beetje inzicht en geduld. 

* Ik hoor onze CV-man nog zeggen: Nos maisons traditionelles possèdent une inercie énorme.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2011-11-16 22:57:56

Zoals Christiaan het uitlegt, is dat aan mij ook gedaan bij de installatie van onze combiketel. Die kraan is overigens een keer vast komen te zitten een jaar of 5 geleden, veel geratel van het motortje dat hem bedient. Natuurlijk midden in de winter en op een zondag. Smeren van het asje met gewoon vet hielp niet, was na een paar dagen opgelost in het warme water en weer vast.

Heb een ouwe pot van dat vieze zwarte molybdeen-disulfide vet (uit de legerdump, minstens 20 jaar oud) gepakt en erop gekliederd en zowaar, draait alweer 5 jaar zonder problemen.

Toeval of een vondst?

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2011-11-17 07:30:02

Steven,

inderdaad, molybdeen-disulfide of koperpasta (pâte antigrip) helpt.

Christian v.K.

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#7 Geplaatst: 2011-11-17 09:55:39

Met alle respect - ik begrijp het nog steeds niet...
In de installatieinstrukties voor de regeling van de ketel staan verschillende schema's - voor gebruik met en zonder mengkraan. De ene installateur zegt: met of zonder, c'est comme vous voulez - en komt met een offerte zonder een menginstallatie van 1000 euro. Dat scheelt, en ik zit natuurlijk ook niet te wachten op een ding wat kapot kan gaan, als het niet nodig is. Maar wat is nu het verschil?
In mijn huidige ketel moet de keteltemperatuur op 90 graden te staan, zoals Montillot zegt, om condensatie te voorkomen. Maar ik heb begrepen dat bij HR ketels alles is gericht op het verlagen van die temperatuur om het verlies te verminderen en - bij condenserende ketels - juist zoveel mogelijk condensatiewarmte te genereren.

Niet gehinderd door enige kennis van verwarmingstechniek zou ik redeneren dat bij gebruik van een driewegkraan de temperatuur van het water dat het radiatorsysteem inloopt constant kan zijn, terwijl de temperatuur van het water in de ketel varieert als de brander aan en uitgaat. Dat zou natuurlijk beter werken als de hoeveelheid water in de ketel groot is, want je wilt de ketelwatertemperatuur laag houden voor een hoog rendement- maar ik zie geen buffertank. Zonder zo'n kraan zal de temperatuur van het radiatorwater water varieren, lijkt me.
Heeft een kraan dan misschien te maken met comfort? Met minder vaak aanslaan van de ketel? Of misschien met het rendement?

En dan de regeling. Die buitensensor begrijp ik - die regelt de watertemperatuur in de radiatoren. Een hermostaatkraan regelt  - per radiator - het volume al naar gelang de warmtebehoefte in de kamer. Maar er is ook een sensor in de woonkamer met thermostaat. Wat gebeurt er als ik die ophoogdraai van 20 naar 22 graden? Gaat dan toch de tempertuur omhoog, of gaat de pomp harder draaien?

Bedankt voor het meedenken!
Ben

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#8 Geplaatst: 2011-11-18 09:35:36

Als terugmelding: ik heb gisteren nog gezocht en inderdaad iets gevonden over het gebruik van driewegkranen in de installatie instructies van Viessmann. Wij kijken naar twee type ketels - een condenserende ketel (Vitoladens 300T) en een "zeer lage temparatuur" ketel  (Vitola 200).
In de installatie handleiding van de eerste staat:
En raison des faibles températures de retour requises pour la condensation, il faut éviter, dans la mesure du possible, de monter des organes de mélange dans le circuit de chauffage. Si l'utilisation de vannes mélangeuses est indispensable, par exemple pour les systèmes à plusieurs circuits ou les planchers
chauffants, seules des vannes mélangeuses trois voies doivent être installées.


