Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Huis 's winters achterlaten

Auteur Bericht

avatar#9582
Mike
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2011-11-21 13:10:41

Het forum zo overziend is er veel kennis waar ik graag eens gebruik van wil maken.

Ik sta op het punt om een nieuw Système d’assainissement aan te leggen, na de vaststelling door de gemeente dat het nu aanwezige niet voldoet. In het rapport wordt voorgesteld om i.p.v. een Fosse septique een Micro-station d'épuration aan te leggen.

Onder andere in dit forum heb ik mij al goed kunnen informeren over de verschillen. Eén categorie vragen blijft echter nog over: en wat in de winter?

De voorkeur voor één van twee zou daar nog door kunnen veranderen.

Bijvoorbeeld:

Kan je de electra van het Micro-station d'épuration uitzetten als je er lange tijd (3-4 maanden) niet bent? Zo niet, wat als bv de electra uitvalt. Wat zijn dan de consequenties?

Zijn er nog verschillen in de aanbieders van dit soort systemen, d.w.z. systemen die meer / minder geschikt zijn voor tijdelijke bewoning? Als je een Fosse septique hebt, heb je soortgelijke problemen lijkt me. Als er geen nieuw afvalwater in stroomt zullen de bacterien het niet overleven.
Dit lijkt eenvoudig op te lossen met een zakje activator.

Maar dat er geen water door het uitstroomveld loopt. Heeft dat niet ook nadelige gevolgen? (inklinken, dichtslibben)

Bij voorbaad dank voor jullie feedback!

avatar#8501
joost kubbe
Berichten: 0
Reacties: 41

#1 Geplaatst: 2011-11-22 04:51:50

Ik heb dit jaar met 2 verschillende experts hydrogéologues een nieuwe installatie voor een klant ontworpen. De één was fervent tegenstander van een micro station voor een 2e huis, de andere zag er geheel geen probleem in.....

Als je de vrije keus hebt tussen fosse toutes eaux of microstation zou ik altijd voor een fosse kiezen, geen stroom geen bewegende delen, véél lager in aanschafprijs !

Na lange afwezigheid een fosse inderdaad activeren met een dubbele dosis activator, of microbilles erin (goed voor 6 maanden).

Het uitstroomveld bestaat uit plastic pijpen, dus geen zorgen over dichtslibben, er hoort grint en zand om de pijpen heen, dus inklinken ook geen probleem.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2011-11-23 17:26:47

Met de nadering van het einde van de de gedoogperiode (eind 2012) omtrent het hebben van een mogelijk ondeugdelijke installatie voor de verwerking van het huishoudelijk afvalwater, wordt vaker voorgesteld de fosse te vervangen door een micro-station d'épuration. Vooral de oude fosse septique zal het probleem worden als de heren van de Spanc (onderzoekers van de lokale overheid) langskomen om de zaak te controleren. Met de latere fosse à toutes eaux is het veel beter gesteld. Aanleg van een micro-station kan noodzakelijk zijn als er te weinig ruimte is om het vergiste afvalt te laten wegvloeien in het vloeiveld dat op flinke afstand van de fosse moet liggen. Bij een micro-station is er sprake van vergisting met zuurstof (de aërobe) en kan het gezuiverde water probleem worden hergebruikt om de auto te wassen en de tuin te besproeien. Bij een fosse doet de natuur zelf zijn werk door de anaërobe vestiging (met andere dan de zuurstofminnende bacteriën.) Nadelen van de micro-stations zouden zijn dat er elektriciteit nodig is om de zuurstof toe te voegen en dat de aanschaf- en aanlegkosten hoger zouden zijn dan een fosse.

Het zou goed zijn als we wat ervaringen kunnen lezen met die micro-stations, zodat de informatie op de website hiermee kan worden geactualiseerd.

Wim

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#3 Geplaatst: 2012-02-20 13:55:58

SEPTIC FOSSE-- MICRO STATION-- OF ECO TOILETTE SEC????

http://www.spanc.fr/

Begint u maar eens om op bovenstaande site te kijken .

