Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuw dak (soutuile)

Auteur Bericht

avatar#9148
Kok
Berichten: 2
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2011-11-28 21:27:37

Wij hebben recent een huis gekocht waarvan het bestaande dak aan vervanging toe is. Het dak bestaat nu uit spanten, chevrons, dakbeschot, aan buitenzijde 14 laags alufolie voor isolatie, panlatten en tenslotte kanaalpannen.

Waarom vervanging?:

- aan binnenzijde dakbeschot hier en daar schimmelvorming (ligt natuurlijk ook aan ventilatie)

- chevrons vertonen boorgaten van insecten.

- alufolie is lek, waardoor hier en daar lekkages

Al met al willen wij een nieuw dak. Wij hadden gedacht als volgt op te bouwen:

- Nieuwe vurenhouten chevrons (sporen) van 70x120mm met daartussen in steenwol van 100mm en de benodigde electraleidingen

- Daarbovenop spaanplaat van 15 mm en dan tengels met daarbovenop "panlatten" van 50x100mm.

- hierboven op golfplaten (soutuile of soustuile van eternit)

- waar als laatste de oude pannen opgelegd (evt. gelijmd) worden.

Wie heeft ervaring met deze golfplaten en wie kan mij vertellen of de volgorde goed is of wie kan mij iets anders aanbevelen?

Groet,

Ko

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2011-11-29 08:54:52

Bonjour Ko,

Een paar losse opmerkingen:

- Op uw spaanplaat onder de tengels zou ik een laag dampdoorlatende folie plaatsen. Eventueel stuifsneeuw, opgejaagde waterdruppels, water dat lekt door een kapotte pan etcetera komt dan niet op je spaanplaat terecht.

- Persoonlijk zou ik OSB in plaats van spaanplaat overwegen. Kost iets meer maar is beter bestand tegen water en vocht.

- Aan de binnenkant tegen de onderzijde van uw isolatiepakket/sporen moet beslist een laag dampdichte folie komen. Daartegenaan komt dan uw uiteindelijke binnenafwerking zoals gipsplaat, lambris of dergelijke.

Als ik u was zou ik nog eens nadenken over die soutuile. Ik heb zelf een heel dak van kanaalpannen gerestaureerd en heb ook hard gestudeerd op die soutuile platen. Uiteindelijk besloten dat toch niet te doen. Ze zijn behoorlijk aan de prijs en het goed bevestigen van je pannen is erg lastig. Als je ze bijvoorbeeld lijmt kost dat veel van die dure lijm en ik weet niet hoe goed dat de tand des tijds doorstaat. De pannen los laten liggen werkt niet, ze glijden naar beneden en de bovenpannen waaien weg.

Zelf heb ik er uiteindelijk voor gekozen om normale panlatten van 27x20 te gebruiken met daarop nieuwe onder-kanaalpannen met nokjes die achter de panlatten haken. De nog goede oude pannen heb ik gebruikt als bovenpannen en deze liggen gefixeerd met van die speciale S-vormige RVS haken die hier "crochets" heten.

Dit dak heeft al een orkaan doorstaan en ziet er prachtig authentiek uit.

Salutations, Jos

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2011-11-29 09:03:39

Ko, heb je dit allemaal al gelezen?

http://www.eternit.fr/13/Soutuile/mise_en_oeuvre

avatar#9148
Kok
Berichten: 2
Reacties: 3

#3 Geplaatst: 2011-11-29 17:43:26

Ja, de site van eternit ken. Ook een filmpje gezien van de Franse Nico. Al met al lijkt het eenvoudig, maar ik hoop dat er iemand reageert die ervaring heeft met deze platen.

Ko

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#4 Geplaatst: 2011-11-29 17:45:49

Ko,

Mijn dak heb ik de afgelopen jaren, in 4 etappes, eveneens vervangen. Grootste afstand tussen gording en borstwering en tussen gording en nok bedroeg 2.80 meter. Dakhelling ongeveer 60 graden. Ik heb "gerekend" met een gewicht van 47 kilo per vierkante meter (bron: site leverancier dakpannen, stormpan 44) Dat gewicht wordt wat hoger door de afwerkingsmethode die je kiest.

