Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

EHIC en pensioenlandzorg in Nederland

Auteur Bericht

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#0 Geplaatst: 2011-11-24 18:17:51

zie een bericht hierover op de thuispagina. Mijn commentaar hierop:

 Noot jdv: ten onrechte wordt in het bericht een relatie gelegd tussen het afschaffen van de AGISverklaring voor pensioenlandzorg in Nederland en de te verwachten hoogte van de verdragsbijdrage. Die verhoging was al eerder aangekondigd (in diverse verzekeringsmonitoren van VWS) en is gebaseerd dat de uitbreiding van de recxhten onder Vo883/2004, namelijk met pensioenlandzorg in Nederland, een bijdrageverhoging vergen. Die verhoging was om technische redenen uitgesteld tot 2012 (maar we kennen hem nog niet). Dat nu de AGISverklaring afgeschaft wordt, en op grond van de EHIC kaart (uitgegeven door VWS) ook pensioenlandzorg kan worden verkregen is van louter administratieve aard. Het lijkt me een juiste beslisisng. Waarschijnlijk kennen zorgverleners in Nederland de EHIC kaart namelijk beter dan die AGISverklaring.

 Het inhoudelijk belangrijker punt is:is een mutuelle nog wel nodig als er zo eenvoudig toegang kan (dus:kon vanaf 1.5.2010) worden verkregen tot de Nederlandse zorg door verdragsgerechtigden in Frankrijk? Antwoord lijkt me nogal persoonlijk.

 Reizen voor zorg in Nederland zal niet iedereen gegeven zijn die ziek is (en de reiskosten van en naar Frankrijk worden slechts onder strikte voorwaarden vergoed).

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#1 Geplaatst: 2011-11-25 10:11:40

Eenvoudige toegang tot Nederlandse zorg door verdragsgerechtigden in Frankrijk...

Wat moet ik hier onder verstaan....

ik krijg een hartaanval en ga per ambulance naar Nederland om gered te worden.... (acuut dus misschien geen wachtlijst)

of

ik heb een slechte knie of heup en wil graag geopereerd worden en versta en of vertrouw de Franse medicus niet.... (dus op de wachtlijst en dan maar afwachten, wanneer ik geholpen wordt)

of

ik krijg een slechte uitslag van een onderzoek door mijn Franse huisarts en moet meteen behandeld worden met b.v. chemo en/of radiotherapie...(meteen de auto in en naar NED om behandeld te worden...wachtlijst)

Ik kan en wil niet begrijpen dat men hier voor kiest... anders had men niet moeten emigreren... Bosbess heeft hier op het forum ook dezelfde mening over..

groet FRANCA

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#2 Geplaatst: 2011-11-25 11:23:34

Ria Oomen, Europees parlement) heeft dat recht tot pensioenlandzorg destijds voorgesteld omdat erop aangedrongen werd door verdragsgerechtigden, met name ook gepensioneerden, vanuit diverse landen. Ik meen dat ze zelfs een kleine enquete gehouden heeft.

Interesse bestond en bestaat er vermoedelijk vooral van 1) de zijde van degenen die een behandeling in Nederland begonnen zijn en de relatie met hun Nederlandse arts daarin willen behouden na emigratie (borstkankervoorbeeld is nogal eens genoemd) 2) de zijde van hen die aan de grens wonen en voor wie de keuze voro zorg in Nederland niet door resiafstand negatief beinvloed wordt

3) voor wie in het buitenland in het wettelijke pakket van het woonland de zorg niet geboden wordt en wel in Nederland onder ZVW en AWBZ.

4) als de zorg wel in het wettelijke pakket van het woonland zit, maar de kwaliteit of toegankelijkheid (ook in verband met taalproblemen) ontoereikend is.

