Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Overheidsbedelaars?

Auteur Bericht

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#0 Geplaatst: 2011-11-24 18:02:25

Het jaareinde is weer nabij.

Daarmee ook weer de bedelende en schooierende (semi)overheidsdienaren.

Wie? Vuilnisophaaldienst, brandweerlieden, plantsoenopruimers, postboden(s), en alle anderen die ik even vergeten ben.

Ik heb de nodige jaren in Brazilie gewoond, gewoon in een huis aan de straat, met een stoep.

Mijn vrouw kende de bezoekers aan het hek wel. Er bleef altijd meestal wat over van de maaltijden , als ík er was, en dat ging niet naar de honden. Ook niet naar álle bedelaars.

Een keer was ik bij het hek, en er kwam een bedelaar met de hand naar door het hek gestoken. Ik haalde een bezem, en vroeg eerst de stoep te vegen, waarna hij zeer afwijzend en beledigd verder ging.

In Brazilie zit een zeker systeem in het helpen overleven van medeburgers, bij gebrek aan een adequaat sociaal systeem. Het werkt in zoverre,dat (bijna?) niemand overlijdt aan ondervoeding. Meer ook niet.

Terug naar de Franse bedelende (semi)ambtenaren, want dat zijn ze toch, in mijn inleiding.

En dé vraag: hebben ze geen eigenwaarde, geen idee wat sociaal is, basic animal instinct, werelvreemd, of gewoon schijt aan uw reaktie (Fr/Ned)?

Herb

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#1 Geplaatst: 2011-11-24 18:08:11

Obs: ik heb het over de "kalender" verbedelende (semi) overheidsambtenaren en/of fucntionarissen.

Groet.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2011-11-24 18:22:43

Tja, wij zijn er ook niet zo gek op, op die postbode en die brandweerlieden die jaarlijks hun fooi (les étrennes) komen ophalen. Onze factrice komt niet meer met de almanak langs omdat zij weet dat ze niets zal krijgen. De dame is namelijk niet goed in haar werk, is lui en doet slechts het hoogst noodzakelijke. Waarom dan een erkentelijkheidsfooi uitreiken? Ook de brandweer komt in volledig tenue de huiskamer binnen en heeft het bonnetje (de gift is aftrekbaar voor de belastingen) al paraat. Het opgehaalde geld wordt o.m. gebruikt voor het jaarlijkse feest van de vrijwillige brandweer. Nou ja, d'accord. Bovendien, zeggen de buren, ze rijden harder naar de brand bij mensen die jaarlijks de gift verstrekken dan naar de harteloze gierigaards.

Wim

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#3 Geplaatst: 2011-11-24 18:34:30

De postbode krijgt een redelijke kerstbijdrage.

Want, ik ben er vaker niet dan wel, en op verzoek, de post door de brievenbus te duwen.

Doe ik ook bij mijn buren. Zijn vaak absent en uitstekende post geef ik een zetje.

Of ze dat door hebben? Ik denk het niet. Sociaalgevoel in Frankrijk houdt op bij geen voordeel.

herb

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2011-11-24 19:04:34

"Bedelende en schooiende (semi)overheidsdienaren", getverdegetver Herbert, kan het nog denigrerender ?

Doe zoals Wim : iemand die méér dan z'n werk doet, verdient 'n fooi. Niks "tit for tat"; houd toch eens op met al dat berekenende, gecalculeerde gedoe.

Andersom : iemand die verzaakt, krijgt 'n zakje zout en/of de roede, of gewoon niets. Dat zegt genoeg.

Bekentenis : ik vraag nergens om, doe gewoon m'n werk. Maar wat voel ik me vereerd, bedankt als straks de moeders me voor de kerst 'n doosje chocolade of 'n lekker flesje toestoppen.

Moet de Conseil Général niet net die dag de bussen uit de vaart halen vanwege de sneeuw...

Peter.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2011-11-24 19:28:27

Bonsoir,

Ik leef in FR op een zeer beperkt inkomen doch ik geef elk jaar een bijdrage van 20 euro aan zowel postbode als brandweerlieden. Geen idee of dat voor hen veel of weinig is. De postbode doet zijn werk uitstekend en laat pakjes voor mij achter op "verborgen" plaatsen als ik niet thuis ben, zodat ik niet weer naar het postkantoor hoef om ze op te halen. En die brandweerlieden hoop ik nooit nodig te hebben, maar voor het geval dát...

