Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dakbalken

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2011-11-25 08:39:21

Ik heb een architectenvraag, misschien dat iemand onder u het weet.

Ik wil van een schuur 7.5X8 het dak van asbest verwijderen, ik ben al vier jaar op zoek naar asbestverwijderaars, heb ze vanuit het hele land al gehad, of aan de deur of aan de telefoon, en niemand schijnt geïnteresseerd te zijn want ik heb nimmer een devis gekregen.

Veolia in La Rochelle komt de platen wel ophalen maar niet van het dak halen, dus dacht ik, masker op, overal aan, ‘k doe het zelluf wel.

Nu wil ik het dak hoger maken ivm waterlekkage van/bij de buren.

Ik wil geen spanten meer in het dak, dus in een keer met een balk van de ene naar de andere kant, 7.5 meter afstand tussen de muren.

Ik kan nu balken kopen die twee keer verlijmd zijn (drie keer 200x70) en die zijn aanmerkelijk goedkoper dan deze webnail balken.

Ik kan ook de webnailbalken namaken maar dan met een plaat cp er tussen ipv staalplaat.

De vraag, wat is de berekening voor zo’n overhanging.

Het ene dakafschot is 2.6m, het andere 5.4m.

Cees.

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#1 Geplaatst: 2011-11-25 19:34:42

Cees, beste vent, normaal ben je zeer uitgebreid met je verhalen, maar hier kan ik werkelijk geen touw aan vastknopen. :-)  Het lijkt mij of je van de hak op de tak gaat dus mischien wil je je plan nog een keer gestructureerd neerpennen, anders zou het kunnen zijn dat je halve andwoorden krijgt waar je niks mee kunt. Mischien een simpele tekening erbij van de huidige situatie en van je voorgenomen verbouwing ?

En bedoel je met overhanging soms overspanning? En wat bedoel je met , en wat heeft dit te maken met  het dakafschot?

Groet René

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2011-11-26 10:20:45

Réne, ik ben een arme meubelmaker, ik weet niets van bouwkunde, maar ik heb het nog een keer geprobeerd.

Hopelijk is het nu duidelijker.

Ik wil van een schuur 7.5X8 het dak van asbest verwijderen.

Ik wil geen spanten meer in het dak, dus in een keer met een balk van de ene naar de andere kant, 7.5 meter afstand tussen de muren, dus van de ene gevel naar de andere.

Ik kan nu balken kopen die twee keer verlijmd zijn (drie keer 200x70) en die zijn aanmerkelijk goedkoper dan deze webnail balken.

Ik kan ook de webnailbalken namaken maar dan met een plaat cp er tussen ipv staalplaat.

De vraag, wat is de berekening voor zo’n overspanning van 7.5 meter zonder pilaren er tussen.

Vanaf de nok loopt het dak aan de ene kant naar beneden en is 2.6m, en aan de andere kant is het 5.4m

De totale breedte als je tegen de voorgevel aankijkt is dus 2.6+5.4=8meter.

Het ene dakafschot is 2.6m, het andere 5.4m.

Cees.              schuur       balk

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#3 Geplaatst: 2011-11-26 11:41:53

Cees, ik denk dat je die verlijmde balken 20x20 kan gebruiken wanneer je ze niet meer dan 1.0 m uit elkaar legt (dus meer balken dan op je foto-schets).

Misschien kunnen anderen er ook even naar kijken.

Ik ga uit van een dak eigen gewicht van 80 kg/m2 en een windbelasting (of sneeuw) van 100 kg/m2 (ivm met gewenning in verouderde eenheden). De gelijkmatig verdeelde belasting  van de balk is dan 180 kg/m (of 1.8 kg/cm). Max moment 1/8 x 1.8 x 750x750 = 126562 kg-cm. Weerstandsmoment balk 1/6x 20x20x20=1333 cm3, max buigspanning 126562/1333 = 95 kg/cm2 (9.5N/mm2), lijkt OK.

Maxandr

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-11-26 12:07:44

Maxandr, bedankt alvast, ik wacht op de anderen zo je al zei.

Maar nog een ding, wil je jouw berekening nog eens nakijken, we hebben hier namelijk geen sneeuw.

De ergste sneeuwval is een of twee centimeter an als je niet snel met je camera naar buitenloopt is het al weer weg.

Cees.

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#5 Geplaatst: 2011-11-26 15:11:00

Cees, waarom vermeld je dat jij een arme man bent terwijl ik je vraag het een en ander duidelijker uit te willen leggen? De meeste arme mensen hoor je daar overigens niet over, zodat het toch lijkt dat jij bij die andere groep mensen hoort die niets te klagen hebben.