Wat betreft toegang tot langdurige AWBZzorg gold voordat Vo883/2004 werd ingevoerd dat men (althans als Nederlander) metterwoon kon terugkeren indien men die zorg nodig kreeg. Niettemin gaf dat problemen, bijv. omdat zorgkantoren en verzekeraars niet zonder meer hoefden te aanvaarden dat men formeel was teruggekeerd, ook al schreef men zich in in het GBA, en dus dat men AWBZ-verzekerd zou zijn. Met deze pensioenlandzorg is het niet meer nodig zich metterwoon te vestigen in Nederland om toegang te kunnen krijgen tot verpleging onder het AWBZ-regiem. Dat lijkt me ook een voordeel van die uitbreiding tot pensioenlandzorg.

Het zal duidelijk zijn dat de reisafstand naar Nederland om fysieke of financiele redenen een grote belemmering is voor het consumeren van pensioenlandzorg (naast mogelijke wachtlijsten in Nederland). Voor een griepje zal dat dan ook slechts vanuit de grensstreek geschieden.

Vergoeding van de reis- en accommodatiekosten (en die van een begeleider) is eigenlijk slechts mogelijk onder een bepaald, zeer strikt, regiem van grensoverschrijdende geplande zorg krachtens de EHvJ jurisprudentie, en in de grensstreek aftstandsbeperkt (voor ambulancevervoer bijv.) naar Nederland krachtens de ZVW.

Alle reden om woonlanddifferentiatie toe te passen bij het inpassen van de consumptie van pensioenlandzorg in de verdragsbijdrage ex art. 69 ZVW aan CvZ.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#3 Geplaatst: 2011-11-25 11:44:10

Wat de cijfers betreft. Blijkens de Verzekerdenmonitor 2011 waren er in 2010 8054 verdragsgerechtigden (niet ZVWverzekerden) in Frankriijk. De totale kosten afgedragen aan het woonland voor woonlandzorg waren voor 2010 10,6 miljoen Euro (echter in 2009: 29,8 miljoen Euro!!).

324 verdragsgerechtigden van Frankrijk maakten gebruik van pensioenlandzorg in 2010 (echter: ging pas 1 mei 2010 in!!), ten bedrage van 189984 Euro.

Wie de cijfers van andere landen bekijkt zal zien dat het merendeel van de consumptie vanuit Belgie en Duitsland is, al is die vanuit Spanje hoger dan vanuit Frankrijk (maar daar zitten ook meer verdragsgerechtigden: relatief zal ook daar vooralsnog sprake zijn van een zeer lage consumptie van pensioenlandzorg).

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#4 Geplaatst: 2011-11-27 17:50:34

3) voor wie in het buitenland in het wettelijke pakket van het woonland de zorg niet geboden wordt en wel in Nederland onder ZVW en AWBZ.

4) als de zorg wel in het wettelijke pakket van het woonland zit, maar de kwaliteit of toegankelijkheid (ook in verband met taalproblemen) ontoereikend is.

Hierover kan ik duidelijk zijn, wij hebben afgelopen augustus (helaas) gebruik moeten maken van de aangeboden zorg in Frankrijk, operatie, verblijf in ziekenhuis en gedurende 3 weken nazorg thuis....

Als ik er met Nederlanders over spreek, valt hun mond open van verbazing hoe goed, snel en adequaat er gehandeld is...de hele afrekening (die buiten ons om voldaan is) hebben wij ook nog ter inzage gekregen en dan vraag je je af hoe ze er het voor hebben kunnen doen...

Hiervoor zou ik zeker niet naar Nederland hebben willen gaan.

Voor mij kan het niet beter..

Franca

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2011-11-28 07:33:06

Ik ken hier geen enkele Nederlander die er ook maar over zou piekeren om naar NL te gaan voor een medische behandeling! Ik ken een gepensioneerd echtpaar dat nog regelmatig naar NL reist voor bezoekjes aan kinderen en kleinkinderen, maar ook zij geven ver de voorkeur aan de franse medische zorg.

Zelf heb ik ook toevallig dit jaar nogal veel te maken gehad met dokter, diverse specialisten en ziekenhuis, maar ik heb er niet meer op aan te merken dan op de NL medische zorg. Integendeel, je kunt overal snel terecht, wat ik heel belangrijk vind. Ook nemen ze geen risico, je krijgt meteen een onderzoek. In NL willen artsen nogal eens op de stoel van de overheid gaan zitten en overwegen wat het allemaal wel niet kost, zodat ze onderzoeken e.d. zo lang mogelijk uitstellen.