Ik was zover om over te gaan tot het bestellen van een micro station ;WPL DIAMOND;

Echter mijn laatste vraag aangaande deze bestelling was; WERK DIT OOK BIJ REGELMATIGE AFWEZIGHEID ; DUS MAISON SECONDAIRE??

De baas van Arti Constructions zelf belde mij naar aanleiding van mijn laatste vraag , met het antwoord dat deze stations in vele gevallen niet werken bij onderbreking van de toevoer,dus ook de WPL DIAMOND NIET!!

Terug naar af;

Heeft u al een fosse , maar deze voldoet niet aan de eisen, dan kunt u misschien kiezen voor een compost toilet(Zie SPANC,laatste pagina)agree par Spanc.

Het afval water zonder uitwerpselen GRIJS WATER (eau gris- grey water)genaamd is weinig vervuilend en vaak makkelijk in de oude fosse te behandelen.

Grijs water kan makkelijk per planten filter tot zeer zuiver worden behandeld!! zie; IBA KLASSE 2/3.http://www.tuinkrant.com/artikel/bouw-zelf-een-zuiveringsstation-met-riet-moerasplanten--http://www.de12ambachten.nl/index.html.

ZWART WATER daarentegen vervuild met onze uitwerpselen,veroorzaakt alle comotie.

In Frankrijk wordt eea nog met SEPTIC systemen opgelost,zij voldoen slechts aan IBA KLASSE 1!!Binnenkort geschrapt???Wie zal het zeggen.

Ook het LIT D"EPANDAGE kan allemaal veel makkelijker met een MICRO STATION,een SOAKAWAY of INFILTRATIE TANK of TUNNEL volstaat,als er geen sloot of mogelijkheid is om het water te lozen, het is immers schoon genoeg!!!

De markt is volop in beweging,en de normen zijn europees vastgelegd,alleen de Fransen zijn een beetje traag , Engelse en Duitse bedrijven bieden dan ook geavanceerde producten aan op de Franse markt.

DUS;

U koopt een huis in Frankrijk en u heeft PLICHT KOPER!! tot het in orde maken van het afvalwater probleem,dan kunt u ;een septic met filterbed laten installeren.

een MICRO STATION installeren als u permanent woont of verhuurt, zij zijn compact en performant althans de WPL DIAMOND, tot 50 EQUIVALENT HABITANTS EH, of CHAMBRES PRINCIPALES (zoals de Spanc zich uitdrukt).

Moet u nog bouwen en afvoer installeren? Dan moet u WC (zwart water),en aanrecht douche wastafel etc.(GRIJS WATER) apart aansluiten,dan bent u voor eventuele toekomstige norm verhogingen voorbereid.Ook kunt u dan een COMPOSTTOILET installeren en het GRIJS WATER in de oude tank of een HELOPHYT filter afvoeren(1mtr2 per persoon!!) OF OMGEKEERD,ZWART WATER in de te kleine oude septic, en GRIJS WATER in het planten filter.

De FOSSE TOUS EAUX dus alles bij elkaar in een tank vereist enorme tanks vanaf 3mtr3 +1mtr3 per CHAMBRE PRINCIPALE of EH,kan oplopen tot 9 mtr3!!

En de normen worden permanent aangepast(lees grotere tanks)omdat zij tot de laagste klasse behoren.

Vandaar als u nog afvoer moet leggen , dan gescheiden!!!ZWART WATER en GRIJS WATER apart!!!

http://www.spanc.fr/

http://www.spanc.fr/

http://www.eautarcie.com/Eautarcie/4.Epuration/C.Epuration_eaux_grises.htm#degraisseur

http://www.eautarcie.com/Eautarcie/4.Epuration/C.Epuration_eaux_grises.htm#degraisseur

http://www.eautarcie.com/Eautarcie/4.Epuration/C.Epuration_eaux_grises.htm#degraisseur

http://www.eautarcie.com/Eautarcie/4.Epuration/C.Epuration_eaux_grises.htm#degraisseur

http://www.idswater.com/water/europe/well_milieuadvies/water_purification_systems/11300_0/b_supplier.html

http://www.rioleringsmarkt.nl/producten/septictank-iba

http://www.ideassonline.org/innovations/brochTesti.php?id=101&brId=20

http://www.pondlibrary.com/filters/artikel/73/het-moerasfilter-deel-2-de-(op)bouw.htm