In de handleiding van de Vitola 200 staat:
Les planchers chauffants et les circuits de chauffage de très grande capacité en eau doivent être raccordés à la chaudière par l'intermédiaire d'une vanne mélangeuse 4 voies même si la chaudière est basse ou très basse température ;

Ik maak hieruit op dat ik geen driewegkraan moet installeren - wij hebben een systeem met radiatoren.

Over de temperatuurregeling heb ik gevonden dat de kamerthermostaat ook de temperatuur van het water regelt, niet het debiet van de pomp.

Nogmaals dank voor het meedenken!

Ben

avatar#4842
Montillot
Berichten: 0
Reacties: 23

#9 Geplaatst: 2011-11-19 22:05:02

Sorry, ik begrijp eigenlijk nu pas dat jullie op fossiele brandstoffen vertrouwen.

Dat zijn andere systemen dan waar ik me in verdiep.

Rob

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#10 Geplaatst: 2011-12-07 17:08:40

een  zie een beetje laat zie ik dit lijntje; ik kan niet zien watvoor ketel je hebt, maar in principe heb je direct achter de ketel een mengregeling bedoelt om het retour water boven de 65 graden te houden om scheurvorming in verbrandingshuis tegen te gaan. dit wordt gestuurd via een interne warmtevoeler, een bekend voorbeeld is de laddomat.

daar buiten heb je mengregelingen om het water in de CV-systeem te regelen. bijvoorbeeld omdat je met een LT systeem werkt en de installatie is uitgelegd voor 60/40 graden. gezien jouw bericht kan ik dat er niet uithalen. Verder heeft een mengsysteem nut om pendelen in de installatie te voorkomen, bij bijv. overgedimensioneerde branderunit in combinatie met thermostaatkranen. door het cv-water vooraf via een weersafhankelijke regling op de noodzakelijk temeratuur gestuurd. hierdoor voorkom je het effect dat radiatoren bovenin bloedigheet zijn en verder koud, waardoor het stralingsoppervak erg klein is en dus weinig comfortabel.

ook zie je dan Q-regelingen, maar vnl in grote installaties.

wellicht dat dit je helpt een juiste beslissing te nemen.

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#11 Geplaatst: 2011-12-18 11:50:34

Hallo Hans,

Excuses voor de late reactie - wij waren een paar weken weg van huis (terzijde - ik had wel een iPad bij me en kon je bericht lezen; ik kon om een of andere reden geen reactie plaatsen...)

Inmiddels is bij ons een Viessmann Vitoladens 300C - 28.9 kW geinstalleerd. Met een Divicon driewegkraan... Ondanks wat er in de handleiding stond was het plaatsen van zo'n kraan volgens een (technische) Viessmann medewerker, bij de hogere vermogens,  verplicht. Anders zou, zoals Rob en Christian hierboven zeiden, condensatie optreden op een plaats waar dit niet is bedoeld en tot corrosie leiden.

Wij hebben geen vloerverwarming o.i.d. maar een aantal plaatradiatoren.

Ik ben nu aan het experimenteren met de regeling, want het huis is nog niet erg warm. De instellingen van de monteur (of fabriek) leidden tot de volgende temperaturen:

Ketel - 52 graden

Radiatorwater - 48

Retourwater 42.

We zijn pas gisteravond thuis gekomen, dus de muren (70 cm) moeten nog opwarmen, maar de temperatuur in de huiskamer is nog geen 14 graden...

Ik ga ervan uit dat onze radiatoren een hogere temperatuur nodig hebben om voldoende warmte af te geven.

Ben

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2011-12-18 13:34:20

Ben (bcw),

Het experimenteren met de regeling vergt een beetje geduld. Bij onze Viessman-ketel met weersafhankelijke regeling (thermostaat met buitentemperatuurvoeler) zat een uitvoerige en goed begrijpelijke toelichting hoe dit te doen is.

Het gaat in wezen erom dat twee parameters (helling en verticale verplaatsing van de stooklijn of regelkromme) op de thermische karakteristiek van het huis afgestemt moeten worden. De thermische karakteristiek wordt bepaald door warmteweerstand en buffercapaciteit, dus de isolatie en de muurmassa. Ook ons huis is erg 'thermisch traag'; buitenmuren van 50 à 70cm, bewust niet binnen geïsoleerd.