De taal is af en toe een probleem als je een ongeduldig, frans-rebbelend persoon treft, die je iets uitlegt of je iets vraagt. Ik heb een huisarts, die voor mij iedere zin twee keer moet zeggen, één keer op haar manier en één keer "normaal" (voor mij). Dat hoort er allemaal bij als je emigreert (en niet meer piep bent).

De bureaucratie van de franse medische zorg vind ik wel een bezwaar, maar zoals Franca al schrijft, je krijgt wel precies en gedetailleerd te zien wat het allemaal heeft gekost. En die bedragen zijn voor een Nederlander een openbaring, zó laag.

De onderkomens van artsen en specialisten kosten hier ook geen kapitalen, zoals in NL. M'n huisarts zit de hele dag in een hok, waar zelfs geen daglicht binnenkomt (dat vind ik té). Voor een bezoek aan m'n tandarts moet ik een donkere smalle trap met uitgesleten treden in een oud pand beklimmen. De wachtkamer staat al drie jaar in de grondverf. Maar ze zijn aardig, kundig en efficiënt. Wat wil ik nog meer?

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#6 Geplaatst: 2011-11-28 07:41:25

Beste Wim

Onder die paar duizend forumlezers zijn er altijd wel een paar die het willen nalezen in die Verordening. Vandaar die verwijzingen.

Maar als je het nog korter wilt:

1. een dubbelgepensioneerde is iemand die gepensioneerde in Frankrijk woont zowel wettelijk pensioen (vaak: AOW) uit Nederland als Frankrijk heeft.

Als hij verzekerd is onder het Franse stelsel betaalt hij daarvoor aan Frankrijk.

2. Een enkelgepensioneerde is iemand die ook in Frankrijk als gepensioneerde woont en alleen wettelijk pensioen uit Nederland heeft. Die heeft recht op het Franse woonlandpakket aan ziekteverzekering en betaalt aan CvZ.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#7 Geplaatst: 2011-11-28 18:20:03

Bosbess

Dit is de laatste keer dat ik reageer op dit onderwerp, want WIM B. heeft de heer Voogd ook al verzocht om zijn ellenlange schrijfsels wat te verminderen.

Maar gelukkig zitten wij (jij en ik) op een lijn wat betreft de Franse zorg, dus dat is het belangrijkste. Andere moeten maar doen wat ze willen.

Ik onderschrijf ook je opmerking over de huisvesting, een beetje aan de sobere kant, maar het belangrijkste is de behandeling.

Als je in NED een ziekenhuis binnenkomt, lijkt het weleens op een cafetaria, dat kennen ze hier niet, zelfs geen bloemen of fruit mag je meebrengen voor de patient.

Dus genoeg hierover, degenen die tevreden zijn moeten helaas betalen voor de niet tevreden zeurders.

Vriendelijke groet Franca

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#8 Geplaatst: 2011-11-28 18:44:11

"Dit is de laatste keer dat ik reageer op dit onderwerp, want WIM B. heeft de heer Voogd ook al verzocht om zijn ellenlange schrijfsels wat te verminderen."

Dat deed Wim B. niet. Hij begreep een korte bijdrage van mij niet. Kennelijk moet ik ze juist langer maken om ze begrijpelijk te houden.

avatar#7435
wieger
Berichten: 2
Reacties: 11

#9 Geplaatst: 2012-11-27 22:15:25

hr. \Voogd. u heeft veel kennis over het hele ziekteverhaal in frankrijk hebben we gezien. Nu zijn wij onlangs 65 geworden, beschikken nu de groene Carte Vitale en ook over de netjes toegezonden EHIC-kaart. Ook hebben we een Mutuelle. Op de aow worden al cvz-bedragen ingehouden, dus dat loopt goed voorlopig.