http://www.pondlibrary.com/filters/artikel/73/het-moerasfilter-deel-2-de-(op)bouw.htm

http://www.braamtuinen.nl/helofytenfilter.html

http://www.braamtuinen.nl/helofytenfilter.html

http://www.angelfire.com/ga2/petergiles/septicfrench.html

http://www.assainissement-non-collectif.developpement-durable.gouv.fr/quelles-filieres-puis-je-installer-a65.html

http://www.assainissement-non-collectif.developpement-durable.gouv.fr/article.php3?id_article=185

http://home.hccnet.nl/michel.post/klussen/plantenwaterzuivering.htm

http://home.hccnet.nl/michel.post/klussen/plantenwaterzuivering.htm

http://www.flickr.com/photos/50188265@N00/3552355364

http://www.ecosave.com/

TB HAMAR ;WIERDEN kant en klare HELOPHYT FILTERS

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#4 Geplaatst: 2012-02-20 14:08:50

Om bevriezen te voorkomen kan misschien een AQUARIUM VERWARMINGS ELEMENT uitkomst brengen??

Bij de site ; assainissement-non-collectif gouv.fr vindt u waarschijnlijk ook info over werking MICRO STATIONS voor maison secondaires . EEA is meegenomen in het cerf; AGREE MINISTERIEL.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2012-02-20 14:11:35

Ik heb zo'n aquarium element in de drinkwaterbak liggen voor de kippen en vogels, werkt super (als helma niet aan het snoertje trekt)

Cees.

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#6 Geplaatst: 2012-02-20 14:12:14

Veel info vindt u ook in de vijver techniek en de ZWEMVIJVER techniek.

Gezuiverd GRIJS WATER kan in de Zwemvijver of als irrigatie dienen.

Het boek van de 12 AMBACHTEN geeft veel informatie.

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#7 Geplaatst: 2012-02-20 14:15:50

ZO zie je maar!!

Op de Californische sites over GREY WATER TREATMENT wordt volstaan met uitvloeien over MULCH, waarna irrigatie voor planten.

Zij hebben een waterprobleem daar.En lopen een beetje op ons uit volgens mij.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#8 Geplaatst: 2012-02-20 14:26:52

Patric, wat kost nou zo'n WPL Diamond?

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#9 Geplaatst: 2012-02-20 14:55:28

http://micro-stations-depuration.com/html/diamond.html

MICRO STATION;

Alleen bij ;PERMANENTE TOEVOER van ZWART en GRIJS WATER samen. (dus permanent verhuur en of bewoning)

Bij Plaatsgebrek, en mogelijkheid tot lozen op sloot /riviertje of terrein(irrigatie)

Veel CHAMBRES PRINCIPALES dwz veel personen tot 20 personen met een simpel station.Voor campings en hotels etc grotere modellen beschikbaar(55 personen en meer) welke wel werken bij geringe en of tot maximale aanvoer!!

Makkelijk installeren.Geringe omvang.

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#10 Geplaatst: 2012-02-20 14:58:03

http://www.angelfire.com/ga2/petergiles/septicfrench.html

prijzen op site;

loopt van 3200 tot 5300 HT.

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#11 Geplaatst: 2012-02-20 15:00:38

Micro Station:

Overigens ook in NEDERLAND als je in een buitengebied woont zonder drukriool.

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#12 Geplaatst: 2012-02-20 16:36:20

Les v. Tantes;

HELMA is uw lievelings KIP??

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2012-02-20 19:46:15

Goed, dat was Patric. Die graag HOOFDLETTERS gebruikt.

En zijn er anderen die ervaringen hebben?

Prijzen zijn aardig maar een "station d'épuration" is één, het aanlegge, (graven, aansluiten, testen) is twee.

Steven

avatar#9771
annet
Berichten: 0
Reacties: 4

#14 Geplaatst: 2012-02-21 10:58:40

Biorock ( biorock.fr ) verkoopt waterzuiveringsinstallaties (station d'épuration) die 6 maanden ongebruikt gelaten kunnen worden. Elektriciteit is ook niet nodig mits het terrein waar de installatie ingegraven wordt enigszins aflopend is.