Ik heb het afregelen in kleine stappen gedaan, ook tegen het protest van mijn vrouw die het onmiddelijk in orde wilde hebben. Als de afregeling in de winter gebeurd is is meestal in het overgangsseizoen een nacorrectie nodig.

Christian von Klösterlein

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#13 Geplaatst: 2011-12-19 12:38:40

deze mengregeling is een voorregeling voor het cv-systeem en bedoeld om de temeratuur zodanig te regelen dat het maximale oppervlak van de radiator te optimaal te benutten als stralingsoppervlak. Deze klep kan je het beste weersafhankelijk sturen zodat automatisch het watertemperatuur wordt verhoogd als buitentemperatuur daalt. het zijn meestal systemen die ingezet worden bij vloerverwarming en die meestal constant draaien, immers een nachtverlaging heeft bij vloersystemen geen enkele zin door zijn traagheid.

dit zou eigenlijk ook voor jullie installatie gelden door de zware muren die lange tijd nodig hebben om op te warmen.

om de woning op temperatuur te brengen; kun je tijdelijk de temperatuur van het cv-systeem handmatig verhogen tot min of meer de gewenste temperatuur heeft en dan overschakelen op de automatische regeling.

Ook zou je de pompcapaciteit kunnen verhogen, maar ik ben bang dat er dan problemen ontstaan als geluidsoverlast.

Ik weet nog wel dat ik soms ook een week bezig was om mijn vloerverwarming weer op temperatuur te brengen: dit kwam mede dat je de vloerverwarming een kleine differentie kan geven.

als ik het verschil zie tussen aan- en reour temperatuur van het cv-water vind ik dat erg laag;   normaal zou dat rond de 20 graden moeten zijn; maw het lijkt dat het water door 1 of 2 dichtbij gelegen radiatoren wordt gebypasst.

normaal zou je dit inregelen met de inwendige stelschroef in de radiatoruitlaat, maar werkt averechts als de windrichting telkens veranderd. dan kan je beter een thermostaatkraan toepassen; als de 1e radiatoren/ruimtes op temperatuur zijn zal het water ook de andere radiatoren bereiken.

Ook zou je tijdelijk handmatig niet belangrijke radiatoren kunnen knijpen om de hoofdruimtes prioriteit te geven,

succes

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#14 Geplaatst: 2011-12-19 13:30:47

Hans,

Ik vond het temperatuursveschil ook laag, maar ging ervan uit dat dat kwam door de lage temperatuur van het water dat het circuit in gaat. Ik heb geprobeerd deze temperatuur te verhogen, maar het grooste effect was op de keteltemperatuur. Die ging van 52 naar 72. De temperatuur van het uitgaande water ging van 48 naar 54.

De chauffagiste komt vandaag - ik vraag mij af of ik iets niet goed doe, of dat er iets niet helemaal juist is ingesteld.

Christian,

Ik heb, denk ik, een soortgelijke regelaar als jij. Ik probeer te bedenken wat het idee achter deze regeling is. De stookcurves (zie onder) zijn bij buitentemperaturen lager dan 5 graden C grosso modo lineair. Dat begrijp ik, want de warmtetransporten van water via radiatoren, kamers en muren naar buiten is ook in eerste benadering lineair. Ik begrijp niet goed waarom ze bij hogere temperaturen, met name in voor en na seizoen, maar mogelijk ook gedurende zonnige dagen, de temperatuur van het radiatorwater sterker laten toenemen als de buitentemperatuur daalt.

Maar vooral,  wat is de achterliggende gedachte bij de vertikale offset die je de curves kunt geven? Dat leidt tot een hogere temperatuur van het radiatorwater die niet afhangt van de buitentemperatuur. Heeft dit te misschien maken met verliezen in toevoerleidingen?
En, zoals Hans zegt, ik kan ook de pompsnelheid aanpassen. Dit is op maximaal ingesteld. Ik veronderstel dat, als ik de pompsnelheid verminder, het water meer tijd heeft om warmte aan de radiator af te staan, waardoor het verschil tussen inlaat en retour groter wordt. Aangenomen dat de inlaat temperatuur wordt geregeld, zou dat dus tot een lagere gemiddelde radiatortemperatuur leiden. En dat heb ik nu niet nodig.