Nu heeft onze mutuelle (Alptis) een forse premieverhoging aangekondigd. Wij zijn beiden best wel goed gezond en overwegen de mutuelle te annuleren en bij medicatie wat bij te betalen. Ingeval van mogelijke (niet-spoed) ziekenhuisopname zouden wij toch via de EHIC-kaart in NL willen worden behandeld. Ons is ook gebleken dat onlangs in Ned. aangeschafte medicijnen die wij zelf betaalden en indienden bij Agis direct werden vergoed.

Wat zenkt u van ons voornemen?

Wim van Werkhoven, Ardeche

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#10 Geplaatst: 2012-11-28 09:02:00

@lesdeuxsabots Dat dacht ik ook altijd.. Todat een internist in Lavelanet mijn darmprobleem als een non issue afdeed. Ongerust geworden door de grote hoeveelheid bloed uit mijn anus, die door de franse internis werd afgedaan als aambijen, heb ik mij aangemeld bij een Nederlands ziekenhuis.Die constateerde een kwadaardige kanker en ging versneld tot operatie over. Ze vonden wel, dat ik mij gevaarlijk laat had gemeld (door de geruststellende woorden van de Franse internist). Twee weken later was mijn dikke darm 1 meter korter. Als ik niet een tweede onderzoek had laten doen in NL, dan was ik nu al dood en begraven geweest. Ik denk niet dat je kunt zeggen dat de gezondheidszorg in NL of Fr beter is, je moet opletten en je nooit op een enkel systeem vertrouwen. En vooral blij zijn, dat je in de situatie bent dat je een second opinion in een ander land kan vragen.

Ik heb van wachtlijsten in NL overigens weinig gemerkt. Hangt vooral af van de dringendheid van de kwaal.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#11 Geplaatst: 2012-11-28 10:36:46

@Wieger

Het is moeilijk te adviseren in individuele gevallen over het wel of niet behouden van aanvullende verzekeringen (de Mutuelles). De rationele (financiele) afweging is die tussen: 1) de omvang van de risico's die gedekt worden vanuit de polis van die aanvullende verzekering (die laag kan zijn indien zowel het Franse woonlandpakket en de ter beschikking staande Nederlandse pensioenlandzorg samen vrij veel wettelijke basis voor vergoeding bieden- in Frankrijk speelt eechter het probleem van toenemde kosten van eigen bijdragen; in dit kader speelt overigens ook nog een rol of de Mutuelle kosten wil dekken die buiten Frankrijk gemaakt zijn- het antwoord daarop is mij niet bij voorbaat duidelijk en zal van de specifieke polisvoorwaarden afhangen), 2) de kans dat men behandeld moet worden voor aandoeningen gedekt door de aanvullende verzekering en de daar dan bijbehorende kosten, 3) de mogelijkheden tot toegang - en bijbehorende premies - in de toekomst tot de aanvullende verzekering indien men deze tijdelijk zou stopzetten en later weer wil voortzetten , 4) de premie van de aanvullende verzekering (die kennelijk vrij hoog wordt in Frankrijk), 5) de individuele mogelijkheden kosten uit eigen zak (lopend inkomen en vermogen) te kunnen betalen, en 6) de mogelijkheden van belastingaftrek (en aftrek voor sociale premies) van enerzijds eigen betaalde ziektekosten en anderzijds aanvullende verzekeringspremies (het eerste onder het Nederlandse belastingsysteem nog wel, het tweede niet meer; hoe het in het Franse belastingsysteem zit weet ik niet). Daarnaast kunnen 7) overwegingen van solidariteit met minder gezonden een rol spelen. Maar dat laatste wordt voor het basispakket zowel in Frankrijk als Nederland al afgedwongen door de wet (met darain dan zelfs een inkomensafhankelijke component).

Ik persoonlijk heb in die afweging tot nu toe steeds gekozen voor niet aanvullend verzekeren en een zo hoog mogelijk vrijwillig eigen risico in de wettelijke verzekering (een vrijwillig eigen risico onder het wettelijke pakket als verdragsgerechtigde is echter niet mogelijk). Dat is me tot heden goed bevallen. Maar van de Nederlandse bevolking maakt 90% een andere afweging en verzekert zich wel aanvullend (waarschijnlijk met een op de individuele gezondheidstoestand toegesneden pakket) Of men daarbij steeds de 7 door mij genoemde punten afgewogen heeft is de vraag. Ik denk het eigenlijk niet.