Je uitleg kan ik nu in ieder geval volgen, maar het plaatje is nog niet helemaal kompleet. Kan je ook vertellen hoe je het dak verder wilt opbouwen en wat voor dakbedekking er dan op gaat komen?

Max, mooie rekensommetjes heb je gemaakt, ik ben zelf meer van de praktijk en het boerenverstand.  Als ik jouw rekenwerk opvolg dan zou er dus ( waneer de balken hart op hart 100 cm uit elkaar liggen) zonder wind/sneeuw belasting 600 kg op elke balk drukken en met wind/sneeuw belasting 1350 kg. Dat gewicht is dan wel verdeeld over de hele lengte van de balk, maar bij een overspanning van 7.5 m hangt de balk door zijn eigen gewicht al een beetje door, dus met belasting lijkt Cees dan toch wel een risico te nemen.

Voor de windbelasting is ook nog van belang hoe het gebouw geplaatst is ten opzichte van de heersende windrichting. Overigens vervalt het prijsvoordeel denk ik al gauw waneer Cees ineens 8 balken moet kopen inplaats van 3 van die webnail balken.

Voor Cees is de hoogte van de balk dus veel belangrijker dan de breedte. 20 cm hoogte voor een overspanning van 7.5 meter is niet bijster veel. Er zijn vast mensen die het je hier voor kunnen rekenen maar ik denk dat je meer aan balken moet denken van zeker 30 cm hoog.

Groet, René

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2011-11-26 18:11:24

Bonsoir Cees,

Als ik het goed begrijp is wat jij wilt maken een zogenaamde gordingenkap. De overspanning van 7,5 meter die je daarvoor in gedachten hebt is bij alles behalve de allerlichtste dakconstructie (golfplaat) aan de forse kant. Daardoor kom je al snel aan relatief forse en/of een flink aantal gordingen. Dat is duur, kost relatief veel hoofdruimte, en is niet eenvoudig fraai af te werken aan de binnenkant.

Ik zou je in overweging willen geven toch eens te denken aan één spant in het midden van je gebouw. Als je die spant van eikenhout met pen-en-gat verbindingen maakt is dat heel fraai en kan gerust in het zicht blijven. Je gordingen rusten dan met één einde op dat spant en hebben nog maar de halve overspanning, dus 3,75 in plaats van 7,5 meter. Afhankelijk van hoever je ze uit elkaar legt zouden de standaard vurenhouten balken van 225x75 of 175x65 uit de Brico daarvoor voldoende moeten zijn.

Uit de berekening van Maxandr blijkt dat je die grote jongens van 200x200 op ongeveer 1 meter uit elkaar zou moeten leggen. Ik zou het moeten narekenen want ik ben bang dat je zelfs dan nog met een zichtbare doorbuiging wordt geconfronteerd. Maar denk je niet dat zoiets een beetje een gedrocht van een constructie wordt?

Ik vind persoonlijk dat een constructie, ook al is die zwaar, in zekere zin "elegant" moet zijn. Maar dat is slechts mijn idee. For what it's worth.

Salutations, Jos

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#7 Geplaatst: 2011-11-26 20:19:01

@ Cees,

De belasting die ik noemde (100 kg/m2) is een orde van grootte en zou in jouw geval dus vooral van wind afkomstig zijn. Ik ging voor het eigen gewicht uit van een pannen dak, dat kan bij een andere constructie lichter zijn.

Jos en René zien doorbuiging als een probleem, en niet ten onrechte. In mijn rekenvoorbeeld zou die ca. 5.5 cm worden. Of dat mag van de franse voorschriften weet ik niet, maar fraai is het niet. Dat is het probleem met het gebruik van relatief lage balken (20 cm) bij vrij grote overspanning (750 cm). De doorbuiging is omgekeerd evenredig met de 3e macht van de balkhoogte. Een hogere balk dan 20 cm (of een hoge samengestelde balk als die nailweb of een vakwerk liggertje) is dus eigenlijk nodig voor zo'n overspanning.

De belasting waarmee je moet rekenen en zaken als toelaatbare spanningen en doorbuiging liggen vast in bouwvoorschriften. Ik neem aan dat voor zo'n klus een bouwvergunning nodig is. Daarbij kan je beter even een lokale bouwkundige (of deskundige van een balken leverancier) in de arm nemen om de zaak volgens die voorschriften te laten doorrekenen.

