Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Geotextiel of niet?

Auteur Bericht

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2011-11-24 12:32:03

Wij zijn bezig met de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg naar de achterzijde van onze woning (lengte 120 meter). In het uitgegraven tracé is een eerste laag concassé (80) gestort en aangewalsd. Het ligt er mooi vlak en aangesloten in. Tot op heden geen problemen met de afwatering geconstateerd. Berijden (ook van een vrachtauto) levert geen problemen op.

In het voorjaar volgt het afstorten met gravillons (20).

We krijgen uiteenlopende adviezen over de toepassing van geotextiel tussen de lagen en vragen ons af of dit nodig is, gezien het feit dat er geen problemen met de afwatering zijn en kans op vermenging van de lagen klein lijkt. Reductie van het materiaal is niet een groot voordeel - wat de kosten betreft; de carrière ligt om de hoek.

Heeft iemand ervaring en/of kennis op dit terrein, die gedeeld kan worden? 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2011-11-24 13:05:32

Geotextiel niet nodig. Lijkt me veels te duur. Geotextiel wordt meestal gebruikt tegen ontstaan van onkruid. Ik zou alleen geen gravillons 20 maar concasse 20 storten, blijft beter op zijn plaats. Mag best een beetje mengen met de 80, lekker stevig. Met de jaren moet je soms even wat aanvullen.
Overigens zou ik altijd als onderlaag 0-80 hebben gestort, of is dat wat je bedoelde?

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#2 Geplaatst: 2011-11-24 13:20:44

Onderlaag is 0-80. Dat geotextiel vnl wordt toegepast tegen onkruid ben ik niet helemaal met je eens. Bij de wegaanleg wordt het zeer vaak toegepast en nioet bepaald tegen onkruid. Bedankt voor je advies!

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2011-11-24 13:34:42

Ja in de wegenbouw, maar we hebben het hier over een oprijlaan toch? Gezien het weinige verkeer heeft geotextiel hier alleen een onkruidwerende functie. En dan is zeg 400m2 geotextiel wat prijzig. Maar goed, dat is giffen ook.

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#4 Geplaatst: 2011-11-24 21:18:55

Jean- Paul,

volgens mij hoort een oprit ook onder wegenbouw, maar dat even terzijde. Mischien zie ik het verkeerd maar verwissel je geotextiel niet met worteldoek?

Geotextiel is meestal wit en van polyester, niet uv bestendig en bedoeld om in de grond te verwerken. Worteldoek is meestal groen of bruin en geweven van polyethyleen ( schrijf ik dat zo goed? ), uv bestendig en inderdaad bedoelt om ongewenste groei tegen te gaan van "onkruid".

Cees,

Als de vrachtwagens zonder vervormen / verzakken over je nieuwe weg kunnen rijden dan is het geotextiel niet nodig. Alleen waneer de weg aangelegd is in de droge periode kan dit van de winter toch problemen gaan geven. Om je een voorbeeld te geven; in de zomer waneer de ondergrond droog is kan een vrachtauto welke beladen is zonder problemen en zelfs zonder noemenswaardige vervorming van de ondergrond bij ons over het land rijden. Bij elkaar toch gauw zo'n 30 ton op 6 of 8 bandjes. In de natte periode waneer de grond verzadigd is met water willen ze het niet eens proberen, zelfs met alle wielen aangedreven komt hij er niet meer uit en heb ik sporen in het land tot asdiepte. Hoe dik is de fundatielaag van 0/80 overigens en hoe dik wordt de finition van 0/20. Hier wordt voor de afwerklaag overigens meestal 0/30.5 of 0/32.5 gebruikt. En ook deze laag moet weer gewalst worden.

Als de geotextiel trouwens nodig was dan had deze volgens mij onder je 0/80 laag moeten liggen zodat de eventuele kleiondergrond niet kan mengen met deze laag en dus de stabiliteit hiervan gewaarborgd blijft.

Groet, René

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#5 Geplaatst: 2011-11-25 09:25:06

René,

Ik denk dat de verschillende adviezen mbt geotextiel, die ik kreeg, te maken hebben met het verschil tussen geotextiel en worteldoek. De Franse adviezen bedoelen geotextiel en de Nederlandse aanbevelingen worteldoek. Het probleem van het geotextiel is opgelost: het hoort onder de onderste laag en het ligt er niet. Volgens een locale aannemer, die ik zojuist sprak is dat voor mijn grond en toepassing geen enkel probleem. 

Worteldoek lijkt me niet nodig: zand, grond en zaad waait ook in de toplaag en moet anders bestreden worden.

Ik twijfel nog over de toplaag. De concassé van de plaatselijke carrière is nogal gemengd van kleur; gravilons zien er fraaier uit. Misschien moet ik ze  aanvullen met 'sable' van dezelfde kleur.

Bedankt voor het advies!

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#6 Geplaatst: 2011-11-25 19:47:19

Cees,

Het opvullen met zand van dezelfde kleur als het grind heeft geen bindende waarde. In het mengsel 0/20 zit als het goed is ook klei en diverse maten fijn grind en als je dit walst word dit een compacte laag, alles grijpt eigenlijk in elkaar zo gezegd. Bij enkel grind kan je walsen wat je wilt maar uiteindelijk blijft het los grind en daarmee heb je ook heel snel spoorvorming. Ook kan de laag grind dan niet erg dik zijn anders zinkt je auto er in weg, net zo als bij de grindbakken langs de snelweg voor als je remmen het begeven in een afdaling.

Groet, René