Aldus Biorock.

Annet

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#15 Geplaatst: 2012-02-21 12:32:00

Heb toevallig gisteravond de befaamde Spanc avond gehad: we komen bij u langs binnenkort. Daar werd nog vermeld dat er tegenwoordig heeeeel veel micro-station aanbieders/produkten zijn, maar dat er nog maar een 30-tal microstations goedgekeurd zijn door Spancie-Spancie.

Overigens is blijkbaar eind 2011 besloten soepeler om te gaan met bestaande installaties (van welke soort dan ook) die weliswaar niet conform zijn, maar geen overlast veroorzaken.

Het was weer een vaag avondje.

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#16 Geplaatst: 2012-02-21 13:17:05

Spanc wel of niet; europese normen gelden, dat die Fransen zo lang mogelijk de concurrentie buiten willen houden dat is hun probleem.

norm; NF-EN-`12566-3 CE

Micro station of septic;de grootste ergernis is het opengraven van je tiun voor een lit d'epandage/filtrant,afhankelijk van het aantal chambres principales/habitants.

Bij een goed micro station mag je direct lozen op sloot of beekje of riool ..en blijft je tiun min of meer gespaard zodat je nog een boompje mag planten hier of daar.

De hoogste norm wordt gehaald met een Bio toilet en een riet filter!!

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#17 Geplaatst: 2012-02-22 07:45:56

Maar Annet heeft toch gewezen op de Unité Biorock, die aan de norm 12566-3 voldoet? In het filmpje wordt duidelijk getoond hoe het werkt. Het enige wat ontbreekt is de prijs. Ook zie ik nergens staan dat het terrein een klein beetje moet aflopen, zoals Annet schrijft, en waarom. Ook in het filmpje lijjkt het terrein vlak. En waar leidt de pijp rechts (met het afvalwater?) naartoe? 

Maar verder voldoet dit systeem aan alle eisen van Mike, die de vraag heeft gesteld. Waarom geeft niemand commentaar op dit op het oog ideale systeem?

avatar#9582
Mike
Berichten: 1
Reacties: 1

#18 Geplaatst: 2012-02-22 10:34:39

Als aanstichter van deze discussie: Alle forum bezoekers in ieder geval alvast hartelijk bedankt. Zeker een waardevolle discussie.

Op verschillende sites van leveranciers heb ik ook informatie verzameld over mogelijk geschikte oplossingen voor mijn tweede huis. De meeste systemen zijn niet geschikt voor een maison secondair. De problematiek hierachter is volgens mij tweeledig. Het systeem moet regelmatig 'gevoerd' worden (anders gaan de bacterien dood) en veel systemen hebben stroom nodig voor een pomp.

Ik heb zelf de voorkeur aan een stroomloos systeem. Mocht de pomp uitvallen (er springt een stop, de pomp gaat stuk o.i.d.) dan stopt de circulatie binnen zo'n compact systeem. (Bij sommige heb ik gelezen dat je dan enkele dagen heb om dit te herstellen, zo niet dan moet het systeem eerst weer geleegd worden voor het kan worden opgestart.)

Er bestaan ook stroomloze systemen. Zoals het systeem biorock waar annet hier boven ons op heeft gewezen. Dit systeem had ik nog niet bekeken (en zal ik zeker nog doen).

De compacte systemen zijn vooral nodig als je te weinig terrein hebt om iets op in te graven.

@bosbess:

De meeste systemen hebben een uitstroom van gereinigd water. (In het filmpje van biorock de buis naar rechts.) De bedoeling is dit te laten lozen op een greppel o.i.d., of uit te laten vloeien over de tuin (niet moestuin).

Het terrein hoeft op zich niet aflopend te zijn. De in de grond liggende buizen wèl, waarbij bij systemen zonder pomp de uitstroom altijd een stuk lager (bv 1m) is dan de instroom. Een helling, of een dieper gelegen greppel om op te lozen is dus wel handig.