Misschien ben ik wel dom, onvoldoende berekenend of te goedgeefs. Maar ik zie nu eenmaal graag vrolijke gezichten om mij heen. Als ik vrekkerig had willen knieperen had ik beter in NL kunnen blijven, dan was ik in goed gezelschap ;-)

Salutations, Jos

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2011-11-24 19:34:00

Helemaal mee eens Jos. De postbode is uitermate betrouwbaar en laat ook bij ons de pakjes achter. De pompiers, vergeet niet dat een deel van de pompiers vrijwilliger is. Zij doen in vrije dagen dienst. Ook ik ben zeer vereerd als ik van patienten een klein cadeautje ontvang. En toch, de pompiers, in mijn ogen zijn het helden en heldinnen. Wat een rotwerk hebben zij soms en met gevaar voor eigen leven. Met het jaarlijks feest hebben ze heel veel sponsors en met de tombola en lootjes wordt aardig verdiend, alles ten goed aan de heroische 'life support lieden'.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2011-11-24 19:55:30

Iedereen die arbeid vind het leuk om een cadeautje te krijgen, maar herbert, jij hebt waarschijnlijk altijd tegen je baas gezegd dat tie dat kerstpakket ook maar in z’n haar moet smeren.

Tja, die mensen heb je, dat zijn mensen die op een fabriek werken, niet één stapje harder lopen dan in de cao beschreven, en vooral geen eigen initiatief tonen waar de baas wat aan heeft.

Ik ben dol op die mensen.

Veel vervelender vind ik die nare lui die voor een riant loon wat ze krijgen (1330 € brut) dag en nacht klaar moeten staan voor onze veiligheid, wat nou zemelen, daar kiezen ze toch zelf voor?

En al die vrijwilligers dan, ze hebben een goed loon bij hun baas en ze kiezen er toch ook zelf voor om ’s nachts hun nest uitgebeld te worden voor een fikkie?

En die postbodes dan, in de regen…… da’s goed voor hun oren!

Nee, aan mij geen fooitje, ze steken h’m maar in hu …… en fooitjes geven doe ik al helemaal niet!

Goddank ben ik opgevoed met de gedachte dat het soms best aardig is om eens wat weg te geven, al is het maar een euro voor een kalender of een feesie.

Ik ben al bezig de kerstpakketten te bereiden, en ik glimlach al bij de gedachte aan die grijnzen op de smoelen van de jongens.

Heerlijk, soms even iemand in de bloemetjes zetten.

Echte bedelaars zijn anders.

Echte bedelaars hebben net zoveel recht op een uitkering als ieder ander, dus die geef ik niets, de bézem zoals Herbert al zegt.

Iemand die voor een sociaal bureau werkte in Parijs zei me eens “het is net als de vogeltjes, als je ze voert gaan ze niet vanzelf meer op zoek naar voer, bijvoeren mag, maar niet voeren.”

Nou, voor dat bijvoeren hebben we een heel mooi systeem waar ik al genoeg voor betaal.

Cees.    

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2011-11-24 21:14:20

Jos, 'n waardevolle bijdrage. Maar je verpest 't - in mijn ogen - door te spreken over het bedrag dat je doneert. Jammer.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2011-11-24 21:34:45

Met Jos eens. Met de Post dezelfde ervaringen. Bovendien moet de lieftallige postbodine elke dag onze hyperaktieve keffende haarbal verdragen (hij bijt gelukkig niet) en hebben de Pompiers 10 jaar geleden mijn echtgenote uit haar wrak getrokken toen ze onzacht de 4x4 van de slager rencontreerde. En dat deden ze met een zorgvuldigheid, voorzichtigheid en professionnalisme dat ik niet achter deze soms simpele jongens gezocht had!

