Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

DCL (dispositif de connection pour luminaire)

Auteur Bericht

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2011-11-23 13:00:09

Ik lees wat tegenstrijdige berichten op internet over de DCL. De één zegt alle plafondcontacten/dozen moeten een DCL hebben, de ander zegt dat je er maar één boven de hoofdingang nodig hebt. Ik kan er op het forum niets over vinden( mijn zoektalenten) dus wie weet hier meer over?

Eric Gerth

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2011-11-23 14:21:34

Selon la norme NF C 15-100, les nouvelles douilles DCL sont obligatoires depuis 2001 dès les demandes de permis de construire. Le DCL (Dispositif de Connexion de Luminaire) est obligatoire pour chaque point d’éclairage. Il doit être pourvu d’une douille DCL avec une fiche récupérable 2 pôles + terre. Les fiches et douilles DCL permettent de raccorder rapidement un luminaire à une prise pour luminaire.

Dus overal in geval van keuring door de Consuel, in alle andere gevallen kun je gewoon doen hoe je het zelf (veilig) wilt.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2011-11-23 20:33:36

Jean-Paul heeft gelijk wanneer hij stelt dat wanneer er geen Consuel keuring aan staat te komen, niemand zich ergens zorgen over hoeft te maken. Maar ook wanneer dat wel het geval is, moet die DCL regel niet al te zeer verabsoluteerd worden. Ooit een garage gezien, of supermarkt, waar voor iedere TL-balk een eigen DCL is aangebracht? Of een huis dat je zou kunnen beschouwen als onderdeel van la patrimoine française met een daarbij behorend balken plafond, waar een DCL met bouwkundig geweld is aangebracht? Nee, ook in de op 5 december 2002 vernieuwde Franse elektranormen zaten al een paar uitzonderingsbepalingen. Bijvoorbeeld wanneer het bouwkundig niet mogelijk is zo'n DCL aan te brengen. Sindsdien zijn we een aantal amendementen op die normen verder, en een keurige samenvatting van de verder versoepelde voorschriften op dit terrein staat op pagina 36 van de samenvatting van de NFC 15-100 normen op de website van Hager. Desalniettemin blijft het op internet een onderwerp waar halve, hele en kwartwaarheden tot een stevige mistvorming leiden, en waar uiteindelijk slechts het fotograferen van door de Consuel goedgekeurde installaties de veronderstelde absolute alleenheerschappij van de DCL in een iets genuanceerder daglicht plaatst, zoals hier. Toch handig zo'n telefoon met ingebouwde camera.

Rob van der Meulen  

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#3 Geplaatst: 2011-12-01 07:57:21

Zijn er stekkers met snoer te verkrijgen die passen in de DCL? Op deze wijze kun je nog op een normale manier een lamp aan de DCL ophangen. Ik heb ze zelf nog niet gezien, alleen de lelijke grote fittingen.

Eric Gerth

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2011-12-01 08:42:41

De losse DCL stekkertjes voor de DCL zijn gewoon bij de brico te koop.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2011-12-01 16:48:21

Bonjour,

Misschien iets heel anders, maar het is toch ook toegestaan om alle lichtpunten in de vorm van "prises commandées" uit te voeren? Zeker in mijn geval is dat handig. Die DCL´s heb ik namelijk nog niet in opbouw uitvoering gezien, en dat heb ik bij montage op een ouderwets balkenplafond toch wel nodig.

Bij de Brico zijn behoorlijk compacte 2P+T opbouwstopcontacten te koop, die prima in de buurt van een lichtpunt te monteren zijn. Schakeldraad er naartoe, stekker vanuit hanglamp erin, klaar.

Of zie ik nu iets over het hoofd?

Salutations, Jos

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#6 Geplaatst: 2011-12-02 20:54:31

Bon soir,

alle feiten op een rijtje gezet is de DCL een vervanging voor het welbekende kroonsteentje. In mijn eerste beleving had ik te maken met een lelijke fitting met direct daar aan vast een lamp waar in geen enkele lampvorm in te passen is. Maar met de los te leveren stekker werkt dit dus als een modern kroonsteentje, niets mis mee. Wel moet de DCL centraaldoos (om deze zo maar even te noemen) passen in de structuur van het huis. Met een houten plafond en balkenlaag wordt dit moeilijk. Als er een tussenplafond is ( hout of gips) kunnen deze 'centraaldozen' gewoon worden toegepast. Wij hebben nog geen elektra aansluiting dus moet de installatie gekeurd worden en aan alle eisen moeten voldoen.

