Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Banques alimentaires

Auteur Bericht

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#0 Geplaatst: 2011-11-28 17:10:47

Afgelopen vrijdag en zaterdag stonden bij veel supermarkten vrijwilligers van de Banques alimentaires winkelend publiek op te roepen om ook boodschappen te doen voor de hulpbehoevende medemens. Keurige briefjes met de gevraagde artikelen, een zak erbij en ik heb mijn burgerplicht weer eens gedaan. Namelijk een mand met boodschappen doorgeschoven voor de mensen die het met minder moeten doen.

Mooi initiatief, altijd aardige vrijwilligers, die behalve het ophalen van boodschappen ook (wekelijks?) bezig zijn met uitdelen van voedsel. In mijn geval in een lokaal dat door de gemeente nabij ter beschikking is gesteld.

Ik weet niet of dit fenomeen ook in Nederland bestaat, maar ik vind het iets armoedigs hebben. Enerzijds goed dat er mensen zijn die afspraken weten te maken met de distributeurs om voedsel dat net vóór of over de datum is, gratis af te staan. En om zelf wat bij te dragen aan dit fenomeen.

Anderzijds vind ik nergens op basis van welke criteria mensen in aanmerking komen voor dit soort voedselhulp. De site geeft hierover geen informatie. Op TV zie je zo nu en dan in reportages een-ouder gezinshoofden (meestal alleenstaande moeders met een reeks kinderen) , maar ook 18 jarigen die geen zin meer hadden om thuis te blijven en te weinig verdienen om zelf rond te komen.

Ik heb wat moeite met het "gaarkeuken" idee, waar iemand beslist welke hulp je kunt krijgen. Hoe kijken anderen hiertegen aan?

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2011-11-28 18:03:45

Voedselbanken bestaan ook in NL. Van vrijwilligers die in supermarkten aan winkelend publiek vragen om ook boodschappen te doen voor de mnderbedeelde medemens heb ik nog nooit gehoord. Ook hier in Frankrijk ben ik ze nog nooit tegengekomen.

Uiteraard is het gaarkeuken-idee armoedig en dat zal velen die er eigenlijk recht op hebben uit trots tegenhouden. Aan de andere kant zullen er ook zijn die er eigenlijk geen recht op hebben, maar het zo weten te spelen dat ze er ook van kunnen profiteren. Je moet er nu eenmaal rekening mee houden dat van alle regelingen en voorzieningen (voor armen maar ook voor bv boeren, ondernemers enz) voor zo'n 10% misbruik wordt gemaakt. Dat vind ik geen reden om hulp aan de overige 90% te onthouden.

Er zullen zonder twijfel criteria zijn op basis waarvan het recht op voedselpakketten wordt vastgesteld. Door wie weet ik niet, maar als de gemeente een lokaal ter beschikking stelt, kan je ervan uitgaan dat het officieel is geregeld. Aan de buitenkant kan je beslist niet beoordelen of iemand er wel of niet recht op heeft. Achter een jongere van 18 kunnen zeer ernstige redenen schuilgaan om "geen zin" meer te hebben om thuis te wonen. De beoordeling van geval tot geval moet je gewoon overlaten aan de mensen die er mee werken.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2011-11-28 19:17:35

Bij resto du coeur moet je je inschrijven en de nodige 'justificatifs' overleggen om aan te tonen dat je arm bent. Meestal komt dat neer op avis d'impots laten zien en wat formulieren van de CAF. Of als je van kleine baantjes 'petits boulots' leeft, je salarisstrookjes en je avis d'impots. Een warme maaltijd bij sommige centra in de grote steden of soep bij de camion 'maraude' is gratis voor iedereen.Er wordt ook echt door een voedingskundige nagedacht over het voedselpakket. Je kan niet zomaar alleen maar koekjes meenemen.

Het is in en in triest dat dit moet bestaan maar nodig is het in mijn ogen wel. Zij hebben ook een 'coin bébé' waar luiers en babyvoeding te krijgen is. Ja, ik weet het, er is wel geld om twee joekels van honden te laten rondlopen in een appartement van 40m2 en de dure sigaretten worden dan maar in Spanje gekocht...

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2011-11-28 19:30:22

We leven steeds meer in een meritocratie en dat betekent als je niet kunt rondkomen dat je een loser bent.

In de huidige complexe samenleving verwacht men dat iedereen kan plannen, inzicht in prijzen heeft en de nodige discipline bezit. Dat is helaas niet aan iedereen gegeven. Zeker niet als je dat niet is aangeleerd.