Maar aan de hand van de door mij genoemde getallen heb je vast een idee, voor geval je zonder tussenspant wil werken (hetgeen als je de hoogte hebt wel moet kunnen). Misschien kan je hogere houten balken (wellicht gelijmde opbouw) vinden? Dan wordt het ook fraaier.

Cordialement, Maxandr     

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2011-11-27 14:07:39

Aan allen,

Ik wil op een goedkope manier een andere dak op de schuur leggen.

De eerste reden is dat de computer van de verwarming er in staat, de tweede reden is dat het dak van de buurman (niet zichtbaar op de foto) net zo hoog ligt als van de schuur dus bij ernstige regenval guts het water van ons dak in zijn cave, en van zijn cave in onze schuur, en hij heeft van de cave stiekem een woonruimte gemaakt en die hoort droog te zijn.

Ik heb dus de beste buurman beloofd het dak hoger te bouwen en dan de afwatering te gaan vernieuwen.

Men heeft ooit tegen ons huis twee kolommen en twee muren gebouwd, toen aan de andere kant weer twee kolommen en daar hebben ze stalen spantjes opgelegd.

De schuur was toen vijf meter breed, en had dus tegen het huis geen eigen muur.

Simpel gezegd, de regengoot van het huis van de buurman hangt dus bij ons in de schuur.

Toen hebben ze er een dak aangeplakt wat als rommelloods fungeerde.

Ik heb eerst de loods van een achterkantje voorzien, toen van een zijkantje, toen van een voorkantje (de vier deuren) en nu is het een schuur van 8 bij 7.5m.

Ik wil van die asbest af en er pannen op leggen, en ik wil geen hoogteverlies door spanten.

Dus idd Jos, een gordingenkap.

De ruimte wordt nu gebruikt als werkplaats waar antiek in gerestaureerd wordt, maar het is een geldverslindend bedrijfje.

Een vergunning heb ik gekregen, dus architecten hoeven er niet aan te pas te komen.

Ik wil zo geruisloos mogelijk van een loods een schuur maken die legaal op de kaart staat, zonder dat de buurman me weg kan jagen naar een industrieterrein omdat de machines lawaai maken (ik maak zijn dak beter)

Ik ga dus ook alles isoleren.

Oh, nog een detail; de gevel staat tegen de wind dus windbelasting is nihil, en hoe het eruit ziet van binnen is niet belangrijk, het is een schuur.

Ik kan dus ook zeggen; ik leg zo’n dure webnail of zelfbouw-nail op de nok,en een in de helft van het breedste dak, en daar tussen gewone balken.

Op de kolommen kan ik ook gewone balken leggen, die staan maar 220 uit elkaar.

Cees.

               neu

                  oude situatie                                    nieuwe situatie

(heb voor het gemak een stalen spant plat getekend)

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#9 Geplaatst: 2011-11-27 15:16:45

Rebonjour Cees,

Als het toch niet uitmaakt hoe het er van binnen uitziet wordt de oplossing wat gemakkelijker. Ik zou echter niet van die gelijmde 200x200 balken uit gaan. Die zijn voor jouw probleem niet de handigste oplossing. Wat jij nodig hebt zijn zo slank mogelijke gordingen met een maximale buigweerstand, dan kom je eigenlijk automatisch op iets I-profiel achtigs uit.

Dan zijn die nailweb dingen een mogelijkheid, maar je kunt ook eens kijken naar deze gordingen van FinnForest uit relatief dunne balkprofielen met OSB kern. Die zijn wellicht wat goedkoper en als je echt enthousiast wordt kun je ze zelf maken.

Als je echt enthousiast wordt kun je hier een rekenprogramma downloaden om je dak met die FinnForest gordingen te dimensioneren. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus ik weet niet hoe goed het werkt. Misschien leuk voor een regenachtige zondagmiddag.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2011-11-27 15:32:39

Kijk, dat bedoel ik.

Gezien ik niet met een kraan in de buurt kan komen (tuin en gazon) wil ik geen fortuin kwijt zijn aan een hijskraan van zeventig meter, anders leg ik er met gemak een stalen balk in.

Zo'n webnail is in principe te tillen, maar als ik zelf zo'n balk maak kan ik die op het dak bouwen, dus nog lichter.

Geld hebben we niet, spierballen net zo min, maar eeuwen aan tijd.

Ik kan overigens de registratie-site niet openen.

Cees. 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#11 Geplaatst: 2011-11-27 15:45:49

@Cees,

Ik kan hem probleemloos openen met Internet Explorer 8. Misschien een probleempje van voorbijgaande aard?