De postbodes hebben een hongerloontje en zijn vaak niet eens ambtenaar maar schakelen tijdelijke arbeidscontracten achter elkaar en de vrijwillige brandweer is bijna écht alleen maar liefdewerk. Het zijn géén ambtenaren en ook geen semi: ze werken veelal gewoon in fabrieken en ploegendienst en zijn beschikbaar de middag als ze de ochtend gewerkt hebben en omgekeerd. Voor mij mogen ze een prima "Sainte Barbe" hebben!

Steven

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#10 Geplaatst: 2011-11-24 22:09:55

Ik ben zelf gemeentewerker in mijn Franse dorpje....

Waar bijna iedereen die er werkt tevens pompiers is (sauf moi) en het gemiddelde wat de mensen doneren is tussen de 10 en 20 euro, tevens voor de postbode!

Wel moet gezegd worden dat ondanks het in principe vrijwilligers zijn, ze onder werktijd hun diensten verlenen (worden opgeroepen dmv een pieper) altijd werken in de commune dus ze snel er snel bij....

Ook worden ze iedere keer als ze uitrukken betaald naast hun gewone werk. Is geloof ik rond de 30 euro start tarief naar gelang het voor is en hoe lang ze er mee bezig zijn! Bijvoorbeeld een schoorsteenbrand is minder betaald dan een auto ongeluk of een hartaanval!

Jullie snappen dus wel dat er een hoop collega's staan te springen om uit te rukken onder werktijd (aangezien de werktijd gewoon doorloopt en toch nog een extra centje bij  kunnen verdienen) dit bedoel ik niet verkeerd omdat het soms niet al te plezierig werk is (auto ongeluk,ernstig zieke mensen,etc,etc) maar desalnietemin hebben ze er natuurlijk zelf voor gekozen...

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#11 Geplaatst: 2011-11-24 22:36:12

En natuurlijk ga ik als ambtenaar zelf niet rond met een kalender.... Ken er eigenlijk maar 2 die het nog doen,dat zijn de pompiers en de poste. De vuilnisophalers,cantonnier (ikke dus) en alle andere heb ik zelf nog nooit langs zien komen hier!

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#12 Geplaatst: 2011-11-25 02:12:43

Sapeurs-Pompiers die er alles voor over hebben om een kalender te verkopen, en dan zo nu en dan ook nog hun leven wagen, daar heb ik bewondering voor.

janv

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#13 Geplaatst: 2011-11-25 08:22:59

@Peter,

Ik snap niet waarom ik iets "verpest". Ik dacht dat een forum was om informatie uit te wisselen. Dus meld ik het bedrag van mijn bijdrage, in de hoop dat anderen dat ook doen, zodat ik zelf weer terugkoppeling krijg of ik "hoog" of "laag" zit. En gelukkig gebeurt dat ook.

Ik behoor niet tot de categorie mensen voor wie financiele zaken zoals de hoogte van salaris of huur in de taboesfeer vallen of strikt geheim moeten worden gehouden. Maar zoals ik hierboven al schreef, ik zal wel te dom zijn... etcetera.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2011-11-25 08:55:10

Er zijn geen regels over de hoeveelheid aan munten U mag of wilt geven aan de "bedelaars", U geeft wat U denkt wat zij U waard zijn.

Als jij vind dat de pompiers je 20 euro waard zijn Jos, dan moet je dat gewoon doen, ook al geeft de rest er maar vijf.

Cees.

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#15 Geplaatst: 2011-11-25 09:05:16

@ advizeurpiet

Dank voor het noemen van het bedrag. Ik had daar in de verste verte niet een kijk-mij-es gevoel bij. Prettig juist om een indicatie te hebben wat een redelijk bedrag zou kunnen zijn.

Of misschien niet. Maar dat hoor en lees ik dan wel weer in andere reacties.

Prettig toch zo'n forum waarop in alle openheid gediscussieerd kan worden.

Aart

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#16 Geplaatst: 2011-11-25 12:52:14

Inderdaad, wij hebben nu een briefje van 20 euro klaarliggen voor het geval de pompier langskomt met de kalender die ik overigens niet zo leuk vind maar dat maakt niet uit.

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2011-11-25 14:19:29

Op een dorpsfeestje vertelde me een pompier (na de vierde of vijfde eau de vie) dat de arme mensen in verhouding met hun inkomen veel meer gaven dan de welgestelden.