Oordelen is makkelijk. Ik betrap me erop het af en toe te doen maar het verandert niets. De samenleving is nu eenmaal minder maakbaar dan we in de jaren '70 dachten.

Alsof het leuk is om naar de Voedselbank te gaan. Gewoon geven, niet teveel over nadenken en blij zijn dat je het wel goed hebt.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2011-11-28 21:07:01

De eerste keer dat ik deze ophaalactie zag in de supermarkt was ik verbaasd dat zoiets niet in nl bestond.

Ik vind het een geweldig project, en wij kopen elke keer weer zakken vol voor ze.

Er zijn er die misbruik maken, die vind je echter ook bij de belastingkantoren met hele mooie auto’s en nog mooiere huizen, zo zit de maatschappij nou eenmaal in elkaar.

Geef gewoon, het is een goede organisatie en denk altijd “als ik het nodig heb ben ik ook blij dat het bestaat”.

Cees.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#5 Geplaatst: 2011-11-29 13:54:08

'Ik weet niet of dit fenomeen ook in Nederland bestaat'

Ja er zijn in de meeste plaatsen in Nederland voedselbanken, die veel levensmiddelen 'over de laatste verkoopdata' krijgen van winkels.

Vrijwilligers sorteren en verdelen. Ontvangers zijn mensen in de bijstand,

die eens per week een mooi pakket mee krijgen en daar zichtbaar blij mee zijn.

Ik heb zelf voor iemand een paar weken dat pakket afgehaald en ik vond daar een prima sfeer met aardige helpers en ontvangers.

Overigens viel mij op dat de meeste ontvangers overgewicht hadden, behalve de kettingrokers. Maar dat doet niets af aan het nut van deze organisatie. Ik vind het een geweldige bestemming voor die levensmiddelen 'over de datum'.

Over de 'Restos du Coeur' vind je in deze link wat artikelen:

http://www.midilibre.fr/recherche/index.php?q=resto%20du

Een interessant actueel artikel is dit: 

http://www.midilibre.fr/2011/11/28/restos-du-coeur-ca-va-exploser-ca-ne-peut-pas-durer,422708.php

Als je weet dat de RSA (bijstandsuitkering) voor een alleenstaande 467 € per maand is (NL 627 €) en voor een echtpaar 700 € (NL 1254 €) , dan weet je dat ze het daarmee niet redden.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#6 Geplaatst: 2011-11-29 14:30:29

Ik heb net de papieren Midi Libre van vandaag uit (editie Alès). In een artikel over de enorme groei van klanten van de Resto's du Coeur in de regio (behalve in Alès zelf: min 10%) stond ondermeer dat de association van de Resto's per se niet kwijt wil bij welk inkomen je voor voedselhulp in aanmerking komt. Maar een "responsable local" vertelde dat het voor een alleenstaande "iets boven de RSA" ligt. Bij de berekening wordt rekening gehouden met woonlasten, pensioen en toeslagen, maar ook met schulden.

Op internet kan ik het artikel niet terugvinden. Het heet "Cet hiver, les Resto's vont avoir du boulot", geschreven door Emmanuel Valette.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2011-11-29 15:08:38

Volgens mij was de vraag van JP over het fenomeen dat je in de supermarkt als winkelend publiek een zakje in de hand geduwd krijgt en daar boodschappen in doet voor de Banques alimentaires, en dat heb ik ook nog nooit gezien in nl.

Ik denk dat het goed is dit te doen omdat zo de burger ook ziet wat er ook bestaat.

De voedselbank in nl is een deur waar de gewone man nooit ingaat, en als het op tv is gaat men naar een andere zender.

Hier ontkom je er niet aan te zien dat het bittere noodzaak is, en je moet wel een hufter zijn als je het zakje leeg terug brengt.

Henri, over die rsa heb je gelijk, alleen is men in nl iets meer gemotiveerd er als de bliksem uit te komen en werk te gaan zoeken en eventueel liefdadigheidswerk te doen.

Hier in Frankrijk werd de minister bijna gelyncht omdat hij vond dat uitkeringstrekkers best wel een handje mee mogen helpen in de maatschappij, en diegene die in de rsa zitten vinden het allemaal wel best.

Ik zal niet mijn politieke standpunt promoten, maar mijns inziens mogen ze er de helft nog eens afhalen, kijken hoeveel er dan werk gaan zoeken.

In la rochelle is ook een “armoederestaurant”.

Je moet aan kunnen tonen dat je onder de armoedegrens leeft en dan kun je voor vijf of zes euro een meergangenmenu eten.