Dank voor jullie bijdragen, werkt altijd weer verhelderend.

Eric Gerth

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#7 Geplaatst: 2011-12-02 21:03:59

Weet iemand het antwoord op de vraag van Jos? Ik vroeg me ook af of je lampen aan een houten plafond kon aansluiten middels een opbouw stopcontact (dat dus al of niet stroom krijgt via de betreffende schakelaar(s)). Een hanglamp is op die manier ook eenvouding op een andere plek te hangen. Dat kan bij een flexibele opstelling van meubels handig zijn.

Maxandr 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2011-12-03 12:29:29

Jos,

misschien moeten wij wachten op Rob v.d.M. die zeker een competent antwoord kan geven.

Ik, met mijn beperkte kennis van elektra regelgeving, zou zeggen:

lichtpunt is lichtpunt, of die nu via een DCL of een gedecideerd stopcontact gevoed wordt. En je mag er toch max zes op een groep aansluiten?

Nog vier opmerkingen:

1.  DCL's ken ik ook alleen in inbouwuitvoering. Maar ook in een ouderwets balkenplafond heb ik die kunnen plaatsen, maar dan alleen in combinatie met een oplegvloer of een isolatie+gipsplaat onder de vloerplanken (tussen de balken). Kwestie van de situatie ter plaatse.

2.  Ik heb in onze séjour systematisch alle stopcontacten boven de plint dubbel uitgevoerd, een met permanente voeding en een als prise commandée. Want ik wil, omdat de ruimte niet al te hoog is, overal staande lampen (schemerlampen en leeslampen) kunnen plaatsen. Om het overzichtelijk te houden heb ik steeds het stopcontact aan de tuinkant commandé uitgevoerd, en die ook nog door een oranje plakkertje gekenmerkt.

3.  Een leuke oplossing vind ik de Engelse ceiling roses. Vaste aansluiting voor de kabels uit het plafond, dominoachtige aansluiting voor de flexibele lampdraden. En het plafondkapje niet op deze kabel geklemd (en vaak op en neer glijdend) maar op de basisplaat van de ceiling rose geschroefd of geklemd. Soms komt er ook iets handigs uit Albion :-))


4. Mijn vader bracht in de jaren '50 de voorlopers van de huidige DCL's mee uit Zweden. Hij zag er ook dat de lampen met kabellussen daar opgehangen worden waar zij nodig waren, en niet zoals bij ons in Duitsland gebruikelijk alleen onder de gottgewollte middenuitlaat.

Ik wacht op de competente reactie van Rob.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2011-12-03 16:29:25

Rob van der Meulen stuurde mij de volgende email:

[quote] DCL: als analoge Neanderthaler wordt mij de toegang geweigerd tot de site, misschien wil jij dit plaatsen/bewerken. Zie ook de hager info!!!!

En cas d'impossibilité technique (ou de rénovation) à poser le point d'éclairage au plafond, il peut être remplacé par deux socles de prises de courant commandées ou par deux appliques.

Zie installations électriques.

Boite de connexion DCL:

- obligatoire si la canalisation est encastrée.- non obligatoire si la canalisation est en saillie et si le matériel est pourvu de bornes de raccordement réseau (ex.hublot)
 - DCL obligatoire dans tous les locaux, excepte :

> extérieur.

> volume 0 - 1 et 2 de la salle de bains.

> buanderie.

Gevonden in deze bron.

Pour les spots et les DCL, la norme est ambigue. Il faut en principe des DCL mais la norme tolère d'autres possibilités. Si vos spots sont fixés et les branchements faits cela devrait passer.

Zie meer hierover hier en hier.

Pour les socles de prise de courant

Cela concerne les prescriptions complémentaires relatives à l'accessibilité aux personneshandicapées
pour l’éclairage la norme impose (771.314.2.3)
-au moins un point en plafond, équipé d’un socle DCL + douille DCL.complément par un ou plusieurs en applique ou par un ou plusieurs socles de prise de courant commandés -Cas particulier (771.314.2.3) :en cas d’une rénovation totale ou d’impossibilités techniques de réalisation en plafond, remplacement par 2 points en applique ou 2 socles prise de courant commandés.

Voir le lien Norme NF C 15-100 > La norme pièce par pièce

voir aussi la documentation Schneider en ligne


ou télécharger au format pdf la documentation Norme NF C 15-100 Guide 2008 Réf. : FRAED203715FR

en kijk hier.   [/quote]

Zover de info van Rob v.d.M.