Onze lieve buurvrouw Héloïse, die het werkelijk niet breed had, legde na iedere boodschappentour een euro of twee in een schaaltje in haar keuken om later iets te hebben voor de pompiers, le facteur en andere inzamelende mensen.

Zij werd dan ook op het feestje van de sapeurs pompiers steeds met alle egards begroet.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2011-11-25 15:42:47

Ik geef 1.65 aan de postbode, 2.15 aan de pompiers, 1.60 aan de vuilophaaldienst, en 0.95 aan de plaatselijke vereniging.

Dat is samen precies de dagelijkse contestation die ik moet betalen aan de RSI.

Even ter verduidelijking;

De postbode zuipt zich zelf er mee vol en weet voortaan mijn brievenbus helemaal niet meer te vinden, als die dat al kon.

De pompiers hebben met het gemiddelde van een 3000 euro’s waar ze voor vijfhonderd euro’s een kalender van laten maken voor iedereen gezien er ieder jaar dezelfde foto’s in staan, een geweldig feest voor 2500 euro’s (menig bruiloft haalt het niet) de vuilophaal dienst geeft noch kalender noch wat dan ook weg, en de plaatselijke vereniging kan me echt de boom in want als ik wat zeg is het nooit waar, én, ze geven ook niets weg.

Van geven gaat de beste koe dood.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#19 Geplaatst: 2011-11-25 18:42:07

Ik geef 1% van mijn netto maandinkomen in december aan de pompiers en de postiers samen.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#20 Geplaatst: 2011-11-25 19:31:32

En zo komt van 't één 't ander. Is dat erg ? Geenszins.

Herberts oorspronkelijke bijdrage is veranderd in 'n peiling van wat gangbare bedragen zijn. Daar was ik 'bang' voor vanwege Jos z'n zijdelingse opmerking, die "verpestte" de op zich - wat mij betreft - boeiender discussie over Het Systeem die Herbert aanging.

Het gaat nu slechts over die zijdelingse opmerking.

M'n oma zei altijd dat goede dingen zich in stilte voltrekken, ik heb veel van deze Haarlemmerdijkse melkboerin geleerd. En ook veel van m'n huidige agrarische buren.

Daar is niets calvinistisch aan, daar waren we te kathoziek voor.

"Geef, en gij zult gegeven worden", en dat uit mijn toetsenbord ...

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#21 Geplaatst: 2011-11-25 21:51:27

"Hoe kaler, hoe royaler". Dat zei de oma van mijn man. Toch wel fraai opgemerkt.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#22 Geplaatst: 2011-11-26 01:20:33

Als ik met collega's (gauw al 3-4-5 keer de SMIC) uit eten ga, ben ik de enige die een fooi geeft.

Inderdaad, Ingrid.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2011-11-26 10:42:18

Klopt prinsesje, maar als je altijd alles weggeeft wordt je nooit rijk ;-)

                         balthasar picsou

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#24 Geplaatst: 2011-11-26 12:44:08

Ik ben, geloof ik, minder schrieperig als het gaat om het geven van een extra'tje. De pompiers hebben bij mij al diverse malen ingegrepen om mij te verlossen van bijen- en wespenplagen. Waren overigens blij dat ze eens een keer de erg grote nacelle konden laten komen en hebben er destijds het halve korps mee laten oefenen (schoorstenen op 18 meter hoogte..). Ook bij de buren waren ze 2 jaar geleden binnen een paar minuten aanwezig, nadat ik 's nachts had geconstateerd dat een tractor spontaan vlam had gevat. Over de inzet van alle vrijwilligers heb ik dus geen klagen.

Ik maak ze er overigens ieder jaar op attent dat in mijn huis overal branddetectors zijn (die het doen!), brandblussers en zelfs inklapbare brandladders om alles voor te zijn. Maakte ze er gisteren op attent dat de detectors over twee jaar (dacht ik) overal verplicht zijn en dat ze wellicht hun praatje bij het aanbieden oeten gaan veranderen: vraag eens naar de detector ! Beter dan het alleen afgeven van de kalender.