De eigenaar wilde er (ook) een reinsertion systeem maken, dus diegene die van de rsa leven opleiden, en een plaats terug geven in de maatschappij.

Zo zouden de dames en heren die vandaag voor zes euro komen eten, morgen een diploma en een baan hebben.

Helaas wil men graag voor zes euro eten, en verder niets, de man heeft personeel aan moeten nemen met veel te dure salarissen en krijgt bakken subsidie om de zaak draaiende te houden.

U kunt begrijpen dat we dan een beetje anders gaan kijken tegen die “arme” mensen.

Gelukkig staan ook in Frankrijk meer en meer politici op die vinden dat men best wel wat mag doen voor een uitkering, wie weet komt het er ooit eens van.

Maar goed, we hebben het over de voedselbank en de zakjes, en zeker met kerst mag je best aan de medemens denken, al is ons kerstdiner altijd erg sober.

 

Cees.

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#8 Geplaatst: 2011-11-29 16:27:16

Vanmorgen boodschappen gedaan bij Intermarche. Dat zakje van het Rode Kruis (fr) wat ze in m'n handen widen duwen, op de grond laten vallen, en doorgelopen.

Want daarvoor de krant gelezen.

In de Charante 4,6% werklozen erbij.

Máár, in de zelfde krant op internet, een stakings aankondiging van de regionale TER en SNCF.

Ze gaan maar lekker door hun land verder de vernieling in te helpen.

Maar klop niet bij mij aan voor hulp.

Herb

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2011-11-29 18:08:23

Ik houd me 'n beetje in de laatste tijd, maar nu dan toch 'n berichtje aan Herbert.

Herbert, wat vind ik u toch 'n hork. Eerst die 'Overheidsbedelaars', nu dit. Wat zoekt u in Frankrijk ? Wat zoekt u op deze wereld überhaupt ?

Nemen gaat immers niet zonder geven, gunnen. Dat moesten we toch inmiddels weten, voelen liefst.

Peter (die niets met de institutionele "kerst" heeft, integendeel. Daarentegen veel met de mens- en de menselijkheid).

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#10 Geplaatst: 2011-11-29 18:43:10

Zo Herbert, lees jij de krant? Kennelijk alleen om je onbeschofte houding te rechtvaardigen. Vind je jezelf heel erg flink? En kan je echt niet een beetje beleefd blijven tegen mensen die daar belangeloos staan om hun minderbedeelde medemens te helpen? Dat je het er niet mee eens bent is een andere zaak, maar je kunt wel altijd respect tonen voor degenen die dat doen. En het Rode Kruis heeft helemaal niets van doen met stakingen van wie dan ook. O, wist je dat niet? Dan moet je die krant van je toch eens wat beter lezen. En terwijl ze hier hun land naar de kluiten met dubbel oo helpen, kan jij misschien lekker gaan kankeren in jóúw land. Daar gedijen kankerpitten goed.

JP vroeg laatst of we het in onze kroeg een beetje gezellig konden houden. Ik ben het daar van harte mee eens, maar dit moest me even van het hart. Tot slot nog maar iets gezelligs, dat wel niets met voedselbanken te maken heeft, maar dat me nu te binnen schoot:

Bij de ingang van de supermarkt stond laatst een middelbare dame met folders. Ze schoot mij aan: "Bonjour madame, ik heb een héél blijde boodschap voor u" en ze stak mij een folder toe. Als overtuigd ongelovige ben ik allergisch voor blijde boodschappen, dus al m'n haren gingen recht overeind staan. Maar ach, dat mens met d'r blijde boodschappengezicht. Dus zei ik in m'n slechtste Frans: "Ikke niet begrijpen niet, ikke hollandaise." Helaas! Kwam dát even goed uit, zei ze, want ze had net nog één kalender in het Nederlands. Daar had ik in deze uithoek niet van terug! Terwijl ik stond bij te komen van m'n verbazing, kreeg ik het kalendertje met vrome spreuken in m'n hand geduwd. En zo kwam ik behalve met m'n dagelijkse boodschappen ook nog met een blíjde boodschap thuis, die blij en wel op de oud-papier stapel eindigde.

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#11 Geplaatst: 2011-11-29 18:50:46

En in welke verhouding, m.b.t. geven/gunnen, néémt u?

Ook ik gun de mensen allemaal het beste, en vooral heel veel daarvan.

Maar ik ga geen overheidstaken overnemen. Niet in Frankrijk.

Er zijn landen, gebieden, waar een dergelijke overheid met taken, niet bestaat.

Vanuit veel van die landen, gebieden, heb ik gewerkt.