Nog even puzzelen...Viessmann Vitotronic 200 stookcurves

Viessmann stookcurves

Ben

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#15 Geplaatst: 2011-12-19 14:19:36

Het lijkt wel of de klep verkeerd om staat; wat voor kraan is en hand of motorisch en welke regeling dan?

een automatisch pomp regling is; overgenomen uit belgisch forum

De Alpha Pro van Grundfos verbruikt inderdaad heel weinig: 6W bij nuldebiet. Nu komt Grundfos aanzetten met de Alpha+

: deze blijkt minimum 25W te gaan verstoken ( http://net.grundfos.com/doc/webnet/alpha/frames_html.htm ).

Toch wel een beetje veel vind ik, gewoon om een beetje druk te blijven geven...

Helemaal terecht krijgt deze pomp dus energie label B ipv A voor de Alpha Pro. Waarschijnlijk is ze dan ook een stuk goedkoper.

Boven

beantwoorden Rapporteer aan moderator

za, 17/11/2007 - 13:06 #9

jandc

Ik denk dat die Alpha + inderdaad wel een stuk goedkoper zal zijn. 'k dacht dat een Pro pomp al ergens 50% duurder is dan een gewone CV pomp. Langs de andere kant is de meerprijs er wel op een jaar of 3 er uit.

De Alpha Pro van Grundfos verbruikt inderdaad heel weinig: 6W bij nuldebiet. Nu komt Grundfos aanzetten met de Alpha+: deze blijkt minimum 25W te gaan verstoken ( http://net.grundfos.com/doc/webnet/alpha/frames_html.htm ).Toch wel een beetje veel vind ik, gewoon om een beetje druk te blijven geven...Helemaal terecht krijgt deze pomp dus energie label B ipv A voor de Alpha Pro. Waarschijnlijk is ze dan ook een stuk goedkoper.Bovenbeantwoorden Rapporteer aan moderatorza, 17/11/2007 - 13:06 #9jandcIk denk dat die Alpha + inderdaad wel een stuk goedkoper zal zijn. 'k dacht dat een Pro pomp al ergens 50% duurder is dan een gewone CV pomp. Langs de andere kant is de meerprijs er wel op een jaar of 3 er uit.

avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#16 Geplaatst: 2011-12-19 14:58:46

Hans,

Mijn fout, vrees ik. De regeling kan twee verwarmingssystemen aan. Omdat er bij mijn maar 1 systeem is aangesloten, ging ik ervan uit dat dit VC1 was. Op de Belgische Viessmann site heb ik de service manual kunnen downloaden, met daarin instrukties hoe je de gedetailleerde setup kon bekijken. Daarin zag ik dat VC2 de regeling middels de driewegkraan is. Ik heb nu daarvan de parameters veranderd en ik kan nu de uitgaande temperatuur wel regelen.

Het is een gemotoriseerde driewegkraan, type Divicon, ook van merk Viessmann.
De besturing is een Viessmann Vitotronic 200A.

Ben

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#17 Geplaatst: 2011-12-19 15:03:14

Ben, je zal het nu wel warmer krijgen; die pomp is ook interessant als je in een kouder klimaat zit ivm stroomkosten.

succes, hans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2011-12-21 16:55:06

Ben,

je vroeg je af:

<  ... de warmtetransporten van water via radiatoren, kamers en muren naar buiten is ook in eerste benadering lineair. Ik begrijp niet goed waarom ze bij hogere temperaturen, met name in voor en na seizoen, maar mogelijk ook gedurende zonnige dagen, de temperatuur van het radiatorwater sterker laten toenemen als de buitentemperatuur daalt.>

Zonder hier een compleet college HLK (Heizung/Lüftung/Klimatechnik) te geven even het volgende:

1.  De stookcurves bestaan uit een lineair en een niet-lineair component. Dat zit zo in elkaar:

1.1  Het warmtetransport door de muren is nagenoeg lineair van het temperatuurverschil binnen/buiten afhankelijk.

1.2  Maar de warmteafgifte van de radiatoren aan hun omgeving (kamerlucht) wordt met een hoger temperatuurverschil tussen radiatoroppervlak en omgevingslucht beter, want er heerst dan meer convectie; daarom is hun warmteafgifte per graad temperatuurverschil bij hogere warmwatertemperaturen groter.