Wat lesdeuxsabots daarop antwoordt is van belang als het gaat om de vraag hoe je met je eigen gezondheid moet omgaan (en illustreert de betekenis van het hebben vann de mogelijkheid in Nederland een second opinion te vragen), maar is minder van belang voor uw vraag of een aanvullende verzekering (Mutuelle) nodig is.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#12 Geplaatst: 2012-11-28 12:50:36

Kortom, net als bij alle verzekeringen is het een afweging van de elementen risico, premiehoogte en inkomen. Voor dit geval: hoeveel risico lopen wij (en kunnen wij ons veroorloven) dat we spoedeisende hulp nodig hebben (bijv. hart- of herseninfarct, verkeersongeval), die niet in NL kan worden gezocht? Jonger worden we niet en als ons zoiets zou overkomen, kunnen wij dan langdurige franse ziekenhuiszorg en bijkomende kosten, bijv. een eenpersoonskamer, röntgenologie of fysiotherapie, bijbetalen? Is de premie voor de mutuelle in verhouding tot ons inkomen zó hoog dat dit voor ons huishouden te bezwaarlijk wordt?

Dat kan iedereen alleen maar voor zichzelf uitmaken. Ik, oud, gezond, maar met een laag inkomen, kan mij financieel geen enkel risico permitteren. Daarom betaal ik graag 7% (2013) van mijn bruto inkomen aan mijn mutuelle (APRIL Expat). Ik zou er trouwens ook nooit over piekeren om naar NL te gaan voor welke medische behandeling dan ook. De wachtlijsten zijn er zo lang, dat je allang dood en begraven kan zijn als je eindelijk aan de beurt bent. En ik vind tot nu toe de franse medische zorg niet onderdoen voor de nederlandse.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#13 Geplaatst: 2012-11-28 13:29:31

Internationaal gezien zijn de wachttijden voor zorg nog steeds wat aan de hoge kant, ook al komt Nederland desondanks steeds zeer hoog te staan bij consumentenenquetes naar de kwaliteit van de zorg.

Wie toch van pensioenlandzorg gebruik wil maken (reis naar en verblijf in Nederland overigens slechts bij hoge uitzondering vergoed uit het wettelijke pakket) . Er is een voorlichtingssite met per ziekenhuis en specialisatie wat informatie over de (gemiddelde) wachttijden: http://www.kiesbeter.nl/zorg-en-kwaliteit/default.aspx Daaruit blijkt dat het niet categorisch slechts is met de wachttijden.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#14 Geplaatst: 2012-11-28 16:50:48

Helemaal eens met het stuk van @bosbess van hedenmorgen, zou ik geschreven kunnen hebben en wat @MidiPyr heeft meegemaakt had overal kunnen gebeuren, dat hangt duidelijk van de arts af.

Ik ben de laatste twee jaar helaas in beide landen in het ziekenhuis geweest omdat ik op de laatste vakantiedag in NL een acute blindedarmontsteking kreeg en ik wil niet zeggen dat de behandeling slecht is maar de artsen luisteren voor geen meter en zijn goed eigenwijs.  De reden van de ontsteking was een onderliggende verstopping van 2 weken en daar werd gewoon niks aan gedaan want daar was een andere afdeling voor dus gewoon wachten tot het klapt of een grote mond opentrekken.  Maar gekozen voor het laatste maar dat is wel iets wat me goed tegenstaat.

Daar tegenover is de behandeling in Frankrijk inderdaad goedkoop en vooral grondig en al die luxe die men in Nederland uiteindelijk toch moet betalen hoeft voor mij niet.

Wat ik niet snap is waarom bij @MidiPyr aambeien als oorzaak zijn aangewezen, het verschil is duidelijk zichtbaar, zeker aan de kleur, daar zijn de Nederlandse plateau-toiletten nu weer goed voor.  En heeft hij niet aan het periodieke lab-onderzoek meegedaan ?  Maar gelukkig toch goed afgelopen !