En ik heb, tegenover u, de arrogantie voor mijzelf te kunnen uitmaken waar geven nodig is.

Herb

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2011-11-29 19:11:30

Herbert,

Mensen die niet werken, kunnen ook niet staken, dus die vergelijking met de stakers slaat nergens op.

De vrijwilligers die spullen ophalen voor de Banque Alimentaire zijn geen ambtenaren en dit ophalen is geen overheidstaak. Lokale overheden zorgen wel vaak voor ruimten waar de Banques Alimentaires kunnen werken. Vaak ook de privé-sector.

De RSA is inderdaad teveel om te kreperen en te weinig om van te leven. Cees moppert, en terecht, op het "immobilisme" van de Fransen maar dat slaat op alle Fransen en niet alleen op diegenen die RSA "genieten".

Graag huisjes wel bij schuurtjes houden, heren.

En in gedachten houden dat er ook mensen zijn die gewoon door domme pech aan de onderkant van de samenleving zijn geraakt.

Van mij mag Herbert geven wat hij wil, aan wie hij wil. Van zijn overwegingen hoef ik weinig te vernemen, daar zie en hoor ik al genoeg van op de TV wanneer de partij van de brievenbusplassers weer eens van zich laat horen.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2011-11-29 19:21:31

Hork Herbert neemt slechts, dat is mij duidelijk. Hij zal er hard genoeg voor gewerkt hebben want anders word je niet zo.

Citaat : "Dat zakje van het Rode Kruis (fr) wat ze in m'n handen wilden duwen, op de grond laten vallen, en doorgelopen."

Kan 't grover ?

Peter (die denkt aan z'n Haarlemmerdijkse oma).

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#14 Geplaatst: 2011-11-29 19:33:35

Politiek heb ik geen voorkeur voor welke partij dan ook. Telkens weer blijkt dat een politieke carrierre slechts een voorbereiding is tot een carriere daarna. Afgezien van loosers.

T.a.v. inzamelende organisaties, zijn ook, maar niet beperkt tot, de Hari-Chrisnas foldersverkopende aanhangers overtuigd van hun onmisbare inzet.

Het is maar net waar je in gelooft. Of geindoctrineert bent.

Overigens, als je meent dat brievenbusplassers bestaan, heb je een levendige én lenige kijk op de samenleving.

Groet, Herb

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#15 Geplaatst: 2011-11-29 19:55:28

Ik besluit alle onderwerpen waar Herbert als eerste c.q. laatste bijdrager staat vermeld, niet meer te bekijken.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#16 Geplaatst: 2011-11-29 20:04:50

Herbert,

"Losers" schrijf je met één o, niet twee. "Hari-Chrisnas" moet waarschijnlijk "Hare Krishna's" zijn. Het is "geindoctrineerd" en niet "geindoctrineert". Het missen van de accent grave op carrière vergeef ik je. In sommige kringen is dat geaccepteerd.

Dat logisch denken je moeite kost, is al duidelijk. Dat behoorlijk schrijven je ook niet best afgaat, zal ongetwijfeld aan het falende Nederlandse onderwijssysteem -waar de Overheid een dikke vinger in de pap in heeft- liggen. Natuurlijk niet jouw schuld.

Brievenbusplassers bestaan. Zie Lucassen. Maar dat wist je best wel.

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#17 Geplaatst: 2011-11-29 20:33:05

Herbert, kun je je misschien wat duidelijker uitdrukken? Zoals jij je uitdrukt valt er bijna geen touw aan vast te knopen. Hoezo ga jij geen overheidstaken overnemen? Bedoel je daarmee dat alle hulp eigenlijk vanuit de overheid zou moeten komen en niet van vrijwilligers? Dan heb je volgens mij een punt, maar overheden doen dat helaas nu eenmaal niet.

Hetzelfde geldt voor collectes voor onderzoek naar allerlei ernstige ziektes. Ik vind dat ook een overheidstaak, maar overheden doen het niet.

Uit je woorden: "niet in Frankrijk" maak ik op, dat je vindt dat particuliere hulp alleen gegeven moet worden in ontwikkelingslanden waar overheden helemaal geen mogelijkheden en geen geld hebben, maar dat ontwikkelde en rijke landen moeten zorgen dat particuliere en vrijwilligershulp niet nodig is.

Als je dat inderdaad hebt bedoeld (?), zijn we het eens. Maar dat wil niet zeggen dat als de realiteit is dat de overheid mensen laat creperen je geen respect moet tonen voor anderen die daar iets aan willen doen. Ook het internationale Rode Kruis dat hulp biedt aan oorlogsgewonden en slachtoffers van rampen overal ter wereld verdient respect, evenals zijn vrijwilligers.