2.  Ik zou het probleem van de gekromde stookcurves daarom andersom bekijken:

Bij hogere radiatortemperatuur wordt de warmteoverdracht beter, daarom wordt de curve daar (bij hogere Vorlauftemperatur resp.lagere Außentemperatur) vlakker.

Verder vroeg je:

Dat heeft zuiver met de wiskundige afbeelding van de curves te maken. Eigenlijk zou de curve bij aanpassing aan de gegevens van een gebouw om een punt ergens bij 0 of -10° buitentemperatuur moeten draaien. Maar omdat dit met de in de CV-computer opgeslegen parameters niet mogelijk is vervangt men deze draaiing door een verandering van de helling en het parallel verschuiven. Ik meen me te herinneren dat in mijn Viessman-instructie (heb ik net weer in het andere huis, 700km hier vandaan) ook iets staat in de zin van bij een verhoging van de helling om x de curve parallel om y verschuiven.

Heeft dus niets te maken met toevoerleidingen en hun verliezen.

Overigens is het bij een CV-systeem steeds zinvol layout en afregeling in de volgende stappen te doen:

a.  Radiatorcapaciteit natuurlijk goed op de warmtebehoefte van het vertrek afstemmen (warmteverliesberekening, geen dikke-duim-formules).

b.  Diameters van het leidingnet natuurlijk goed op de waterbehoefte van de radiatoren afstemmen en hierbij natuurlijk met de individuele leidingslengtes rekening houden.

!!! De stappen a en b leiden nooit tot exact de benodigde radiatoren en leidingdiameters, want er zijn bij de radiatoren sprongen van type tot type en bij de leidingen van diameter tot diameter, en bepaalde invloeden zijn nooit nauwkeurig te bepalen. !!!

c.  Dan wordt het systeem hydraulisch ingeregeld om de onnauwkeurigheden van de stappen a en b te compenseren. Dat gebeurd door voorinstellingen binnenin de thermostaatkranen of het knijpen van de regelventilen in de retourkranen.

d.  Pas na deze inregeling is het zinvol de stookcurve te optimeren.

e.  Hieruit wordt ook duidelijk dat na aanpassingen/uitbreidingen van een CV-net de stappen c en d opnieuw doorgevoerd moeten worden.

Is toch bina een college verwarmingstechniek geworden ;-))

Christian von Klösterlein


avatar#7489
bcw
Berichten: 9
Reacties: 58

#19 Geplaatst: 2011-12-24 11:48:37

Christian,

Bedankt voor je uitvoerige tutorial! Ik moet nog eens goed nadenken over het draaien van de stookcurves. Voolropig maar de trial and error methode.

Bij ons ging het om de vervanging van een 20 jaar oude ketel. Het radiatorcircuit hebben we niet veranderd. Wel heb ik - gebaseerd op je uitstekende handleiding - een thermisch model van het huis gemaakt en geprobeerd dit model te matchen met behulp van de gegevens van vorig jaar. Ik had de gemiddelde temperaturen in de regio en ode hoeveelheid olie die we verstookt hebben.

Viessmann had ook een etude thermique voor ons gemaakt, maar die was gebaseerd op de buitenschilmethode.

Op basis van het model heb ik gezien dat een dunne isolatie op zolder (4 cm EPS) een zeer substantieel verschil in de warmteverliezen geeft. Nog 4 cm extra doet nog wel iets maar veel minder (4 cm zou leiden tot een reduktie van 46%, 8 cm tot 42%).

Ben