Ook de postbode komt er bij mij goed vanaf. Hij rijdt inmiddels 35 jaar de ronde in ons dorp en doet nog altijd wat je vroeger van plattelandspostbodes hoorde: brengt ook medicijnen rond, boodschappen voor deze en gene en bij problemen waarschuwt hij anderen. Om die reden heeft de gemeenteraad, waarvan ik deel uitmaak, hem onlangs onthaalt met een apéro-dinatoire, waarop 3/4 van het dorp is afgekomen. Kost dankzij onze vrijwilligers een paar honderd euro en versterkt de sociale band tussen de mensen.

Het lijkt inmiddels wel een kerstverhaal :-)

PJ

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#25 Geplaatst: 2011-11-27 00:27:55

maar nu een andere vraag:

ik ben 's winters in NL maar ik waardeer de postebode en die pompeniers vind ik heel fijn dat ze er zijn. De boerenknecht die het weilandje maait stuur ik naar zijn bedrijf een kerstkaart met daarin een aparte kaart voor de knecht met een tip als dank voor het mooie werk wat hij doet.( krijg altijd een kaartje terug erg netjes)

Maar hoe komt de kersttip bij de postbode en de pompeniers?

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#26 Geplaatst: 2011-11-27 17:01:17

Ik zou denken: de postbode komt in de zomer vast ook aan de deur (aan de bus?). Schiet hem even aan en bedank hem dan even.

En de meeste dorpen hebben een adres voor hun pompiers; soms is er een brievenbus bij hun garage en anders weet de Mairie wel raad met een enveloppe, gericht aan de pompiers. Allen zullen het zeer op prijs stellen dat aan hen wordt gedacht, zelfs in de zomer!

avatar#5104
marie-henriette
Berichten: 11
Reacties: 28

#27 Geplaatst: 2011-12-03 11:04:25

Beste donateurs,

Eerst een aanvulling op wat Prinsesje schreef met het gezegde Hoe kaler hoe royaler.

Mijn moeder had daar nog een regeltje boven:

Hoe rijker hoe knijper, hoe kaler hoe royaler.

Het klinkt gek maar het is echt zo.

De inhoud van de collectebussen uit Oostdorp ('van oorsprong arbeiderswijk') Wassenaar waren aanzienlijk beter gevuld dan de bussen die in Wassenaar-Zuid (zeer welgestelden) rondgingen. 'Ik gireer wel'.

Zie ook Banques Alimentaires.

Mieke (Marie)

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#28 Geplaatst: 2011-12-16 20:15:25

24/XI schreef ik in dit draadje:

"Bekentenis : ik vraag nergens om, doe gewoon m'n werk. Maar wat voel ik me vereerd, bedankt als straks de moeders me voor de kerst 'n doosje chocolade of 'n lekker flesje toestoppen."

Zojuist m'n laatste rit van dit jaar gedaan en er kon niets vanaf. Geen flesje, geen chocolaatje, niets.

Ik ben dan zo'n type dat zich afvraagt of-t-ie iets verkeerds heeft gedaan...

Of zouden we werkelijk in 'n crisis verkeren en is dit 'n teken daarvan ?

Gaan we knijpen ?

Ik voel me overigens wel bedankt, dat heeft geen fles of chocola nodig.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#29 Geplaatst: 2011-12-16 20:58:13

Ach Peter,

Echtvriendin heeft jaren klassen van het lycée waar zij Engels gaf meeenomen naar de USA voor reizen van twee weken. Een jaar lang van alles aan "fundraising" organiseren om het zo weinig mogelijk te laten kosten aan de ouders. Avonden en weekenden lang aan de organisatie ervan besteed.

De laatste reis 3 jaar geleden. De ouders kwamen bij de bus de kindertjes -die moe maar zeer voldaan waren- weer ophalen. Nog geen ouder die bedankt heeft. En ééntje later per mail.

Steven

PS mooie schoolbussen hebben ze daar in de USA!

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#30 Geplaatst: 2011-12-21 20:20:15

Wist u overigens ...

dat uw postbode moet investeren in de door haar (m/f) uit te venten kalenders ?

Ze neemt ondernemersrisico !

Dit geldt niet voor de brandweer, deze kalenders worden verstrekt door de vriendenclubs en adverteerders.

Peter.