Dat staat allemaal los van of je wel of niet iets wilt geven, want daar ben je vrij in en je hebt recht op je eigen mening. Maar een beetje welwillendheid en fatsoen graag tegenover mensen met een andere opvatting die zich belangeloos inzetten.

Taciturne, het is Hara Krishna en zullen we asjeblieft elkaar niet gaan zitten afzeiken over taal- en schrijffouten?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2011-11-29 20:42:48

Bosbess,

Schrijffouten kunnen gebeuren. Een verkeerde toets, geen probleem. Taalfouten betekenen gebrekkige kennis van de taal of simpelweg lui zijn in het schrijven. Mensen die lui zijn in het schrijven zijn vaak ook luie denkers. Ik verdenk Herbert ervan.

En het is Hare Krishna alhoewel ik eraan twijfel of meervoud met een s aan het einde is. Hier heb je een punt. Ik geef mijn mogelijk feilen grootmoedig toe.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#19 Geplaatst: 2011-11-29 20:43:23

Taalfouten zijn denkfouten.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#20 Geplaatst: 2011-11-29 20:45:02

;-))

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#21 Geplaatst: 2011-11-29 21:18:17

Even opgezocht, had ik dus eerder moeten doen. Het is inderdaad Hare Krishna. Altijd fout gehad, hoewel ik het er nooit over heb.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2011-11-30 08:23:34

In de Charante 4,6% werklozen erbij.

Moet Charente zijn, en waar je dat vandaan hebt over die 4.6 percent weet ik niet.

Er is een studie gedaan ergens begin dit jaar dat er over een jaar genomen 4.6 procent werklozen bij zijn gekomen, maar er zijn ook meer mensen komen wonen, meer kinderen geboren, meer industrie opgezet, meer …….

Als je iets leest moet je het wel in zijn context lezen.

Een een blog die iets beweert is voor mij net zo betrouwbaar als een donald duck.

Het rode kruis is een betrouwbare organisatie.

Ga in plaats van uw skivakantie eens naar Bangladesh of Haïti.

Vrolijk kerstfeest meneer Scrooge.

Cees.

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#23 Geplaatst: 2011-11-30 08:41:53

Bosbess,

Precies, ik vind dat in een land als Frankrijk deze wantoestanden niet nodig zouden moeten zijn. Wat verdient een metrobestuurder in Parijs ook alweer? €6000,00/mnd?

Als je het hele jaar door stakingen houdt om veelal futuliteiten, kan er wel eentje bij om de armen te steunen.

Ik vind dat ik medemensen in het algemeen fatsoenlijk benader, en zal daarom nooit aanmerkingen hebben op b.v. schrijffouten van anderen. Mij gaat het om de inhoud van de discussie.

Ik voer ik die zónder woordenboeken.

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#24 Geplaatst: 2011-11-30 09:00:19

oude tante(s),

4,6% in de papieren krant SudQuest editie Charente dd 291111.

Stakingsaankondiging in de internet editie van SudQuest dd 291111.

Ik ga me niet bezighouden met nog meer details.

Dank u voor uw standpunten.

groet,Herb

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#25 Geplaatst: 2011-11-30 10:00:08

Dank je Herbert, het is nu duidelijk. Je eerste reacties waren dat niet, vandaar dat je de hele "kroeg" over je heen kreeg (inclusief aanmerkingen op taalfouten, wat hier niet gebruikelijk is). Uit je laatste antwoorden blijkt dat je ook begrijpelijk kunt communiceren, gelukkig maar.

We zijn het principieel dus eens, maar van principes kunnen hulpbehoevenden en zieken niet leven. Je moet maar denken dat al die liefdadigheid nog een overblijfsel is uit vroeger tijden, toen de overheid zich helemaal niet om de armen bekommerde. Dat deed in die tijd de kerk, als je tenminste braaf was (of deed). En het Leger des Heils, dat minder gelovige druk uitoefent. Hun rol wordt steeds kleiner en wordt overgenomen door andere organisaties. Ook de overheid heeft daar wel degelijk een taak in gekregen. Zij betaalt allerlei uitkeringen aan zieken, werklozen en noem maar op. Die waren er vroeger niet.

Ik hoop dat deze discussie er toch toe heeft geleid dat je collecterende vrijwilligers iets vriendelijker benadert, ook al geef je uit principe niets.