Gezondheid allemaal, groet, Robert

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2012-11-28 19:03:16

Met casuïstiek kun je niet twee systemen vergelijken maar het kan wel als illustratie dienen. Er zijn jaarlijks internationale vergelijkingen van systemen en Frankrijk en Nederland liggen niet ver uit elkaar w.b. kosten en resultaten. 

De zorg voor gebruikers in Frankrijk is beduidend goedkoper als het om directe kosten gaat (per behandeling/ziekenhuisopname) maar er is nogal wat inefficiëntie en overdiagnostiek. In Nederland moet je er wat langer op wachten, is duurder, het is meer gestroomlijnd en er wordt beter gecommuniceerd en gecoördineerd. 

Op het "harde eindpunt" levensverwachting doet Frankrijk het wat beter: mensen worden wat ouder. Wordt echter "levenskwaliteit" in aanmerking genomen dan is Nederland wat beter.

Denk zelf aardig te kunnen beoordelen hoe het in Frankrijk in elkaar zit. Laat me rustig met een acuut probleem opnemen (hartinfarct/CVA) maar verlang wel duidelijk regie want voor je het weet ben je in een mallemolen van onderzoeken en behandelingen beland met matige coördinatie. 

Oudere Nederlanders of diegenen met chronische ziekten raad ik een mutuelle aan. Als het echt scheef gaat kunnen de kosten aardig oplopen. En zorg vooral dat je een goede huisarts hebt die coördineert en in wie je vertrouwen kunt hebben.

Dan nog maar even over de "casus". Anaal bloedverlies, als het niet overduidelijk is door aambeien, moet altijd onderzocht worden, bij voorkeur endoscopisch. Bij de minste of geringste verdenking gaat er in Frankrijk al een scoop in. Veel vaker dan in Nederland en mij wat te vaak. Daarentegen kijken Fransen minder "achterom" en zijn de Nederlandse vlakspoelers qua vroegdiagnostiek waardevol. Voor Fransen een "horreur"...... Mijn voorstel een dergelijke voorziening aan te schaffen is door geliefde (Franse) echtgenote briesend afgewezen... ;-))

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#16 Geplaatst: 2012-11-28 20:16:15

Ik wil me even verontschuldigen tegenover Midipyr. Doordat de vraag van Wieger aan Jan de Voogd werd gesteld, nam ik aan dat daarna meteen zijn antwoord was gekomen. Daardoor heb ik de reactie van Midipyr niet gezien. Pas door de bijdrage van Robert begreep ik dat ik iets had gemist.

Ik heb dus, Midipyr, je verhaal niet willen negeren. Ik vind integendeel wat je hebt meegemaakt heel erg en ook ik ben blij voor je dat het zo goed is afgelopen. Bewonderenswaardig dat je na zoiets toch nuchter en objectief blijft in de vergelijking tussen LDF en NL. Zulke dingen gebeuren overal en inderdaad is een second opinion in bepaalde gevallen zeker aan te bevelen. Maar ik neem aan dat dat ook in Frankrijk kan. Zag net in EenVandaag trouwens dat in veel NL ziekenhuizen nogal wat missers en wantoestanden onder de pet worden gehouden, vanwege angst voor reputatieverlies voor ziekenhuis en specialisten. Maar of dat in Frankrijk anders is?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2012-11-28 21:15:31

Bosbess:

"Zag net in EenVandaag trouwens dat in veel NL ziekenhuizen nogal wat missers en wantoestanden onder de pet worden gehouden, vanwege angst voor reputatieverlies voor ziekenhuis en specialisten. Maar of dat in Frankrijk anders is?"

Nee, dat is zeker niet anders in Frankrijk. De beroepsgroep is nog geslotener dan in Nederland w.b. het aankaarten van dysfunctionerende artsen, patiënten zijn minder mondig en het toezicht staat meer op afstand.