Salutations, Jos

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#12 Geplaatst: 2011-11-27 20:04:20

Cees, ik kan niet beoordelen of er wel of geen kraan in je tuin kan komen maar met een manitou kan je zo'n profiel ook op zijn plaats krijgen. Die zijn een stuk kleiner dan een kraan.

Groet, René

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#13 Geplaatst: 2011-11-28 00:23:26

Hallo Cees,

Je zeg dat door de situatie van je project, de windbelasting heel klein zal zijn. Ik zou je toch aanraden (ook al klinkt dat een beetje ambtelijk) je aan de ontwerp dakbelastingen te houden als voorgeschreven in de lokale bouwvoorschriften. Anders kan je bij een onverhoopt probleem met dat dak van nalatigheid worden beschuldigd denk ik.

I-profielen van hout (of staal) vereisen een sterke verbinding tussen het lijf en de flenzen (die verbinding moeten grote schuifspanningen opnemen). M.i kan je dat niet terplekke (op het dak) maken. Zonder goede verbinding werkt het helemaal niet als een I-ligger, en breekt de ligger bij veel veel lagere belasting dan waarop je gerekend had. Als je een stalen I-ligger zou maken uit platen met hier en daar een hoeklasje tussen de flenzen en het lijf dan zou je ook een ligger krijgen met zeer geringe draagkracht. Het zou interessant zijn om te horen of iemand van het forum zelf houten I-liggers heeft gemaakt. Eigenlijk is het meer een constructie voor fabrieksmatige productie.

Maxandr   

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#14 Geplaatst: 2011-11-28 21:31:38

Cees,

Het lijkt mii ook dat als je I profielen van hout wilt maken zoals Maxandr schrijft het makkelijker is om dit in je werkplaats te produceren; droog, uit de wind, juiste temperatuur voor de lijm, en prettig op de grond staan. Met een paar man til/hijs je ze dan later langs de gevel omhoog.

Om voldoende stijfheid te maken zou je de wbp plaat in stukken van bv 50 cm kunnen zagen en dan sparingen om en om in de balken frezen met bv 5 cm overlap zodat je ze ook nog aan elkaar kunt lijmen / schroeven. Dan krijg je net zoiets als die gegolfde metaalplaat erin.

Groet, René

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#15 Geplaatst: 2011-11-29 19:06:16

Cees, ik schreef dat je I-balken m.i. niet terplekken kan maken. Maar ook in een werkplaats kan je niet eenvoudig een goede balk produceren. Het lijf van een I-balk moet het grootste deel van de dwarskracht overbrengen. Dus als dat lijf uit stukken bestaat als door René wordt voorgesteld zouden de onderlinge verbindingen zeer sterk moeten zijn.

Ik denk dat in een bedrijf dat dat soort balken produceert, eerst een verantwoord ontwerp wordt gemaakt door deskundigen die precies weten hoe het zit met de optredende interne krachten en spanningen. Waarschijnlijk doet men ook proefbelastingen op de gekozen constructieve oplossing alvorens het product op de markt te brengen. Ik zou dus niet aanraden om zonder voldoende kennis I-vormige dakbalken uit onderdelen  te bricoleren die 7.5 m moeten overspannen.

Maxandr

avatar#9484
René Horstman
Berichten: 0
Reacties: 86

#16 Geplaatst: 2011-12-03 16:42:27

Max,

Cees is ondernemer en naar het lijkt wel aardig inventief. Tevens is hij ebinist en dan lijkt het mij dat hij wel een sterke houtverbinding kan bedenken, Ik zou als het nodig is en prijstechnisch haalbaar zeker zo'n sterke konstruktie kunnen maken en durf hem dan ook te testen op 2 x de maximale belasting. Als ondernemer moet je wel durfen en doen natuurlijk. Wel vraag ik mij altijd af of iets zelf produceren financieel op kan tegen een in een fabriek gemaakt product, en het antwoord is meestal nee, maar ook in dit geval van Cees met zijn eigen bedrijf en personeel kan dat om vele redenen anders uitpakken.

Overigens worden zelfs vliegtuigen in elkaar gelijmd dus zullen die paar liggers bij Cees ook wel lukken.

Cees: Als je ideeën wilt uitwisselen sta ik daar altijd voor open.

Groet René

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#17 Geplaatst: 2011-12-03 21:52:51

Heren,

Bij mijn weten heeft Aat enige jaren geleden dit soort balken -zelf- gemaakt om zijn nieuwe badkamer te overkappen. Weliswaar een veel kleinere overspanning maar wellicht dat Aat daar wat berekeningen aan ten grondslag had liggen.