Nog niets bewerkt, doe ik morgen.

Jammer dat het op dit ogenblik voor sommige forumsdeelnemers onmogelijk is hier iets te plaatsen. Het probleem is aan Wim Bavelaar en zijn technici meegedeeld.

Jos, kom je er uit?

Met dank aan Rob!

Christian von Klösterlein

edit 04-12-2012, 10:10:

Nu bewerkt. Ik heb alle ellenlange website-adressen vervangen door hyperlinks. Grote dank aan Rob vd Meulen! Waar hij toch weer zijn informatie weet te vergaren ...

En bedankt voor zijn engagement in dit forum, ondanks alle technische tegenslagen die hij met zijn trage internetverbinding ontmoet. Sterkte, Rob!

@Jos:

hier heb ik de beslissende zin gevonden (scroll even door de hele site):

- dérogation du consuel pour les plafonds en bois (ex: poutre, plancher supérieur en bois épais, ...): pas de DCL !

dérogation betekent volgens mijn dictionnaire overtreding van de wet, maar volgens mijn taalgevoel in dit geval eerder afwijking of uitzondering. ;-))

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2011-12-04 10:14:04

Om dit verhaal even weer naar boven te halen:

Ik heb de bijdrage van Rob van der Meulen bewerkt. Zie hierboven.

Christian v.K.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#11 Geplaatst: 2011-12-04 12:32:49

Bonjour Rob, Christian,

Mijn hartelijke dank voor de moeite die jullie beiden genomen hebben om deze waardevolle informatie hier op de site te krijgen. Rob, weet dat ik met je mee leef in je digitale Jutland, ik waardeer des te mee je inspanningen!

Voor mij is de informatie geruststellend, ik heb een balken/planken plafond met de leidingen in opbouw, dus ik concludeer dat ik in mijn geval dus prises commandées kan gebruiken. Natuurlijk prefereer ik inbouw en wegwerken, en in dat geval is de DCL ook geen probleem.

En Christian, ik denk dat de vrije vertaling van "dérogation" nog het meeste lijkt op iets met "gedogen", een begrip waar met name (ex) NL inwoners behoorlijk vertrouwd mee zijn ;-)

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2011-12-04 12:42:28

Dérogation kan het beste vertaald worden met ontheffing.

Mag dus wel want toegestaan door "instances compétentes".

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2011-12-04 13:53:33

Jos,

dat ik daar niet op ben gekomen: gedogen

Het Nederlandse onwoord van de laatste 20 jaar.

Niet-DCL's gedogen!

Christian von Klösterlein

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#14 Geplaatst: 2011-12-05 12:15:48


Via een adsl verbinding: bedankt Christian. Ter geruststelling van iedereen wijs ik wellicht ten overvloede op de Hager samenvatting van de NFC 15-100 normen. Daar staat op pagina 7, in vet gedrukte tekst voorzien van oranje streepje en met attention in de kantlijn (details op pg. 36), wat er met het amendement 3 veranderd is in de DCL bepalingen. Of moet ik zeggen, wat er aan formele verduidelijking gekomen is op een al langer bestaande praktijk, maar waar de oorspronkelijke tekst toch wat ambigu was zoals de Franse electricien Carminas ergens al opmerkte.

Over gedogen gesproken, taal is toch wel leuker dan elektradraadjes knopen, de dérogation zoals we die kenden voor het speciale scheerstopcontact in de badkamer is met de publikatie van "A3" ingetrokken, inderdaad door het bevoegd gezag. In de Schneider intro voor de Franse elektrische installatie staat dan ook keurig vermeld: "Levée de la dérogation permettant l'installation dans volume 2 d'un socle de la prise rasoir alimenté par transformateur de séparation".

Komen we bij de DCL, waar de normen van 5 december 2002 die ik er vanochtend nog eens op uitgespit heb, al rekening hielden met de mogelijkheid dat de bouwkundige werkelijkheid wel eens anders kan zijn dan het ideaalbeeld dat regelgevers voor ogen hebben. Hulde dames en heren regelgevers. Maar met teksten die enigszins in nevelen waren gehuld.