Vanuit het lijstje waar ik naar gekeken heb kom ik op de volgende mogelijke kandidaten:

- COMPACT’O 4ST2

http://www.legrandbourg.com/page67.html
http://bioassainissement.com/11.html
http://www.a-autonome.fr/filieres-compacto-st2.html

Handleiding & prijsindicatie: http://www.assainissement-non-collectif.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/Notice_technique_COMPACT_O_ST2_21-01-10-1_cle6d8dd7.pdf (€ 11.000 / 15 jaar ttc, zelf onderhoud doen (maar wel gebaseerd op permanente bewoning)).

- SEPTODIFFUSEUR  [SD14]/[SD22]

http://www.sebico.com/Stations-Septodiffuseur.html

Ik heb ergens gezien dat per filter dit systeem € 280 kost. (Dus nog vermenigvuldigen x aantal filters + fosse tout-eaux + installatie.)

Heeft iemand ervaring met deze systemen?

Heeft iemand ervaring met het zelf aanleggen (inclusief verkrijgen van goedkeuring van de locale spanc)?

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#19 Geplaatst: 2012-02-22 21:39:09

bij BIO rock lees ik duidelijk; geen onderbreking van de aanvoer, dus geen vakantiewoning!!

Vooralsnog voor deze situatie met onderbreking in de aanvoer kom je op iets anders ui.

KLARO QUICK

WPL HIPAF (voor 2 tot 50 personen ongeschikt voor een vakantiehuis vanwege zijn aanschaf prijs)

Klaro heeft een aangepaste regelkast optioneel beschikbaar voor onderbrekingen in de toevoer op te vangen.

Ook heeft Klargester een beluchtings unit met regelkast los beschikbaar welke in een OUDE SEPTIC kan worden geplaatst onder bepaalde voorwaarden.

Een dergelijk systeem vindt je ook bij "HYDRODIF".fr maar dan zonder regelkast ,dus permanent werkend.

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#20 Geplaatst: 2012-02-22 21:56:11

GRAF KLARO levert ook infiltratie tunnels in systeem naar behoefte te vergroten, voor een redelijke prijs.

EEN micro station vraagt geen filterbed ter zuivering van het effluent zoals dat uit de fosse komt.

Slechts een soakaway of uitvloei tunnel volstaat (er hoeft niks meer gezuiverd te worden) afwateren op sloot of beekje kan ook.

Andere merken zijn TRICEL- WPL

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#21 Geplaatst: 2012-02-22 22:11:35

De betreffende pompen in deze micro stations zijn lucht pompjes zoals in een aquarium )iets groter dan!

Kun je gewoon laten draaien. Mr. Giles van WPL vertelde me dat bij geen toevoer het proces stopt,om vervolgens bij nieuwe toevoer pas weer na ehnkele weken op gang te komen.

De systemen welke wel met onderbreking werken worden aangestuurd middels sensoren , de luchtpomp gaat dan zeer langzaam werken zodat het proces vertraagd en de bacterien worden gespaard tot dat nieuwe toevoer van BOUE plaatsvindt.

Mijns inziens moet je ook weer niet te lang afwezig zijn , anders sterft de stam alsnog uit!!Er zullen wel richtlijnen voor zijn.

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#22 Geplaatst: 2012-02-22 22:15:51

Al eens aan een BIO TOILET gedacht=

Sinds 2011 Ministeriel ! ! toegestaan en een van de zuiverste oplossingen , ongevoelig voor wel of niet aanwezig-afwezig!!!

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#23 Geplaatst: 2012-02-23 13:50:26

Ik heb gezocht maar niet gevonden waar jij bij Biorock hebt gelezen "geen onderbreking van de aanvoer", Patric, maar dit is wat ik van hun site pluk. Zoals je ziet staat er: Périodes de longue absence autorisées. Weliswaar staat er (Vacances) achter, maar als het 4-8 weken zonder aanvoer kan, dan kan het (volgens mijn ondeskundig brein) toch ook wel langer?

Sorry, de afbeelding was weggevallen:

avatar#9771
annet
Berichten: 0
Reacties: 4

#24 Geplaatst: 2012-02-23 15:31:04

In een folder van Biorock staat: En cas d'absence les bactéries restent actives plus de 6 mois. Tussen huis en Biorock moet overigens nog wel een fosse toutes eaux geplaatst worden. En alleen de kleinste Biorock (-5) is goedgekeurd.