Jeroen B, 62

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#18 Geplaatst: 2011-12-18 23:23:56

Cees, 

ik val door omstandigheden wat laat in deze draad, maar kan mogelijk toch een bijdrage leveren.

Ik weet niet waar je zit in Frankrijk en kan/zal derhalve geen berekening voor je verzorgen. Toch wat relevante info:

Afhankelijk van waar je zit in Frankrijk (er zijn 6 zones) moet er rekening gehouden worden met een sneeuwbelasting van - gemakshalve voor iedeeen maar even de oude rekengrootheden - 35 tot 80 kg/m2! En er moet een extra berekening worden gemaakt voor "charge incidentelle" waarbij gerekende moet worden met 80 tot 144 kg/m2.

Wind varieert ook per zone maar zal ik hier gelet op de flauwe dakhelling nog even buiten beschouwing laten. 

- in het door jou getekende bovenaanzicht ga je uit van een h.o.h.-afstand tussen de liggers van ca 2,7 mtr. Hetgeen betekent dat je te maken krijgt met een lijnbelasting die kan oplopen tot 4,80 (normale) c.q. 6,40 kN/m'.

De aanvankelijk voorgedragen gelijmde liggers van ca 20*20 cm zijn volstrekt ontoereikend voor een overspanning van 7,5 m. (rekenwaarde aan te houden: 7,8 m)

(Overigens is de max. toegestane buigspanning voor "resineux" 7,0 n/mm2, deze wordt veeeer overschreden).

Ik kan wel meegaan met het idee van de geopperde I-liggers, het liefst zuiver te lood ("aplomb", dus niet meelopend met de dakhelling) toegepast omdat je anders als snel in breedflensliggers terechtkomt. Orde van hoogte van de liggers: om en nabij de 35 cm!

Gelet op het type ligger (slap in de Y-richting) en de lengte ervan moeten zeker aanvullende voorzieningen worden getroffen met z.g. anti-devers.

I-liggers ter plaatse maken is wel mogelijk denk ik maar mogelijk toch complexer dan je vermoedt. Bij I-liggers gaan we doorgaans uit van verlijmingen en de kwaliteit hiervan is cruciaal voor de uiteindelijke sterkte.

Nailweb kan technisch natuurlijk ook prima. Ook hier: de verlijming is zeer kritisch! (schuifspanning is maximaal bij overgang lijf-flens) 

Ten slotte: zijn een paar houten vakwerkliggertjes niet mogelijk? Aangebracht op de plaats en richting zoals je de balken denkt te plaatsen, zullen ze ongeveer 50-60 cm hoog zijn. Je zou dan zelfs een lichte zeeg kunnen meegeven. Heb je voor vakwerkliggers voldoende hoogte?

Maar je zou ook kunnen overwegen om nieuwe houten spantjes aan te brengen, in de richting als de oorspronkelijke spanten. Spantjes met nagelplaten (alhoewel dat jou als ebinist misschien tegen de borst stuit).

Wilm  

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#19 Geplaatst: 2011-12-19 15:40:13

Ik zie nu pas dat Jeroen B mij op 3 december in de discussie wilde betrekken. Misschien kan ik dat nog goed maken met mijn ervaringen.

Ik heb geen balken gemaakt maar zelfdragende dakplaten. Inderdaad eerst voor de badkamer met een overspanning van 2,5 meter waarvan hier de tekening en hier wat foto's.

Later heb ik het dak van de keuken ook vervangen en een verbeterde en verlengde versie (3,5m) van deze dakplaten gemaakt waarvan hier foto's te zien zijn en hier de tekening.

Ik moet Jeroen teleurstellen, er ligt geen enkele berekening aan ten grondslag hooguit wat onderzoek naar vergelijkende produkten en voor de rest is het dikke duimen werk en in de jaren opgebouwde ervaring.

Aat

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#20 Geplaatst: 2012-01-03 22:33:25

Voor Cees:

Misschien te laat, Logicharpente 30 dagen testversie

Kijk ook naar de andere software

janv

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#21 Geplaatst: 2012-01-03 22:37:13

Voor Cees:

Misschien te laat, Logicharpente 30 dagen testversie

Kijk ook naar de andere software

janv

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#22 Geplaatst: 2012-01-03 23:18:34

@Jan,

Programma ziet er mooi uit en is zeker handig voor een goede maatvoering in de zin van lengten van liggers e.d. Maar of het voor een leek lukt om hiermee de juiste dimensionering van liggers e.d. te bepalen?

Ik kan b.v. niet terugvinden welke belastingen in rekening (moeten) worden gebracht.