Zo lezen we in paragraaf 559.1.1: "Toute canalisation encastrée doit être terminée par une boîte de connexion. Si cette boîte est fixée dans le plafond et est destinée à alimenter un point d'éclairage, elle doit être prévue pour la fixation des luminaires". En dan moet je een DCL gebruiken. En wat dan met de omgeving "non- encastrée"?  "Dans le cas d'une alimentation fixe posée en saillie, le raccordement du materiel peut s'effectuer sans interposition d'une boîte de connexion, à condition que le materiel d'utilisation soi, par construction, pourvu de bornes de raccordement au réseau ou si la canalisation est, par construction, pourvu de connecteurs specifiques de raccordement". Verder geldt dat een dergelijk aansluitpunt tot maximaal 6 ampère belast mag worden.

In hoofdstuk zeven van de oorspronkelijke 2002 editie staat dan nog wat verstopt, om het beeld compleet te maken (para 771.314.2.3): " Dans le cas de rénovation totale ou d'impossibilités techniques ne permettent pas la réalisation de points d'éclairages placés en plafond, l'eclairage du local peut être réalisé par deux points en applique ou par deux socles de prise de courant commandés."

Van elektriek terug naar semantiek: is hier nu sprake van gedogen in de Bataafse zin des woords? We verbieden iets, zelfs in het Wetboek van Strafrecht, maar in ons handhavingsbeleid zeggen we dan vervolgens: constateren is geen verbaliseren? Eigenlijk niet: de wetgever erkent in amendement drie uit 2010 wat volmondiger en duidelijker dat er twee bouwkundige praktijksituaties zijn: daar waar een DCL geplaatst kan worden (en dus verplicht), en daar waar het niet kan. Psychologen noemen dit waarschijnlijk : reality testing.  Maar het is dus niet helemaal een cafetaria waar je geheel naar eigen voorkeur iets op je bord kunt scheppen.

Rob van der Meulen

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#15 Geplaatst: 2011-12-07 13:52:27

De Consuel heeft het bij ons opgelost door de plafonnieres zonder DCL te accepteren terwijl met een hanglamp met voet wel noodzakelijk is. ik kan de logica daarvan wel begrijpen.

Vreemder vind ik dat er geen rekening gehouden wordt (in NL ook niet) met het schakelvermogen. er dient een bepaald vermogen geschakeld te worden om de contacten schoon te vegen. anders krijgt corrosie de overhand en slecht fuctionerende schakelaars/relais.

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#16 Geplaatst: 2011-12-12 19:38:51

In Nederland zijn we gewend om ook inbouwdozen in de wand te plaatsen en daar vervolgens verlichting op te monteren. Is de verwachting dat deze werkwijze in Frankrijk ook m.b.v. de DCL toegepast moet gaan worden of laten we gewoon de buis met draden uit de wand/muur steken om hier vervolgens de lamp op en aan te monteren?

Eric Gerth

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#17 Geplaatst: 2011-12-12 21:19:47

Eric,

Het lijkt me dat de al eerder aangehaalde passage uit de Franse elektranormen, paragraaf 559.1.1 "Toute canalisation encastrée doit être terminée par une boîte de connexion" slechts voor één uitleg vatbaar is: geen eindjes elektrabuis die uit de muur komen met wat draad en een kroonsteentje. Maar une boîte d'applique mural DCL. Wanneer je het volgens de normen wilt, of moet doen vanwege een Consuel keuring. Zie ook pagina 231 van dit boek of pagina 355 hier.

Rob

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#18 Geplaatst: 2011-12-13 09:59:55

Een beetje off-topic wellicht, maar we zijn eens in een restaurant geweest waar alle electra in koperbuisjes tegen de natuurstenen muren was gemonteerd. Eerst dacht ik nog dat het waterleiding of zoiets was ... Het zag er erg netjes uit, volgens mij poetsten ze zelfs.

Groetjes, Richard

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2011-12-13 22:27:59

Richard,

net zo off-topic:

Was er niet iemand in dit forum die zijn zichtbare PVC-elektrabuizen koperkleurig geverfd had?

Christian von Klösterlein

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#20 Geplaatst: 2011-12-14 08:08:00

Beeld is inmiddels duidelijk, als de installatie gekeurd moet worden, zoals bij ons om een aansluiting te krijgen, kun je beter overal waar nodig de DCL toepassing plaatsen (zowel in plafond als wanden), is ook netter en veiliger dan het buisje met het kroonsteentje. Uiteraard moet dit bouwkundig wel mogelijk zijn. Bij de natuurstenen muren is dit niet (altijd) mogelijk.

Allen dank voor de bijdragen,

Eric Gerth