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#26 Geplaatst: 2011-11-30 10:21:00

Bosbess,

Het is geen principiele houding alleen.

Ik laat me niet de doorgang versperren en een zak in de hand gedrukt krijgen.

Ook niet door een RodeKruis medewerkster met nobele bedoelingen.

Dat geldt eveneens voor met folders en boekjes aandringende personen (Orange,Mutuelles, HC etc).

Het mag hier een gewoonte zijn op deze manier het publiek te benaderen, ik pas me daar niet op aan.

Nu zullen er mensen zijn die iets dergelijks niet ervaren (hebben), dat is mooi en geruststellend.

groet,Herb

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2011-11-30 16:59:06

Een soort olifant in een Franse porseleinkast.

Ik ben weg hier, k’heb een enorme pan met erwtensoep op staan die bijna af is, vanavond Franse visite die komen proeven.

Ah, nu ik het er toch over heb, ik ben nog nooit met de juiste combinatie wijn bij de erwtensoep gekomen, heeft U een tip barman?

Goei’ndag verder.

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#28 Geplaatst: 2011-11-30 17:23:38

Cees, deze site zal 't wel lijden. De ongeëvenaarde klussenrubriek en voor de rest vulling van de Herberts en de Bosbessen. Die site komt wel vol !

Wat die erwtensoep betreft : als die Fransen vanavond komen ben je te laat. 'n Potage van gister is immers zoveel lekkerder, maar dat wist je al.

Schenk er 'n Fitou bij, die kan tegen 'n stootje.

Peter (die het hierbij laat).

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#29 Geplaatst: 2011-11-30 18:18:03

Op mijn Nederlandse zeilclub werd bij de jaarlijkse erwtensoep maaltijd roggebroood met spek en KORENWIJN geserveerd, een prima combinatie.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#30 Geplaatst: 2011-11-30 18:53:28

Peter: Fitou prima, dan wel een witte. Bij erwtensoep serveer ik altijd een stevige witte.

Henri: Korenwijn is geen wijn maar ik ben het helemaal met je eens. Ook het roggebrood met spek. Bij gebrek aan korenwijl wellicht een "poire" of "pomme". Of een calvados.

Steven

avatar#7843
herbert
Berichten: 8
Reacties: 37

#31 Geplaatst: 2011-11-30 19:11:21

Peter,

Ook ik laat het hierbij.

Mede namens mijn motoriek enigzins gestoorde moeder (minder perfect expressief) en tevens-anderen. Voorts een oude Franse buurman, die liever niet herinnerd wordt aan een intellectuele selectie.

Maar ook, waardering voor de betrokkenheid van de forumleden tot het bijdragen aan het succes van een Nederlands getinte culinaire avond met genodigde Fransen.

De Hugenoten in LR zouden het gewaarderd hebben.

gegroet, Herb

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#32 Geplaatst: 2011-11-30 23:21:05

Het is trouwens Corenwijn met een C (jenever dus) en wordt bij voorkeur in Nederland geserveerd bij het verorberen van nieuwe haring.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2011-12-01 08:31:36

Herbert geeft exact weer hoe de mensen hier in de regio zo’n beetje in elkaar steken ; je naaste hoef je niet te helpen, ieder voor zich god voor ons allen, negatief, niet bereid om er iets van te maken.

Nou, ik hoop dat hij al zo was toen die in de Charente neerstreek want als hij dat hier is geworden moet ik maken dat ik wegkom, zo wil ik niet worden.

Idd zouden de hugonoten trots zijn geweest, en wel om met afkeer te kijken naar de ketterse katholieken van elders die bij ons komen eten, want gezien de vreemde mentaliteit hebben we geen vrienden van hier, die komen allemaal van elders in het land en studeren hier, brengen ieder hun eigen regionale keuken mee, en eten erwtensoep, net als pizza, pekingeend, of paella.

Ik zie niet in waarom we als we in frankrijk wonen, we perse de franse keuken moeten aanhangen terwijl gerechten elders uit de wereld veel beter zijn, en daar hoort voor mij erwtensoep ook bij.

Het was zeer geslaagd gisteravond, maar ik ga eens op zoek naar de Fitou.

Cees.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#34 Geplaatst: 2011-12-01 08:48:10

Wim, je laatste correctie is niet juist. Je schreef: 'Het is trouwens Corenwijn met een C (jenever dus)'. Het is toch echt korenwijn. Die met een C is een merknaam. Maar het geeft niet, je bent in goed gezelschap. Veel kinderen zeggen namellijk ook chocomel tegen elke chocolademelk.

