Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

septic tank in kelder in de winter afdekken?

Auteur Bericht

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#0 Geplaatst: 2011-11-23 14:54:39

In de winter zullen wij niet veel in ons franse huis aanwezig zijn.

Onze septictank staat in een kelder die fink geventileerd wordt (lees in dit geval: septictank op de tocht staat).

Ook de boiler staat in de kelder. Deze is door de vorige franse bewoners elke winter afgetapt.

Moet de septictank ook geisoleerd worden tegen bevriezing? Wij troffen de septictank aan met een flinke laag hooi er op en er om heen. Dat alleen erg smerig was geworden door een lekage van de overstortpijp (is inmiddels verholpen). Dus alle hooi hebben we weggegooid.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#1 Geplaatst: 2011-11-23 16:25:47

De meeste septictanks liggen buiten en die worden niet extra beschermd. Het lijkt me dus dat die in jouw kelder ligt ook wel de winter doorkomt. Zelf heb ik ook een boiler in de kelder (mijn septic ligt buiten), maar die heb ik alleen het eerste jaar leeg laten lopen. Ik heb toen een thermometer met geheugen bij de boiler gehangen en ik had het geluk dat het een strenge winter was. Omdat de thermometer niet onder de 2 graden is gekomen, heb ik alle jaren daarna de boiler gevuld gelaten. Het leeg laten lopen is namelijk een vervelend en langdurig karweitje. Een korte periode van vorst zou hij vanwege de dikke isolatie overigens ook nog wel overleven.

Frans

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2011-11-23 16:55:51

De septic tanks of fosses toutes eaux die buiten goed in de grond begraven zijn, zijn daarmee prima geisoleerd. Een vrijstaande in een omgeving waar het in theorie flink en langdurig kan vriezen lijkt me risicovoller. Dat vonden de vorige bewoners blijkbaar ook. Je zou er wat isolatieplaten tegenaan kunnen plaatsen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-11-23 19:27:37

Het vriespunt van zeewater is -1,9°C aangenomen dat er 34 gram zout per liter in zit.

Is een mengsel van water, poep, pies en opgelost toiletpapier meer resistent? Ik heb geen idee, het zou moeten worden uitgeprobeerd in de vriezer. Dit zou ik zelf doen als mijn echtgenote een paar dagen de deur uit was want ik weet niet of ze dat op prijs zou stellen....

Het idee om er isolatie omheen te doen lijkt me verstandig. Bijvoorbeeld glas-of steenwol.

Een buurman heeft dezelfde situatie. Twee aparte tanks van ongeveer 1 kuub elk. Van mooi asbesthoudend cement. Nooit geïsoleerd. Staan in de kelder, één deel wel, de andere niet aan veel tocht blootgesteld. Het huis heeft 5 jaar leeg gestaan met volle tanks en zonder verwarming. Niets gebeurd, geen scheuren of zowat.

Nooit gehoord van vorstbescherming. Fluitje van een cent om er een weerstand in te hangen en die te koppelen aan een thermostaat. Een paar honderd Watt lijkt mij genoeg. Maar bij mijn weten niet toegepast. Dus wellicht zal het zo'n vaart niet lopen?

Steven