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#18 Geplaatst: 2012-11-29 07:32:31

Inderdaad Steven, de deskundige arts in het programma (ik geloof dat hij lid was van de Gezondheidsraad), zei dat het langzaamaan verbetert omdat patiënten steeds mondiger worden. En ik denk dat vanwege alle gevallen die daardoor naar buiten komen, ook het toezicht wordt aangescherpt.

Persoonlijk is mij in Frankrijk opgevallen dat franse specialisten (ik heb met drie te maken gehad) zich gedragen als onzelieveheer, die de wijsheid in pacht heeft en jij als patiënt bent een stuk onbenul, dat gewoon ja en amen moet zeggen en vooral geen vragen moet stellen. Want dan tast je kennelijk hun autoriteit aan en raken ze geïrriteerd of zelfs boos. Eentje, een zelfingenomen snotaap, maakte het zo bont dat ik er ben weggelopen. Dat heb ik in NL nog nooit meegemaakt, daar leggen ze je alles gewoon uit en zo hoort het ook, want het is toevallig wel MIJN lijf. Privé ken ik hier ook twee specialisten en ook die gedragen zich alsof ze zich ver verheven voelen boven de rest van de mensheid. Helaas moet ik zeggen dat de rest van de (franse) mensheid zich ook overeenkomstig opstelt tegenover hen.

Mijn huisarts is daarentegen heel sympathiek, ik heb een zekere mate van vertrouwen in haar en wat belangrijk is: zij heeft inmiddels een zekere mate van vertrouwen in mij. Ik kan haar ook rustig zeggen dat ik iets op internet heb gelezen en dat vindt ze dan heel interessant en vervolgens bespreekt ze met me wat zij denkt dat het beste is. En dat zijn echt geen ellenlange verhalen, maar het gaat kort en krachtig, zodat ik precies weet waar ik aan toe ben en meer hoef ik ook niet te weten. Vanwege dat wederzijdse vertrouwen tussen huisarts en patiënt lijkt het me ook van belang dat in geval van verwijzing naar een specialist de huisarts tevoren contact met deze opneemt of een brief schrijft. In NL is zo'n verwijsbrief standaard, maar hier niet. Toch denk ik dat het medische missers kan helpen voorkomen, hoewel ze uiteraard nooit helemaal zijn uit te sluiten.

Maar misschien voelen franse specialisten zich ook wel ver verheven boven "doodgewone" huisartsen, wie zal 't zeggen?

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#19 Geplaatst: 2012-12-01 20:03:38

Ik ben het helemaal met je eens Bosbesse over dat verhevene, en dat dat in stand wordt gehouden door de mensen. Je ziet dat ook bij advocaten, notarissen, etc etc.

Verder, als iemand alleen in Nederland is verzekerd en toch wel naar Nederland zou willen afreizen voor behandeling indien dat nodig en mogelijk is, dan is men toch wel verzekerd voor nood- en spoedbehandeling in Frankrijk, bijvoorbeeld na het breken van een been? En zodra men in staat is om te reizen of verplaatst te worden, dat de behandeling voortgezet wordt in Nederland? Ik heb hier een "European Health Insurance Card" van het CVZ, is die niets waard? Zolang wij nog niet permanent in Frankrijk wonen dachten we op deze manier voldoende verzekerd te zijn.

Linda

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#20 Geplaatst: 2012-12-01 22:58:31

@Linda

De EHIC kaart wordt niet door CvZ afgegeven aan degenen die in Nederland ZVW- en AWBZ verzekerd zijn. Wel aan verdragsgerechtigden wonend in andere landen , dus buiten Nederland. In dat geval garandeert dat toegang tot de wettelijke zorg in derde (EU)landen indien die zorg medisch noodzakelijk is geworden bij tijdelijk verblijf (niet de geplande zorg). In Nederland garandeert de EHICkaart toegang tot de ZVW en AWBZzorg (geplande en niet-geplande zorg).

Toegang tot de wettelijke zorg in het woonland wordt verkregen op basis van inschrijving bij het woonlandorgaan, niet de EHICkaart dus.