Frans

avatar#5104
marie-henriette
Berichten: 11
Reacties: 28

#35 Geplaatst: 2011-12-02 10:38:13

Hallo kroegtijgers,

Heb dit item met belangstelling gevolgd. In een van de vorige reacties werd gevraagd of initiatieven met 'zakjes' ook in Nederland voorkomen. We zijn voor een paar dagen in Nl. en wie schetst mijn verbazing dat op de voorpagina van 'de Wassenaarder' een foto staat van een groep dames van de Lions Club die bij diverse supermarkten eenzelfde inzamelingsactie hebben gehouden zoals we in Frankrijk afgelopen weekend hadden. Ook voor de locale voedselbank. Ook Wassenaar heeft mensen die gebruik (moeten) maken van de voedselbank. Volgens de krant is het een ongekend groot succes geworden.

Henny (Henriette)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#36 Geplaatst: 2011-12-02 19:50:25

Ik heb toch altijd het onderhuidse gevoel dat die keurige dames dit soort zaken ondernemen om beschaafd en leuk bezig te zijn voor die arme drommels. Ook in Frankrijk zie ik dat type dames bij de ingang van de supermarchés staan en zakjes uitdelen.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#37 Geplaatst: 2011-12-02 20:08:42

Toch heel gewone dames, Wim..... of zouden ze incognito zijn geweest...?

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#38 Geplaatst: 2011-12-02 20:27:06

Waarneming heren, waarneming. Nooit vergeten dat tegenover de uwe er zoveel andere zijn.

En zullen we de vervoeging van bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden overlaten aan onze specialisten ? "Hele gewone dames" zijn gewone dames aan één stuk, waar Steven waarschijnlijk heel gewone dames bedoelt.

't Is wat, grammatica. Maar gelukkig is Steven weer baie goed in andere dingen.

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#39 Geplaatst: 2011-12-02 21:04:23

Toch moet ik zeggen dat ik het type Wassenaerder dames niet aantref hier in les Landes. Wij hebben hier in Mont-de-Marsan een 'plateforme sociale' met minstens 6 banques alimentaires waarvan de Secours Katholique en Resto du Coeur het belangrijkste zijn. Mijn man heeft twee jaar bij de Resto du Coeur gewerkt en echt, geen pareldames maar vroeg gepensioneerden die een zinvolle dagvulling zoeken. Dat zijn toch de voordelen van een vroege pensioenleeftijd, veel krasse gepensioneerden die hart en ziel geven aan vrijwilligerswerk en vereningingsleven. Vergeet niet de 'mantelzorg' die verleend wordt aan hun kinderen in de vorm van oppassen op de kleinkinderen. Hoeveel gepensioneerden verkassen niet om dichter bij hun kinderen te wonen? Als je de pensioenleeftijd gaat optrekken gaat dat grote gevolgen hebben voor dit soort activiteiten.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#40 Geplaatst: 2011-12-02 21:10:00

@Peter, gelijk verbeterd voordat Herbert het ziet ;-)

@Ingrid, diegenen die bij mij in de buurt inzamelen zijn van alle leeftijden maar inderdaad meest boven de 50. Géén pareldames. Vind dit overigens geen argument om de pensioenleefijd niet op te trekken.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#41 Geplaatst: 2011-12-02 21:52:43

Steven ik begrijp je niet. Wat vind je geen argument om de pensioenleeftijd op te trekken?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#42 Geplaatst: 2011-12-02 22:00:23

De taalspelletjes eisen hun tol.... heb de helft van de dubbele ontkenning vergeten.

Moet zijn: "is geen argument om de pensioenleeftijd niet op te trekken".

Heb het ook maar even verbeterd...

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#43 Geplaatst: 2011-12-03 08:56:17

Ingrid, als je het over de pensioenleeftijd gaat hebben.

Ik heb er gisteren nog een hele discussie over gehad.

Ik ken mensen die een aowtje hebben van 500 per maand, een appartement van 480 en de kinderen springen bij voor eten en kleding.

Als we straks niet rond willen MOETEN komen voor nog minder dan die 500 dan zal er als de gesmeerde bliksem gewerkt moeten worden, of op de arbeidsvloer, of in bed.

Ik ben niet van plan straks te moeten dokken voor mensen die het wel genoeg vonden, en aangezien in bed niet lukt moet ik het maar op de arbeidsvloer doen.