Opbouw: sporen van 63*75, onderlinge afstand H.O.H. 60, daarover dakbeschot van OSB 15mm (de vochtbestendige variant) met horizontale spleten tussen de platen van ongeveer 5 centimeter, dampdoorlatende folie, geschroefde tengels (1,5 * 5 H.O.H. 50) en daarop panlatten (3,5 * 4,5). Het betreft een ventilerend dak, daarom de tengels. Aan de binnenzijde 18 cm glaswol, dampremmende folie en gipsplaat.

De gipsplaat is bevestigd op houten rachels op houten afstandhouders. Dat doe ik nooit meer. De volgende keer gebruik ik een metalen railsysteem met metalen afstandhouders. Veel stijver.

Denk ook tijdig na over de vraag of je de gordingen in het zicht wilt houden na afwerking. Het antwoord op die vraag bepaalt hoe later de overgang tussen gipsplaat en gording eruit komt te zien. Dat kan met heel veel werk of heel weinig werk gepaard gaan!

Dak ligt er nog prima bij, nog nimmer lekkage gehad en al enige zware stormen doorstaan. Als je erover denkt om veluxen te plaatsen is het handig daar al rekening mee te houden door meteen de raveelbalkjes te plaatsen. Scheelt later weer werk. Ook kun je al meteen de uitsparing maken in je dakbeschot.

En als laatste, bij "binnenbochten" in je dak hoef je de panlatten niet te verdubbelen ter hoogte van de kilkeper, bij een "buitenbocht" is het raadzaam de panlatten ter hoogte van de hoekkeper/noordboom te verdubbelen. Oftewel, de onderlinge tussenafstand te halveren. Je kunt daarmee al rekening houden bij het plaatsen van de tengels.

Succes,

Jeroen B, 62

avatar#9148
Kok
Berichten: 2
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2011-11-30 10:28:52

Beste Jeroen,

Waarom 5 cm spleten? de damp kan toch via de OSB platen naar buiten?

Heb je dampdoorlatende folie direct op de OSB geplaatst of zit er een afstand van een paar centimeter tussen?

Heb je op de tengels soutuiles geplaatst of direct de dakpannen?

Je sporen zijn 63*75, hoe heb je hierin dan je glaswol van 18 cm weggewerkt?

Hoor het wel,

Ko

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#6 Geplaatst: 2011-12-01 10:26:36

Beste Ko,

De spleten heb ik gehanteerd omdat OSB (Oriented Strand Board, een soort houtvlokkenplaat die vaak geschuurd wordt geleverd) NIET dampdoorlatend is. Als ik mijn dakbeschot sluitend had gelegd had ik een dampremmende laag gemonteerd.

De folie heb ik direct, aan de buitenzijde van het dak, op de OSB gelegd en gefixeerd door de tengels erop te schroeven. Wel even op de goede zijde letten! De door mij gebruikte dampdoorlatende folie is maar naar 1 kant toe dampdoorlatend!

Jouw tweede vraag begrijp ik niet. Ik heb beschreven dat ik op de geschroefde tengels de panlatten heb bevestigd. En op de panlatten liggen de pannen. (stormpan 44) Misschien bedoel je iets anders te vragen?

De glaswol heb ik tussen de afstandhouders geplaatst. De afstandhouders van ongeveer 20 cm zijn bevestigd aan de gordingen. Ik heb dat met hout gedaan omdat ik nog een forse voorraad hout had liggen. Het kan aan mijn manier van werken liggen, maar ik vind het nadrukkelijk geen aanrader. Metaal is stijver.

Jeroen B,  62

avatar#6121
Dijker
Berichten: 3
Reacties: 11

#7 Geplaatst: 2011-12-26 08:15:18

Hallo Ko,

Waarom geen pir of pur (harde platen met alu-bekleding) gebruiken als isolatie?

Isoleert ten eerste veel beter en neemt geen vocht op. Steenwol die nat wordt verliest ook zijn isolatievermogen.

Op de buitenzijde hoef je ook geen platen meer te leggen (besparing gewicht, kostprijs en gesleur) maar een onderdakfolie, tengels en panlatten.

MVG,Dirk