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#44 Geplaatst: 2011-12-03 18:58:39

Nog even over dat hele en heel. Peter heeft gelijk dat 'heel' in de betekenis van 'zeer',  'erg' niet verandert als het iets zegt van een bijvoeglijk naamwoord. Heel in de betekenis van 'zeer' is dan een bijwoord en die worden per definitie niet verbogen. Vervoegen, Peter, doen we met werkwoorden, verbuigen met de rest.

Overigens, ik heb niets tegen iemand die zegt dat hij hele erge zere voeten heeft. 'Hun hebben altijd gelijk' wordt over enige tijd ook als correct Nederland beschouwd.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#45 Geplaatst: 2011-12-04 10:27:10

Wat native speakers zeggen heeft vaak weinig van doen met wat 'n grammatica voorschrijft. Is dat heel zeer erg ? Neen, dat is 't niet.

Met m'n oude leermeester Klooster heb ik overigens 'n hoop vervoegd. Het verbuigen lieten we over aan de leerlingen van de kleuterkweekschool en lts-ers met als specialisatie loodgieten.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#46 Geplaatst: 2011-12-05 07:06:31

Zo nu en dan steekt de intellectuele kop weer eens op, op deze site, en hebben de wijzen het over hoe wel en niet te schrijven.

Als je een boek wilt schrijven ok, maar hier, jongens, kom op, laat toch iedereen lekker schrijven wat tie wil.

D’r benne een hoop geleerden hier.

Ik geniet van het programma “hoe heurt het eigenlijk”.

Prachtig al die kale kak.

Vreselijk lekker – mag niet, iets kan niet vreselijk én lekker zijn.

Heel erg mooi – schijnt ook niet te mogen, en toen ik mijn neefje vroeg wat zijn uitspraak “wakkun bande” betekende, wees hij op de voorgevel van een passerende dame, en bedacht ik me opeens; laat toch iedereen zijn taal houden en zet alles niet zo in een kader, dan zijn we straks allemaal het zelfde, en we hebben al zo veel gemeen.

Waar is de tijd dat men een portret had, een markant figuur was, een buitenbeentje, een legende.

Tegenwoordig moeten we met zes jaar expert in wiskunde zijn, met acht minstens drie talen spreken, met veertien de toekomst al uitgestippeld hebben, en met dertig pas gaan trouwen.

En als je met je tiende in de boomgaard van de buurman klimt, en met je twaalfde achter de meisies aan holt, dan heb je zeker adhd en moet je aan de pillen.

Ik heb een stukadoor aan het werk en die neemt soms zijn tweeling van zes jaar mee.

Twee kleine half Frans half mauritie (?) jochies die zeker in nl al in een gesticht opgesloten zouden zijn.

De man schaamt zich dood, schreeuwt zo nu en dan naar beneden waar de kinderen de bal weer eens over de heg schieten in het weiland van buurman Tierry, of proberen Helma de gans bang te maken.

Laat ze toch, zeg ik dan, en kijkt hij me vreemd aan.

Vind je dat niet erg dan?

‘Man, ik kom uit een gezin van dertien, 75 kleinkinderen, en een twintigtal daaropvolgend.

Ik vind het een genot!’

Veel leuker dan die mobieltjevingerende bankzittende blagen.

En nog veel leuker dan die wiiouders die met een muis in de hand hun vetrollen aan het verbranden zijn tussen salontafel en tv.

Cees.

Ps:

Er is me gevraagd een boek te schrijven over Monsieur Champignon.

Ik ontmoette deze macabere kabouter in een restaurant in Charroux, waar hij naast zijn koffertje klaar zat om op reis te gaan.

Op mijn vraag of monsieur(tje) misschien de eerste keer op reis ging werd er hard gelachen in het restaurant, ‘maar beste Cees, kijk eens in zijn koffer’ riep de mollige vrouw vanachter de toog.

In het koffertje zat niet alleen een slaapzakje, een kussentje, een tandenborsteltje, een tubetje tandpasta, een kammetje voor zijn baard, maar ik trof daar een verzameling foto’s aan van mijn kleine vriend overal ter wereld gemaakt.

Kleine vriend zeg ik, opdat ik vanaf dat moment wist dat wel elkaar zeker nog eens zouden ontmoetten.

Dat was acht jaar geleden, opweg van La Rochelle naar mama, en al die tijd wist ik dat op een dag…

Die dag kwam gisteren, hij stond daar opeens, met zijn koffertje, bij de deur van onze grange.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#47 Geplaatst: 2011-12-05 16:24:46

Entre bavards, ofwel de kroeg van dit forum, heeft met dit onderwerp weer eens bewezen hoever je van het oorspronkelijk onderwerp af kunt geraken...

Mooi, leuk en leerzaam !

JP